Korona pistää ajattelemaan

Mitä koronasta pitäisi ajatella?

Minä en tiedä, en totisesti tiedä.

Sen tiedän että salaliittoteoriat ovat vahingollisia.

Ja sen tiedän, että nykyaikainen systeemi ei toimi järkevästi. Esimerkiksi pandemiasta varoitettiin, mutta sitä ei otettu vakavasti. Yleensä ottaen poliittinen päätöksenteko on liian kiinnittynyt esim. vaalimenestykseen, pikkuasioissa näpertämiseen ja lyhytaikaiseen menestykseen ylipäätänsä. Varmaan monin paikoin myös rahoitukseen.

En tiedä, miten pandemiaan pitäisi suhtautua. Sen käsitän, että laumasuojan saamiseksi tarvitaan rokotteita. Kukaan ei kai halua tapattaa suurta määrää väestöstä vain sen vuoksi että tauti häviäisi. Eikä tietyt vaikea taudit ole koskaan väestöstä hävinneet sillä keinoilla, siihen on tarvittu rokotuksia.

Ymmärrän, että lockdownista tulee kauheita vaikutuksia: yksityisyritykset menevät konkurssiin, koululapset masentuvat ja jopa jouduvat itsemurhiin.

Mutta kuka tietää mitä pitäisi tehdä?

Ei tähän ole helppoja ratkaisuja.

Antti Heikkilä kirjoittaa blogissaan, että ”pandemiat tuleva ja menevät, ja lääketiede on voimaton”. Hän opastaa ihmisiä, miten elämäntapojen avulla saa parannettua immuunipuolustusta ja siten suojaa pandemioita vastaan.

Tuollainen kannanotto on mielestäni vastuuton. Olen kyllä samaa mieltä siitä, että paremmin pitäisi neuvoa ihmisiä terveydestä. Mutta nyt on olemassa yhteiskunnallinen kriisi. Ei nyt ole aikaa parantaa kaikkien ihmisten immuunipuolustusta. Joku voi siinä onnistua kun osallistuu Heikkilän kursseille. Tosin eihän siitä ole mitään takeita (tieteellisesti todistettuja) että se suojaisi jokaista ihmistä koronalta.

Toiseksi, se ei suojaa väestöä. Poliittiset päättäjät joutuvat lähtemään siitä, mikä on koko väestön kannalta nyt järkevä toimenpide.

Kenenkään ei todella pitäisi kadehtia päättäjiä tässä tilanteessa.

Se, että suojaako immuunipuolustus uusilta taudeilta on mielestäni myös historian valossa kyseenalaista.

Alkuperäiskansoja tutkittaessa, heidän immuunipuolustuksensa on ollut mainio. Erinomainen.

Mistä siis johtuu se, että kun länsimaiset tulivat jonnekin Amazonin viidakkoon, niin siellä alkuperäisihmiset kuolivat kuin kärpäset, koska heillä ei ollut immuunipuolustusta juuri näitä tauteja vastaan, joita länsimaiset sinne toivat. Muutenhan heillä oli erinomainen immuunipuolustus.

Mikään maailman immuunipuolustus ei suojaa mitään ihmisryhmää taudeilta, joita vain tulee. On virheellistä, vahingollista ja edesvastuutonta levittää sellaista ”tietoa” netissä, että terveet elämäntavat voisivat voittaa tämän ongelman. Ne toki auttavat, mutta se on aivan eri asia.

Ja kuten sanottu, se on myös yhteiskunnallisesti tässä tilanteessa väärin. Ihmiset koostuvat niistä ihmisistä joita nyt on.

En todellakaan kahdehdi nykyisiä päättäjiä. Olisi erinomaisen tärkeätä että äänestäjätkin ymmärtäisivät tilanteen monimutkaisuuden.

HeliSantavuori
Helsinki

Uusi historia ry:n hallituksen jäsen ja Uusi historia -sivuston toimitussihteeri ( https://humanpath.net/https://newhistory.fi). IDEA-teemalehden päätoimittaja: https://humanpath.net/tag/idea/

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu