Eurooppa ei voi katsoa Kiinan ihmisoikeustilannetta läpi sormien
EU:n ulkoministerit vahvistivat tiistaina päätöksen eräiden kiinalaisten virkamiesten asettamisesta pakotelistalle. Pakotteiden kohteeksi asetettiin erityisesti sellaisia kiinalaisviranomaisia, joiden katsotaan olevan vastuussa Xinjiangin ihmisoikeusrikkomuksista. Tämä oli kannatettava ja hyvä päätös.
Kiinan Xinjiangissa on suljettu vähemmistöjä leireille, joissa teetetään pakkotyötä ja syyllistytään poikkeuksellisen törkeisiin ihmisoikeusrikkomuksiin. EU:n pakotteet eivät tätä yksin lopeta, mutta ovat tärkeä viesti Kiinalle. Tällaista ei hyväksytä.
Kiina ilmoitti heti EU:n pakotepäätöksen jälkeen kohdistavansa vastapakotteita kymmeneen EU-kansalaiseen. Joukossa on viisi europarlamentaarikkoa, muun muassa oman EPP-ryhmäni työtä parlamentin ulkoasiainvaliokunnassa koordinoiva saksalaismeppi Michael Gahler. Lisäksi pakotteita kohdistetaan EU:n neuvostossa ja parlamentissa ihmisoikeusasioita käsitteleviin elimiin. Sen kautta pakotteet kohdistuvat myös suomalaisiin.
Kiinan vastapakotteet on tarkoitettu provokaatioksi. Kun EU asetti pakotteita henkilöille, jotka syyllistyvät vakaviin ihmisoikeusrikkomuksiin, Kiina asetti pakotteita henkilöille, jotka puhuvat näistä ihmisoikeusrikkomuksista. Tämä kertoo paljon siitä, minkälainen valtio on kyseessä, ja kuinka aggressiiviseksi Kiinan ulkopolitiikka on muotoutumassa.
Kiinan nousu globaaliksi supervallaksi on kansainvälisen politiikan tämän vuosisadan suurin mullistus. EU:n tulisikin päivittää Kiina-politiikkansa vastaamaan tämän päivän todellisuutta, jossa Kiina ajaa pitkäjänteisesti omia strategisia intressejään myös Euroopassa ja sen lähialueilla.
EU:n päätöksenteossa näkyy jo nyt Kiinan vaikutusvalta
Kiinan merkitys on kasvanut myös Euroopassa nopeasti. Viime vuosina EU-maat ovat olleet monissa Kiinaa koskevissa kysymyksissä hajallaan, eikä yhteisiä tiukkoja päätöksiä ole kyetty tekemään. Näin esimerkiksi silloin, kun ulkoministerit yrittivät päättää Kiinan ihmisoikeustilannetta koskevasta lausunnosta tai suhtautumisesta tilanteeseen Etelä-Kiinan merellä. Tämän viikon pakotepäätös onkin tässä suhteessa poikkeus, ja kertoo toivon mukaan myös EU:n yhteisen Kiina-linjan vahvistumisesta.
Samalla voi ennustaa, että nyt syntynyt konflikti ihmisoikeuskysymyksistä ei ainakaan helpota EU:n ja Kiinan välisen CAI-investointisopimuksen vahvistamista. Euroopan unionilla on tavoitteena saada sopimuksella parannettua eurooppalaisten yritysten pääsyä Kiinan markkinoille, lisätä reilua kilpailua ja läpinäkyvyyttä. Mutta kun neuvoteltu asiakirja muutama viikko sitten julkaistiin, näyttää että Euroopan parlamentin sitkeistä vaatimuksista huolimatta tekstistä ovat karisseet pois viittaukset ihmisoikeuksiin. Sopimus ei sisällä edes pakkotyöllä teetettyjen tuotteiden kieltoa, jollainen on hiljattain hyväksytty Yhdysvaltain kongressin edustajainhuoneessa. Vaikka yhteisten pelisääntöjen asettaminen kauppapolitiikassa on ehdottoman tärkeä tavoite, ei EU voi samaan aikaan teeskennellä, etteikö Kiina olisi vastuussa merkittävistä ihmisoikeusrikkomuksista.
Osaan EU-jäsenmaista Kiinalla on jo iso vaikutusvalta. EU-parlamentilla tuleekin olemaan CAI-sopimuksen käsittelyssä keskeinen rooli, kun arvioidaan kuinka hyvin sopimus todella edistää myös ihmisoikeustilannetta ja pakkotyön kieltämistä, ja miten tätä tullaan soveltamaan ja seuraamaan. Investointisopimus on tässä vasta ensiaskel, ei päätepiste.
Kiinan aiheuttamiin riskeihin on suhtauduttava vakavasti
Kiinan vaikutusvallan kasvu tulee ottaa vakavasti ja huomioida muun muassa kriittiseen infraan ja teknologiaan liittyvissä päätöksissä. Esimerkiksi uuteen EU:n infraohjelmaan CEF:iin, eli Verkkojen Eurooppaan lisättiin aloitteestani pykälä, joka mahdollistaa kiinalaisten 5G-yritysten sulkemisen rahoitusohjelman ulkopuolelle, jos ne arvioidaan turvallisuusriskiksi. Toimin asetuksessa parlamentin pääneuvottelijana, mikä mahdollisti esityksen tuomisen suoraan neuvottelupöytään, vaikka mikään EU-instituutio ei asetuksen julkistamisen yhteydessä vuonna 2018 tällaista kirjausta ymmärtänyt vaatia. Nyt siitä löytyi helposti yksimielisyys.
Erityisen vahva asema Kiinalla on monien kriittisten komponenttien ja raaka-aineiden tuotannossa. Kun Euroopassa on tehty erilaisia arvioita siitä, miten ja kenestä olemme eri tuotantoketjuissa riippuvaisia, tulokset ovat olleet huolestuttavia. En kannata protektionistista suhtautumista maailmankauppaan, mutta on vältettävä tilannetta, joissa olemme liian monella sektorilla liian riippuvaisia yhdestä valtiosta. Kiinan kohdalla tämä riski on aivan todellinen.
EPP:n parlamenttiryhmä julkaisi maaliskuun alussa oman Kiina-linjapaperinsa, jossa käsitellään edellä mainittuja EU:n ja Kiinan välisten suhteiden kipukohtia. Paperissa vaaditaan muun muassa pakkotyöllä teetettyjen tuotteiden tuontikieltoa, Kiinan mediainvestointien tarkempaa selvittämistä, ja kiinalaisen disinformaation torjumista aktiivisemmin keinoin. Nämä kaikki ovat erinomaisia tavoitteita, joilla EU voi maailman suurimpana sisämarkkina-alueena vaikuttaa Kiinan toimiin.
EU:n on pystyttävä haastamaan Kiinan autoritäärinen järjestelmä, ja pitettävä kiinni arvoistaan. Meidän on kuitenkin kyettävä Kiinan kanssa yhteistyöhön sellaisissa tilanteissa ja asioissa, joissa se on mahdollista. Kiina on tulevina vuosikymmeninä globaali supervalta, jonka lonkerot ulottuvat syvälle myös Euroopassa.
Kiinan nousu on kansainvälisen politiikan ilmastonmuutos. Sen vaikutuksia on hankala vielä kokonaan nähdä, mutta muutokseen on varauduttava jo nyt.
Kuva: Pixabay (CC 0)
Eurooppa ja länsimaat ovat saaneet niin monet kriisit ja sodat aikaiseksi puuttumalla aina muiden asioihin ja viemällä omia neuvoja ainoaksi oikeiksi opeiksi kaikkialle. Pelkään että se tulee olemaan lopulta myös meidän länsimaiden oma kompastuskivi. Uskon että jokaisessa länsimaassa olisi tekemistä omienkin ihmiskohtaloiden ja epäoikeudenmukaisuuksien hoitamisessa jo alkuun.
Ilmoita asiaton viesti
”EU:n ulkoministerit vahvistivat tiistaina päätöksen eräiden kiinalaisten virkamiesten asettamisesta pakotelistalle.”
EU:n on syytä pelätä, ettei se joudu Kiinan pakotelistalle. Me tarvitsemme nykyisin enemmän Kiinaa kuin se meitä.
Ilmoita asiaton viesti
Tilanne on juuri niin päin. Laiskistunut lännen kuluttaja ei osaa enää itse tehdä mitään vaan tuo kaiken ja halvalla. Siitä maksetaan nyt hinta lopulta.
Uskokaa globalisteja ja globaalin vapaakaupan ihanuutta niin lastenlapsenne tulevat olemaan työttömiä ja asuvat slummeissa kuten kiinalaiset aikanaan.
Ilmoita asiaton viesti
Jatkuvan jargonin ongelmat, kilpistyvät hienosti Kiinaan, siis ketkä EU parlamentissa, alkuun suomalaisista, ovat niitä jotka vastustavat Kiinan mielivaltaa, käsi ylös !
Ilmoita asiaton viesti
Jos jotain käyttöä Natolle olisi, niin hyökkäys Uiguriaan ja sen äkillinen ja yllättävä valloitus. Sellainen temppu saisi minutkin Naton kannattajaksi. Siinä olisi humanitaarinen etu asetettu talouspoliittisen hyssyttelyn edelle. Uiguria vapaaksi ja heti!
Tällainen reipas läntinen vomannäyttö osoittaisi maailmalle, että läntisen arvoyhteisön arvot ovat yli kaiken taloudellisen ja voimapoliittisen ajattelun. Tarvitaan kirkasotsaista toimintaa ja tuulennopeita sotilaallisia siirtoja.
Ilmoita asiaton viesti
Ideasi toteuttaminen aiheuttaisi todennäkäisesti sivuilmiönä maailmansodan.
Ilmoita asiaton viesti
No näinpä. Kaikenlaisia ehdotuksia sitä kehdataankin esittää.
Ilmoita asiaton viesti
USAlla on kokemusta uigurien käsittelyssä.
Ilmoita asiaton viesti
Kapinointia ei Kiinassa sallita, ei varsinkaan avointa sellaista, joka murentaa keskushallinnon uskottavuutta. Siksi tulee lähtö työleirille tai vain katoaa.
Uiguurit ovat separatisteja. He saavat kurinpalautusta kunnolla. Minusta ei asia meille kuulu millään tavoin.
Läntisen ajattelun pakkovienti Kiinaan ei onnistu sen takaan. Kiina muuttuu vain sisäkautta, jos muuttuu.
Kiinan kokoista maata ja kansaa ei pidetä järjestyksessä EUn demokratia hölmöilyllä.
Ilmoita asiaton viesti
Keksin sen itse. Se kun on käsitteenä niin kuuma, ettei sitä ole alueen nimenä olemassa. Yksi termi voisi olla Yaglaqar (”uiguurien maa”). Mutta nimi pitää olla, muuten ei maata voi valloittaa tai vapauttaa.
Ilmoita asiaton viesti
EU:n tulisi laittaa saastuttaville kiinalaisille tuotteille tulleja ja kielto pakkotyöllä tuotetuille tuotteille. Trump yritti laittaa Kiinaa aisoihin, saiko tukea EU:lta? Päinvastoin, ainoastaan pilkkaa, halveksuntaa ja rasisimisyytöksiä. Ehkäpä nyt EU ja USA löytävät toisensa kun USAn presidenttinä on poliittisen eliitin jäsen. Epäilen kyllä että EU-päättäjät ovat niin syvällä Kiinan taskussa että ei sieltä enää nousta.
Ilmoita asiaton viesti
Näin Trumpin toimintaan Kiinan kanssa kuvailtiin myös Yhdysvalloissa, se oli xenofobiaa ja rasismia, hänen vahvuutensa oli Kiinalle tehokas pelote. Ei ollut suoraa kaistaa valkoiseen taloon, niinkuin oli ollut edeltävien hallintojen aikana.
Ilmoita asiaton viesti
Niin ja kyllä nuo Kiinan lukuisat ihmis-, eläinoikeus- ja ympäristöongelmat ovat olleet EU:n tiedossa jo kymmeniä vuosia, olisi niihin jo ollut aikaa puuttua. Mutta ilmaston muuttumisen torjuminen on nostettu ykkösasiaksi ja siinähän Kiina on antanut (katteettomia) lupauksia joiden ansiosta se on nostettu pyhimykseksi jonka muut synnit on unohdettu. Ja toisaalta mersuja ja ranskalaisia viinejä menee hyvin kaupaksi CCP:n kellokkaille…
Ilmoita asiaton viesti
Eikö Suomen ja EU:n pitäisi hoitaa lähimpänä olevat ongelmat ensin?
Viime sodissa Venäjä miehitti Karjalan ja ajoi puoli miljoonaa karjalaista evakkoon, minä mukana.
Venäjä, silloinen NL asutti ryöstämänsä alueen joillain vajaaälyisillä joita Suomi ja EU auttaa rakentamalle heille mm. vesijohtoja. (HS 24.3.2021 sivu A23, Karjalassa parennetaan juomaveden heikkoa laatua Suomen ja EU:n tuella)
Ilmoita asiaton viesti
Onpa hyvä, että joku edes on hereillä tämän kysymyksen kanssa!
Ilmoita asiaton viesti
Kiina taitaa tuottaa valtaosan halpamaskeista
(https://www.kaleva.fi/tuontimaskien-alkupera-askarruttaa-miten-voit-varm/2759874) ja se voisi panna Euroopan polvilleen vain määräämällä ne vientikieltoon. Ei tähän tarvita mitään hitech-tuotteita!
Ilmoita asiaton viesti
Nyt olisi tarpeen asettaa uiguurivainon todistekansiot vapaasti näkyville..joukkohaudat ja jyrätyt kylä näkyviin. EU voisi asettaa Kiinan kauppaboikottiin ja media voisi solvata kiinan johtoa mielisairaaksi yms. päivittäin. Jos kuitenkin seuraukset osuisivat omaan taloudelliseen nilkkaan niin nekin pitäisi hyväksyä kantaa. Kiinan ja suomen välissä on ikävä kyllä ainakin yksi valtio joka on viime päivinä lähentynyt kiinan hallintoa..joten rima pitäisi korottaa..lisää boikotteja tälle kyseiselle. Ja muutenkin kaikille jotka tervehtivät kiinan virallista johtoa. Kyllä ne taipuu kun palleista vääntää periaate suomen ulkopolitiikan keihänkärkeen.
Ilmoita asiaton viesti
Eipä tuostaole montaakaan kuukautta kun media solvasi erään toisen suurvallan päämiestä mielisairaaksi päivittäin. Ja tämä alkoijo ennen hänen vaalivoittoaan. Sitten ihmeteltiin kun meni sukset ristiin.
Ilmoita asiaton viesti
Uiguurit ja Tiibet tarvitsevat ja ansaitsevat valtiollisen itsenäisyyden. Mutta se on liian oikeudenmukainen ajatus jopa EU:lle itselleen, joka lakaisee maton alle Katalonian ja vaikkapa Länsi-Saharan tilanteen.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, minäkin olen vastannut kahden yhtiön perustamisesta Kiinaan ja lisäksi neuvotellut kaksi yrityskauppaa ostajan puolella, eikä näistä ole koitunut yhtäkään suomalaista työpaikan menetystä, vaikka kyseiset yhtiöt Kiinassa työllistivät parhaimmillaan yli 300 ihmistä.
Ilmoita asiaton viesti
Suuruudenhullun EU-parlamentaarikon puhetta. Kiina toimii niin kuin sitä huvittaa, siinä ei paljon EU:n vikinät auta. EU on niin voimaton, ettei se saa jäsenmaitaan noudattamaan edes omia EU:ssa yhteisesti sovittuja sääntöjä. ,
Ilmoita asiaton viesti
Unkarin valtapuolue Fidesz vastustaa EU:n Kiina-pakotteita. EPP-ryhmästä potkittu Fidesz on käynyt viime päivinä neuvotteluja Puolan PiS-puolueen ja Italian Legan kanssa uuden äärioikeistolaisen puolueryhmittymän perustamisesta Eurooppaan. Tämä koskee myös persuja, joita varmasti houkutellaan mukaan mahdolliseen uuteen ryhmittymään.
http://www.chinadaily.com.cn/a/202103/23/WS6059419da31024ad0bab0e34.html
Ilmoita asiaton viesti
MInkälaisella perustelulla Fidesz vastustaa Kiina-pakotteita?
Ilmoita asiaton viesti
Pakotteet ovat Unkarin ulkoministerin mielestä ” merkityksettömiä, mahtailevia ja vahingollisia.” ( ks. linkkini)
Ilmoita asiaton viesti
Muu jännite EU:n kanssa varmaan estää kunnolla tutustumasta asiaan.
Ilmoita asiaton viesti
Aamulla katselin meppi Heidi Hautalan Kiina-kommentointia. Hän päästeli aika jämerää tekstiä, joka kuulosti siltä, että EU panee nyt Kiinan polvilleen uiguuri-kysymyksessä. Kieltämättä jäi kuitenkin hieman epävarma olo, että kukahan lopulta tässä kysymyksessä lopulta polvilleen menee.
Onhan se tietty niinkin, että vaalit on tulossa ja joukkoja pitää hulluttaa vaikka sitten Kiinaa uhittelemalla.
Ilmoita asiaton viesti
Veikkaan että tämä on pelkkää teatteria. Kiina ja EU ovat keskenään sopineet ”pakotteista” joiden avulla voidaan näyttää että EU toimii ja Kiina vastaa mutta joista ei ole mitään käytännön haittaa. Rivien välistä tilanne näyttää tältä.
Ilmoita asiaton viesti
Kuka on se EU, joka asiasta ”Kiinan” kanssa on sopinut?
Ilmoita asiaton viesti
Niin kuka tai mikä EU:ssa päättää? Kyseessä lienee jonkinlainen konsensus jossa ratkaisee eurot, illalliskeskustelut, poliittiset tavoitteet, viralliset ”totuudet” jne.
Ei varmasti tule parlamenttiin äänestettäväksi että laitetaanko tullit pakkotyöllä teetetyille tuotteille vai ei?
Parlamentti voi vain ilmaista, huomauttaa, korostaa, kehottaa ja raskaimmillaan vaatia, mutta ei voi itse tehdä mitään.
”kehottaa komissiota, neuvostoa ja jäsenvaltioita toteuttamaan kaikki tarvittavat toimenpiteet, joilla Kiinan hallitus taivutetaan sulkemaan leirit, lopettamaan kaikki ihmisoikeusloukkaukset Xinjiangissa ja kunnioittamaan uiguurien kielellisiä, kulttuurillisia, uskonnollisia ja muita perusvapauksia”
Ilmoita asiaton viesti
Eurooppa ei voi katsoa Kiinan ihmisoikeustilannetta läpi sormien-
hyvin on katsottu rapiat 70v.eikä tilanne ole muuttumassa nytkään !
Ilmoita asiaton viesti
Mihin jäi #NeverAgain ?
Tuntuuko että kansanmurha keskitysleireineen, ihankuin toinen holokausti ikään, tapahtuu niin kaukana ettei siitä tarvitse välittää?
Niin ikään ei tunnu missään ostaa mm. applen ylihintaisia puhelimia joiden valmistuksessa aktiivisesti käytetään Uighuuri(ja muita)-orjia.
Näin suurta on moraalinen korrputio Suomessa ja Euroopassa.
Huonosti on asiat jos murikan sekavat yhdysvallat on maailman ainoa toivo.
Alas CCP!
Ilmoita asiaton viesti
Ei täällä ymmärretä kuinka kova vastus on vapaassa kilpailussa meillä Kiinan kanssa. Olemme veltostuneet lännessä siinä määrin ja hankkineet enemmän oikeuksia kuin mihin meillä on varaa.
Ilmoita asiaton viesti
Kyse ei ole vapaasta kilpailusta jos Kiinassa valtio subventoi tuotantoa ja työturvallisuus ja ympäristö laiminlyödään. Hankala sellaisen tuotannon kanssa on kilpailla jos noudattaa länsimaista lainsäädäntöä ja verotusta. Sellaiselle tuotannolle tulee laittaa tullit.
Ilmoita asiaton viesti
Kiina on pyrkinyt pari vuosikymmentä logistiikan hallitsijaksi maailmanlaajuisesti. Tuloksia on nähtävissä kaikilla mantereilla. Tähän on sentään herätty sekä Euroopassa, että Pohjois-Amerikassa. Kiinan taloudellinen voima perustuu toimivaan logistiikkaan. Siihen se voi myös sortua. Kiinan talous on voimakkaasti vientivetoinen. Suhde taitaa olla kokonaisliiketoimintaa ajatellen noin 60% vientiä ja 40% sisämarkkinoita. EU-alueella se on 40% vientiä ja 60% sisämarkkinaa. Jenkeissä 70% sisämarkkinoita ja 30% vientiä. EU:n strategia (strategia 2030) on panostaa sisämarkkinoiden edelleen kehittämiseen. Tutkimusta ja kehitystä ja pyrkimys energiatuotannossa omavaraisuuteen. Kiina tarvitsee kipeästi sekä Euroopan, että Amerikan markkinoita. Enemmän kuin päinvastoin. Kiinalaisten tuotteiden laatu on heikentynyt useilla toimialoilla samalla kun hinnat ovat nousseet. Työvoimapula vallitsee korkeamman teknologian aloilla. Protektionismia ei suhteisiin kannata sotkea. Tehdä vaan parempaa laatua kustannustehokkaasti. EU:n strategia 2030…2040 on mielestäni oikea.
Ilmoita asiaton viesti
Minusta ihan peruskauraa. Otetaan porukka mukaan ja tosta vaalimaalta pietarin ja moskovan kautta kazakaniin, kirgisiaan, ja sitä rataa. Saadaan viipurikin takaisin.
Ilmoita asiaton viesti
Kiinan kommunistinen puolue, on kiinnostunut Kiinan kommunistisesta puolueesta. Sen päämäärä, on syödä kaikki muu tieltään ja tulla maailman ainoaksi hallitsijaksi, keinolla millä hyvänsä.
Todennäköisesti, muu maailma herää liian myöhään, uudelleenkoulutusleireiltä.
Ilmoita asiaton viesti
Kiina kuuluu myös oikeudellisesti siihen ryhmään järjestelmiä, joissa ei varsinaista moraalia ole, on vain CCP:n sokea totteleminen. Siltä pohjalta ilmeisesti nousee häpeämättömyys suoltaa valheita, joiden varassa se kehtasi anoa YK:n ihmisoikeusneuvoston jäsenyyttä kesällä 2019 perustellen jäsenoikeusanomustaan ” eri ihmisryhmien kulttuuristen oikeuksien merkityksellä.”
Maalla on 5 vuotissuunnitelma kumpiakin, sekä uiguureja, että tiibetiläisiä kohtaan, jossa tiibetiläisiä 500 000 lähetettiin maataloustyöhön pois kodeistaan. Uiguureja taas kahlittuina omiin uudelleen koulutuskeskuksiinsa = keskitusleireihinsä. Sitten on valtaisa 90 miljoonan vainotun kristityn ryhmä, joka lähentelee jo kommunistisen puolueen jäsenmäärää.
MUTTA, mistä koostuu se ihmisoikeuksia valvomaan asetettu kansainvälinen korkein elin, jonka pitäisi näitä rikkomuksia osoittaa:
Kiina on siinä mukana!
Se muodostuu osittain maantieteellisen edustuksensa sääntöjen tähden ja demokraattisten valtioiden vähäisyyden vuoksi ihmisoikeuksia pahiten rikkovista maista! Tähän hulluuteen perustuu myös Israelin jatkuva tuomitseminen maana, joka Lähi-Idässä on ainoa valtio, jossa sharia-laki ei yleisesti ole voimassa.
Bolivia, China, Côte d’Ivoire, Cuba, France, Gabon, Malawi, Mexico, Nepal, Pakistan,
Russian Federation, Senegal, Ukraine, United Kingdom and Uzbekistan.
All 15 members will serve three-year terms beginning on 1 January 2021.
Ilmoita asiaton viesti
Totaalikieltäytyjä joutaakin telkien taakse, jollei edes siviilipalvelus kelpaa. Kansalaisella on velvollisuuksia eikä vain oikeuksia. Tämä on unohtunut nykyisin.
Ilmoita asiaton viesti