Pieni kiinalainen mies satamabaarissa

Unton baari 1990-luvulla.

Tämä nyt ihan jatkotarinana edellisiin rasimis- woke jne. juttuihin.

Asuin 1990-luvulla Mäntyluodossa (tai oikeastaan Uniluodossa). Se on Porin sataman kyljessä oleva pieni asuinpaikka, jossa on satamabaari nimeltä Unskila (jonka tietysti koko Suomi tuntee M.A. Nummisen kirjasta Baarien mies.)

Minua kutsuttiin siellä ”rättipäiden puolustajaksi”. Siellä oli vallalla rasismia ja muukalaisvihamielisyyttä. Mutta koska tutustuin heihin ihmisenä, ja he minuun, niin tämä asenne-ero kuitattiin noin niin kuin ohimennen eikä siitä mitään riitaa tehty. Minunkin oli vain pakko se hyväksyä. Toki pidin pääni, mistä tuo lempinimenikin kertoo.

Kerran kuitenkin sinne tuli pieni kiinalainen mies, jollain laivalla varmaan, satamassahan oltiin. Olisi tavan mukaan kuulunut häntä haukkua, tai ainakin katsoa kieroon, tai kenties – niin kuin minulle kerrottiin, että mitä Reposaarella tehtiin 1960-70-luvuilla ruotsalaisille merimiehille, siis joillakin metallitangoilla mentiin heitä hakkaamaan.

Mutta niistä ajoista oltiin sentään sivistytty.

Niin se pieni kiinalainen mies tuli Unskilaan kun siellä oli karaoke. Se oli ihan eka kertoja kun mitään karaokea olikaan. Muistaakseni tein mainoksen Unskilalle, jossa luki ”Laser-karaoke”. (Erityisesti se ”laser” oli tärkeä siihen laittaa.)

Huomasin nyt kuitenkin, että yhtäkkiä rasismi ja muukalaisvihamielisyys väistyi, koska kaikkia siellä baarissa kauheasti KIINNOSTI tämä ”erilainen ihminen”. Häneen otettiin kontaktia ja solkattiin jotain fengelskaa.

Mutta sitten tämä pieni kiinalainen mies meni ja lauloi Frank Sinatran ”My Way” siis niin mahtavalla äänellä joka kuului varmaan Ruotsiin asti, siis jotain aivan upeata. Kaikki olivat aivan myytyjä.

En muista ihan loppuiltaa, mutta kyllä sillä kiinalaisella oli kavereita, ainakin yhden kylän verran.

Että jollakin tapaa minusta se, miten kauheesti vihoitellaan on loppujen lopuksi jotain. No, miten sen sanoisin – tällaista niin kuin tuossa kerroin.

Jos ihmiset perustasolla pääsevät tutustumaan niin älyttömyydet mielestä poistuvat.

En tiedä mahtavatko muut Mäntyluotolaiset ihan samalla tavalla muistaa, mutta kertokaa toki jos muistan väärin.

HeliSantavuori
Helsinki

Uusi historia ry:n hallituksen jäsen ja Uusi historia -sivuston toimitussihteeri ( https://humanpath.net/https://newhistory.fi). IDEA-teemalehden päätoimittaja: https://humanpath.net/tag/idea/

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu