AstraZeneca ja ihmisten tiedostamishaasteet

Minulle hyvin rakas sukulaistyttö on uppoutunut salaliittoteorioiden maailmaan. Tänä aamuna häneltä tuli viesti: joku hänen tuttavan tuttavansa oli kuollut tähän harvinaiseen veritulppaan saatuaan Astra-Zenekan rokotteen.
Postissa ei ollut mitään kommenttia mukana, mutta aikaisemmista keskusteluistamme tiedän että sen viesti oli tämä: katso nyt! Rokotteet eivät ole turvallisia! Mitä minä sanoin! Tietoja peitellään, toisinajattelijoita sensuroidaan!
No, minä aloin päässäni sommitella vastausta: Tarkista montako miljoonaa ihmistä on jo rokotettu A-Z:llä, kirjoitin vihkoon. Montako pelastuu kaamealta korona-kuolemalta näiden rokotusten ansioista? Moniko pelastuu pitkältä koronalta, moniko pelastuu työttömyydeltä tai vararikolta?
Nythän tämä viimeisin käänne osoittaa myös, että kyllä rokotusten haittavaikutuksia tutkitaan, toisin kuin rakas sukulaiseni ja moni muu on esittänyt. Media kirjoittaa niistä, toisin kuin on väitetty. Tiedemaailma ja poliittiset päättäjät ottavat ne siis hyvin vakavasti. Mutta ei mikään lääke ole 100 % turvallinen, sellaista ei ole koskaan edes väitetty.
Niin: maailma ei ole turvallinen, eikä koskaan tule olemaan. Miten siis selvitä turvattomassa maailmassa?
Itsestäänselvyyksiä kertaamalla voi torjua itsepetosta
Ensin on koputettava päätä ja palattava todellisuuteen. Sitten on tartuttava siihen parhaaseen ohjeeseen mitä tämäntyyppisiä pelkoja vastaan voin antaa: ajattele kokonaisuutta. Muista pääasiat! Se auttaa mielenrauhan ja itsetunnon palauttamisessa.
Tätä miettiessä väkisinkin muistin Matti Puolakkaa, joka oli paitsi filosofi myös henkilökohtainen, läheinen ystäväni ja opettajani. [1] Matti sanoi minulle kerran kun olimme kävelyllä:
”Heli, jos minä olen kuollut ja ihmiset kysyvät että minkälainen ihminen se Matti oli, sano että hän oli kertaaja.”
Matilla oli nimittäin tapana joka ikinen aamu herättyään kerrata kaikkein tärkeimpiä tosiasioita. Hän ei yrittänyt sanoa tai keksiä jotain hienoa. Päinvastoin, hän kertasi itsestäänselvyyksiä. Se oli tapa hahmottaa kokonaiskuvaa tilanteesta. Mutta ennen kaikkea se oli tapa estää, tai ainakin rajoittaa taipumusta omien toiveiden ja pelkojen, pätemisen tarpeiden tai lähiympäristön paineiden vuoksi unohtaa asian kannalta olennaisia tosiseikkoja. Tuo peri-inhimillinen taipumus näkyy kaikkialla missä vain on maailmankatsomuksellista keskustelua, poliittisia ja tieteellisiä kiistoja tai sitten vain perheriitoja.
Matti halusi tietää miten asiat ovat, vaikka se olisi kuinka harmillista.
Ilma ja vesi, sanoi Aristoteles
Vaikeinta Matin neuvossa oli juuri tuo, että ne tosiasiat jotka ovat kaikkein eniten näkyvillä, jotka ovat itsestäänselviä – vuorenkorkuisia hän joskus sanoi – sellaiset tosiasiat on kaikkein helpointa ”unohtaa”. Ja kun ihminen sellaisia unohtaa, hän alkaa luomaan valheellista omakuvaa ja lopulta vääristää koko persoonaansa. Alitajunta ohjaa elämistä, sitä enemmän mitä tärkeämpiä asioita sinne tunkee.
Matti muisteli usein tätä Aristoteleen huomiota: ihminen tarvitsee eniten kahta asiaa, ilmaa ja vettä. Toisin sanoen, kaikkein tärkein asia usein on niin itsestäänselvä, ettei sitä edes huomata.
Kertaaminen on siis rehellisyyden metodi, itsepetoksen vastustamista niin itsessä kuin muissa, oli sitten kyseessä ystävä, työtoveri, poliitikko tai vaikkapa tartuntatautien asiantuntija.
Se on myös tieto-oppia: on eroteltava kaikkein tärkeimmät tosiasiat muista tärkeistä tosiasioista. Sen jälkeen erotetaan tärkeät tosiasiat vähemmän tärkeistä ja lopulta vähemmän tärkeät kaikesta mikä ei kuulu asiaan. Toki tuo on myös dialektista logiikkaa, samoin kuin vastaväittäjän argumenttien huomioiminen.
Nykyajan uudistumishaaste
Nykyaika asettaa ihmisyksilölle erilaisia uudistumishaasteita kuin mikään aikaisempi aikakausi. Ne koskevat ennen kaikkea tiedostamismenetelmiä.
On yhä vaikeampi muistaa mitkä ovat pääasioita, ja vaikeampi tiedostaa mitä itsestäänselvyyksiä itse unohtaa. On joskus myös vaikea erottaa milloin on kyseessä tieteellinen kiista, milloin tuulesta temmattu valetiede.
Päättäjien, viranomaisten ja asiantuntijoiden päätösten takana on usein lääkefirmojen tai muuten suuren rahan lobbareita. Kollegojen odotukset ja pelko joutua omassa lähipiirissä hyljeksityksi voi painaa vaa’assa enemmän kuin käsitetään.
Näin ollen kriittisyys on paikallaan. Mutta: mitä jyrkempää kritiikkiä esittää, sitä tärkeämpää on esittää asiansa niin ettei se hyödynnä pahantahtoisten, disinformaatiota levittävien tahojen pyrkimyksiä sekoittaa ihmisten päät ja horjuttaa pohjimmaista luottamusta instituutioihin.
Tulisi muistaa, että ihmisiä ne päättäjätkin ovat: maailmaa ei ohjaa salaliitto vaan ihmisluontoon kuuluva irrationalismi ja institutionaalinen itsepetos. Näin on silloinkin kun yksittäinen asiantuntija, virkamies tai poliitikko parhaansa yrittää.
Benjamin Franklinin pelonaihe
Kun Yhdysvaltain perustuslakia laadittiin Pihladelphiassa kesällä 1787, salin ulkopuolella odotettiin jännityksellä, millaisen hallitusmuodon kansakunta oli saamassa. Kiihkeiden neuvottelujen jälkeen Benjamin Franklin astui yleisön eteen ja totesi:
”Saatte tasavallan, jos pystytte pitämään sen.” [2]
Nykyisin tulisi ilmeisesti Franklinia mukaellen sanoa itsellemme ja toisillemme:
”Olemme saaneet demokratian, oikeusvaltion, mielipiteenvapauden, ihmisoikeudet ja vapaan internetin. Mutta pystymmekö pitämään ne?”
VIITTAUKSET:
[1] Matin filosofiaa ja historianfilosofiaa on esitelty sivustollamme humanpath.net; Matti kuoli syksyllä 2018 eikä ehtinyt nähdä korona-aikoja. Hän kuitenkin oli tieteellisyyden vankka kannattaja, vaikkakin se mikä on ”tieteellistä” ja mikä ei on tietysti problemaattinen kysymys. Erityisesti tulisi tehdä ero toisaalta puhtaasti luonnontieteellisten ja toisaalta yhteiskunta- ja ihmistieteiden välillä. Lääketiede asettuu monissa asioissa välimaastoon, niin kuin moni muukin luonnontiede.
Uusi historia -yhdistyksellä ei myöskään ole yhteistä kantaa koronakeskustelun yksityiskohtiin. Kuten aina, kirjoitan täällä omia pähkäilyjäni.
[2] Ari Helo: Yhdysvaltain demokratian synty – Unionin idea ja amerikkalainen historiankäsitys Gaudeamus 2014.
Ihmisten tulisi tiedostaa se, että veritulpat ovat erittäin yleisiä myös koronan aiheuttamassa covid-19 taudissa, joten joillakin myös pelkkä piikkiproteiini voi aiheuttaa verihyytymiä jos verihiutaleita on liian vähän,
Kun googlaa syytä tuohon, niin B12-vitamiinin puute ja folaatin (B9) puute voivat olla syynä alhaiseen verihiutaleiden määrään.
https://www.terveystalo.com/fi/Tietopaketit/Folaatti/
”Folaatti on tärkeä solujen jakautumisen ja verisolujen muodostumisen kannalta”
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä Risto että aukaisit suusi, kun eihän me maallikot tiedetä, että koronalla on itsellään tuhatkertainen riski tehdä tukoksia:
https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000007873504.html?utm_medium=promobox&utm_campaign=hs_tf&utm_source=iltasanomat.fi&utm_content=promobox
Ilmoita asiaton viesti
Hah. Sellainen särö tuli tuohon A-Z:n maineeseen, ettei sitä kukaan enää taida ottaa. Eikä tuota virusta rokotteilla hävitetä. Se on käynyt selväksi. Nyt kannattaa asennoitua siihen, että rajoitukset ovat tulleet pysyviksi. Eikä niitä tapahtumia kukaan kohta enää edes kaipaa. Periaatteessa ei ravintoloitakaan mihinkään tarvita. Ruokaa saa super marketeista ja ihmiset kyllä oppivat elämään ilman sosiaalisia kontakteja. Ja ainahan voi kirjoitella nettiin jos tekemistä kaipaa 😀
Ilmoita asiaton viesti
Hah itsellesi. Minä ottaisin A-Z:n heti jos sen jostain saisin – samoin kuin ottaisivat kaikki tuntemani ihmiset joiden kanssa asiasta olen keskustellut.
Ilmoita asiaton viesti
Minulle annettiin viime viikolla AZ-piikki ja kesäkuussa toinen piikki.
AZ on ilmoittanut yli viikko sitten toimitusvaikeuksista myös seuraavassakin huhti-kesä ja siksi tässä ei saa antaa rokotetahdin hidastua ja nyt sitä toista tulee sitten reilusti AZ:n kanssa.
Osa lehdistöstä vain koronan väsymyksestä on unohtanut oleelliset asiat ja hämmentänyt soppaa, että vähän rotia sinne toimituksillekin, ettei ruveta spekuloimaan turhaan.
Olen lukenut toisessa sivustossa Covid-19 ja siihen liittyvät oireet, uutiset, lääketieteellisiä julkaisuja, rajoituksista, yms. ja siinä n. 900 sivua, 1 sivu sisältää 50 kommenttia (sisältäen kuvia). Sitten erikseen on myös koronan vaikutus talouteen, korona-ajan politiikkaa, koronaan sairastuneiden keskustelua, korona-maskeista, korona-offtopicia, positiiviset koronauutiset ja hauskat jutut (mielen piristystä synkkyyteen), näissä jokaisissa on suunnilleen 8-30 sivua, maskit aiheuttivat paljon keskustelua ja ne kommentit piti siivota erikseen omaan paikkaansa, ettei alkuperäinen keskusteluaihe mene pilalle maskeista, politiikasta, taloudesta, yms.
Siihen sivustolle ei pääse kommentoimaan ilman faktoja ja lähteitä ja herkästi tulee bannia kuten useimmille Q-anon- tai foliohattuilijoille, jos yrittää levittää huuhaata jatkuvasti. Siellä osataan kaivaa perusteellisesti väitteen kommentoijan viesti ja linkki sekä esitetään faktat.
Rokotteet antavat suojan taudin vakavimmilta muodoilta ja edelleen täytyy pitää varovaisuusperiaatetta, kärsivällisyyttä eikä mitään löysäilyä kuten Hesan mielenosoitusryhmän kanssa on nähty.
Ei me ihmiset kannata niitä tiukempia rajoituksia vaan sitä, että käyttäytyisimme edelleen varovaisesti mutta jos toiset rupeavat perseilemään hällä-väliä tai pitää elää viimeistä päivää, niin he ne aiheuttavat rajoituksien tiukentamisen toisten kustannuksella, ketkä eivät ole tehneet mitään kuin noudattaneet suosituksia niin hyvin kuin mahdollista.
Olen erakkomaista tyyppiä ja pystyn aika kevyesti elämään eristyksissä, toisille sellainen tyyli tuottaa vaikeuksia ja ”mökkihöperyyttä”.
Ilmoita asiaton viesti
Rokotteet ei tätä hommaa hoida. HUS:in johtaja sekä korona-asiantuntija varoittaa uudesta muuntoviruksesta, johon rokotteet eivät tehoa: https://www.uusisuomi.fi/uutiset/hus-johtaja-varoittaa-epidemian-neljannesta-aallosta-silloin-iso-osa-rokotussuojasta-menetetaan/8b1ff4f0-bc80-4538-9197-0e7c40c4e603
Turhaa toivoa jotkut poliitikot ja muut elättevät paluusta entiseen. Sitä ei tule. Rohkeita ovat ne jotka uskaltavat kertoa, että rajoitukset ovat jäämässä pysyviksi. Erakkomaiset tyypit tässä ovat voittajia ja liikaa muutenkin puhutaan koronan tuomista huonoista puolista, kun pitäisi tuoda esille mitä kaikkea hyvää eristäytymisestä seuraa. Esim. Infektioiden väheneminen, työhön uppoutumisen helpottuminen, tuottavuuden lisääntyminen, kulutuksen väheneminen… ja vielä lisäksi netissä/somessa on mukavampi riidellä, kun ei tarvitse ottaa fyysisesti yhteen 👊😅
Ilmoita asiaton viesti
Tuossa etelä-afrikkalaisesta muunnoksesta on liian vähän tietoa, että voisi nopeasti ottaa johtopäätöksiä kuin muissa koronavariansseissa on kerätty koko ajan tietoa.
Jatkuvasti kehitetään niitä uusia koodauksia niihin uusiin muunnoksiin tarvittavia rokotteita.
Poliitikkojen ei kannata riemastua liian heti tai vähätellä missään asioista kuten esim. maailmalla ”Se on vain pikku kuume…”, jos 1 covid-19-potilaan hoitamiseen vaaditaan 6-7 hoitajaa ja lääkäriä, niin nämä resurssit on poissa niiltä leikkauksia tarvitsevilta ihmisiltä.
Ilmoita asiaton viesti
On se kumma, että ihmiskunta on tähän päivään asti elellyt ja täyttänyt planeetan täysin ilman rokotteita lähes koko olemassaolon historian, paitsi viimeiset sata vuotta.
Yhtä tautinen historia kuin takana on varmasti edessäkin joten en ymmärrä millä tavalla nyt on niin erityisen erikoisesti pitänyt hoitaa tätäkin epidemiaa. Onko sellaiseen vaan enää varaa toisen kerran?
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä. Itse pidän kyllä rajoituksista, sillä ne tekevät elämästä parempaa kun porukkaa on vähemmän liikkeellä eikä jatkuvasti tarvitse sosiaalisista syistä käydä muka viihtymässä kaikissa ihme tapahtumissa. Mutta ne jotka eivät rajoituksista pidä, niin heidän kannattaisi alkaa mielenosoitusten sijaan (tai lisäksi) koestamaan juridisesti eri oikeusasteissa rajoitusten oikeasuhtaisuutta. Olisi mielenkiintoista tietää, mikä olisi se kuolleisuuden raja, joka ylittyessään olisi peruste rajoituksille, jotta osaa väestöä (riskiryhmät) voidaan suojata ja mikä kuolleisuus ”sallittaisiin”. Vai onko ihmiskunta tullut siihen pisteeseen, ettei mihinkään ole enää sallittua kuolla 🤔
Ilmoita asiaton viesti
Rokotteiden riskeistä puhuttaessa asiantuntijat esittävät kuivia tilastoja. Rokotekriittiset vastaavat tähän kertomalla helposti samastuttavia tarinoita yksilöistä. Ilmeisen tehokas taktiikka.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos Heli, aloituskappale oli mannaa hiukan pelottavia kertomuksia lukeneelle, ja loput kypsän ihmisen mietelmistä joka-päiväisistä asioiden mittasuhteiden kohdalleen laittamisesta elämällä hankittua viisautta, johon täytyy palata vielä myöhemminkin.
Ilmoita asiaton viesti
Rokote-tutkimuksesta on odotettavissa läpimurtoja myös syövän hoitoihin.
Saksan turkkilainen syöpätutkijapariskunta siirtyi soveltamaan syövän hoidon ja tutkimuksen menetelmäänsä rokotteiden puolelle. Heidät on palkittu, mutta tullaan ehkä palkitsemaan varmasti vielä näyttävimmin kun heidän oman, varsinaisen tutkimusalansa tutkimukset valmistuvat. Pariskunta nimittäin ennakoi läpimurtoa parissa vuodessa syövän suhteen omilla menetelmillään. En vaan löytänyt tästä kertovaa artikkelia, kun ”ylähyllyllä” on niin paljon tavaraa odottamassa käsittelyään. Mutta iltasanomat oli tehnyt suomenkielisen artikkelin rokotus-asoiden osalta.
https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000007611330.html
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos linkistä. Kiinnostavaa.
Ilmoita asiaton viesti
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä se Oxfordin rokotetuntemus on vai niin suosta.
Paitsi koko Eurooppa on siitä nyt riippuvainen.
Mikähän sen pysäyttäisi Eurooppaan jo levinneen eteläafrikkalaisen ikävän ja rokoteresistentin variantin leviämisen paremmin kuin mitä AZ.
Kannattaisi perehtyä Oxfordin huippuproffessorin Sir John Bellin mietteisiin ko. asiassa
Ilmoita asiaton viesti
https://www.timesofisrael.com/scientist-behind-pfizer-vaccine-tech-may-prevent-cancer-in-a-couple-of-years/
Ilmoita asiaton viesti