Lastensuojelulaki olisi uudistettava uhkaperusteiseksi
Kansalaisten oikeustajua on koetellut oikeutetusti Koskelan tapaus. Siinä uhrin vanhemmat olivat pyytäneet lastensuojelun puuttumista nuoren elämään ja hän olikin päässyt lastenkotiin. Eli häntä oli käsitelty standardikaavan mukaan; lapsi laitokseen ja yhteydenpito vanhempiin estetään hallinnollisilla pakkokeinoilla. Mutta mikä uhkasi nuorta?
Aina kritiikin kohde on vanhemmat. Lastensuojelulakia käytetään keskiluokkaisten perheiden jalkapantana. Aina pitäisi hymysuussa ottaa vastaan kaikkea kritiikkiä esimerkiksi opettajilta, oli se sitten kuinka asiantuntevaa. Koska jos et osaa hymyillä niin lastensuojelu voi saada huoli-ilmoituksen opettajalta ja sitten alkaa hallinnolliset sulkeiset. Tämä voi tulla yllätyksenä. Minulla ei tästä ole kuitenkaan kokemuksia eikä voi tullakaan enää. Mutta olen nähnyt monia.
Ihmisellä on perusoikeudet, joihin puuttuminen edellyttää tarkkarajaista lainsäädäntöä. Yksi niistä on yksityisyyden ja perhe-elämän suoja, joka on myös Euroopan ihmisoikeussopimuksen artikla 8. Siis lähtökohtaisesti lapsen terveyteen tai henkeen tulee kohdistua uhka ennen kuin viranomainen voi lain nojalla puuttua perheen asioihin. Kynnys tälle puuttumiselle tulee olla lakiin säädetty, tarkkarajainen ja hallinnollisen päätöksen vaativa.
Mikä sitten on uhka?
Uhka voidaan määrittää seuraavalla tavalla. Siinä pitää olla yhtä aikaa voimassa kaksi asiaa: tahto ja kyky tehdä pahaa lapselle. Koska tahtotilan selvittäminen suoraan kysymällä ei useinkaan ole tuloksellista, lapsen ympäristön pahantahtoisuutta lähestytään ympäristön avulla, selvitetään erilaisilla testeillä esimerkisi onko lapsen vanhemmilla tarve tehdä lapselle pahaa. Kyky tähän on jokaisella aikuisella, myös opettajalla vaikka olisi kuinka pedagogiikan ammattilainen.
Haluan tällä korostaa, että lapsen kehityksellä on uhkia joka puolella, myös mielivaltaisten ja osaamattomien viranomaisten toiminnassa. Siksi lastensuojelulakia uudistettaessa tulisi ottaa koko lain ratioksi uhka-analyysin pakollisuus ja sen mukaan tapahtuvien hallintakeinojen käyttäminen. Esimerkiksi hallinnollisia pakkokeinoja saisi käyttää vain kirjattuun uhkaan. Ei siis eristämistä tai takavarikointia tai riisuttamista minään varmuuden vuoksi ennakoivana toimenpiteenä vaan uhkatilanteen purkamiseen.
Lähestytään asiaa esimerkein:
- Lapsen kummatkaan vanhemmat eivät osaa neuvoa lasta hänen ruotsin kielen läksyissään. Vanhemmat eivät hallitse itse kyseistä kieltä. Lähtökohta on, että koululla tulee olla riittävät resurssit oppimista varten. Ohjaamiseen tulee osoittaa resurssi koululta. Tässä tapauksessa on kohtuutonta vaatia vanhemmalta sellaista panosta, jonka hankkimiseen vanhempi joutuisi maksamaan ohjaajan. Ei ole siis lastensuojelutapaus.
- Lapsen vanhempi tekee makaronilaatikon sekoittamalla ainekset. Tämä on noussut esiin hallinto-oikeuksien oikeuskäytännössä yhtenä huostaanottoperusteena. Lasagne tehdään kerroksittain, mutta lasagnette ja makaronilaatikko sekoitetaan vuokaan. Ruuan suhteen makuja on monia ja mikäli se on ravitsevaa ja lapsen ruokavaliolle sopivaa niin asia ei ole lastensuojelutapaus. Toki neuvolat ovat meillä myös ravitsemusta varten.
- Lapsi on sairaana eivätkä vanhemmat tiedä miten menettelisivät. Tässä tapauksessa oikea polku on terveydenhuollon yksikkö. Esimerkiksi Helsingissä on neuvontanumero, jossa vastaa sairaanhoidon ammattihenkilö. Ei ole lastensuojelun asia.
- Lapsi on vammainen tai autistinen. Kysymys on jälleen joko vammaispalvelulain soveltamisesta tai neurologisesta tilasta. Asiassa ei tarvita lastensuojelua, koska kukaan ei uhkaa ketään.
- Lapsen vanhempi on väkivaltainen lasta kohtaan. Tässä tilanteessa on kysymys uhasta lapsen terveyttä ja henkeä kohtaan. Vanhemmalla on tarve ja kyky tehdä pahaa. Tällöin on syytä eristää lapsi väkivaltaisesta vanhemmastaan. Mutta ei toisesta vanhemmastaan, kaveripiiristä eikä isovanhemmistaan. Tässä tilanteessa rajaukset tehdään tapauskohtaisesti
- Lapsen ystäväpiiri on uhka lapsen terveydelle ja hengelle. Tällöin lapsi tulee erottaa ystäväpiiristään, mutta ei eristää vanhemmistaan.
- Lapsi on itse uhka omalle terveydelleen ja hengelleen. Nuori on itsetuhoinen tai päihteet ovat osa elämää. Tällöin tulee selvittää syy. Mikäli mielenterveydellinen niin M1-lähete psykiatriseen arvioon ja muuten lastenkotiin tai vastaavaan. Kun uhka on todellinen, voidaan käyttää pakkokeinoja ja näissä tilanteissa niiden käyttö on perusteltua mikäli peruste ja kirjaus tehdään. Toki lapsi ei ole rikosta tekemässä eikä toimenpiteet ole rikosoikeudellista seuraamusta vaan hoitoa. Kuitenkin pakkokeinot ovat tarpeen nuoren suojelemiseksi
Yhteenvetäen lapsen ja nuoren suojelun tulee perustua aina uhkaan. Uhka pitää kirjoittaa auki ja esitän valtakunnallisen viranomaisrekisterin perustamista, johon kirjataan jokaisesta lastensuojelulain soveltamiskerrasta uhka-arvio, jossa on kuvattu uhka ja toimenpiteet uhan lieventämiseksi siedettävälle uhkatasolle ja kuinka uhkaa seurataan. Näyttää nimittäin siltä, että sosiaalihuollon asiakassuunnitelma ei ole riittävän operatiivinen, jotta esimerkiksi poliisi saisi siitä nopeasti riittävät tiedot. Tavoite olisi, ettei Koskela enää toistuisi. Poliisi on se taho, johon esimerkiksi kansalaiset nähdessään väkivaltaa ottavat yhteyttä. Sosiaaliviranomainen saa tiedon muualta. On huomattavaa, etteivät yksityiset lastensuojelussa toimivat lastenkodit ole viranomaisia. Tosin heillekin voisi olla hyötyä vartijan koulutuksen omaavasta työntekijästä ja sellainen voisi olla myös vaatimuksena etenkin päihdekäyttäjien kanssa toimittaessa. Voimankäyttö on vihoviimeinen keino ja silloin muu lastensuojelutyö on jo epäonnistunut.
Lastensuojelulakiin on kirjattava expessis verbis kaikki uhkatilanteet riittävän selvärajaisesti sekä ohjattava lastensuojelulain soveltamista alempitasoisilla säännöksillä. Tämä on edellytys lain oikealle soveltamiselle ettei synny katveita eikä oikeudenloukkauksia.
Harvinaisen selväjärkinen ja asiantunteva kuvaus. Niille, jotka eivät ole edes sivusta joutuneet seuraamaan lastensuojelun toimintaa, saattavat luulla, että blogisti kirjasi ne periaatteet, joiden mukaan lastensuojelu toimii tänäkin päivänä. Eivät toimi tällä tavalla.
Korjaan tätä kohtaa. Blogisti on kirjannut riittävän selvästi, mitkä ovat
lastensuojelutapauksia ja mitkä eivät. Nämä jälkimmäiset tapaukset, ovat niitä, joissa lastensuojelu toimii, vaikka sille ei ole mitään tarvetta. Tästä johtuu, miksi meillä on valtava määrä lapsia ja nuoria (yli 12-vuotiaita) lastensuojelun asiakkaina ja huostaanotettuina. Merkittävä osa huostaanotoista on väärillä perusteilla, joilla ei saada mitään hyvää aikaan huostaanotetuille.
Koska tilanne on tämä, niin ongelmatapauksissa vanhemmat yrittävät viimeiseen asti olla ottamatta yhteyttä lastensuojeluun, koska se tietää lapsen eristämistä perheestä.
Ilmoita asiaton viesti
Totuus on se, ettei Suomessa hallita lastensuojelua millään tasolla. Jo tuo esimerkkitapausten listasi kertoo sen. Luulin sitä lukiessa kyseen olevan vitsistä.
Nuorten ongelmiin ei puututa pakkotoimin ajoissa vaan aina liian myöhään. Tästä on näyttöä runsaasti.
Lspsen itsemääräämisoikeutta ei tule edes olla, kun nähdään, ettei tämä kykene itsensä ohjaamiseen.
Olisi hupi nähdä miten blogisti pitää ongelmanuoren avohoidossa eristettynä huonosta seurasta huumeista puhumattakaan. Jäisi tekemättä.
Ilmoita asiaton viesti
Pointtini olikin keskittää lastensuojelun voimavarat ja pakkokeinot kaikista ongelmallisimpiin tapauksiin ja jättää kansan kasvatustyö muille julkisen sektorin toimijoille ja silloinkin tarpeen niin vaatiessa.
Olen samaa mieltä päihdekäyttäjien itsemääräämisoikeudesta. Mutta itsemääräämisoikeuden rajoittamisesta pitää tehdä valituskelpoinen päätös ja siinä on oltava rajoitusten perustelut eli syy niille.
Ilmoita asiaton viesti
Toki päätökset eivät saa olla milloin mitenkin tehtyjä. Pidän positiivisena, ettet korosta äärimmäisyyksiin hoitoa tarvitsevan itsemääräämisoikeutta. Siinä ollaan menty liian pitkälle niin lasten kuin vanhempienkin kohdalla.
Heidän ongelmansa jäävät kuitenkin lopulta yhteiskunnan harteille eli sillä on ihan perusteltu oikeus puuttua ihmisen elämään, joka ei tällä enää hallinnassa. Kyse ei siis silloin ihmisen yksityisyydestä enää.
Ilmoita asiaton viesti
Lisään vielä, että tällä hetkellä lastensuojelu on tukossa ja koska prosessi on kaikille lapsille sama, ne tapaukset, joihin tarvitaan koko lastensuojelun voimat, jäävät liian vähälle resurssille.
Siksi on karsittava. Tällä hetkellä huostaanoton voi tehdä mikäli ”lapsen kasvu ja kehitys on vaarassa”. Tuo lause voi käsittää kunnasta riippuen mitä tahansa. Tarvitaan siksi tarkkarajainen lista huostaanotolle, joka antaa edes suuntia toiminnalle, kuin em. ympäripyöreä jargoni, jota lastensuojelu soveltaa koska tahansa. Uhkan määritteleminen ohjaa lastensuojelua priorisoimaan asiakkaansa. Me emme voi joka vuosi lappaa aina vain lisää rahaa tuohon teollisuuteen, jos tulokset ovat mitä uutiset meille kertovat.
Ilmoita asiaton viesti
Jäin hiema ihmettelmään tätä kirjoitusta, varsinkin kun ensimmäiset kohdat 1-4 ovat sellaisia, jotka eivät missään tapauksessa vie lasta lastensuojelun asiakkaaksi.
On täysin turha yrittää vaittää, että lapsi otettaisiin huostaan makaronlaatikon vuoksi tai autismin.
Sen tuo ehdottamasi malli tekisi, ettei opettajien tarvitsisi enää olla huolissaan siitä miksi lapsi on poissa koulusta. Opettajan ei tarvitse kehenkään ottaa yhteyttä, koska kyseessähän ei ole uhka suuntaan tai toiseen.
Anteeksi vain, mutta ehdottamasi malli antaa paljon isommat mahdollisuudet Koskelan tapaisille tapauksille ja lasten hyväksikäyttäjille.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo makaronilaatikkocase on jo vuosien takaa. Iltalehti on poistanut juttunsa, mutta keskustelu asiasta on tallella. Sitä on käytetty Suomessa yhtenä perusteluna huostaanotolle hallinto-oikeudessa.
https://keskustelu.kaksplus.fi/threads/jos-kokkaat-eri-tavalla-kuin-sosiaalihuollon-taeti-lapsesi-otetaan-huostaan.2315185/
Päinvastoin opettajan tulee olla huolissaan mikäli lapsi lintsaa. Ja perusopetuslain mukaan huoltajalle on kerrottava poissaolosta. Perusopetuslakia on muutettu siten, ettei huoltaja ole enää velvollinen huolehtimaan oppivelvollisuuden suorittamisesta. Perusopetuslaki tuntee myös erityistuen oppilaalle ja siellä on lastensuojelua paremmat keinot purkaa oppimiseen liittyviä ongelmia.
Lastensuojelu ei voi olla mikään yleistyökalu asioiden hoitamiseen kuten ei verotuskaan poista tulonjakoon liittyvää eriarvoisuutta. Jos lastensuojelu kykenee hoitamaan kaikkia viranomaistehtäviä, esimerkiksi veronkanto voitaisiin antaa sille. Sitten vouti voi kysyä viedäänkö omaisuus vai lapset.
Ilmoita asiaton viesti
Eikä ole käytetty, kyllä tuossa on muut asiat vaikuttaneet kuin makaronilaatikko. Ehkä kannattaisi selvittää ensin koko tapaus eikä vain julistaa että huostaanoton syy oli väärin tehty makaronilaatikko.
”Päinvastoin opettajan tulee olla huolissaan mikäli lapsi lintsaa. Ja perusopetuslain mukaan huoltajalle on kerrottava poissaolosta. Perusopetuslakia on muutettu siten, ettei huoltaja ole enää velvollinen huolehtimaan oppivelvollisuuden suorittamisesta. Perusopetuslaki tuntee myös erityistuen oppilaalle ja siellä on lastensuojelua paremmat keinot purkaa oppimiseen liittyviä ongelmia.”
Kyllä perusopetuslaista löytyy huoltajan velvollisuudet. 1.8.2021 lähtien voimaan tuleva oppivelvollisuuslaki kertoo luvussa 3 9§ että huoltajalla on velvollisuus huolehtia että oppivelvollinen suorittaa oppivelvollisuutensa. Perusopetuslaissahan
Sekoitat täydellisesti asioita, kolmiportaisella tuella hoidetaan vain oppimiseen liittyviä ongelmia, siinä ei lastensuojelua tarvita eikä käytetä.
Lastensuojelu tulee kuvioon mukaan, yleensä siinä vaiheessa kun oppilas on luvattomasti poissa useita päiviä, jopa viikkoja. Poissaolot eivät edes aina liity mitenkään oppimiseen vaan ihan muihin asioihin.
”Lastensuojelu ei voi olla mikään yleistyökalu asioiden hoitamiseen”
Mikä ihmeen yleistyökalu? Ethän vain nyt keksi sille tehtäviä mitä sillä ei todellisuudessa ole? Kuten edellä mainitsemasi oppimiseen liittyvä erityinen tuki.
Ilmoita asiaton viesti
”26 §
Perusopetuksen suorittaminen (30.12.2020/1216)
L:lla 1216/2020 muutettu otsikko tulee voimaan 1.8.2021. Aiempi sanamuoto kuuluu: Oppivelvollisuuden suorittaminen
Oppivelvollisen on osallistuttava tämän lain mukaisesti järjestettyyn perusopetukseen tai saatava muulla tavalla perusopetuksen oppimäärää vastaavat tiedot. Perusopetuksen suorittaminen alkaa oppivelvollisuuslain 2 §:n 2 momentissa säädettynä ajankohtana, jollei lapselle ole tehty tämän lain 27 §:n nojalla päätöstä opetuksen poikkeavasta aloittamisajankohdasta. Perusopetuksen suorittaminen päättyy, kun perusopetuksen oppimäärä on suoritettu tai viimeistään sen lukuvuoden koulutyön päättyessä sinä kalenterivuonna, jona oppilas täyttää 17 vuotta. (30.12.2020/1216)
L:lla 1216/2020 muutettu 1 momentti tulee voimaan 1.8.2021. Aiempi sanamuoto kuuluu:
Oppivelvollisen on osallistuttava tämän lain mukaisesti järjestettyyn perusopetukseen tai saatava muulla tavalla perusopetuksen oppimäärää vastaavat tiedot. Edellä 25 §:n 2 momentissa tarkoitetun pidennetyn oppivelvollisuuden piirissä olevan tulee osallistua oppivelvollisuuden alkamisvuonna järjestettävään esiopetukseen. (13.6.2003/477)
Opetuksen järjestäjän tulee seurata perusopetukseen osallistuvan oppilaan poissaoloja ja ilmoittaa luvattomista poissaoloista oppilaan huoltajalle tai muulle lailliselle edustajalle. (30.12.2020/1216)
L:lla 1216/2020 muutettu 2 momentti tulee voimaan 1.8.2021. Aiempi sanamuoto kuuluu:
Opetuksen järjestäjän tulee seurata perusopetukseen osallistuvan oppilaan poissaoloja ja ilmoittaa luvattomista poissaoloista oppilaan huoltajalle. Oppivelvollisen huoltajan on huolehdittava siitä, että oppivelvollisuus tulee suoritettua. (13.6.2003/477)
Jos oppivelvollinen ei osallistu tämän lain mukaisesti järjestettyyn opetukseen, oppivelvollisen asuinkunnan tulee valvoa oppivelvollisen edistymistä.”
https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1998/19980628#L7P26
Kunnan hoidettavaksi on säädetty asian hoitaminen. Kerropa minulle miten koulunkäynti onnistuu eristykseen asetetulta lapselta. Mitähän se lastensuojelu mahtaa lintsaamiselle? Pyytää virka-apua poliisilta?
Ilmoita asiaton viesti
Kuten lainauksestasi lukee ”Oppivelvollisen huoltajan on huolehdittava siitä, että oppivelvollisuus tulee suoritettua.”
Edellä kerrot että, tuo kohta olisi poistettu.
”Kerropa minulle miten koulunkäynti onnistuu eristykseen asetetulta lapselta. Mitähän se lastensuojelu mahtaa lintsaamiselle? Pyytää virka-apua poliisilta?”
Koulukäynti suoritetaan joko laitoksessa olevassa koulussa tai laitosta lähinnä olevassa koulussa.
Lastensuojelu on tällä hetkellä ainoa taho, mikä voi mennä etsimään tai katsomaan missä lintsaaja on. Poliisi on apuna tarvittaessa.
Olisi erittäin hienoa kuulla, mikä taho sinun mielestäsi pitäisi ottaa kopin näistä lintasareista, jotka ovat suuressa vaarassa syrjäytyä?
Ilmoita asiaton viesti
Lukutaito on tärkeää etenkin juridisissa kysymyksissä. Viittaat nyt 1.8.2021 poistuvaan säädökseen:
”Opetuksen järjestäjän tulee seurata perusopetukseen osallistuvan oppilaan poissaoloja ja ilmoittaa luvattomista poissaoloista oppilaan huoltajalle tai muulle lailliselle edustajalle. (30.12.2020/1216)
L:lla 1216/2020 muutettu 2 momentti tulee voimaan 1.8.2021. Aiempi sanamuoto kuuluu:
Opetuksen järjestäjän tulee seurata perusopetukseen osallistuvan oppilaan poissaoloja ja ilmoittaa luvattomista poissaoloista oppilaan huoltajalle. Oppivelvollisen huoltajan on huolehdittava siitä, että oppivelvollisuus tulee suoritettua. (13.6.2003/477)
Jos oppivelvollinen ei osallistu tämän lain mukaisesti järjestettyyn opetukseen, oppivelvollisen asuinkunnan tulee valvoa oppivelvollisen edistymistä.”
Lain mukaan kunnan velvollisuus on ottaa koppi. Käyhän se tietysti lastensuojelussakin, jossa lintsaaja on sadas lintsaaja sosiaalityöntekijän salkussa.
Ilmoita asiaton viesti
Ne poistuvat perusopetuslaista, koska siirtyvät oppivelvollisuus lakiin.
On totta että, koulutuksen järjestäjä vahtii, että oppivelvollisuus tulee oppivelvollisella täytettyä. Se tarkoittaa myös sitä, että huoltajia voidaan tarpeen vaatiessa sakottaa, jos luistavat omasta velvoitteestaan.
1.8.2021 lähtien voimaan tuleva oppivelvollisuuslaki kertoo luvussa 3 9§ että huoltajalla on velvollisuus huolehtia että oppivelvollinen suorittaa oppivelvollisuutensa. Kunta taas pitää huolen, että huoltaja hoitaa omat velvoitteensa.
Sosiaalitoimi on yksi kunnan osa-alue jolla se hoitaa/ vahtii tuota oppivelvollisuuden täyttymistä.
Kerrotko jo vihdoin mikä on se taho, kunnan eri toimijoista ottaa kopin lintsareista? Kysyn tätä sen vuoksi, koska näyttää siltä ettei se voi mielestäsi olla sosiaalitoimi. Ehkä olen oletan väärin.
Ilmoita asiaton viesti
Oppivelvollisuuslaissa ei nopealla lukemalla lue mitään sanktioista. Sakottamiselle pitää löytyä laista peruste. Toki huoltaja yrittää saada lapsen aamulla kouluun, mutta ei varmaankaan voi asialle mitään mikäli lapsi ei kouluun mene.
Lintsaamisesta kopin tulee ottaa koulutuksen järjestäjän Oppivelvollisuuslain 12 §:n mukaan. Koulutuksen järjestäjällä on ohjausvastuu opinnoissa.
Ilmoita asiaton viesti
Ja koulunkin moniammatillinen henkilökunta voisi ottaa kopin lintsaamisesta. Lastensuojelu on kuin helpottava roska-auto, johon ikävät oppilaat voi työntää ja roska-auto vie oppilaan sitten kaatopaikalle. Ongelma hoidettu siististi. Lapsi jatkaa lintsaamista, verkostoituu ja alkaa käyttämään päihteitä.
Ilmoita asiaton viesti
Anteeksi, mutta taidat olla aika tietämätön siitä mitä kouluissa tehdään näissä tapauksissa.
Näitä hoidetaan juuri moniammatillisesti ja siihen kuuluu yhtenä osana myös sosiaalitoimi. Koululla ei ole niitä välineitä eikä oikeuksia, mitä on sosiaalitoimella, kun käsissä on oppilas, jota ei ole puoleen vuoteen näkynyt koulussa.
Ehdotuksesi tämän blogin avauksessa, jos se toteutuisi, mahdollistaisi juuri tuon uhkakuvan mitä viimeisessä virkkeessäsi kirjoitit.
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoitin kirjoituksessani, että ihan kaikkea ei pidä tuoda lastensuojeluun. Tiedän sosiaalitoimen laajat tiedonsaantioikeudet ja mahdollisuudet toimia. En minä tyhmä ole. Ehkäpä puolen vuoden lintsaus kertoo jo sen tason ongelmista, että voidaan katsoa lapsen olevan itselleen uhka. Ja tällöin hänen kuuluu olla lastensuojelun piirissä.
Ilmoita asiaton viesti
Totta, kirjoitit lastensuojelun tulevan kuvioon, kun makaronilaatikko tehdään väärin tai lapsi on autistinen sekä sen etteivät vanhemmat osaa auttaa ruotsin tehtävissä tai mitä tehdä jos lapsi on sairas.
Minä olen vain eri mieltä noista kohdista ja vahvasti. Autismi tai makaronilaatikko eivät tuo lastensuojelua koteihin.
Ilmoita asiaton viesti
Kaikki tapaukset ovat enemmän tai vähemmän ainutlaatuisia.
Ilmoita asiaton viesti