Tervehdys degeneroitunut mutta toisin luuleva

Tällaista naurettavaa kaaostahan tämä tulee olemaan. Niin usea lain sallima taho repii toimintaamme eri suuntiin: yksityisyritykset saavat talouskasvun (lue: maapallon hävityksen) nimissä kehitellä ja puskea markkinoille käytännössä millaisia ”innovaatiota” – niin vastenmielinen sana – tahansa, olivatpa ne kuinka turhia, luonnonvaroja kuluttavia, ihmistä pinnallistavia ja elonkehän rippeitä edelleen kutistavia. Muutosta tähän ei todellakaan ole luvassa. Paitsi pahempaan. Ehkä jostain vinkkelistä parempaan: mitä nopeampaa katoamme sen nopeammin muut lajit saavat meiltä rauhan, emmekä ehdi saattaa sukupuuttoon enemmän lajeja, emmekä vanginta niitä ravinnoksemme tai lemmikeiksemme.

   MEILTÄ PUUTTUU YHTEISESTI HYVÄKSYMÄMME PÄÄMÄÄRÄ. Onko se materiaalinen hyvinvointi, materiaalinen ylihyvinvointi, henkinen kehitys kohtuullisten ulkoisten puitteiden sisällä, tasapainoinen rinnakkaiselo muiden elollisten lajien kanssa – niiden, joita emme vielä ole saattaneet sukupuuttoon, käytännössä koko elämän siirtyminen somemaailmaan? Nythän se näyttäisi olevan globaali pahoinvointi digitaalisten laitteiden orjana, joku räkyttävä, lihaa syövä vanki siinä matolla masentuneena – sekin – seuraa pitämässä, kun oman lajin edustajia emme enää jaksa katsella. Ja tätä kaikkea ilman ainoatakaan sanaa ihmiskunnan määrällisestä kohtuullisestamisesta. Miten olisi lisääntymiskielto niille, jotka toistuvasti rikkovat sovittuja sääntöjä, entä ihan oikeasti jonkinlainen tasonnostaminen; ihmiskunta on jo niin henkisesti ja fyysisesti rappeutunut – kiitos yksityisyritysten ja aivopesumainonnan – ettei tämä tilanne ilman rankkoja toimenpiteitä tästä parane, ei edes asetu siedettävälle tasolle. No, kunhan haihattelen; ei niitä toimenpiteitä, jotka johonkin parempaan suuntaisivat ole näköpiirissä. Tyhjäpäisten, tyhjien yksilöiden, jotka eivät muutamaa metriä enää jaksa juosta, ja joiden pääpuheenaihe on jonkin PS5-pelin tapahtumat valtakunta; sellaisten, joilla ei ole mitään käsitystä arvokkaasta, sisällöllisestä kulttuuritarjonnasta, vaan he ilman mitään kykenevät kirmaamaan oopperasta (jossa he eivät käy) jääkiekko-otteluun täysin lahjattomien rap-artistien musan siivittäminä. Ei kiitos. Esimerkiksi tässäkin pitäisi olla korkeasti koulutetuista muusikoista koottu raati joka päättää onko musiikki laajan jakamisen arvoista vai enintään nuotiotulen ääressä rämpyteltävää roskaa, eikä siihenkään kovin suotavaa. Mutta tuollapa voivat turhikset vapaasti näyttää nuorille esimerkkiä millaisella roskalla voi menestyä. Ja kun robotit, ym. tekevät työt on tälle kulttuurinraiskaukselle yhä useammalla aikaa. Kiva.

    Näiden uusien yksityisyritysten rappionkiihdytyskehitelmien tähden on kaiken pahan päälle sitten perustettava erilaisia tahoja puimaan ja kontrolloimaan niiden negatiivisia vaikutuksia – verorahoilla. Puhutaan jo vaikkapa tulevista seksiroboteista. Täysin turha, ehdottomasti välittömästi eettisistä syistä kiellettävä, mutta niitähän tulee. Kuka saa käyttää, kustantaako valtio huono-osaisille vuoron robobordelliin? Ihmiset, mikä ihmeen globaali silmälappu teillä silmillänne on, kun ette näe, ette yhtään sitä missä painajaisessa elämme, minkälaisen loppuhuipennuksen olemme tuleville sukupolville jättämässä. Dystopia lienee liian lievä termi kuvaamaan sitä tilaa, jossa he joutuvat ryynäämään. Tavat, käytännöt periytyvät ja kehittyvät siihen suuntaan, johon alkujaan ovat lähteneet. Lajikadon keskellä sen oman valikoivaa eläinrakkautta osoittavan lihansyöjäräkyttäjän kanssa itse someen hukkuneina, rapakuntoisina, niin kroonisesti masentuneina etteivät edes tiedosta millainen on ihmisen perustunne, neutraali tila – tämähän johtanee siihen, että tunteet alkavat turran kauden pitkittyessä katoamaan haitallisina ominaisuuksina. 

   Sen yhteisesti hyväksymämme päämääränkin suhteen on meillä ylitsepääsemättömiä ongelmia. Sellaista emme voi saavuttaa ihan jo siitä syystä, että sinua tavallinen ihminen ei päästetä siitä päättämään, ei edes mielipidettä sanomaan niille tahoille, jotka suurista linjauksista päättävät, ja toiseksi siksi, ettei tavallinen ihminen aivopestynä, täysin pinnallistettuna, materiaalin himoisena edes itse mistään kestävästä, järkevästä, viisaasta yhteiskuntajärjestelmästä voi mielessään kuvaa piirtää.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu