Ilman uusia aatteita ”kaikki” ei muutu

KUVA: Naomi Klein 2017, TED conference, Flickr

Guardian uutisoi Naomi Kleinin uudesta kirjasta How to Change Everything: A Young Human’s Guide to Protecting the Planet and Each other. (Miten muuttaa kaikki? Nuoren ihmisen opas planeettamme ja toinen toistemme suojelemiseksi.)

Esittelyssä on mielenkiintoinen huomio, jossa Klein vertaa omaa nuoruuttaan kylmän sodan varjossa nykynuorten tilanteeseen:

”[Klein] ajattelee, että nykyajan nuori tuntee olonsa syvästi ”turvattomaksi” – ei onnettomuuksien tai virheiden vuoksi, vaan sen takia, miten normaali poliittinen ja taloudellinen järjestelmä toimii:

”Kasvoin ydinaseiden pelossa, jolloin jokin voisi mennä pieleen, joku voisi painaa nappia ja kaikki olisimme tuhon omia. Mutta ilmastokriisissä on kyse siitä, että järjestelmä vain kirjaimellisesti jatkaa toimintaansa tavalliseen tapaan ja juuri se johtaa tuhon partaalle. Järjestelmä itsessään on epäonnistunut. Itse järjestelmän täytyy muuttua. Ja se on radikalisoiva tekijä.” (Guardian 9.3.2021)

En ole lukenut tätä uutta kirjaa vielä. Uskon kyllä että kirja on hyvä.

Mutta: oletan, että Naomi Klein ei edelleenkään puhu nykyisestä aatteiden vararikosta, siitä miten tärkeätä olisi tehdä yhteenvetoa päättyneeltä aikakaudelta periytyneistä aatteista. Mitä voidaan oppia erilaisten liberalististen ja toisaalta marxilaisten aatesuuntausten hyvistä ja huonoista puolista? Mikä niiden yhteys on aikakauden esiin nostamiin kokonaan uudenlaisiin ongelmiin?

Historia ei ala meistä! Se on tärkein kritiikkimme viimeisen parinkymmenen vuoden aikana syntyneitä ns. ”kapitalisminvastaisia” muutosliikkeitä kohtaan, joita Naomi Klein myös edustaa. Hän on erinomainen ajattelija, kirjailija ja aktivisti. Aatteen ihminen kyllä, mutta – teoriaton ja filosofiaton.

Vähintäänkin, jos halutaan vastustaa ”kapitalismia”, niin täytyisi selvittää mikä meni pieleen aikaisempien sukupolvien kapitalismin vastustamisessa: mistä johtui sosialismin nousu ja tuho, mistä kolmannen maailman vapaustaisteluiden päätyminen erilaisiin totalitarismin tai pohjattoman korruption muotoihin? Täytyisi vähintäänkin myös tunnustaa että ”kapitalismi” on osoittautunut uudistumiskykyiseksi. Mitä siitä voidaan oppia?

Haasteemme nykypäivän etujoukolle, kaikille – varsin ihanille – Greta Thunbergeille ja heidän teini-ikäisille seuraajilleen on tämä:

Ilmastonmuutos on aivan varmasti tärkein yksittäinen ongelma, jota vastaan toimiminen ohjaa myös yleistä mielipidettä oikeaan suuntaan. Se luo painetta poliittisia päättäjiä kohtaan, mikä on hyvä.

Mutta se ei riitä. Kokonaisvaltaisen maailmankatsomuksen itsenäinen ja kriittinen hahmottaminen on välttämätöntä.

Ilman sitä ei mikään järjestelmä muutu. Ilman sitä ”järjestelmä vain kirjaimellisesti jatkaa toimintaansa tavalliseen tapaan”, paitsi ilmastonmuutoksen suhteen niin monien muidenkin uhkakuvien kohdalla.

Aikakausi on toivottoman teoriaton, filosofiaton ja lisäksi aatteeton. Se on nykynuorison suurin ongelma.

Linkitän vieläkin Uusi historia -yhdistyksen ohjelmaan, sillä meillä on ehdotus! Eikä lyhyessä jutussa kaikkea ehdi perustella. Luen myös Naomi Kleinin kirjan suurella mielenkiinnolla ja palaan aiheeseen.

Ed. 11.3.2021: suomenkielinen kirja ”Tämä muuttaa kaiken” oli virheellisesti laitettu kirjan kansikuvaksi. Naomi Kleinin uuden kirjan suomen kielinen käännös vasta tulossa. Se on jo käännettävänä 15 kielelle, ja Naomi aikoo kiertää lähikuukausina eri tilaisuuksissa keskustelemassa kirjastaan nuorten ilmastoaktivistien kanssa.

HeliSantavuori
Helsinki

Uusi historia ry:n hallituksen jäsen ja Uusi historia -sivuston toimitussihteeri ( https://humanpath.net/https://newhistory.fi). IDEA-teemalehden päätoimittaja: https://humanpath.net/tag/idea/

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu