Urhoollinen Ukraina ja natsistinen Kreml: Maailma muuttui nyt!

Myös Suomessa pidettiin lukuisia mielenosoituksia Ukrainan puolesta. Tällä kertaa Helsingin senaatintorilla. KUVA: Otto Toivainen.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan yllätti kaikki maailman suhteellisen järjelliset olennot. Hyökkäyksen pimeää, itsetuhoista logiikka oli vaikea etukäteen uskoa todeksi.


Uusi historia -yhdistyksen Ukraina-tiedote

Uusi historia -yhdistys on julkaissut aiheesta pdf-muotoisen tiedotelehden. Se on ilmainen ja sitä saa mielellään jakaa. (Klikkaa kuvaa, pdf-tiedosto aukeaa uudessa välilehdessä).

Tiedotteeseen on kerätty mm. tausta-aineistoa Venäjän järjestelmän luonteesta ja sen 30-vuotisesta kehityksestä. Halusimme myös tuoda esiin lännen vastuun siinä miten Venäjän valtavat luonnonvarat yksityistettiin. Lisäksi pikapiirtoja siitä miten Ukrainan presidentti, valtiojohto ja kansakunta ovat valloittaneet koko maailman sydämet. Nato-keskusteluun ei yhdistyksemme ota kantaa, mutta esitämme kuitenkin huomioita siitä, miten Natoa tulisi kehittää, jotta se voisi kehittyä demokraattisten maiden puolustukselliseksi liitoksi luotettavalla tavalla.

Liitän tähän Ukraina-tiedotteeseen kirjoittamani pääkirjoituksen.

Absurdia barbariaa

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on laittanut maailman kokonaan uuteen asentoon. Vaivalla rakennettu eurooppalainen rauha tunnuksella ”ei koskaan enää”, on yhdessä yössä pyyhitty pois.

Sana, joka uutisissa toistuu, on ”absurdi”. Eräs Mariupolista henkensä uhalla paennut nainen vastasi BBC-radiossa kysymykseen mitä hän nyt ajattelee Putinin hyökkäyksestä: ”Olen miettinyt tuota tosi paljon, mutta joka kerta mieleeni tulee vain yksi sana: absurdi. Muuta en osaa ajatella.”

Oppositioaktivisti Nadia Tolokonnikova sanoi samantapaisesti (The Guardian 8.3.2022). Hän ei nähnyt minkäänlaista syytä, ei minkäänlaista logiikkaa miltään kannalta. Toisin sanoen: järkeä ei löydy, vaikka kuinka yrittäisi asettua hyökkääjän asemaan ja etsiä sieltä ymmärrettäviä motiiveja.

Absurdeja piirteitä ovat seuraavat:

1. Koskaan historiassa ei sellainen imperialistimaa, joka on taloudellisesti niin heikoilla, ole pyrkinyt maailmansotaan. Hitlerin Saksassa oli mahtava teollisuus ja tieteellinen tutkimus myös oli korkealla tasolla. Venäjä sen sijaan on deindustrialisoitunut: se myy öljyä ja kaasua ja muita luonnonvaroja, mutta ei tuota juuri mitään.

2. Voiko todella IT-vallankumouksen oloissa rakentaa maan johdon legitimiteettiä totaalisen valheen varaan? Nyt on Venäjällä kaikki keskustelu tukahdutettu määrätietoisesti ja raa’asti. Venäjän TV esittää niin uskomatonta satua Ukrainan tapahtumista, että se aiheuttaa suorastaan fyysistä pahoinvointia. ”Venäläiset eivät iske siviilikohteisiin.” ”Venäläiset sotilaat jakavat ruokaa ukrainalaisille siviileille, jotka tervehtivät heitä pelastajina.” ”Ukrainan on kaapannut pieni USA:n ohjailema natsiklikki, ei Ukrainan kansa sitä hyväksy.”

3. Voiko globalisaation oloissa suuri teollistunut maa todella eristää itsensä kaikesta kansainvälisestä kanssakäynnistä ja kaupasta ja kuvitella voivansa jatkaa elämäänsä jonkinlaisena Pohjois-Koreana? Sehän on mahdotonta.

4. Venäjän sotilasdoktriiniin kuuluu ydinaseiden ensikäyttö. Sillä uhkaillaan, koska missään muissa suhteissa Venäjän sotilaallinen voima ei riitä aloittamaan maailmansotaa. Ydinsodalla uhkailu on absurdiuden huippu. Mitä voidaan saavuttaa rajoitetullakin, taktisella ydiniskulla, joka sekin loisi mittaamatonta tuhoa?

”Miksi tarvitsisimme maailmaa, jos siellä ei olisi Venäjää?”, lausui Putin (mm. Ilta-Sanomat 8.3.2018) perusteluksi miksi hän olisi valmis myös koko maapallon tuhoavaan ydiniskuun. Jos siis absurdiudesta yritetään etsiä jotain järkeä, se on Venäjän eliitin epätoivo.

Epätoivo johtuu siitä, että Venäjän nykysysteemin päivät ovat olleet luetut jo pitkään, ja eliitti siellä tietää sen vallan hyvin. Jos ei tietoisesti, niin nahoissaan.

Eksistentiaalinen uhka Venäjän eliitille ei ole Nato eikä Naton laajentuminen. Se on ensinnäkin vihreä siirtymä lännessä, ja toiseksi demokratiakehitys Neuvostoliittoon tai sen vaikutuspiiriin kuuluneissa maissa.

Jos siis halutaan löytää jotain järkeä, jotain logiikkaa Venäjän nyt käynnistämästä sodasta, se on tämä: ”Meidän jälkeemme vedenpaisumus.”

Koskaan ennen ei historiassa ole ollut imperialistimaata, jonka itsetuhoisuus on noin suoraa, selvää ja selvin sanoin jopa ilmaistua. Ja se todella on koko maapallolle eksistentiaalinen uhka.

Mutta se miten nopeasti ja miten ehdottomasti Venäjän hyökkäystä vastaan maailmalla muodostui demokraattinen yhteisrintama, on toivoa herättävää. On yhdistettävä kaikki yhdistettävissä olevat voimat päävihollista vastaan. Sillä tavalla Hitler voitettiin, ja niin tullaan voittamaan myös Kremlin ydinsotahullut.

Historiallista nyt!

Ukraina-lehdestä jäi paljon myös aineistoa pois; erityisesti emme alkukiireessä ehtineet tarpeeksi keskustella siitä, miten uusi tilanne vaikuttaa Uusi historia -yhdistyksen ohjelmassa hahmooteltuun yleisnäkemykseen aikakauden luonteesta ja globaaliyhteiskunnan muodostumisesta. Suuressa kuvassa visio pitää paikkansa, ja suuressa kuvassa Venäjän hyökkäys myös tulee vahvistamaan kansainväliseen lakiin perustuvaa demokraattista globalisaatiokehitystä. Itsestään se ei kyllä onnistu. Maailma on edelleen itsetuhon partaalla. Historiasta olisi opittava, ja nyt olisi historiasta oppimisella jopa kiire.

Keskustelu jatkamista varten perustimme julkisen Facebook-ryhmän Historiallista nyt! Keskusteluja näin alkuun on ymmärrettävästi hallinnut Ukrainaan kohdistunut hyökkäys. Aiheena kuitenkin ovat kaikki sellaiset uutiset tai muut linkit, jolla jollain tavalla katsotaan olevan maailmanhistoriallista merkitystä. Onko sitä vai ei – se myös on keskusteltavana. Ryhmä on kaikille avoin eikä osallistuminen edellytä kannanottoa suuntaan tai toiseen. Valepropaganda ja muu huuhaa poistetaan armotta, sillä toivomme hedelmällisiä keskusteluja. Tervetuloa!

HeliSantavuori
Helsinki

Uusi historia ry:n hallituksen jäsen ja Uusi historia -sivuston toimitussihteeri ( https://humanpath.net/https://newhistory.fi). IDEA-teemalehden päätoimittaja: https://humanpath.net/tag/idea/

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu