Taistolaisia lyödään nyt kuin vierasta sikaa – miksi?

Lauri Hokkasen kirjasta ”Kenen joukoissa seisoin. Taistolaiset ja valtioterrorin perintö” on herännyt vilkasta keskustelua. Tässä joitakin asioita, jotka ovat jääneet sanomatta. (Itse kirjaan palaan myöhemmin paremmalla ajalla.)
Taistolainen liike oli Suomen erikoisuus. Muualla Euroopassa ja länsimaailmassa radikalisoituva nuoriso meni muihin marxismin suuntauksiin, kuten Kiinan linjalle tai erilaisiin trotskilaisiin tai anarkistisiin puljuihin.
Marxismin paikka historiassa – selvittämätön asia toistaiseksi
Jos asiaa katsotaan kokonaisuutena, niin ensinnäkin on kysyttävä: kuinka marxismilla oli niin suuri vetovoima vielä 1970-luvulla, että etsivän nuorison valtavirta omaksui sen (muodossa tai toisessa) etsiessään maailmankatsomusta.
Uskoakseni se johtuu siitä, että marxismi oli kokonaisvaltainen maailmankatsomus. Se myös selitti hyvin pitkälle asioita, jotka nuorisoa pohdituttivat. Esimerkiksi imperialismin tai työttömyyden syyt tai Suomen historian kipupisteet.
Se ei kylläkään selittänyt uusia, aikakauden esiin nostamia ongelmia. Esimerkiksi tiedostaminen, keskustelukulttuuri, vieraantuminen ja yleensäkin ihmisenä olemisen perimmäiset ongelmat.
Se joka tapauksessa oli voimakas ideologia, josta hyvin paljon tulee jäämään myös ihmiskunnan aateperintöön. Monet ihmettelevät nykyään kuinka oli mahdollista, että nuorisosta 1960- ja 70-luvulla tuli kommunisteja. Aivan yhtä hyvin olisi syytä ihmetellä sitä, miten tietämätöntä ihmiskunta nykyään on 1900-luvun eniten maailmaa muuttaneesta ja keskustelua herättäneestä aatesuuntauksesta.
Suomettuminen – selvittämätön asia toistaiseksi
Sen jälkeen on kysyttävä: miksi Suomessa juuri taistolaisuus. Silloin tullaan suomettumiseen.
Syynä siihen, että Suomessa nuorisoliike poikkeuksellisesti omaksui brezhneviläisen ideologian, oli suomettuminen. Ja mikä oli suomettumisen syy?
Kollektiivinen itsepetos.
Sen kaikuja on nyt keskustelu, jossa taistolaisuutta lyödään kuin vierasta sikaa – koska halutaan peitellä oman, tai edustamansa puolueen, median tms. vastuuta suomettumisesta ja suomettamisesta.
Taistolaisuudesta on tullut ”fall guy”, syntipukki.
Mutta jos erittelisimme taistolaisuutta asiallisesti, niin toistan (tosin muistinvaraisesti) mitä Matti Puolakan puheenvuoro sisälsi joitakin vuosia sitten Marx-seuran keskustelutilaisuudessa:
Hyvää taistolaisuudessa oli seuraavat seikat:
- Yhdysvaltain imperialismin vastustaminen (olihan Vietnamin sota, ja USA:n kauhistuttavat toimet Latilaisessa Amerikassa)
- Marxismin opiskelu ja tutkimus
- Kulttuurityö, laululiike, teatteri jne.
- Ns. valkoisen valheen käsittely Suomen historiassa.
Huonoa oli:
- Keskustelukulttuuri. Tai pikemminkin sen puute. Että vääristeltiin vastustajan kantoja, eikä ollut mielipiteenvapautta edes omissa riveissä. Esimerkiksi tilaisuuksissa ei sallittu kriittisiä puheenvuoroja eikä aatteellisten vastustajien julkaisuja tai lentolehtisiä sallittu jäsenistön edes lukea.
- Sokea sitoutuminen Neuvostoliittoon.
Muistan tuosta tilaisuudesta miten hassunkurista oli, että Matti Puolakka, joka siis vielä 70-luvulla oli ”maolainen” (tosin hyvin kerettiläisesti mutta kuitenkin) piti parhaan puolustuspuheen taistolaisille, paremmin kuin kukaan ex-taistolainen itse.
Hän mm. sanoi senkin, että taistolaisten kutsuminen ”stalinisteiksi” on aivan väärin, se on valheellinen leimakirves. Kuten mielestämme myös sana ”maolaiset”. Sitä vain joskus joutuu käyttämään esimerkiksi siksi että suuri yleisö on niin tietämätön 1900-luvun aatteellisista väittelyistä ja niihin liittyneistä käsitteistä.
Suomen kerettiläiset ”maolaiset”
Suomen erikoisuus on myös se, että ns. ”maolainen” liike Suomessa (Marxilais-leniniläiset ryhmät eli MLR, 1973-77) oli aivan erilainen kuin mikään muu Pohjoismaissa tai länsi-Euroopassa. Itse mukana olleena tiivistän tuon erikoisuuden muutamiin pääasioihin:
MLR:n piirissä alettiin jo 1970-luvun alussa arvostelemaan Kiinan kulttuurivallankumouksen moraalifilosofista linjaa (”kansan palveleminen”, ”ehdoton epäitsekkyys”) ja tiedostamisessa tärkeimpänä pidettiin itsetuntemusta, ”pahuuden” lähteenä itsepetosta.
MLR:n piirissä omaksuttiin päinvastainen suhtautuminen keskustelukulttuuriin kuin mitä taistolaisilla oli: pidettiin kunnia-asiana mielipidevapautta ja sitä, että vastustajan kantoja ei vääristelty. Aatteelliselle vastustajalle oli annettava tunnustusta silloin kun tämä sen ansaitsi. Mitään henkilöön menevää panettelua ei sallittu. Julkaistiin taistolaisten parjauskirjoituksia omissa lehdissämme ja kutsuttiin heiltä alustajia tilaisuuksiimme. Samaa linjaa noudatettiin myös liikkeen sisäisissä väittelyissä, jotka olivatkin vilkkaita.
MLR:ssä harrastettiin rock’n rollia, klassista musiikkia, kaiken ihmiskunnan kulttuuriperinnön omaksumista ja rohkaistiin myös omaan kulttuurituotantoon. Meidän lauluissamme pohdittiin ihmiselämää, vähäisemmässä määrin oli taistelulauluja. Tunnettu esimerkki on Loirin Leino-levy, jonka sävellykset syntyivät MLR:n kesäleirillä 1977. Taistelulaulusta voisi laittaa esimerkiksi tämän Kaarlo Kramsun runoon tehdyn suomettumisen vastaisen humoristisen julistuksen.
Sama koski myös kuvataidetta ja runoutta.
MLR:ssä tuotettiin luultavasti parasta Neuvostoliitto-tutkimusta mitä Suomessa 1970-luvulla tehtiin. Niinpä Matti Puolakka ennustikin aivan oikein Neuvostoliiton romahduksen vuonna 1982. Max Jakobsonin ja suomalaisen konsensuksen mielestä ”kukaan ei voinut ennustaa”. Se ei pidä paikkaansa.
MLR:n piirissä syntyi uutta ajattelua. Se kehittyi vaiheittain aikakauden murroksen eri vaiheissa ja tuloksena on uusi historianfilosofia – tämän ajan suuri kertomus.
Todettakoon vielä että MLR lopetettiin tietoisella päätöksellä vuonna 1977, koska marxismi ei selvästikään kyennyt selittämään aikakauden esiin nostamia uusia ongelmia. Marxilais-leniniläis-maolaisen filosofian systemaattinen kritiikki ilmestyikin MLR:n seuraajan, Vaihtoehtoliike Idun julkaisemana vuonna 1982, teoksessa Matti Puolakka: Mikä ihminen on? – Marxismin kriisi, maailmanhistorian suurin käänne ja uuden maailmankatsomuksen välttämättömyys.
Mutta mitäpä noista – tämä on Suomen julkisuudessa toistaiseksi tuntematonta Suomen lähihistoriaa. Paljon perusteita on sanoa, että sensuroitua. Siitä emme ollenkaan yksinomaan, emmekä edes pääasiassa, syytä taistolaisia, vaikka heilläkin on asiaan osuutta.
Keskustelu lähihistoriasta ei ole päässyt edes alkuun
Tästä nyt kuitenkin näemme, että kun puhutaan lähihistoriasta, niin keskustelu siitä ei ole päässyt edes alkuun. Niiden, jotka nyt kysyvät ”kuinka se oli mahdollista”, olisi hyvä huomata, että nykypäivässäkin on paljon kollektiivista itsepetosta, ja tulevat sukupolvet saattavat kysyä meistä nyt: ”Miten se oli mahdollista.”
Kysytäänpä vaikka sitä, kuinka on mahdollista, että melkein puolet yhdysvaltalaisista uskoo vieläkin, että presidentinvaalit oli varastettu. Siinä on sama ilmiö.
Mutta yhtä hyvin voidaan kysyä: Miten oli mahdollista, että ilmastonmuutokseen herättiin niin myöhään? Miten oli mahdollista, ettei EU:n piirissä keskustella järkevällä tavalla EU:n ns. demokratiavajeesta. Miten oli mahdollista, että vuoden 2008 finanssikriisistä ei mitään opittu – tai jos nyt pandemian myötä aletaan oppia, niin miksi vasta nyt?
Kyseessä on syvällinen filosofinen ongelma. Mikä ihminen on? Miten ihminen tiedostaa? Mistä kollektiivinen itsepetos johtuu? Minkälainen uudistus tarvitaan opetuslaitoksessa, mediassa, somessa?
Vasta kun asetetaan tällaisia kysymyksiä, voidaan taistolaisuutta pohtia oikeudenmukaisella tavalla.
Suomessako ei tarvita totuuskomissiota?
Suomi oli 1970-luvulla ja 80-luvulla Leonid Brezhnevin henkinen puolisiirtomaa. Kuitenkin Suomi on ainoa Neuvostoliiton vaikutuspiirissä ollut maa, jossa ei minkäänlaista menneisyydenhallintaa – esimerkiksi totuuskomissiota – ole pidetty tarpeellisena.
Miksi sitä ei haluta? Varmaankin, koska olisi liian kivuliasta, ja monille johtaville poliitikoille – niin oikealla kuin vasemmalla – myös juridisesti pelottavaa alkaa penkomaan menneisyyden väärintekoja. Mutta toisaalta: muuta tietä eteenpäin ei ole. Menneisyydenhallinta on ainoa tapa kansakunnalle tervehtyä. Niin kuin se on yksilöllekin.
Koko aikakausi tulisi käsitellä kokonaisvaltaisesti ja rehellisesti mitään pimeimpiä puoliakaan unohtamatta.
Tarvitaan kollektiivista katharsista: niin älyllistä, yhteiskuntafilosofista kuin taiteellista asian käsittelyä. Syyttely ja omahyväinen ylpistely ei auta.
Kaikki kunnia ja arvostus jokaiselle ex-taistolaiselle joka pyrkii vilpittömästi ja rehellisesti pohtimaan menneisyyttä!
En käsitä, miten voit tulkita ”marxisismin” (oliko siinä kirjoitusvirhe?) olleen valtavirtaa nuorison ajattelussa 1970-luvulla. Mitä käytät mittarina?
Pari muutakin asiaa haluaisin sinun määrittelevän, koska ilmeisesti käytät tiettyjä termejä varsin yksilöllisesti. Mitä merkitsee suomettuminen, ja mistä muodostuisi totuuskomissio?
”Suomi oli 1970-luvulla ja 80-luvulla Leonid Brezhnevin henkinen puolisiirtomaa.”
– Niin olikin – ja Brezhnevin mielestä vielä enemmän. ”Suomi, hyvä provinssi”, lausahti Brezhnev kerran puoliääneen suomalaisia tavatessaan. Tapahtumasta on kiinnostava kuvaus Unto Hämäläisen kirjassa Lännettymisen lyhyt historia.
Ilmoita asiaton viesti
Oli kirjoitusvirhe, korjaan. Valtavirtaa etsivän nuorison ajattelussa, noin täytyisi kenties sanoa. Olet todella oikeassa että olihan se kuitenkin vähemmistöä.
Suomettumisesta puhun todella leväperäisesti. Tarkoitan suomettamista. Sitä kulttuuria, että omaa uraa edistettiin KGB-kontakteila tai muulla Neuvostoliiton hännystelyllä.
Toki mielestäni diplomatia oli tärkeätä, Suomi oli vaarallisessa ja vaikeassa tilanteessa. Ei aina ehdi kaikkea selittää kun jostain näkökulmasta kirjoittaa. Diplomatiaa ei olisi kuitenkaan estänyt se, että Suomessa olisi säilytetty sananvapaus.
Hauska sitaatti Brezhneviltä.
Ilmoita asiaton viesti
Periaatteessa marxilaisia aatesuuntauksia ovat sosialidemokratia, bolshevismi, stalinismi, maolaisuus, titoismi…ei suurin osa akateemisestikaan koulutetuista ihmisistä tiedä, mitä Marx todella sanoi.
Joissakin asioissa marxilaisuudesta on tullut valtavirta; historiantutkimus perustuu käytännössä kokonaan nykyään historialliseen materialismiin, ts. Marxin historianselitykseen. Ei enää uskota aatteiden johtavan maailmaa.
Ilmoita asiaton viesti
PS. Koko 1900-luku on täynnä kauhistuttavia rikoksia ihmisyyttä vastaan. Niitä on niin idässä kuin lännessä. Keskustelussa ei syyttelemällä päästä eteenpäin. Jos ei asiaa tarkastella kokonaisvaltaisesti. Aikakauden kannalta, ja aikakauden aatteiden kannalta ensin ja sitten mihin ne johtivat ja miksi.
Ilmoita asiaton viesti
Kauhistuttavimpia rikoksia ihmiskunnan historiassa edustavat kommunismin aikaansaannokset. Kaikki aatesuunnan kuuluisat harhaanjohtajat olivat rikollisia murhamiehiä kuten Lenin, Stalin ja Mao sekä proletariaatin diktatuurien kaikki johto Itäblokkia myöten.
Ongelmallista menneisyyden kannalta on se, että on ollut olemassa ihmisiä, jotka uskoivat näihin barbaarisiin oppeihin. Miten on voinut olla niin sokea puusilmä, ettei aikalaisena jo herää näkemään asioiden todellista laitaa.
Sama typeryys jatkuu nyt uusien oppien kanssa. Kyky ajatella itse puuttuu ja ollaan laumasieluja ikäänkuin yksikään minkään ismin keksijä voisi ajatella toisen puolesta kaiken valmiiksi.
Ilmoita asiaton viesti
Monilla on aikaa täysin hyödyttömiin harrastuksiin, ja esimerkiksi taistolaisten hakkaaminen on turvallista koska siellä ei ole enää takaisnlyöjiä.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä sillä puuhastelulla on ilmeisesti hyötynäkökohtiin liittyvä tarkoituskin: Demonisoimalla ensin taistolaisuus saadaan sillä leimattuja nykyisiä oikeudenmukaisuutta edistäviä virtauksia.
Ilmoita asiaton viesti
Vihreitähän tarkoitat.
Ilmoita asiaton viesti
Eikun viherstallarifillarisetalaisia.
Ilmoita asiaton viesti
Selväksi tuli.
Ilmoita asiaton viesti
Juu, kyllä leimoja täytyy olla paljon ja erilaisia joita lyödä ja joilla yrittää lyödä. – Jotkut ovat rationaalisempia-ylipäällikön kotiseudulla jotkut olivat sitä mieltä, että demarit ja kaikki muutkin heistä vasemmalle ovat ”kommunisteja.”
– Ylipäällikkö vielä tuolloin otti yhteen seutukunnan vihreiden luonnonsuojelijoiden kanssa jotka liito-oravineen ja muine ”ötököineen” häritsivät ja hidastivat E-18 moottoritien rakentamisen etenemistä.
Mm. Jenni-puoliso lienee sittemmin pehmentänyt tiukan juristinkin kantoja liito-oraviin ja muuhunkin luontoon…?
Ilmoita asiaton viesti
Mitäs se sitten on?
Ilmoita asiaton viesti
Se on natsihihhulin paras kaveri ja oikeistokonservatiiviuskovaisen paras vihollinen.
Ilmoita asiaton viesti
Siinä mielessä kyllä, että menneisyyden taistolaisuus halutaan liittää yleisvasemmistolaisuuteen minkä taas väitetään yhdessä monikulttuurisuuden kanssa johtavan ihmiskunnan tuhoon.
Kovimmin ovat äänessä poliittisen oikean laidan kulkijat, joiden mielestä nokkimisjärjestyksen populassa tulee perustua yksilöiden omiin kykyihin, ja tätä joukkoa johtaisi yksi suuri Johtaja.
Maallikon ajattelua, mutta tällaisenä nämä asiat tänä päivänä näen.
Ilmoita asiaton viesti
Ei kun juuri päin vastoin! Kommunisitista maista paenneet sanovat, että tämä tulee uudestaan!
Mutta kieli ja käsittee ovat eri, totalitarismi sen sijaan sama.
Kenellekkään mitään pahaa tahtomatta nämä juuri ja niiden juuret on kaivettava nyt esiin, jotta voidaan tunnistaa uudet saman asian aihiot ajassamme! Ja juuri yllä kuvatut tuovat asiayhteuden ilmi.
Silloin ihmisoikeuksia ajoi kokoomus,Ben Zyskowicz eritoten!
Vasenlaita ei välittänyt niistä termeistä tuolloin, !Ja rikkomuksen tapahtuivat rautaesiripun suojassa.
Ilmoita asiaton viesti
Sirpin ja vasaran sekä hakaristin uusintaotteluako tässä pitäisi odotella? Toivottavasti sentään sellaista ei ole tulossa.
Ilmoita asiaton viesti
Yhteen aikaan vouhotettiin paljon – ja hommafoorumilla varmaan yhä vouhotetaan – kulttuurimarxismista. Kulttuurimarxismi, siten kuin Lind ja muu äärioikeisto sitä käyttää, on pseudotieteellinen termi, joka vääristelee Frankfurtin koulukunnan teorioita. Lindin ajattelussa se on synonyymi poliittiselle korrektiudelle, mutta sopii leimakirveeksi lähes mihin tahansa. ”Kulttuurimarxilainen kannattaa monikulttuurisuutta, feminismiä, seksuaalivähemmistöjen oikeuksia, EU-federalismia tai jotain muuta, jonka sanoja kokee vastenmieliseksi”, äärioikeistoon perehtynyt tutkijatohtori Tommi Kotonen Jyväskylän yliopistosta sanoi Suomen Kuvalehden haastattelussa 16.4.2021.
Ilmoita asiaton viesti
En syyttäisi taistolaisia suomettumisesta (enkä toiseen suuntaan suomettumista taistolaisuuden synnystä), sillä on luontevaa, että Neuvostoliittoon suopeasti suhtautuva suhtautuu Neuvostoliittoon suopeasti. Jos jotakuta pitää syyttää suomettumisesta (”liian pitkälle menneestä hyvien suhteiden ylläpidosta”), niin lähinnä poliittista eliittiä, tiedotusvälineitä ja ehkä vähän yliopistojakin.
Taistolaisuuden hyvistä puolista allekirjoitan puolittain ensimmäisen väkivaltaisuuksien kritisoinnin (tosin kyse oli paljon myös halusta mustamaalata poliittista vastustaa, samaan aikaan kun ”rahanarmeijaa” kritiikittömästi ihannoitiin). Myös kolmannessa kohdassa mainittu hyvä musiikki on positiivinen perintö. Muut kohdat ovat niin yleisiä, ettei niistä oikein voi antaa pisteitä.
> Mutta yhtä hyvin voidaan kysyä: Miten oli mahdollista, että ilmastonmuutokseen herättiin niin myöhään? Miten oli mahdollista, ettei EU:n piirissä keskustella järkevällä tavalla EU:n ns. demokratiavajeesta. Miten oli mahdollista, että vuoden 2008 finanssikriisistä ei mitään opittu – tai jos nyt pandemian myötä aletaan oppia, niin miksi vasta nyt?
Tuo oli hyvä kappale. Ihminen on altis kaikenlaisille joukkoliikkeille, ja toisaalta konformismille. Pidän arvossa valistusajan keskusteluperinnettä, mutta sen noudattaminen ei ole aina helppoa, eivätkä innokkaimmat aktivistit toisten mielipiteiden kunnioittamista ja kuulemista yleensä edes halua. Toista mieltä olevien vaientaminen on usein tavoitellumpaa. Tässä mielessä kaikenlaiset ”ajatusvääristymät”, ”ainoa oikean opin puoltamiset”, ”fanaattiset muiden näkökulmien oikeutuksen kieltämiset” ja ”demonisoinnit” ovat edelleen arkipäivää.
Tämä kaikki liittyy tietenkin osin myös valtapeliin. Jos haluat menestyä tuossa pelissä (tai pysyä valtaa pitävien suosiossa, tai edes omassa rauhassasi), sinun kannattaa laulaa tiettyjä lauluja.
> Minkälainen uudistus tarvitaan opetuslaitoksessa, mediassa, somessa?
En osaa antaa sen parempaa neuvoa kuin noiden jo 300 vuotta vanhojen valistusajan keskusteluohjeiden nostaminen jälleen aiempaa suurempaan arvoon ja käyttöön. Tätä aikaa luonnehtii aika vahva polarisoituminen ja toista mieltä olevien demonisointi. Pieni muistutus tuollaisen haitallisuudesta voisi olla paikallaan.
Ilmoita asiaton viesti
Voidaan myös kysyä miten on mahdollista että ilmastonmuutosopista herätään pois niin myöhään, herääminen ei ole kunnolla edes alkanut.
Taistolaisliikkeessä ja ilmastonmuutosliikkeessä on paljon samaa: Isänmurha. Aate joka selittää kaiken. Ilmu on jonkinlainen jatkokehitelmä pahalle suurkapitalismille.
Ja ettäkö Pekka Roponen valtavirtainen historiankäsitys olisi marxilainen? Eli hegeliläisyyden jatkokehitelmä. Tuskin. En usko että tuollaiseen enää uskoo monikaan historiantutkija.
Ilmoita asiaton viesti
”Ilmastonmuutosoppiin” voi myös sisältyä kuvatun kaltaista ”hurmoshenkisyyttä” ja bokkiutumista. En kuitenkaan sanoisi, että siitä ”pois herääminen” olisi odotettavissa oleva kehityssuunta. Näin siksi, että takana on niin paljon tiedettä ja faktaa, että jossain muodossa tuo liike tulee jatkumaan. Sitäkin voi pohtia, miten vastakkaisen leirin ajatukset kehittyvät – kohti ”hurmoshenkisyyttä” vai ”pois heräämistä”.
Ilmoita asiaton viesti
Mistäs Juha löysit ne valistusajan keskusteluohjeet, nehän oli upeat! Voisiks laittaa niitä vielä jossain kohtaa näkyville!
Ilmoita asiaton viesti
Minulla ei valitettavasti ole mitään hyvää linkkiä koottuihin valistusajan keskusteluohjeisiin. Valistusajaika kuitenkin nosti merkittävällä tavalla vapaan ja hyvätapaisenkin, tai ainakin sallivan keskustelun ihanteen länsimaisten yhteiskuntien yhdeksi kantavaksi perusajatukseksi. Valistusaika korosti puheen ja ajattelun vapautta, ja myös tieteellistä lähestymistapaa. Tunnetuin valistusajan keskusteluihanteita kuvaava lause on varmastikin Voltairen ajattelua kuvaavaksi tarkoitettu lause ”I disapprove of what you say, but I will defend to the death your right to say it” (lainasin englanniksi, kun suomenkieliset olivat niin vaihtelevia käännöksiä). Valistustyylisen keskustelun oletetaan tietenkin olevan mielellään myös faktoihin pohjautuvaa, hyvin argumentoitua, kohteliasta jne. En tiedä kuinka hyvin kaikki valistusajan kirjoittajat muistivat kaikkea tuota, kuten kohteliaisuutta noudattaa, mutta se on kai selvä, että noista ajoista lähtien sivistynyttä ja vapaata keskustelua on pidetty länsimaissa (enimmäkseen) jonkinlaisena ihanteena. Aina välillä ilmaantuu tosin myös aatesuuntia, jotka enemmän erkaantuvat noista ihanteista kuin niitä puolustavat. Tämäkään aika ei ole vapaa tuollaisesta täysin vastakkaisesta ajattelusta.
Lisäysksenä vähän vielä käyttämiäni linkkejä:
https://en.wikipedia.org/wiki/Age_of_Enlightenment
https://fi.wikipedia.org/wiki/Valistus
https://en.wikipedia.org/wiki/Freedom_of_speech
https://en.wikipedia.org/wiki/Voltaire
Ilmoita asiaton viesti
Siinä oli joku ihan loistava ajatus mukana? Sieltähän se löytyy sun blogilta mutta kun on yli 200 kommenttia! 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Jos puhut Juho Laadun blogista niin siitä kannattaa lukea vain Max Jussilan kommentit. Muuten menettää uskonsa siihen että ihminen on ansainnut latinankielisen nimensä Homo sapiens.
Ilmoita asiaton viesti
1. artikla
Kaikki ihmiset syntyvät vapaina ja tasavertaisina a r v o l t a a n ja oikeuksiltaan. Heille on annettu järki ja
omatunto, ja heidän on toimittava toisiaan kohtaan veljeyden hengessä.
Ilmoita asiaton viesti
Ks. vastaus Päivi Kopsalle.
Ilmoita asiaton viesti
kommunistin pahin vihollinen ei ole,eikä ollut kapitalisti,vaan toinen kommunisti,se kolmannen tien kulkija,pääoman lakeija,imperialistien kätyri,,,sellaiseksi leimattiin he jotka ei kremliä sokeasti toteelleet !
Ilmoita asiaton viesti
Tuo on toki totta yleisesti tiukkalinjaisissa liikkeissä, joissa paukut usein suunnataan opillisesti lähellä olevaan kilpailijaan.
Ilmoita asiaton viesti
Taistolaisuudelle oli ominaista maailman jakaminen hyviin ja pahoihin. USA ja sen imperialismi tai kommunismin patoaminen, Trumanin oppi ja liittolaisten tukeminen oli vain ja ainoastaan pahaa. Neuvostoimperialismi taas yksiselitteisen hyvää. Tarvitseeko tuollainen totaalisen yksioikoinen liike mitään ymmärtämistä ja puolustamista?
Ja mitä ihmeen virkaa olisi totuuskomissiolla demokraattisessa Suomessa? Suomettuminen oli ikävä ilmiö ja siinä oli eliitti vahvasti mukana, mutta ei meillä ole tarvetta totuuskomissioon. Ei meillä neuvostovastaisia tai yhtä lailla taistolaisiakaan suljettu leireille tai muuten loukattu tai viety ihmisoikeuksia pois. Ei luovutettu Suomen kansalaisia Neuvostoliittoon sitten 40-luvun jälkeen eikä oppositiota nujerrettu.
Lähihistoriaa pitää tutkia ja tutkitaan, myös taistolaisuudesta tulee varmasti tutkimuksia. Totuuskomissiolle ei kuitenkaan ole tarvetta.
Ilmoita asiaton viesti
Venäjällä sille olisi kyllä tarvetta mutta ei kysyntää. Saksassa ulospääsyä natsismin shokista etsittiin oman syyllisyyden tunteesta. Venäjällä taas ei ole syntynyt oman syyllisyyden teemaa lähimenneisyyden käsittelyssä. Neuvostoliiton romahduksen syitä ei koskaan kerrottu kansalle, mikä jätti tilaa tulehtuneelle populismille. Jos aikoinaan olisi hyväksytty valtiollinen päätös ja arvio maan menneisyydestä, kollektiivinen tajunta olisi ehkä kirkastunut.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/mikalamminp/illuusioiden-loppu/
Ilmoita asiaton viesti
Aivan mahtava kirjoitus.
Näin asioita pitäisi käsitellä.
Ilmoita asiaton viesti
Kannatat vaikka totuuskomissiota? Minkä ihmeen takia?
Ilmoita asiaton viesti
Mitä helvttiä Juho.
Kirjoitin blogin olleen hyvä ja pidin tavasta käsitellä asioita asioina.
Mikään noista ei liity mitenkään siihen mitä kannatan tai en kannata.
Olet tyypillinen esimerkki sellaisesta ihmisestä minkä vuoksi kaikki asiat ovat käsittelemättä tässä maassa.
Ilmoita asiaton viesti
No silloin varmaan voit myös selvästi kertoa, että kirjoitus on hyvä, vaikka et nyt henkilökohtaisesti ole aivan samalla linjalla. Ei liene liian vaikeaa. Ja provosoituminen on tarpeetonta, koska en sinua provosoinut.
Ilmoita asiaton viesti
Ei kukaan provosoitunut.
Kyse on tuosta helkkarin tyhmästä tavasta olettaa kaikkea.
Ihmiset kyllä kertovat mitä mieltä ovat asioista sitä kysyttäessä tai jos tahtovat sen kertoa. Sitä ei tarvitse koittaa olettaa tai arvailla, koska samalla vaivalla sitä voi kysyä kohteliaasti.
Minähän kerroin kirjoituksen olevan hyvä enkä koe tarpeelliseksi kertoa omaa mielipidettäni blogin aiheesta, mutta kerroin mielipiteeni käsittelytavasta miten aihetta käsiteltiin eli hyvin joka suunnasta tarkastellen.
Ilmoita asiaton viesti
Mutta kerrohan..
Kirjoitat:
”Taistolaisuudelle oli ominaista maailman jakaminen hyviin ja pahoihin.”
Missä ideologiassa tai dogmissa ei asia ole noin? Kun muodostetaan dogmia tai ideologiaa, niin aina se perustuu jonkin puolesta jotakin vastaan ja tämä on hyvin inhimillistä toimintaa kaikessa dualistisuudessaan.
Ilmoita asiaton viesti
> Missä ideologiassa tai dogmissa ei asia ole noin?
On sanottu, että suhtautuminen esimerkiksi vasemmalla ja oikealla on erilainen. Vasemmalla oikeistoa / porvareita pidetään enemmänkin pahoina, kun taas oikealla vasemmiston kannattajia pidetään enemmänkin tyhminä. Tämä on tietenkin yleistävää ja liioittelevaa, eikä raja ole noin selvä, mutta tuollainen trendi on käsittääkseni olemassa. Tuon tyylinen oikeistolainen / konservatiivi siis sanoo helposti vasemmistoa kannattavalle: ”etkö ymmärrä että tuo malli ei toimi”. Ei siis oleta, että olisivat pahuuttaan väärässä, vaan todennäköisesti ajattelemattomuuttaan / tyhmyyttään.
Ilmoita asiaton viesti
”… kun taas oikealla vasemmiston kannattajia pidetään enemmänkin tyhminä.”
Nämähän on vain heittoja jotka tulee vastakkainasettelusta. Voidaanhan tätä vasemmistonkin kantaa kaunistella, että siellä pidetään oikeistolaisia ahneina.
Mutta kun asiasta nyt kirjoitat, niin onhan asiasta toisellainenkin näkökulma..
Olen sitten taas törmännyt sellaiseen asetelmaan, että vasemmistolainen ymmärtää oikeistolaista ajattelua sen seurausten osalta paremmin kuin oikeistolainen itse.
Sitten taas oikeistolainen kertoo ymmärtävänsä vasemmistolaista ajattelua sen seurausten osalta paremmin kuin vasemmistolainen itse.
Hieman erikoista, mutta kaikki on mahdollista.
Ilmoita asiaton viesti
On myös väitetty, että oikeistolaiset / konservatiivit osaavat hahmottaa paremmin vasemmistolaisten ajattelua kuin vasemmistolaiset konservatiivien. En nyt muista yksityiskohtia tarkkaan, mutta ainakin Jonathan Haidt on joskus liittynyt tähän keskusteluun.
Yksi teoria tämän eron taustalla voi olla se, että se perusarvojen joukko, joita konservatiivit arvostavat, sisältää useampia arvoja kuin vasemmistolaisten perusarvojen joukko. Nämäkin ovat Haidtiin liittyviä asioita. (https://en.wikipedia.org/wiki/Jonathan_Haidt#Moral_foundations_theory)
Nuo ovat vain viitteitä siihen, miksi tuollaisia teorioita on kehitelty. En nyt jaksa muistaa kaikkea. Mutta on siis väitetty, että konservatiiveille vasemmistolaisten arvojen ymmärtäminen on suhteellisesti helpompaa kuin toiseen suuntaan.
Ilmoita asiaton viesti
En nyt ota kantaa paremmuuksiin vaan tarkoitin ajattelun seurauksia eli mitä seurauksia mikäkin ajattelu tuottaa.
Ilmoita asiaton viesti
En osaa tuohon sanoa sen enempää kuin että vasemmisto varmaankin ajatteleen oikeiston vievän työntekijän rahat, ja oikeisto ajattelee vasemmiston tuhoavan maan talouden ottamalla liikaa velkaa. Ja tuon seurauksena mistään ei voida sopia. 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Kyseessä on paljon syvemmät ajatukset.
Tuossakin ajattelussa oikeisto ei näe omia toimiaan ollenkaan, mutta vasemmisto näkee oikeiston politiikan seuraukset hyvinkin tarkasti.
Ilmoita asiaton viesti
Luulen kuitenkin, että tilanne on se, että vasemmisto luulee näkevänsä oikeiston politiikan seuraukset, ja oikeisto luulee näkevänsä vasemmiston politiikan seuraukset. Tarvittaisiin joku tutkija keräämään väitteitä historiasta, ja vertailemaan, kummat ovat olleet useammin oikeassa. Itse eivät varmaankaan tunnusta olevansa väärässä (vaan aina oikeassa) 🙂 .
Ilmoita asiaton viesti
Luulet mitä luulet, mutta kuten sanoin juuri siihen olen törmännyt.
Kyse on oman dogmin tai ideologian ylistämisestä eikä millään tahdo kriittinen katse kääntyä itseään kohtaan. Siksi lopputulema olisi kuten sanot.
Ilmoita asiaton viesti
> Kyse on oman dogmin tai ideologian ylistämisestä eikä millään tahdo kriittinen katse kääntyä itseään kohtaan.
Noin tosiaan tapaa käydä vähän kaikilla laidoilla, kun ihmiset ottavat omat dogminsa ja ideologiansa vähän turhan vakavasti, eivätkä jaksa ottaa huomioon, että toisten näkökulmista maailma voi näyttää hieman erilaiselta.
Ilmoita asiaton viesti
Vasemmistolaisuus on kaikissa muodoissaan sitä samaa mömmöä. Eroa ei ole stalinismilla, leninismillä, marxilaisuudella, taistolaisuudella tai maolaisuudella. On ajanhukkaa miettiä jonkun totuuskomission tarvetta opin osalta, joka ei miltään osin edusta totuutta mistään. .
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos toisesta esimerkin näyttämisestä.
Mutta kerrohan millainen yhteiskunta Suomi olisi ilman yhtään vasemmistolaista ajattelua?
Tähän ei riitä, että aivan mahtava.. Vaan yksityiskohtia,koska kaikki tässä yhteiskunnassa perustuu dualismiin.
Ilmoita asiaton viesti
Dualismin kyllä allekirjoitan, mutta senkin painopisteet ovat muuttuneet ja muuttuvat koko ajan. Nuori, sodasta ehjänä selvinnyt Gunther Grass työskenteli kivihiilikaivoksessa Ruhrin alueella. Kaivosmiesten keskuudessa natsit ja kommunistit kilpailivat sitoutumattomien sieluista. Lopulta, ilmeisesti siellä vähemmistöä edustanut, sosiaalidemokraattien värvääjä sai Grassin kannatuksen lupaamalla, että heille riittää vain osa hänestä, mutta natsit ja kommunistit haluavat hänet kokonaan.
Ilmoita asiaton viesti
Taistolaisuutta käyttävät kirosanan korvikkeena varsinkin ne, jotka eivät asiasta mitään tiedä.
Taistolaisuutta voi osittain verrata uskonlahkoon: kun asia koetaan oikeaksi, tarkoitus pyhittää keinot.
Taistolaiset eivät kuitenkaan harjoittaneet fyysistä väkivaltaa terrorismista puhumattakaan, vaikka niinkin annetaan herkästi ymmärtää kun mistään ei mitään tiedetä.
Silti tuon liikkeen merkitystä liioitellaan välillä aivan tolkuttomasti. Kyseessä oli pieni, mutta todella äänekäs joukko, jonka tukena oli liuta lahjakkaita taiteilijoita – mikä näköjään tekee heidän sietämisensä vieläkin vaikeammaksi.
Tällaisia nuorisoliikkeitä on aina ollut, on nykyään ja tulee aina olemaankin. Nimikkeet ja aatteet vain vaihtelevat.
Ilmoita asiaton viesti
Uskonlahkovertaus on hyvä. Mutta ei tuo liike nyt erityisen pieni ollut eikä vailla vaikutusvaltaa, vaikka ydinporukka ei suuri ollutkaan.
Ilmoita asiaton viesti
Nuortaistolaisuus oli tyypillinen sukupolvikapina, jossa vanhat arvot haluttiin laittaa romukoppaan. Sen ajan maailma näytti olevan lännen kapitalismin ja idän sosialismin välinen kilpa. Vietnamin sota ja Etelä-Amerikan USA:n tukemat sotilasdiktatuurit loivat kuvan, jossa ”suurelle yleisölle” oli valittavana kaksi pahaa poolia, ja monet ajattelivat sen itäisen olevan pienempi paha.
Taistolaiset nostivat myös Suomessa epäkohtia esiin ja heidän joustamaton luokka-aatteensa oli osaltaan pitämässä Suomen työnantajia varpaillaan – nykyään EK tuntuu pyyhkivän ammattiliitoilla pöytää.
Liikkeessä oli vain yksi virallinen totuus, mutta oikeasti täysin sinisilmäisiä/-paitaisia olivat vain ”tosiuskovat”. Neuvostoimperialismille suljettiin silmät siis julkisesti, kapakkapöydistä kuului myöhäisillasta neuvostovastaisia vitsejä. Liikkeen liepeillä oli paljon ns. ”symppareita”, joita elähdytti nimenomaan amerikkalaisen imperialismin kohteisiin suuntautunut solidaarisuus, ja niitä, joita innoitti lähinnä se, että stallareilla oli parhaat bileet.
Nuortaistolaisuudesta voi hakea varoittavia esimerkkejä dynamiikasta, joiden elementtejä voi nähdä monissa muissakin nuoruuden innolla esiintyneissä liikkeissä. Sellaisia ovat esimerkiksi ”tarkoitus pyhittää keinot” ja oikeaoppisuuteen liittyvän vallankäytön huonosti perusteltu rakentuminen. Vastaavia elementtejä on syytä tarkkailla kriittisesti nykyajassakin. Sillä, että näitä elementtejä voi olla jossain muussa liikkeessä, ei tarkoita sitä, että liike itsessään olisi väärässä. Rakentavan kriittinen keskustelu tällaisista aiheista vain tuppaa hukkumaan ulinaan, joka on tuttua siitä, kun ”maahamuuttokriittinen” älämölö peittää kaiken järkevän keskustelun maahanmuuttoon liittyvistä haasteista.
Ilmoita asiaton viesti
Kannattaa ymmärtää näissä liikkeissä se, että nuoruuden ja hölmöyden väliin on vedettävä on -merkki. Näin on aina.
Sivuraiteelle menevä mainintasi maahanmuutosta menee samaan sarjaan. Se on öyhötystä.
Normaali maahanmuutto ei aiheuta mitään ongelmia eikä haasteita.
Ilmoita asiaton viesti
Nuoruuteen kuuluu uudistushalu ja aika usein ehdottomuus, joista seuraa monesti ylilyöntejä, vaikka itse nuorten edistämissä asioissa on usein arvokas kova ydinkin.
Tällaisia ovat olleet ainakin huoli luonnosta ja ilmastosta, heikossa asemassa olevien ihmisoikeuksista ja yhdenvertaisuudesta, yleisestä sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta sekä tuotannon ja kaupan eettisyydestä.
Vanhemman iän rajoittunut fiksuus on usein sitä, että jämähdetään niihin ei-arvokkaisiin asioihin. Usein se tapahtuu ilman, että mitään arvokasta on edes tullut edistettyä, vaan on tuijotettu koko ikä vain omaan napaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kaikista nuorista näiden nuoruuden haaveista riippumatta on tullut pikkuporvareita, jotka etsiytyvät parempiin asuntoihin, ostavat Bemareita ja Audeja, matkustavat ulkomaille useamman kerran vuodessa, kuluttavat enemmän kuin liikaa ja kahmivat lisätuloja sijoituksista ja vuokratuloista. Lisäksi he ovat tittelin kipeitä ja luulevat olevansa viiniasiantuntijoita sekä huippukokkeja.
Tämä on se lopullinen totuus. Mulla on otannassa mukana maolaisia, taistolaisia, muita kommareita, varhaisvihreitä, demareita, duunareuden kakaroita ja homoja muiden muassa. Yhtään poikkeusta kuvaamastani ei heistä löydy.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo on periaatteessa toinen puoli mainitsemastani nuoruuden ehdottomuudesta ja maailmanparannusinnosta, kun ne laantuvat.
Hämäläisen otokseen on osunut niitä, joilla keskiluokkaisuus on iskenyt iän myötä. Se on aika yleinen taudinkuva, mutta osalla myös aikanaan arvokkaina pidetyt asiat pysyvät arvokkaina edelleen, vaikka niitä ei ehkä niin kiihkolla ajettaisikaan.
Edellisessä viestissäni halusin kuitenkin painottaa, että uusi sukupolvi tuo mukanaan ajamiaan asioita yhteiskunnan rakenteisiin. Esimerkkinä vaikkapa 60-luvun luontoaktivismin vaikutus DDT-kieltoon ja happosadeongelman ratkaisu tai sukupuolivähemmistöihin liittyvä aktiivisuus homoseksuaalisuuden dekriminalisointiin tasan kaksikymmentä vuotta sitten.
Ilmoita asiaton viesti
Muutamamia vuosia sitten olisin saattanut olla todistamassa tilannetta, kun ”takinkääntäjä” ja taistolaisuutensa tilintekijä-ja irtisanoutuja ja toisaalta aatteensa hautaan saakka säilyttänyt-ja vienyt olisivat ”kohdanneet….?”
– Jälkimmäinen oli mm. sitä mieltä, että esim. Pohjois-Korean arvostelu on vain ”amerikkalaisten panettelua-ja vääristelyä.”
Ilmoita asiaton viesti
Olen itsekin tavannut näitä takkiaan kääntämättömiä, jotka kyllä hämmästyttävät uskonsa vahvuudellaan nyt, kun kaikki tuosta ajasta on avoimesti tiedossa, ja maailma muuttunut dramaattisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Uskomaton ilmiö muuten on myös se että taistolaisuutta käytetään yhden yksilön perusteella leimaamaan kokonainen puolue jolla ei mitään tekemistä taistolaisuuden kanssa ole koskaan ollut. ”Siitä, että Satu Hassi on joskus ollut taistolainen, vedetään suora linkki vihreisiin. He ovat edelleen kaikki stalinisteja”, kommunismiin ja Neuvostoliiton historiaan perehtynyt tutkija Pia Koivunen Turun yliopistosta sanoi Suomen Kuvalehden haastattelussa (SK 15 / 2021) kommunismin stigmasta, jota ihminen kantaa lopun ikäänsä.
Suomen kommunistinen puolue (Skp) merkittiin puoluerekisteriin vuonna 1997. Se on mitätön jäänne 1970-luvulla vaikuttaneesta kommunistisesta puolueesta, tosiuskovaisten kuihtuva kerho. Silti persujen johtava filosofi Jukka Hankamäki näkee kommunisteja joka paikassa. Kommunismia on Hankamäen mukaan muun muassa ilmastonsuojelu, identiteettipolitiikka, Wikipedia, Suomen Akatemia, globaali kapitalismi, kehitysapu, musliminaisten pukeutuminen ja EU. Tieteentekijät ovat ”kiilusilmäisiä kommunisteja”, ja EU on kommunismia, koska Marx ja Engels kirjoittivat Kommunistisen manifestin Brysselissä. Tämä on melkein vielä villimpi analogia kuin se hourulan väen hokema, että vihreät ovat natseja, koska Hitler oli kasvissyöjä.
Ilmoita asiaton viesti
Muistan hyvin Koijärvi-liikkeen ajan, jolloin kuulin erään Tosi Toverin puuskahtavan, kuinka ”Vihreä liike on vaarallinen liike.” Oikeassahan hän olikin, yhteiskunnassa muutosta vaativa nuorisoliikehdintä siirtyi sinne ja kuihdutti taistolaisuuden vetovoiman hyvin nopeasti.
Tuo lapsellinen väite, että Vihreät olisivat stalinisteja, ei tietenkään pidä paikkansa: Vihreisiin sieltä siirtyneet olivat nimenomaan pettyneitä taistolaisuuden valtarakenteisiin ja militanttiin perusvireeseen. Vihreiden taustat olivat toki paljon laajemmat, eräät keskeiset vaikuttajat tulivat toisesta kuihtuvasta liikkeestä, Liberaalipuolueesta. Vihreät ottivat myös tosissaan valtahierarkioiden vaarat mm. välttelemällä vuosia puoluestatusta.
Ilmoita asiaton viesti
…Ja paljon oli varmaan myös ”sitoutumattomia luonnonsuojelijoita” ja nuoria, jotka vielä tuolloin eivät heilutelleet puoluelippuja, sillä tuolloinhan puhuttiin lähinnä ”vihreästä liikkeestä” ja puolueeksi hankkiutuminen tuli Koijärven jälkeen, jolloin Ville Komsi ja Kalle Könkkölä marssivat eduskuntaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä, puolue perustettiin vasta vuonna 1987, ja silloinkin sen nimi oli ”Vihreä liitto”, jotta sitä ei miellettäisi perinteiseksi puolueeksi.
Ilmoita asiaton viesti
Paljonko taistolaisia lienee kuuluisalla Tiitisen listalla, jota pimitetään julkisuudelta ko. henkilöiden suojelemiseksi?
Onko näitä DDR:n salaisen poliisin, STASI:n kanssa yhteistyötä tehneitä tai vähintään tekemisissä olleita koskaan Suomen viranomaisten toimesta esitutkittu tai kuulusteltu sen selvittämiseksi, ovatko he toiminnassaan syyllistyneet laittomuuksiin? Vai kuuluuko jo tämäkin salattaviin asioihin? – On toki eri asia tutkia kuin julkistaa henkilöllisyys.
Jos listalla olevien annetaan jostain syystä jäädä lain yläpuolelle, se ei kyllä oikeustajuuni mahdu.
Ilmoita asiaton viesti