Ukraina: ”Hyvä ja paha eivät vaihda paikkaa…”

Mielenosoitus Venäjän hyökkäystä vastaan Helsingissä, Venäjän suurlähetystön edessä 24.2.2022. KUVA: Uusi historia ry.

Sota syttyi. Nyt jälkeenpäin sen valmistelun johdonmukaisuus on nähtävissä.

Omassa ystäväpiirissäni seurattiin Venäjän mielenosoituksia v. 2012, sekä sitten Pussy Riotia, Navalnyiä jne. Pohdimme silloin, että Venäjältä varmasti tulee ajattelijoita, toisaalta Venäjän historian vuoksi, ja toisaalta koska siellä on nyt niin tiukka tilanne. Pahemmaksihan se sitten vain meni.

Seuraavassa yksi esimerkki ajattelusta: Jekaterina Schulman, venäläinen journalisti, kommentoi Venäjän raakaa suurhyökkäystä näin:

“Entinen elämämme on mennyttä, ja uusi elämä on tulossa. Se on köyhempää, vaarallisempaa ja rajoitetumpaa, mutta se ei ole syy muuttaa periaatteitaan. Hyvä ja paha eivät vaihda paikkaa vain siksi että henkilökohtainen tilanteemme muuttuu.” Washington Post 24.2.2022

Aristoteleen mukaan ihmisen kielen erottaa eläimen kielestä se, että se on ”hyvän ja pahan osoittamista varten”. (Lainaus löytyy Politiikka-teoksen alkusivuilta).

Ajattelu ei ole sellaista, että sen pitäisi olla hirveän älykästä ja mutkallista. Sitäkin se toki voi olla. Mutta jos ei pohjalla ole ”hyvän ja pahan osoittaminen”, niin itsepetostahan siitä helposti tulee.

Nyt taistellaan väkivaltaista valhetta vastaan. Toki on arvosteltava myös länsimaiden itsepetoksellisuutta, mutta se olisi nähtävä yhteyksissään. Nyt on maailmaa vastassa Kremlin eliitti, jota eräässä twiitissä kuvattiin näin: ”Hitler, jolla on ydinpommi.”

On syytä katsoa etteivät ”hyvä ja paha muuta paikkaa” vain siksi että pelottaa.

Vapaa, itsenäinen ja demokraattinen Ukraina!
Alas valheet, alas Venäjän natsihallinto!

HeliSantavuori
Helsinki

Uusi historia ry:n hallituksen jäsen ja Uusi historia -sivuston toimitussihteeri ( https://humanpath.net/https://newhistory.fi). IDEA-teemalehden päätoimittaja: https://humanpath.net/tag/idea/

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu