Entä miten kävi Euroopan? – EU-jäsenyys ei ole nollasummapeli
EU-maiden valtionjohtajista koostuva Eurooppa-neuvosto pääsi eilen historialliseen sopuun, kun yhteisymmärrys löydettiin sekä unionin monivuotisesta budjetista että uudesta elvytysrahastosta. Päätös ei vielä ole lopullinen, vaan seuraavaksi paketti siirtyy Euroopan parlamentin käsittelyyn.
Suomessa huomiota on saanut ennen kaikkea EU:n velkarahalla kasattava elvytysrahasto, jolla haetaan jopa 750 miljardin euron piristysruisketta pandemian jälkeiseen talouteen. Euromääräisesti suurempi on kuitenkin niin sanottu monivuotinen rahoituskehys, eli unioni pitkän aikavälin budjetti (MFF). Sen antamien menolupausten loppusumma nousee pitkälti yli tuhanteen miljardiin.
Sekä elvytysrahaston että budjetin osalta Suomessa – kuten niin monessa muussakin EU-maassa – on eilen ja tänään harjoitettu lyhyttä matematiikkaa. On otettu Suomen maksujen kokonaissumma, vähennetty niistä meille eri ohjelmien kautta tulevien maksujen määrä, ja saatu luku, jota kutsutaan yleisesti ”nettomaksuosuudeksi”.
Nettomaksuosuus ei ole lukuna merkityksetön, mutta se on korkeintaan puoli totuutta. EU-jäsenyys ei ole maksuosuuksien nollasummapeliä, jossa jokainen unionille siirretty euro on pois suomalaisten hyvinvoinnista. Päinvastoin. Paketin koon, rakenteen ja niistä seuraavan Suomen maksuosuuden lisäksi olennaista on, miten raha käytetään. Jotta nyt otettavalla velalla voitaisiin luoda edellytykset tulevaisuuden kasvulle, on investoinnit tehtävä oikein.
Onnistuiko hallitus neuvotteluissa?
Ensituntuma Suomen hallituksen suoriutumisesta on se, että paremminkin olisi voinut mennä. Hallitus onnistui Hollannin, Itävallan, Ruotsin ja Tanskan vanavedessä laskemaan monivuotisen budjetin ja elvytysrahaston kokonaissummia sekä lisäämään lainojen osuutta suorien avustusten kustannuksella. Hyvä näin. Hallituksen mukaan tämä laskee suomalaisten maksuja 1,2 miljardilla eurolla, mikä ei ole merkityksetön määrä. Lisäksi sopuun saatiin mukaan oikeusvaltiokehitystä koskeva kirjaus. Myös sen voi laskea Suomen sekä samanmielisten maiden onnistumiseksi, vaikka kirjauksen todellinen merkitys jättää paljon jatkoneuvotteluiden varaan.
Valitettavasti näyttää siltä, että kovin paljon pidemmälle onnistumiset eivät kanna. Erityisen pettynyt olen siihen, miten Suomi omia neuvottelutavoitteitaan priorisoi.
Euroopan talouskasvun keskeisiä hidasteita ovat innovaatioiden puute, rapistuva infrastruktuuri sekä julkisten ja yksityisten investointien liian matala taso. Olen parlamentissa ajanut kunnianhimoista ja uudistavaa EU-budjettia, jonka painopisteenä on uuden kasvun luominen: investointeja koulutukseen, tutkimukseen, innovaatioihin, puolustukseen, sekä moderniin infraan, kuten nopeisiin digi- ja raideyhteyksiin. Tämä vahvistaisi koko Euroopan kilpailukykyä ja menestystä tulevaisuudessa. Nyt hyväksytyssä paketissa nämä investoinnit jäävät tekemättä, vaikka kokonaistaso on historiallisen suuri, lähes 1800 miljardia.
Oma EPP-ryhmäni on myös edellyttänyt, että menoja lisättäessä ja velkaa otettaessa sovitaan myös tavoista, joilla ne maksetaan. Eurooppa-neuvostossa ylätason sopu löytyi vain muovijäteverosta, jonka tarkoitus on varojen keräämisen sijaan tehdä itsensä tarpeettomaksi, kun kierrättäminen lisääntyy.
Ilmastonmuutoksen torjuntaan keskittyvä oikeudenmukaisen siirtymän rahasto (Just Transition Fund, JTF) leikkaantui Eurooppa-neuvoston käsittelyssä 40 miljardista noin 10 miljardiin. Alkuperäisessä koossaan rahasto olisi voinut tuoda merkittävän potin myös Suomen turvetuotantoalueille, kun energiamuodosta ilmastosyistä irtaannutaan. Nyt summa jää pienemmäksi, jos sellaista edes tulee.
Tutkimusta ja innovaatioita rahoittava Horisontti Eurooppa -ohjelma jäi noin 80 miljardiin euroon, eli samalle tasolle kuin edellisellä rahoituskaudella, vaikka pääministeri Sanna Marin väittikin tutkimusrahoituksen kasvaneen neljänneksellä. Marin on sikäli oikeassa, että Brexit-leikkauksia ei ohjelmaan tehty, vaan 27 jäsenmaata maksavat ja jakavat keskenään saman potin kuin 28 maata edellisellä kaudella. Ohjelman saama rahoitus jää kuitenkin kauas lupauksista ja jopa 40 miljardia Euroopan parlamentin vaatimaa pienemmäksi. Tämän hehkuttaminen voittona on vähintäänkin kummallista. Ohjelma on suomalaiselle tieteelle, tutkimukselle ja innovaatioille tärkeä.
Kolmas pettymys liittyy puolustusrahoihin. Lupaukset vahvemmasta puolustusyhteistyöstä, geopoliittisesta komissiosta ja yhteisistä puolustusinvestoinneista jäivät neuvotteluissa perinteisempien menojen jalkoihin. Euroopan puolustusrahasto (EDF) jäi 7 miljardiin, eli noin 40 prosenttia komission alkuperäistä esitystä pienemmäksi, ja Rauhanrahastoon (EPF) suunnattiin 5 miljardia, eli 46 prosenttia komission esittämää vähemmän. Sotilaalliseen liikkuvuuteen, josta Suomi on puhunut lämpimästi mutta jättänyt teot vähemmälle, ohjattiin enää 1,5 miljardia. Se on 74 prosenttia komission esittämää vähemmän.
Kokonaisuutena puolustusinvestointien rahoitus jää paketissa tasolle, jonka puitteissa todellisen puolustusunionin rakentaminen on hankalaa.
Yhteiset investoinnit luovat yhteistä kasvua
Rahoituskehyksestä löytyy edellä listattujen lisäksi useita kokonaisuuksia, joiden korkeammasta rahoitustasosta Suomi olisi hyötynyt. Vielä enemmän olisi kuitenkin hyötynyt koko Eurooppa. Näitä ovat muun muassa uusi EU:n terveysohjelma, joka höylättiin pandemiasta huolimatta merkittävästi esitettyä pienemmäksi, sekä strategisten investointien rahasto InvestEU ja Digital Europe -ohjelma, joiden kohtalo oli yhtä surkea.
Tällaisia avoimiin rahoitushakuihin perustuvia ohjelmia on ylipäätään hankala ottaa huomioon nettomaksuosuutta laskettaessa. Miten lasketaan esimerkiksi Rail Baltican valmistuminen infrastruktuuri-investointeihin ja sotilaalliseen liikkuvuuteen suunnatulla EU-rahalla? Baltian läpi kulkevan radan myötä etäisyytemme Keski-Euroopan markkinoille kutistuisi ja liittolaisjoukot ehtisivät Suomen rajoille nopeammin, jos joskus olisimme sotilaallisen uhan kohteena. Kuinka arvioidaan 5G-verkkojen rakentamista Itä- ja Etelä-Eurooppaan, jos sen toteuttaa Nokia ja investoinnit avaavat uusia markkinoita suomalaisille digitaaliselle innovaatioille? Kummassakin skenaariossa Suomen saama rahoitusosuus on nolla, mutta on turha väittää, että emme hyötyisi.
EU:n eri rahoitusohjelmia ei olekaan suunniteltu kaatamaan ”maksuosuuksia” eri jäsenmaihin, vaan rahoittamaan hankkeita, joiden katsotaan hyödyttävän koko unionia. Osa ohjelmista onnistuu tässä paremmin, toiset taas huonommin. Kun budjettineuvotteluita käydään, olisi tärkeää painottaa juuri kaikkein toimivimpien rahoitusohjelmien kasvattamista. Se olisi sekä yksittäisen jäsenmaan että koko Euroopan etu.
Suomen hallituksen julkisista ulostuloista ei ole ainakaan suoraan käynyt ilmi, että tämä logiikka olisi sisäistetty. Kun hallitus nyt hermoilee saamaansa kritiikkiä ja syyttää poliittisia kilpailijoitaan euroskeptisyydestä, olisi sen syytä katsoa peiliin. Pienen maan ei ole mahdollista saada neuvotteluissa läpi kaikkea haluamaansa, mutta oliko maaseudun kirjekuorien prioirisointi todella oikea lähtökohta? Entä oliko järkevää esittää EU-puheenjohtajamaana valtavia leikkauksia puolustusrahoitukseen, kun olemme ensin vuosia puhuneet sen tärkeydestä? Oliko neuvottelutaktiikka nuukan nelikon kyljessä mutta silti näennäisesti omillaan oikea? Oliko siitä meille jotain konkreettista hyötyä? Mitä rahoitusohjelmia Suomi painotti Eurooppa-neuvoston kokoushuoneessa käyttämissään puheenvuoroissa? Mainittiinko tutkimus- ja puolustusrahoitusta lainkaan, vai keskityttiinkö ohjelmiin, joissa rahaa ei jaeta avoimilla kilpailuilla, vaan jäsenmaiden saama osuus päätetään etukäteen?
Ennen kaikkea: ymmärsikö hallitus, että sen tehtävänä on paitsi valvoa Suomen etua, myös rakentaa yhteistä eurooppalaista tulevaisuutta?
Näihin kysymyksiin hallitukselta kaivataan vielä vastauksia. Näyttää että Suomi lähti neuvotteluihin vanhoilla nuoteilla, vaikka ympärillä soiva sinfonia on vaihtunut.
Sopu ei vielä ole lopullinen
Euroopan parlamentissa eurooppalaisella elvytyksellä ja kunnianhimoisella budjetilla on vahva tuki. Eurooppa-neuvostossa sovittu paketti jää kuitenkin kauas parlamentin linjaamista kannoista. Edessä ovat vielä vaikeat neuvottelut, sillä parlamentti ei ole asiassa kumileimasin, vaan valmis jopa kaatamaan sovun. Tämän parlamentti on sanonut toistuvasti, mutta en ole aivan varma, ovatko jäsenmaat kuunnelleet. Kynnys paketin kaatamiseen on korkea, mutta mahdollisuus on aidosti pöydällä.
Ensiaskeleet neuvotteluissa otetaan jo huomenna, kun parlamentin kuultavaksi saapuvat Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel ja Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen. Samalla äänestämme myös päätöslauselmasta, joka linjaa parlamentin kantaa Eurooppa-neuvoston päätöksiin.
Uskon, että myös parlamentti ja neuvosto pääsevät paketista lopulta yhteisymmärrykseen. Korjattavaa kuitenkin on: 1800 miljardin kokonaisuudesta on löydyttävä enemmän investointeja, jotka luovat uutta kasvua sekä tukevat EU:n siirtymää kohti digitaalista ja hiilineutraalia tulevaisuutta.
Etelä-Euroopan maat voivat jatkaa löysää taloudenpitoa kuten ennenkin. Kireämmin verotettujen pohjoisten maiden veronmaksaja kuittaa laskun. Taas. Pakettiin olisi pitänyt saada ehtoja Etelän talouksien tasapainottamiseksi.
Mitä tulee investointeihin ja innovaatioihin, en usko että poliitikot ja virkamiehet ovat oikea taho päättämään niistä. Hiilineutraalius on ympäristön kannalta merkityksetön utopia mutta tulee EUlle tosi kalliiksi ja aiheuttaa tuotannon siirtymistää edelleen maihin joissa on lepsumpi ympäristölainsäädäntö ja verotus. Toivottavasti kärki voittaa tässä, kuuntelisitte mitä Eija-Riitta Korhola on asiasta sanonut ja kirjoittanut.
Ilmoita asiaton viesti
siis järki, ei kärki.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvää ja asiallista kritiikkiä Henna Virkkuselta, eikä pelkkä tyrmäys kuten EU-kritiikki yleensä Suomessa esitetään. Euroopan etu lienee välillä ristiriidassa Suomen kansallisten etujen kanssa, vaikka pyrkimys Suomen hallituksella pitäisi olla vahvasti myös kansallinen etu. Silti nähdäkseni kokonaisuudessaan EU on niin tärkeä valtioliitto, että Suomen ei ole varaa alkaa liikaa sooloilla pienenä jäsenvaltiona. Toki uskon suomalaisten meppien ja Sanna Marinin hallituksen sanalla olevan kuitenkin painoa EU päätöksenteon ytimessä, koska onhan Suomi kiistatta rahoittamassa muita Euroopan köyhempiä alueita.
Ikävää suomalaisessa EU-keskustelussa on erityisesti se, että aina EU:n ollessa tapetilla tai mediassa painokkaasti esillä alkaa EU:sta eroa kannattavien älämölö, kun heillä ei aina järjentaso riitä ymmärtämään EU:n rauhaa ja sivistystä ylläpitävää suurta vaikutusta. EU:ssa toki silti olisi kehittämistä nykyisessä globaalissa tilanteessa, jossa pienoisessa johtajuusvajeessa oleva EU-alue jää hieman ehkä varjoon USA:sta ja Kiinasta. Elämme nyt kaiketi uusnormaalia aikakautta, kunnes koronapandemia tukahtuu eli tilannekuva ei ole vielä täysin selvillä edes USA:ssa. Itse pidän EU:n koronatukipakettien sorvaamista ehkä hieman ennenaikaisena, mutta luotan silti EU:n voimakaksikko Macronin ja Merkelin näkemykseen ja meidän oma Sanna Marin pärjäsi myös ihan hyvin, kun hänen kantti riitti jättäytymään nuukailijamaiden (Itävalta, Hollanti, Ruotsi ja Tanska) näkemyksestä ulos.
Ilmoita asiaton viesti
Olen ehdottomasti samaa mieltä Horisontti -ohjelman rahoituksesta. Yksinkertaisinta olisi tietenkin ollut rakentaa EU:lle ensimmäistä kertaa rahoituskehys, jonka erottaa ilman suurennuslasia. Ehkä seitsemän vuoden kuluttua sitten…
Ilmoita asiaton viesti
EUn velkaraha ei millään tavoin lisää innovaatioita Suomessa tai yksityisiä investointeja. Ei valtionvelkaa ole ennenkään tarvittu yksityisiin kiinnostaviin investointeihin vaan niihin rahaa löytyy muutenkin vapailta markkinoilta aina. Työt taasen menevät sinne missä on osaajia ja hyvä tuottavuus.
Kyse on siitä, että on oltava kiinnostavia sijoituskohteita ja bisnesideoita. Niitä ei meillä paljon ole. Kansa on mieluummin julkisen sektorin hommissa ja pyörittää rutiineja kuin ponnistelee uuden eteen ja ottaa riskejä. Yrityksissä toimiessa voi tulla paineita ja kotiinkaan ei pääse aina neljän bussilla.
Ilmoita asiaton viesti
Kommentista huomaa, että Hämäläinen on ajautunut hyvin kauaksi tämän päivän kansainvälisestä yrityselämästä. Toki näkökulmat voivat olla oikeita, mutta tuskin kiinnostavat muita kuin yrityselämän ulkopuolella olevia pessimistejä. Sinällään Puheenvuoro on oikea foorumi kaikille ja kaikkien mielipiteille. Jopa minun.
Ilmoita asiaton viesti
Kansa on julkisen sektorin hommissa, jos parempaakaan ei ole tarjolla… Monet lähtevät heti tilaisuuden tullen.
Liiketoimintaa pyörittämään taas jokaisesta ei ole. Eikä siihen kannata ryhtyä, ellei ole joko 100-prosenttista liikeideaa, jolle saa riittävän alkurahoituksen, tai vastaavasti palkkatyöläisenä hankittua asiakaskuntaa, jonka saa heti itselleen.
Ilmoita asiaton viesti
Henna!
Valtiosääntöoikeudellisesti Suomi ei ole päivääkään ollut EU:n eikä euro-alueen jäsen.
Lue ”MITEN SUOMI PELASTETAAN?
Lähihistorian raportointia ja keinot Suomen pelastamiseen”
http://jormajaakkola.fi/%3Biten%20Suomi%20pelastetaan%3F
Laajempi versio
”Miten Suomi pelastetaan? – laajempi versio
Lähihistorian raportointia ja keinot Suomen pelastamiseen”
http://jormajaakkola.fi/%3Biten%20Suomi%20pelastetaan%2C%20laaja
Totuusterveisin
Jorma Jaakkola, Kokoomus, Kokemäki
Ilmoita asiaton viesti
Asiallinen blogi. Tilannekuva ja näkemys pääkallopaikaltakin on tarpeen. Tuota turvallisuuteen liittyvää näkökulmaa on tullut itsekin pohdittua, että se on jäänyt pienelle huomiolle. Iso-Britannian poissaoleminen oli varmastikin helpottava tekijä neuvottelujen onnistumiselle. Elinkeinoelämän edustajana ja kansainvälisessä kaupassa pitkään mukana olleena olen varsin tyytyväinen, että ratkaisuun ylipäätään päästiin. Poliittiset tekijät ovat finanssikriisin jälkeen tulleet yhä tärkeämmäksi näkökulmaksi; ekonomisten, teknologisten ja sosiaali/kulttuuristen tekijöiden rinnalla. Investointeja suunniteltaessa ja yleensäkin muokatessa liiketoimintastrategiaa vastaamaan markkinoilta tuleviin signaaleihin. Luottamus poliittiseen päätöksentekoon on avainasioita. Pahin tilanne on, ettei tehdä mitään.
Ilmoita asiaton viesti
EU:hun pitäisi tehdä valtion velkajärjestelysäännökset. Sijoittajille tulisi luottotappion pelko. Muita maita ei laitettaisi enää pelastamaan.
Tukipaketit loppuisivat kuin seinään.
Tämä oli ”erään puolueen”, nimittäin kokoomuksen eriävässä mielipiteessä suuren valiokunnan lausuntoon kesäkuussa.
Ilmoita asiaton viesti
Henna Virkkunen:
Tästä aiheesta kannattaisi keskustella meppien kanssa.
Realismia on, että ei Suomi lyhennä valtion velkaansa, ei Ranska, ei Italia, ei Espanja, ei Belgia ym.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/eskotnurminen/ekpn-tulee-antaa-anteeksi-valtion-lainoja-5-000-miljardia-ainoa-keino-velkaongelmaan-ja-eurojasenyyden-ongelmiin/
Ilmoita asiaton viesti
Mitä tarkoitat Euroopalla?
Ilmoita asiaton viesti