Martti J. Kari ja Kleopatran nenän paluu

Mongolien julmuudet eivät kovasti eronneet keskiajan sodankäynnistä muuallakaan. Se mikä oli erilaista, oli Länsi-Euroopan erilainen kehitystie kun siellä alkoi kehittyä imperialismia harjoittava demokraattinen markkinatalous, eli laillisuusperiaate yhteiskuntien tärkeimpänä rakennuspuuna. Kuvassa mongolit Kiinaa valloittamassa v. 1211.

Martti J. Kari ja Antero Holmila vastaavat Aleksi Mainion arvosteluun heidän uutuuskirjastaan ”Miksi Venäjä toimii niin kuin se toimii”. (HS mielipide, 27.6.2023)

Ilahduttavaa tässä vastineessa on että kirjoittajat asettuvat selkein sanoin monipuolisen keskustelun kannalle.

Ei ole puolueetonta historiantutkijaa mutta on tieteellistä historiantutkimusta

On myös aivan totta, että Karin asiantuntemusta ei tulisi vähätellä. Keskittyminen siihen kuka on historian asiantuntija on muutenkin harhaanjohtavaa. Historia on ideologinen tiede, millä Uusi historia -käsitteistössä tarkoitamme että se on tieteenala jossa ei voi olla ”puolueetonta” asiantuntijaa. Jossa tutkijan ja kirjoittajan maailmankatsomus, arvomaailma samoin kuin monenlaiset edut (sosiaalipsykologiset, lähipiirin odotuksiin tai urakehitykseen liittyvät pikemminkin kuin suoraan taloudelliset) vaikuttavat mielipiteisiin. Ja ainoa tapa vastustaa tuota on nimenomaan avoin ja reilu keskustelu, jossa lähtökohdaksi otetaan se, että niin maallikko kuin asiantuntija voi pahasti sokaistua.

Toisin sanoen, myös huippuasiantuntija voi lausua tyhmyyksiä syvällä rintaäänellä. Ja toisaalta: maallikko saattaa osua naulan kantaan paljon syvällisemmin. Tai sitten ei. Yleinen mielipide saattaa heitellä laidasta toiseen harkitsematta, tunnesyistä tai siksi että mennään virran mukana. Vastavirtaan kulkeminen ei nimittäin ole yhtään helppoa.

Historia jos mikä on tuossa mielessä ideologinen tiede, ja on sitä nykypäivän enemmän kuin koskaan. Tästä juontuu myös käsite historiapolitiikka. Sitä tekevät totisesti muutkin kuin Venäjä, vaikkakaan eivät yhtä törkeän valheellisesti.

Olen itse arvostellut Karia siitä, että hän ei noudata historiantutkimuksen tieteellisiä kriteerejä. (Ks. linkit artikkelin lopussa.) Se onkin eri asia. Ihmiskunta on oppinut tutkimaan historiaa materialistisella tavalla, etsimään maailmahistorian tapahtumiin syitä olosuhteista (mm. aikakausi, ilmasto, talous) sekä yhteiskuntien sisäisestä kehityslogiikasta ja historian lainalaisuuksista. Miten selitetään kehitys, muutos, on olennaista.

Historiallisten tapahtumien syitä ei enää etsitä ”kansanluonteesta” tai ”geeneistä” tai valtiojohtajien luonteenpiirteistä (vallanhimo, verenhimo tms.) Tätä kuvastaa Voltairen lausahdus, että Kleopatran nenä ei todellisuudessa vaikuttanut ratkaisevasti maailmanhistorian kulkuun. Voltairesta ja valistuksesta alkoikin materialistisen, tieteellisyyteen pyrkivän historiatutkimuksen voittokulku.

Strategisen kulttuurin teoria on aikamoista soopaa

Strategisen kulttuurin teoria johon Kari/Holmila nojautuvat on mielestäni Yhdysvaltojen perinteisen, mutta oikeistolaisimman oikeiston kehittämää pseudotiedettä jolla pyrittiin tyhmästi selittämään Vietnamissa koettua tappiota – ilman että todettiin se ilmiselvä tosiasia, että se oli imperialistinen hyökkäys ja täysin epäoikeutettu sota, jossa vietnamilaiset puolustivat kansallista olemassaoloaan. Kuten nyt Ukrainan puolustautuu Venäjän imperialismia vastaan.

Strategisen kulttuurin teoria pyrkii ymmärtämään miten maan johto ”kokee” asiat. Se on epämääräinen, sekava ajatuskimppu ja täysin olematon ohjenuora jos todella halutaan ymmärtää miksi Venäjä ”toimii niin kuin se toimii”. Siihen olisi ihan normaalia historiantutkimuksen ohjenuoraakin tarjolla. Esim. että ensinnäkin Venäjää tarkasteltaisiin osana ympäröivää maailmaa; että historiallisia aikakausia eriteltäisiin myös siltä kannalta mikä niitä erottaa eikä vain siltä kannalta mikä niitä yhdistää – eli olennaiselta kannalta; että Venäjä osattaisiin sijoittaa noihin aikakausiin; että otettaisiin huomioon Venäjän nyky-systeemin erityislaatu (kleptokraattinen imperialismi) ja huomattaisiin edes yhdellä sivulla lännen vastuu sen muodostumisessa.

Terävimmän huomion Venäjästä on lyhyesti ilmaissut mielestäni historioitsija Teemu Keskisarja, joka sanoi että ”Venäjän viheliäisyyden selittää monen sadan vuoden yksityisomaisuuden suojattomuus”, ei mongolivallan julmuudet. (Ilta-Sanomat 6.12.2022/IDEA-teemalehti 1/2023. Lehdessä myös Keskiarjan muista lausunnoista kritiikkiä.)

Avainkäsitteitä ovat kleptokraattinen imperialismi ja laillisuusperiaate

Jos halutaan ymmärtää kleptokraattisen imperialismin olemusta, niin avainkäsite on silloin laillisuusperiaate. Venäjä ei ole erikoinen. Länsi-Eurooppa on. Miksi laillisuusperiaate (jonka ydin on yksityisomaisuuden suoja) alkoi syntyä sydänkeskiajan Euroopassa? Tuossa olisi mielestäni näkökulma kun tutkitaan maailmanhistorian nykyvaihetta ja Venäjän paikkaa siinä.

Jos taas halutaan ymmärtää lännen vastuuta tuon kleptokratian muodostumisessa, on otettava huomioon miten spekulatiivinen finanssipääoma on ottanut jostain 1980-luvulta lähtien viimeistään kuristusotteen maailmantaloudesta. Länsimaisilla talousasiantuntijoilla jotka Jeltsinin Venäjällä ”neuvoivat” yksityistämisisissä on suuri vastuu siinä miten he edesauttoivat tuota maailmanhistorian suurinta varkautta. Tätä eivät Kari ja Holmila ollenkaan huomioi. Ideologisessa mielessä olisi hyvä huomioida se, minkälainen kostovimma syntyi lännen oikeistopiireissä Neuvostoliiton romahduksen myötä.

Onko Karin/Holmilan näkökulma jotenkin uusi? Mielestäni se on uusi versio kylmän sodan kaikkein pahimpien sotahaukkojen ajatusmaailmasta. Historiantukimuksen ja maailmanpolitiikan ymmärtämisen kannalta se on taaksepäin menoa.

Sillä TÄRKEÄLLÄ varauksella että toisin kuin edeltäjänsä jenkeissä, nämä nykyiset suomalaiset kylmän sodan aatemaailmaa edustavat tekijät ovat tosi demokraatteja ja kannattavat avointa keskustelua. Se on tärkeintä, ja siitä vilpitön hatunnosto. Lisäksi kiitokset Karille Ukrainan sotataphtumien kommentoinnista.

Puheenvuoroiksi keskusteluun, ja kaikille jotka haluavat muodostaa harkittua, itsenäistä kantaa maailmanhistorian nykytilaan ja Venäjään suosittelen seuraavia artikkeleita:

Heli Santavuori:
Pertti Koskela:
HeliSantavuori
Helsinki

Uusi historia ry:n hallituksen jäsen ja Uusi historia -sivuston toimitussihteeri ( https://humanpath.net/https://newhistory.fi). IDEA-teemalehden päätoimittaja: https://humanpath.net/tag/idea/

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu