Huolettaako maahanmuutto?

Reposaaressa v. 2016 oli pakolaiskeskus, jonne nämä lapset olivat tulleet Afganistanista. Mitenkä heidän kanssaan toimitaan? KUVA: Heli Santavuori.

Tämä on ensimmäinen kerta sitten nuoruusvuosien, kun otan puoluepoliittista kantaa päivänpolitiikkaan. Vaikka oikeastaan en sitä tee. Vai teenkö? Lukijat arvioikoon.

Jos perussuomalaiset – tai mikä hyvänsä puolue – olisi tosissaan huolissaan ”massamaahanmuuton” uhkasta ja sen aiheuttamista ongelmista, niin järjellä ajatellen sellaisen puolueen tulisi ennen kaikkea ajaa seuraavia asioita:

(1) Ilmastonmuutos! Jos joku tulevaisuudessa uhkaa aiheuttaa massamaahanmuuttoa, niin se on arvaamattomien sääilmiöiden lisääntyminen etenkin köyhissä maissa. On paljon mahdollista, että vuosi 2015 oli lastenleikkiä siihen verrattuna mitä on tulossa.

Tämä on vakava asia! Ihan kaikki pitäisi tehdä mitä suinkin on vallassamme ilmastotoimien puolesta.

(2) Toinen seikka mikä aiheuttaa massamaahanmuuttoa, on tietysti sodat ja konfliktit erityisesti maapallon köyhillä alueilla. Mitä voi pieni Suomi siinä tehdä? No, ainakin voi ottaa kantaa ensinnäkin Venäjän imperialismia vastaan (Syyria, Ukraina), ja vaatia myös länsimailta, etenkin USA:ta menneiden imperialististen rikosten läpikäyntiä.

Maahanmuutosta huolestunut puolue voisi myös järjestää opiskelua globaalista lähihistoriasta niin, että sen jäsenistö osaisi paremmin suunnistaa monimutkaisessa ja yhä monimutkaisemmaksi käyvässä maailmassa. Että sen puolueen kannattajat haluaisivat oppia oppimaan historiasta ja katselemaan maailmaa jossa elämme valistunein, uteliain ja vakavin silmin ja sen perusteella sitten olisivat kykeneviä vaatimaan poliitikoilta järkeviä tekoja kun kriisit uhkaavat.

(3) Köyhissä maissa on havaittu, että syntyvyys vähenee sitä mukaa kuin köyhyys vähenee, ja että avainasemassa on naisten mahdollisuus koulutukseen ja yrittäjyyteen. Tällaisia asioita tulisi kehitysapurahoillamme edistää, eikä sikäli kehitysapurahoista leikkaaminen välttämättä olisi viisasta.

(4) Maahanmuuton ongelmiin tulisi tarttua hyvissä ajoin ja laittaa paljon resursseja (rahoituksen lisäksi myös ajattelua, ideointia ja avointa keskustelua) siihen, miten pakolaiset ja muut maahanmuuttajat kotiutuisivat, miten he oppisivat arvostamaan suomalaista oikeusvaltiota ja sen perusperiaatteita, miten he oppisivat kieltä ja työllistyisivät mahdollisimman nopeasti. Tärkeätä tietenkin olisi estää slummiutuminen ja maahanmuuttajien nuorison käpertyminen omiin klikkeihinsä, mistä helposti muodostuukin jengejä. Puhumattakaan sitten sellaisia lähiöitä mitä Ranskaan on muodostunut.

(5) Tässä tärkeänä seikkana luonnollisesti olisi oman väestön kasvattaminen pois rasistisista ja muukalaisvihamielisistä asenteista, koska totta kai sellainen tekee maahanmuuttajille kotiutumisen vaikeammaksi ja sitä kautta kärjistää maahanmuutosta aiheutuvia ongelmia.

Sikäli kuin olen ymmärtänyt, niin se puolue, joka on eniten huolissaan maahanmuutosta, joka on siis Perussuomalaiset, tekee nyt jokaisessa kohdassa kaiken päinvastoin.

En ymmärrä.

Sen kuitenkin olen ymmärtänyt että ongelmia on. Se on totta. Siinä perussuomalaiset ovat tietenkin oikeassa ja heillä olisi ansionsa siinä että nostavat asiaa esille keskusteluun – mutta sitten he pilaavat keskustelun demagogialla ja itse asian esittämällä ratkaisuja jotka vain pahentavat sitä ongelmaa josta he ovat huolissaan.

Jos ongelmat kuitenkin otettaisiin todesta, jos niitä oikeasti haluttaisiin alkaa ratkoa, niin sehän olisi hieno juttu. Valitettavasti maahanmuutto-ongelmaa ei ratkaista sillä, että joku tietty määrä pakolaisia saakin lähtöpassit Suomesta.

Koska mitä sitten tehdään kun rajoillamme kolkuttaa vaikkapa Venäjän sekasorron pakoon ajamia pakolaisia ja ilmastonmuutoksen vuoksi idästä, etelästä ja lännestä tulevia pakolaisia. Heitetäänkö heidät kaikki sitten Itämereen, kun pakolaiskiintiö on hallituspuolueen pontevin ponnistuksin saatu veivattua hieman pienemmäksi.

En ymmärrä.

HeliSantavuori
Helsinki

Uusi historia ry:n hallituksen jäsen ja Uusi historia -sivuston toimitussihteeri ( https://humanpath.net/https://newhistory.fi). IDEA-teemalehden päätoimittaja: https://humanpath.net/tag/idea/

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu