Tasa-arvo-ongelmien juuret syvärakenteissa

Sinänsä oikeansuuntaiset keskustelut sukupuolten välisestä tasa-arvoisuudesta toki ovat paikallaan, mutta kyllä näissä keskusteluissa parhaimmillaankin vain pintaa raapaistaan – ja median suosiossa olevat nostavat esiin vain niitä epäkohtia, jotka heitä itseään koskettavat.
Nostan seuraavassa esille muutamia esimerkkejä siitä kuinka äärimmäisen valikoiva ja systemaattisesti toisia syrjivä koko yhteiskuntajärjestelmämme todellisuudessa on.
Suomen ollessa jotain mieltä, sen tuomitessa tai ottaessaan osaa, olisi oikeammin todeta että 200 edustajaamme pois lukien ajatuksellinen oppositio toteaa näin. Minulta jos kysyttäisiin, ottaisinko osaa jonkin valtion hirmuhallitsijan kaatumiseen tai olenko sitä mieltä, että maamme tulisi eri tavoin tukea sodassa olevaa valtiota tai sallia yksityisyrityksen säädellä perustarpeidemme hinnan, vastaisin toisin kun nämä valitut.
Mitä tulee palkkoihin, olemme (joku on) jostain syystä sopineet, että sellaisen yksilön työ, joka on välttämätöntä huoltotyötä järjestelmämme toiminnan kannalta on alempiarvoista kuin vaikkapa täysin toissijaista tutkimusta tekevän yksilön työ jossain siisteissä tiloissa. Eikö sitä pyhää kirjaa ole vuosisatojen saatossa riittävästi perattu; eikös olisi luontevampaa toimia egyptologina paikan päällä? Siirretään tällaiset toimet harrastus-sektorille – vaikkapa moottoriurheilun sijaan.
Näin pinnallisuuden kukoistusaikoina kansalla on kova pyrky media-alalle. Jos et ole reipas, kaunis ja hoikka, haave on mahdoton. Katso mitä siellä televisiossa näet.
Salliessamme yksityisyrittämisen sallimme räikeät palkkaerot sen ja julkisen välillä; niinikään hyväksymme sellaisen toiminnan ja sellaisten tuotteiden valmistamisen, jotka ovat eettisesti, moraalisesti ja luonnon kannalta kestämättömiä. Tässä kohtaa meidän tulee muistaa sekä se että kaikki uusi mitä luomme pohjautuu jo keksittyihin asioihin ja koulutus on poikkeuksetta yhteisistä varoista kustannettu. Tällä tarkoitan, että meillä kaikilla kansalaisilla tulisi olla sanottavamme siitä mitä maailmaan ”synnytetään”, ja sitä ettei kenenkään tulisi kahmia kohtuuttomia voittoja – mistään. Olemme yhtä.
Naisen euro on vähemmän kuin miehen. Totta, mutta ainakin kaltaiseni heteromies tekee kaiken partneri ja jälkipolvi mielessään; kyllä siellä kotona kaikki sinne haalittu vauraus tasaisesti jakaantuu. Ja miehet ovat useimmiten siellä viemärissä tai työkoneiden alla likaantumassa. Viimeistään lähes eittämättömän eron – kiitos pinnallisen kulttuurimme – koittaessa se omaisuus tasan jaetaan. Kirkolle vinkki: tilatkaa käyttöönne pikasovellus, jolla avioeron voi hoitaa kätevästi pankkitunnuksilla.
Ennen se terhakka maitotyttö otti ja läimäytti sinne läpsäisijää makoisasti kasvoille kevyt mairittelunpuna kasvoillaan, nyt siitä tehdään valtava ongelma. Minne ihmisten omanarvontunto on kadonnut – onko sekin liikkumisen tapaan ulkoistettu? Todellisuudessa järjestelmämme kaikkine ihanteineen ja velvoitteineen olla tehokas, sosiaalinen ja kaikinpuolin muotinmukainen sen karsii.
Koulutuksesta vielä sana. Mainituksi tuli, että järjestelmässämme toissijaiset, haitalliset – myös henkisen kasvun puitteissa – alat ovat usein paremmin palkattuja. On täysin järjetöntä, että ihmisen päntätessä koulussa mukavissa oloissa muutaman vuoden toista enemmän saa hän viettää loppuelämänsä paremmissa oloissa ja piireissä – ja toissijaisissa tehtävissä. Itsekin arvostan tiettyjä tekijöitä enemmän kuin toisia, mutta sallisin vaikkapa kirurgille kohtuuttoman palkkion sijaan lyhyemmän työuran (jonka jälkeen hän järkevässä järjestelmässä voisi vetäytyä toimien sitten pienimuotoisesti yhteisten asioiden parissa, kuten viljelyn saralla.)
Aika suosii ulkoisten seikkojen lisäksi myös älyä (ei viisautta). Sen käyttö toki mahdollistaa monenmoisen, mutta kontrolloimattomana – kuten tapauksessamme – se saattaa lajin ja koko elonkehän olemassaolon vaakalaudalle. Pitäisikö prioriteettilistausta hieman tarkastella?
Entä jos jostain kumman syystä heräisimme ja alkaisimme huomioimaan myös muut lajit tasa-arvokeskusteluissa – meillä on pitkä sarka edessämme. Jos jatkaa täällä mielimme.
0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu