Ylistys Amerikalle

Tämä on ylistyspuheeni Amerikalle. Se on hieman sekava ja monimielinen.
New York Times
Areenassa oli joitakin vuosia sitten 3-osainen dokumenttisarja New York Timesista. Se kertoi lähinnä heidän suhtautumisestaan Trumpin presidenttiyteen, mutta myös siitä miten some kuristi perinteistä mediaa. Miten Amerikan ikoni, New York Times, joutui myymään ylimmän kerroksen NYT -buildingistä, koska ”Facebook vie mainostulot”.
Toiseksi, miten journalistien työtahti oli internetin vuoksi tullut aivan kauhean kiihkeäksi. Esim. kun ennen julkaistiin lehden aamupainos ja dead line oli sitten joskus yöllä, niin nyt piti koko aika julkaista. Se oli itse asiassa sydäntä särkevää, koska minä olen sielultani journalisti ja jotenkin osasin eläytyä siihen, miten heidän työ oli muuttunut. No.
(Veljeni joka oli 70-luvulla Uuden Suomen toimittaja, tosin kertoi että kun aamuvuoro tuli töihin, piti potkia pois sammuneita yövuorolaisia tieltä. Mutta tämähän sitten muuttui, se oli sitä aikaa se.)
Tuo dokumentti jäi mieleen myös monella muulla tapaa. Tarkoitan: ei jokainen dokumentti tuolla tavalla jää mieleen.
Seuraan Twitterissä Maggie Habermania, jonka bongasin tuosta dokumentista. Hän on Valkoisen talon kirjeenvaihtaja ja hänen erityistehtävänä on edelleenkin seurata Trumpia – hänellä siis oli suhteita sisäpiiriin jotka vuosivat tietoja ja jossain muodossa tuo seuranta jatkuu.
Siellä on toimittajissa paljon ns. liberaaleja, joita kai Amerikassa sanottaisiin ”vasemmistoksi”, mutta eivät he silti ole ihan bernieläisiä välttämättä. Minä jotenkin diggaan heitä, tunnen samuutta siinä mitä he etsivät, kysyvät, yrittävät.
Samalla tunnen olevani aivan toista maata filosofisesti, eli aristoteelis-hegeliläis-kantilanen, kun he taas ovat ”puisevia anglosaksisia empiristejä” tai ”induktioaaseja” (Engelsin sanoin).
(Olisi eri asia sanoa ”puolakkalainen” mitä tietysti olen, mutta koska he eivät siitä voi mitään tietää, niin korostin tuossa vain tunnettujen filosofisten suuntausten rajalinjoja.)
He ovat ihanan vilpittömiä, ja ihanan empiristisiä ja ihanasti tosiasioiden puolella. Mutta mikä olisi totuuskäsite, siitä he eivät filosofoi.
Yli Atlantin
Haluaisin päästä New Yorkiin joskus. Mieluiten laivalla, koska haluaisin tunnelmoida myös toisen maailmansodan aikaista taistelua Atlantista. Haluaisin asettua niiden merimiesten asemaan, jotka tiesivät että koska tahansa voi tämä tankkilaiva räjähtää ja me kaikki palamme poroksi. Ja jotka siitä huolimatta, kerta toisensa jälkeen lähtivät matkaan, koska Hitler piti pysäyttää. Toisaalta haluaisin samaistua orjien matkaan, vaikka on vaikeampaa kuvitella itsensä sinne ruumaan kahleisiin. On todella vaikeampi käsittää heidän kohtaloaan.
Silti, haluaisin ylittää Atlantin meritse, en lentokoneella.
Toki haluaisin mukavan hytin jne. en mitään merihätää. Tämä on ajatus-samaistumista, ei muuta. Muu olisi älytöntäkin.
Amerikka oli kokeilu
Amerikka on kiehtova maa. Se on niin monenlainen ja sieltä on tullut niin mitä tahansa kaikkea. Rock musiikki, musta juurimusiikki, länkkärit, hippiliike jne.
No, nyt tuli Trump.
Amerikkaa on vaikea käsittää, etenkin sitä uskonnon voimaa siellä, ja sitä ristiriitaa mikä on vapaamielisyyden ja ihan käsittämättömän puritaanisuuden kanssa.
Amerikka on sekoitus Euroopasta. Siitähän se sai alkunsa kun Euroopasta lähdettiin pakoon uskontovainoja – ensin. Sitten ihan puutetta ja työttömyyttä.
Amerikka oli tietyllä tavalla kokeilu, koska siellä ei ollut historiallisesti muodostunutta järjestelmää, vaan siellä oli siirtolaisia jotka sitten joutuivat tekemään järjestelmän tyhjästä. Siitähän he nyt ovat ylpeitä. He kuitenkin rakensivat eurooppalaiseen valistusajatteluun, että eivät ihan tyhjästä tulleet.
Nyt Amerikka on tullut takaisin, väittää Joe Biden. Mutta ei me haluta imperialismia, ei Amerikan ylivaltaa siinä mielessä. Se on ohi.
Ja onko Amerikka joku demokratian mallimaa, sekin on aika ohut väite.
Silti: Amerikan sielun löytäminen kiinnostaa minua.
Amerikka ei saisi enää olla imperialistinen. Siitä pitäisi tulla kansakunta muiden joukossa. Tavallaan, ei Amerikka saisi ”johtaa” enää. Kun sillä on ydinaseet ja mieletön sotilasmahti, niin eihän se ole oikeutus ”johtamiseen”, vaan sen pitäisi olla, että olisi löydetty joku tapa vastata demokratian kriisiin.
Se, joka kykenee itsekritiikkiin, kykenee olemaan isetuntoinen. Se tulee johtamaan.
Katsotaan kuka ensin pystyy, Eurooppa vai Amerikka?
Sitä odotellessa voimme nauttia Dean Martinin lempicocktailin:
Ota lasi, laita siihen vermuttia ja hölkytä sitä vähän. Heitä se sitten pois ja kaada päälle giniä.
Kiehtova juttu. Pikaiset kommentit: On kuitenkin parempi, että USA toimii jossain määrin ”maailman poliisina”, koska maailma ei ole vielä valmis tulemaan toimeen ilman. Minusta Eurooppa on kadottamassa henkensä, myymässä demokratiansa ylikansallisille suuryrityksille ja digijäteille. Olen itse heideggerilainen ja pidän ateismia sen materialistisimmassa muodossaan ongelmallisena – kuin myös uskontoja, jos ovat liian fundamentalistisia. Mielestäni valtamedia on kallistunut materialistiseen eetokseen ja (pääosin) aliarvioi uskontoja. Jopa kreationisteista saisi fiksumpia juttuja.
Ilmoita asiaton viesti
New York ei ole oikeaa Ameriikkaa. Minun Amerikkani löytyy pikkukaupungeista ja maaseudulta. Biden aiheuttama humanitäärinen katastrofi Meksikon vastaisella rajalla ei sieltä paljoa ymärrystä saa.
Ilmoita asiaton viesti
New York ei ole oikeaa Amerikkaa, mutta suosikkikaupunkini (Edinburghin ohella) juuri siksi. Merimatka olisi kyllä nykyihmiselle liian hidas.
Rajakatastrofihan edelsi Bidenia vuositolkulla, mutta saattaa tietysti jäädä osittain hänen jälkeensäkin.
Ilmoita asiaton viesti
Aluksi kiitos ajatuksia herättävästä, ”kirjoitetusta” jutusta.
Piristävää lukea tällaista täällä lisääntyvien, hätäisesti monta kertaa päivässä suollettujen ajatusyskäisyjen ja jo monesti julkaistujen uutisten toistelemisen sijaan. Noille uutisten toistojutuille en löydä muuta selitystä kuin että niillä saa oman nimen palstoilla näkyville.
Blogisti: ”Silti: Amerikan sielun löytäminen kiinnostaa minua.”
Niin minuakin, vaikka olen sen jo joskus luullut löytäneeni maan läpi kierrettyäni – ainakin pienen osan siitä isosta sielusta. Voisin todeta, että Amerikalla (USA) on monta sielua – riippuu aivan etsijän sielun tilasta ja laajuudesta.
Matti Hytölä, #3440508: ”New York ei ole oikeaa Amerikkaa….”
En voisi sanoa noin. Tai riippuu näkökulmasta. Joillekin juuri NYC on sitä oikeaa Ameriikkaa.
Jari-Pekka Vuorela, #3440552 : ”Merimatka olisi kyllä nykyihmiselle liian hidas.”
Mikä se tuommoinen ”nykyihminen” on?
Jos on esim. melkein valmis käsikirjoitus (tai muu mukana kulkeva työ) joka vaatii tiukkaa viimeistelyä, Atlantin ylittäminen NYC:iin, Rioon tai ehkä Buenos Airesiin on aivan sopiva hujaus. Pari viikkoa saa keskittyä vain työhön ja meren katselemiseen – välillä voi käydä kapteenin kanssa ruokailemassa – ja taas töihin.
Vai mitä?
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos. Minä en ole koskaan käynyt jenkeissä, mutta onhan koko elämä jotenkin ollut esim. amerikkalaisen kulttuurin vaikutuspiirissä. Ja tiedän että se on varsin monisäikeinen paikka.
Atlantin ylitys olisi juurikin ihanan pitkä jona aikana voisi kaikenlaista harrastaa, kuten kirjoittamista ja lukemista.
Ilmoita asiaton viesti
Kovin ruusuinen kuva sinulla on USAsta. Jäi jotenkin epäselväksi oletko siellä liikkunut.
USA on imperialistinen maa eikä mikään demokratia. Maa johtaa sotavoimien avulla suuren pääoman etujen ajamista globaalisti. Siitä kertoo mm maan 140 USAn ulkopuolista sotilastukikohtaa ja maan globaali ihmisten ja yritysten vakoilu.
Maan väestöstä on kymmeniä miljoonia rutiköyhiä ja ilman terveydenhoitoa sekä koulutusta. Ei tuossa ole mitään ihasteltavaa. Maakuvaa on pidetty yllä Hollywoodin roskaviihteellä.
Ilmoita asiaton viesti
En malta olla heittämättä Puheenvuoron ”inhorealistille”, J. Hämäläiselle (#3440585) – joka jälleen kerran on liki, ja ehkä enemmänkin, oikeassa.
Elä hyvä mies heti ammu alas meidän idealistien ruusuista kuvaa Jenkkilästä. Samaan aikaan kun se leikkii maailman poliisia, se on myös se ”Jenkkilä”, jossa cowboyt (tosin nykyisin meksikolaiset) paimentavat karjaa.
Maan luonto on monimuotoisempi kuin sitä ulkoa päin osaa kuvitellakaan (toki sitä näkee tv-ohjelmista) ja yhtälailla monimuotoinen on väestö ja monilla eri tasoilla; köyhyydessä, rikkaudessa, etnisessä värikkyydessä (meinasin kirjoittaa rodullisessa, mutta ennakkosensuuri on jo iskenyt), älyllisessä monimuotoisuudessa ja samalla nurkkakuntaisuudessa (tyhmyydestä en uskalla puhua, vaikka keskilännen ihmiset elävätkin omassa mikromaailmassaan).
Blogisti muistaakseni mainitsi ihailevansa ”Ameriikkaa”. Siihen meillä on oikeus ja jopa monia hyviä syitä. Itsekin tein noin, mutta viimeistään Trumpin aika murskasi ruusunpunaiset hippiaurinkolasini.
Hyvä keino rikkoa ”ruusunpunaiset idealismin aurinkolasit” on lähteä Bostonista Interstate 90 – highwaylle ja ajella verkkaan viikkko Seattleen. Voi tehdä pieni pistikokeita sivusuuntaa ja kas; jenkkilän sulkeutunut sielu on jo hiukkasen raollaan.
Ilmoita asiaton viesti
Amerikka on sotilaallisesti Naton kansa yhdessä voimatekijä joka on vastapooli idän uhalle.
1946 – 1949 oli USA ainut maa jolla oli ydinase mutta ei käyttänyt hyväkseen.
Ilmoita asiaton viesti
Aivan huikea matkustuskohde, jos ei ole tiukka matkustusbudjetti. Jos jossain, niin siellä saa vastinetta rahalle. Amerikan sielu on raha, jos sitä ei ole, tylsä ja ankara paikka.
Ilmoita asiaton viesti