Arabikevättä kannattaisi vähän miettiä

Tahrir aukiolla Egyptissä helmikuussa 2012. KUVA: ACharmedLife, Wikimedia , CC BY-SA 4.0.

Ylioppilaiden protestit jenkeissä Gazan sotaa vastaan tuovat mieleeni kaksi asiaa. Ensinnäkin Vietnamin sodan ja sen vastaisen liikkeen. Ja toiseksi arabikevään.

Arabimaailmassa on voimakas ja laaja kansanosa, erityisesti nuorisoa mutta ei pelkästään, joka haluaa sinne demokratiaa, joka haluaa heidän maistaan normaaleja maita. Jotka enemmän tai vähemmän pitävät ihanteenaan pohjoismaisen hyvinvointivaltion kaltaista systeemiä.

Arabimaiden väestö on hyvin nuorta. Siellä on nuorisoa enemmän kuin oikein missään. Ja tämä nuoriso on hyvin koulutettua, kielitaitoista ja monella tapaa pystyvää, pätevää, innokasta ja energistä.

Historiallisesti arabikulttuuri on merkittävä tekijä nykyisen maailmantilanteen muokkautumisessa. Keskiajalla arabimaat olivat tieteissä paljon edellä Eurooppaa. Siinä oli myös jatkuva vuorovaikutus – arabitieteilijät oppivat kreikkalaisilta ja sitten taas toisinpäin oppi Eurooppa heiltä. Ja tuohan ei siihen jäänyt vaan se on jättänyt arabimaihin pitkät sivistysperinteet.

Arabimaiden tragedia ja ongelma on, no, ensinnäkin öljyssä. Se, ja maantieteellinen asema on tehnyt lähi-idästä sen ruutitynnyrin joka se vieläkin on. Israelin valtio perustettiin sinne MYÖS ihan eurooppalaisten siirtomaavaltojen (etenkin brittien) ja sen jälkeisen imperialismin (USA:n lähinnä) sillanpääasemaksi alueelle, että länsimailla olisi päätösvalta öljyvaroihin.

Näin se nyt vaan on. Totta kai oli myös oikeutettu asia, että juutalaiset tarvitsisivat turvapaikan, oman maan, mutta sitä tavoitetta käytettiin hyväksi.

Toinen tragedia mielestäni on sosialismin nousu ja tuho. Marxismin kriisi, se että ajattelukyky romahti samalla, se oli kohtalokasta. Siirtomaiden suurenmoiset vapaustaistelut johtivat vain korruptioon, uudenlaiseen totalitarismiin. Itsenäistyminen ei tuonut demokratiaa.

Alueilla, joissa oltiin läntisen imperialismin sortamia, ei sitten löytynyt ideologiaa, joka olisi auttanut vastustamaan sitä sortoa – ei muu kuin keskiaikainen islamilainen fundamentalismi. Todella keskiaikainen kauheus!

Näin se nyt vain on. En sano, että kaikki on eurooppalaisten vikaa. Sanon vain, että historia on tällaista. Se kiemurtelee ja tekee vuoristorataa kiemurrellessaan. Historiassa hyvä muuttuu pahaksi ja paha hyväksi ja samat sanat voivat tarkoittaa eri asioita.

Eräs asia tähän liittyen on myös Sudan. Siellä oli voimakas vallankumouksellinen nousu, joka sitten tukahtui, tukahdutettiin ja nyt taas on vain kauheutta kauheuden perään. Mutta sielläkin kansa nousi vaatimaan parempaa, ja sitä vaatiessaan yhdistyi ja koki ihmisyyden tunteita.

Tässä vain muutama tuokiokuva Sudanin kapinasta:

22-vuotias opiskelija Alaa Salahista tuli mielenosoitusten ikoni, kun hän seisoi auton katolla valkoisiin pukeutuneena, johtaen iskulauseiden huutoa. Hän sai lempinimen ”Nubialainen kuningatar”. (Nubia oli korkeakulttuuri Pohjois-Sudanin alueella, joka soti muinaisen Egyptin kanssa ja välillä valloittikin sen. Nubialaiset olivat mustia. Nykyinen Sudanin valtaväestö on kuitenkin arabeja).

Naisten rooli mielenosoituksissa on ollut huomattava. Eräs AlJazeeran haastattelemista naisista on 56-vuotias Awadia Mahmoud Koko, 13 lapsen isoäiti, joka on organisoinut ruuanvalmistuksen mielenosoittajille armeijan päämajan edustalla.

”Olen odottanut tätä hetkeä koko ikäni”, hän sanoo. ” Haluamme uuden Sudanin (…) On jokaisen sudanilaisen velvollisuus osallistua vallankumoukseen.” (AlJazeera, 23.4.2019)

Ja seuratkaa hyvät ihmiset Iranin huivikapinaa. Seuratkaa tätä naista X:ssä: https://x.com/AlinejadMasih.

Iranin naiset tekevät urotekoja joka päivä. Siellä on teloitettu miehiä, jotka ovat tukeneet kapinaa. Naisia sokaistettu, kidutettu, vangittu – mutta he jatkavat.

Ihmiset, jotka ovat osallistuneet kapinaan vääryyttä vastaan, valhetta vastaan ja muodostaneet siltä pohjalta ystävyyssuhteita, sellaista ei voi koskaan unohtaa.

Muistutan myös Gazan nuorison manifestista, joka julkaistiin arabikevään aikana, vuonna 2012. Se alkoi näin.

”Vittuun Hamas, vittuun Israel, vittuun Fatah, vittuun YK, UNWRA ja USA! Me, Gazan nuoret, olemme kurkkuamme myöten täynnä Israelia, Hamasia, miehitystä, ihmisoikeusloukkauksia sekä kansainvälisen yhteisön välinpitämättömyyttä!

(…) olemme lopen uupuneita paskaan elämään Israelin vankeina, Hamasin hakkaamana ja muun maailman unohtamana.” (Ks. esim. https://takku.net/article.php/2010122920302451)

Gazan nuoriso oli vain niin mahdottomassa tilanteessa, että arabikevään suuren nousun aikana ei heiltä saatu muuta kuin tämä manifesti. Mutta nyt, kun Israelin apartheidpolitiikka on paljastunut niin että maailma ei voi enää sulkea siltä silmiään, ja nyt, kun demokraattinen imperialistimaa USA joutuu väistämättä muuttamaan suhtautumistaan lähi-Itään kokonaisuudessaan. Jos ei heti, niin kohta.

Länsi joutuu luomaan nahkansa ja uudistumaan.

Koska USA:n yliopistokampuksilla eivät mielenosoitukset lopu. Koska sellaista ei voi unohtaa, kun kerran on puolustanut oikeutta. Se on ihmisolemuksessa.

Olen vakuuttunut siitä, että arabikevät 2.0 tulee vielä.

Arabimaiden nuoriso + Iranin naiset + USA:n opiskelijat tulevat vielä yllättämään. Tavalla jolle ei edes Venäjän ääliöeliitti ei mitään mahda.

Luepa lisää täältä:
Uusi historia -tiedote 1-2024

HeliSantavuori
Helsinki

Uusi historia ry:n hallituksen jäsen ja Uusi historia -sivuston toimitussihteeri ( https://humanpath.net/https://newhistory.fi). IDEA-teemalehden päätoimittaja: https://humanpath.net/tag/idea/

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu