YRITYSKONKURSSEJA TORJUMAAN -osuuskuntaverkostojen avulla

Moni pienyrittäjä miettii lopettaako yritys, kun lama vie markkinat. Lopettamisvaihtoehtokaan ei ole hyvä, koska yrittäjän työttömyysturva on olematon ja jos et ole kassan jäsen, turvaa ei ole lainkaan. Pienyrittäjän ainoa toimeentuloturva on kunnan maksama toimeentulotuki.

Yksi mahdollisuus pienyrityksillä olisi verkostoitua osuuskunniksi. Osuuskunnan avulla yrittäjä voisi jatkaa laman jäljelle jättämiä työnrippeitä ja samalla saada työttömyyden peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea.

Asiakkuudet siirtyisivät osuuskuntiin ja tulos maksettaisiin palkan muodossa sekä työttömyyskorvaus niiltä päiviltä jolloin yritystuloa/työtä ei ole.

Verkostoituminen voi olla toimialakohaista tai alueellista. Nykysin on Suomessa paljon pienosuuskuntia, joiden jäsenet ovat eripuolilla Suomea ja toimivat yhteistyössä tietoverkoissa.

Työministeriön sisäisissä ohjeissa osuuskunnan jäsen voi saada työttömyyskorvausta, jos hän omistaa alle 15% osuuksia. Tämä edellyttää, että osuuskunnassa on vähintään 7 jäsentä. Muutetun osuuskuntalain mukaan osuuskunnassa voi omistaa erisuuruisen määrän osuuksia vaikka olisikin vain yksi ääni.

Suomessa osuuskuntayrittäjyyteen suhtaudutaan varauksellisesti. AY liike omilla ja yritysjärjestöt omilla ennakko asenteillaan. Toki osuuskunta yritysmuotona poikkeaa yksinyrittämisestä, mutta sillä on myös omat vahvuudet, jotka eritoten lama-aika tuo tullessaan.

Suomen syvän laman aikana 1990-luvulla työttömät perustivat tuhansia osuuskuntia.

Miksipä nyt 2000 -luvun laman aikana pienyritykset eivät voisi käyttää osuuskunta yritysmuotona omaksi hyväkseen.

Suomessa ei ole kattavaa alueellista osuuskuntien perustamiseen liittyvää neuvontaverkostoa. Neuvontaa antaa TE-keskukset sen minkä osaavat ja usein tuo osaaminen on nolla.

Lapissa toimii www.lapinok-palvelut.net yhdistys, jokaa jakaa neuvontaa vapaaehtoisesti tai projektien avulla. Myös muilla alueilla on satunnaisesti neuvontaa antavia järjestöjä samoin tietenkin valtakunnallinen www.pellervo.fi tai http://www.pellervo.fi/wuokko/index.htm sekä www.coopfin.coop

Ruotsissa on koko maan kattava erillinen neuvonta- ja koulutusverkosto, joka toimii hyvin ja tuottaa mm. yritysten ja taloudellisten yhteisiä tai erillisiä osuuskuntia www.coompanion.se tai Italiassa www.elpendu.it

Kiitos Ari Alsiolle, jonka blogi innoitti pohdiskelemaan laman torjuntaa tästäkin näkökulmasta.

hemmokoskiniemi
Sitoutumaton Rovaniemi

Lapin erämaita taapova erakko.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu