Lisää säteilyä lisää terveyshaittoja

Silloin kun ensimmäiset matkapuhelimet ilmaantuivat markkinoille keskusteltiin yleisesti niiden aiheuttaman säteilyn mahdollisista terveysvaikutuksista. Toki jo silloin oli ihmisille jaettu tutkimuksellinen tieto suurilta osin kaukana objektiivisuudesta; matkapuhelinala itse rahoitti sitä ja tietty siten sai haluamansa totuuden, synninpäästön papereihinsa. Ihan samoin meni asia tupakka- tai öljyteollisuuden kanssa.
Elämme aikaa, jossa kutakuinkin koko elämämme on siirtymässä internetiin; hoidamme asiamme laskuista ihmissuhteisiin ”siellä”, liitämme kodin kaikki laitteet verkkoon. Tietenkin tällainen tietojen huoleton jakaminen on mahdollisessa tulevaisuudessa, jossa globaalit yritykset fuusioituessaan yhdistävät erillään keräämänsä informaation monin tavoin haitaksi kansalaisille – mm. työpaikka- tai vakuutushakemus saatetaan evätä tietojen pohjalta. Mutta se suurin huoli ihmiskeskeisesti ajateltuna saattaa ”kupliintumisen”, laiteorjuuden, levottomuuden ja kertakäyttökulttuurin kulutuksen – siis pinnallistumisen sijaan olla juurikin alati laajeneva ja voimistuva säteilykenttä. Me emme tiedä paljoakaan kehomme hienon hienoja sähkösignaaleja jatkuvasti häiritsevän, pulssimaisen säteilyn vaikutuksista. Asian yhteydessä ylimalkaisesti saatetaan todeta korvaa alkavan kuumottamaan pitkän puhelun aikana. Siis puhutaan vain lämpövaikutuksesta, ei lainkaan siitä kuinka tämä pommitus sotkee solujemme, koko kehomme informaatiovälitystä. Entä jos jonkin laitteen käyttötaajuus sattuu olemaan juuri sellainen, että se häiritsee sitä vakavasti: samaan tapaan kuin mikroaaltouuni pistää koko kemiallisen rakenteen pilalle siinä lämmitettävässä ruoassa.
Tilannetta tulee hankaloittamaan myös julkisen ja yksityisen liikenteen sähköistyminen. Olkoonkin, että se hieno sähköauto (mahdollisesti) jossain määrin ympäristöä vähemmän rasittaakin, saatamme näin luoda ympäristömme liikkuessamme huomioidessamme uudenlaisen, koko ihmiskunnan kattavan terveysongelman. Ne säteilylukemat, joiden vaikutuskentässä sähköautoilija moottoreineen, puhelimineen, paikannuksineen on eivät totisestikaan voi olla vaikuttamatta terveyteemme – juuri sen jatkuvuuden ja piikikkään epätasaisuuden vuoksi. Keho hakee automaattisesti jonkinlaista tasapainoa ja tätä pyrkimystä solutasolla alati häiritään.
Koko sähköistyvään liikenteeseen liittyvä keskustelu saattaa muodostua ekologisten etujen ja ihmiskunnan terveyden väliseksi punnitsemiseksi.
Jos todellakin osoittautuu todeksi, että rakentamamme säteilykenttä aiheuttaa jo mainittujen ”konkreettisten” levottomuus-, ym. ongelmien lisäksi vaikkapa neurologisia (muistisairaudethan jo lisääntyvät) tai immunologisia sairauksia, onko olemassa suunnitelmaa, jonka myötä voisimme palata aikaisempiin vähemmän haitallisiin ja toisaalta uusiin state-of-art-vaihtoehtoihin? Eipä taida olla.
Tätä linja-autossa kirjoittaessani ohitin ala-asteen, jonka katto rönsyilee erilaisia tukiasemia. Jos niitä tulee olla, onko tuo se ihanteellinen paikka niiden sijoitukselle?

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu