Hätäily ei toimi, kun kyse on koronarokotteista
Euroopan unioni onnistui rokotestrategiansa ensimmäisissä vaiheissa, mutta viime päivinä rokotteiden saatavuus on nostattanut isoa kritiikkiä. Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen vieraili tiistai-iltana oman europarlamenttiryhmäni EPP:n ryhmäkokouksessa vastaamassa kysymyksiin viime päivien rokotekiistoista ja EU-komission toimista. Tuki komission rokotestrategialle on vahvaa, mutta toimintalinja rokotteiden saatavuuden varmistamiseksi on syytä selkiyttää. Nyt ei ole aika jumiutua virheisiin, vaan löytää yhdessä parhaat ratkaisut, joilla rokotetuotantoon saadaan lisävauhtia.
Alunperinkin oli ehdottoman tärkeää, että Euroopan unioni lähti yhdessä hankkimaan rokotteita. Jos jokainen maa olisi toiminut rokotemarkkinoilla yksin, EU-alue olisi hajaantunut kansallisten etujen kilpailukentäksi. Vaikka joku jäsenvaltio olisi voinut pystyä rokottamaan kansalaisiaan nykyistä nopeammin, monet olisivat saaneet rokotetta huomattavasti hitaammin ja maksaneet moninkertaista hintaa. Tässä joukossa olisi lähes varmasti myös ollut pieni Suomi. Kun rokotevauhdissa nyt kansakuntien välillä kovasti kilpaillaan, on muistettava, ettei mikään maa pysty torjumaan pandemiaa yksin. Ei riitä, että yksi kansakunta saadaan rokotettua, jos naapurissa virus jyllää valtoimenaan. Siksi rokotteiden saatavuutta on edistettävä paitsi Euroopassa, myös maailmanlaajuisesti. Tätä Euroopan unioni lähti alusta saakka varmistamaan kokoamalla rahoituspotin myös köyhiempien maiden rokotteiden turvaamiseksi.
Euroopan unionin onnistumiseksi voi lukea osin myös sen, että toimivia rokotteita on ylipäätään olemassa. EU-komissio ja Euroopan investointipankki suuntasivat viime kesänä huomattavan määrän rahoitusta sekä AstraZenecan että BioNTechin rokotteen kehittämiseen, kuten myös moniin muihin koronavirusta koskeviin lääke-, rokotus- ja tutkimushankkeisiin. BioNTech ja AstraZeneca ovat myös molemmat lisänneet EU-maihin suunnattavia tuotantomääriä. Jälkimmäinen ei vielä tuota rokotetta tarpeeksi suhteessa lupauksiinsa, mutta on kuitenkin triplannut EU-alueelle toimitettavan rokotemääränsä EU-komission viime päivien toimien seurauksena.
EU-aluetta ei voi verrata rokotuksissa poikkeuksellisten henkilösuhteiden, ketterän kokonsa ja suoraviivaisen terveysdatansa johdosta pikavauhtia edenneeseen Israeliin, mutta kylläkin Isoon-Britanniaan ja Yhdysvaltoihin. Olemme näitä maita jäljessä erityisesti siksi, että EU:n hyväksyntäprosessi rokotteille on ollut hitaampi: se on perusteellisempi, turvallisempi ja yhtiöllä on siinä suurempi vastuu tuotteestaan. Tämä on vaatinut 3-4 viikkoa enemmän aikaa, mutta rokotteiden turvallisuus, tehokkuus ja kansalaisten luottamuksen suojeleminen on tässäkin tilanteessa ensiarvoisen tärkeää. En ole lainkaan vakuuttunut, että Ison-Britannian ja Yhdysvaltojen hätätilaratkaisuun perustuva malli olisi parempi pidemmällä tähtäimellä.
Vaikutusta EU:n rokotetilanteeseen on ollut myös Yhdysvaltojen ja Iso-Britannian asettamilla vientirajoituksilla, joiden seurauksena muu maailma on ollut poikkeuksellisen riippuvainen Euroopassa tuotetuista rokotteista. Ei voi olla niin, että EU:ssa tuotettu rokote jaetaan maailman kanssa, mutta Iso-Britanniassa ja Yhdysvalloissa tuotetut rokotteet jäävät vain maiden rajojen sisään. Iso-Britannian ja Yhdysvaltojen päätös on luonut suuria ongelmia ja on esimerkki haitallisesta rokotenationalismista.
Perusteiltaan EU:n rokotestrategia on ollut onnistunut, mutta rokotustahti on sekä Suomessa että EU:ssa ollut odotuksiin nähden liian hidas. Näin siitä huolimatta, että olemme itse asiassa useamman kuukauden edellä viime kesänä arvioidusta rokotusten aloittamisen ajankohdasta.
Kun rokotteiden tuotantomäärät saadaan seuraavina viikkoina nousuun, ja mahdollisesti myös uusia rokotteita hyväksymisprosessiin, katse tulisi kääntää siihen, miten rokotteiden jakelu sekä rokottaminen saadaan hoidettua mahdollisimman nopeasti. Kunnes immuniteetti saadaan rokottamalla, rajoitustoimia on myös otettava käyttöön matalalla kynnyksellä. Näin pystymme torjumaan uusien virusmuunnosten syntymistä sekä estämään sellaisten jo havaittujen muunnosten leviämistä, joiden kohdalla rokotteiden teho on matalampi. Samalla EU:n on syytä suunnata nyt uutta tutkimusrahoitusta nimenomaan virusmuunnoksiin liittyvään tutkimustyöhön, jotta niiden tuomat riskit pystytään mahdollisimman tehokkaasti torjumaan.
Voitko selittää minulle, että miksi Saksa ja Ranska arvioivat voivansa rokottaa kaikki halukkaat kansalaisensa vuoden loppuun mennessä ja Suomessa arvioidaan samaan kyettävän vasta vuoden loppuun mennessä. Vastaukseksi ei riitä, että arvioidaan. Miten kymmenien miljoonien kansat voidaan rokottaa (edes arvioissa) ennen muutaman miljoonan Suomea, jos EU toimii kaikkien kohdalla yhdenvertaisesti?
https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000007779398.html
https://www.iltalehti.fi/koronavirus/a/7a4bcda5-1ba3-4f92-a01d-fd52150292d4
Ilmoita asiaton viesti
Kyllähän EU: n toiminta on ollut melkoista sössimistä komission antamine vientikieltoineen ja pyrkimyksin estää rokotesaatavuutta mm. Britanniassa. Tämä Komission oma hörhöily toki peruttiin varsin pikaisesti jo seuraavana päivänä. Britannia oli tilannut rokotteensa jo 3 kk EU: n tilausta aiemmin.
Mistä plogisti tietää etteivät jotkut muut EU- maat ole hankkineet rokotteita ohi EU:n rokoteohjelman ? Saksa tiettävästi ainakin on.
Pandemiasta ja sen hallinnasta sinänsä EU ei ansaitse kummoistakkaan arvosanaa poukkoillessaan tartuntaryppäiden kanssa puolelta toiselle suurine tartuntamäärineen epäjärjestyksessä. Tapahtunutta voisi luonnehtia sanoilla ” suuri sekasotku”.
Virkkunen on tässä kyllä nyt kehumassa omiaan kovin vähin ansioin ja omituisin perustein.
PS. Ketä voisi syyttää siitä vastuusta, että EU-alueen rokotetuotanto on osoittautunut perin onnettomaksi ja jäykäksi tämän hädän hetkellä ? Käsittääkseni voitte siellä europarlamentissa ja komissiossa katsoa peiliin tätä pohtiessanne. Venäjäkin näyttää hoitavan homman Unionia mallikkaammin.
Ilmoita asiaton viesti
Markkinatalouteen kuuluu mahdollisimman vähäinen hallitusten (ja EU) muodostamien yritysten muodostaminen. Eli rokotteiden valmistus on ollut yksin itsenäisten yritysten tehtävänä. Uskon että se ei ole ollut sen jäykempää kuin minkä tahansa virusrokotteen luominen, päinvastoin. Tosin ne ovat tietysti saaneet apua ja rahaa EU:lta päästäkseen parhaaseen tulokseen. Se mitä minä tiedän niin Saksa ja Tanska ostivat ohi EU diilin muutaman kymmenen tuhatta rokotetta alkuvaiheessa mm. Tsekin ja Puolan varatuista eristä joita ei haluttu käyttää. On tietysti totta että paniikkitilanteessa tapahtuu ylisuorittamista.
On varmasti parempi että et ala syyttelemään ketään, yksinkertaisesti siksi että kaikki ovat varmasti tehneet kaikkensa virusta torjuessaan. Jos haluat esittää jonkun yksittäisen virkamiehen viraltapanoa niin tutustu nyt ainakin ensin miten hän on työnsä tehnyt.
Venäjän rokote lanseerattiin keskeneräisenä, ohittaen testausvaiheita. Tuota voisi kutsua ”venäläiseksi ruletiksi”. Näyttää siltä että pati ei lauennut ja rokote toimii pääosin hyvin. No, haluaisimpa nähdä seurantatulokset ja sen kuka ne on ”kirjoittanut”. Voi se olla ihan ok, mutta mieleen tulee aina se vanha tarina ”päristimestä”.
Ilmoita asiaton viesti
EU on toiminut siinä määrin päin hanuria, ettei tätä toki sopisi ainakaan kehua. Kehumista ei ollut akussa Kiurun- Pekosen – Varhila STM: n toiminnassakaan kaikkine valheineen ja vääristelyineen.
Jo pandemian alussa Italiaa ei avustettu UU: n taholta lainkaan, vaan suojaimia toimitettiin avustuksena ilmaiseksi Venäjältä ja Kiinasta Lombardian coronapesäkkeeseen EU: n pesten asian suhteen vain käsiään.
Rokotetuotannon mahdollisuus EU: ssa ei riipu millään tavoin kuvailemistasi markkinatalousilmiöistä vasn sen nykyisestä sosialistisesta kyvyttömyydestä.
WHO varoitti monta kertaa pandemiariskin kohonneen jo viime syksynä. EU: n kellokkaathan tätä eivät uskoneet edes vielä helmi-maaliskuulla.
PS.Tuskin edes Sinulla on sitä sisäpiirin tietoa, minne esim. AstraZenecan sadat miljoonat valmiit rokotteet yllättäen katosivat, eivätkä näiden ostajat paljoa tästä ääntä pidä.
Britit kuitenkin saivat omansa – EU haahuilee edelleen omiaan myöhästyneiden tilauksiensa seurauksin.
Ilmoita asiaton viesti
Modernalla on uusi tuotantolaitos Sveitsissä ja BioNTechin uusi sai ihan äskettäin tuotantoluvan Saksassa, mutta Intia on ollut maailman suurin rokotetuottaja ja siellä on maailman suurin yksittäinen tuottaja Serum Institute of India. Siitä oli hesarissa juttu viime vuoden puolella. HS pääsi tutustumaan Intiassa tehtaaseen, joka toimittaa koronarokotetta luultavasti myös Suomeen: eniten yllätti toimitusjohtajan Airbus-työhuone. Serum Institute of India on maailman suurin rokotevalmistaja.
Vuosituotanto on jopa 3 miljardia annosta vuodessa. Muita rokotevalmistajia Intiassa on neljä.
Kiinasta ei taida olla mitään tarkkaa tietoa, mutta en yllättyisi hyvinkin suurista tulevista määristä. Kiinalaisen Sinovacin rokote on saanut hätämyyntiluvan Brasiliassa, mutta se ei ole kovin tehokas sikäläistä varianttia vastaan. Turkissa taas alustavaksi tehokkuudeksi on saatu 91,25 %. BBC: Sinovac: Brazil results show Chinese vaccine 50.4% effective
Joten väite ”joiden seurauksena muu maailma on ollut poikkeuksellisen riippuvainen Euroopassa tuotetuista rokotteista.” ei taida oikein pitää paikkaansa.
Kukaan ei taida tietää tarkkaa tilannetta ja se muuttuu koko ajan. Lisäksi uudet variantit vielä sekoittamassa.
Ilmoita asiaton viesti
Tänään myöhemmin Ylen sivuilla oli tieto tuon uuden Saksan laitoksen tuotantotavoitteesta ja se on 2 miljardia annosta vuodessa. AstraZenecaa sopimusvalmistetaan kymmenessä maassa.
Modernalla sekä Pfizer/BioNTechillä on uudet tai uusitut laitokset myös USA:ssa eikä nekään taida ihan pieniä olla. Warp Speed jakoi runsaasti rahaa. Pfizer/BioNTech tosin sieltä ei huolinut. mRNA-rokotteiden valmistustekniikka on erilainen kuin aikaisemmin käytettyjen rokotteiden. Jos arvioi kaikkien laitosten kapasiteetin olevan yhtä suuri kuin Saksassa, Pfizer/BioNTechillä kaikkiaan kolme ja Modernalla kaksi, niin yhteensä kahdelta valmistajalta mRNA-rokotteita valmistuisi 10 miljardin annoksen vuosivauhdilla. Vaativan kylmäketjun takia ne olisi järkevintä käyttää rikkaissa maissa.
Sanoisin että ei ihan huonolta näytä.
Ilmoita asiaton viesti
BionTech osti Novartisin Marburgin tehtaan syyskuun lopulla.Tuotannon käynnistämiseen meni reilut 4kk.
Ilmoita asiaton viesti
Muistelen, että Bill Gates olisi jossain keväisessä TED-keskustelussa sanonut, että jos kaksikin rokotetta onnistuu, niin niillä pystytään rokottamaan kaikki ihmiset kohtuullisessa ajassa. Kun AstraZeneca on halpa ja helppokäyttöinen, niin se köyhiin maihin. Yksi sen sopimusvalmistaja on Serum Institute of India. Jos arvioi varovaisesti, niin kyllä senkin vuosituotanto yhteensä voisi olla sama 10 miljardia ja sen tuotanto on paljon helpompi aloittaa vanhoissa tehtaissa, kun samantyyppisiä rokotteita on tehty pitkään.
Bill Gates tukee säätiönsä lahjoituksin Gavia, jonka tarkoituksena on varmistaa, että köyhätkin maat saavat rokotteita. Covax taas on Gavin ja WHO:n yhteinen projekti, jonka tehtävä on tehdä sama koronarokotteille. Gates ei ole pelkkä rahoittaja vaan ainakin seuraa toimintaa. Hän tuntee erittäin hyvin köyhien maiden tilanteen ja on ollut saman tyyppisissä hankkeissa ennenkin mukana. Pitäisi varmaan taas tarkistaa, mitä ted.com:ssa on. On ollut aika pitkä tauko.
Ilmoita asiaton viesti
Gates on muistaakseni myös Curevacin sponsori.
Ilmoita asiaton viesti
Tuskin sponsori, mutta Curevacilta on tulossa kolmas mRNA-rokote, joka säilyy jääkaapissa. Gates on tod. näk. sopinut ostavansa rokotetta Covaxille. https://en.wikipedia.org/wiki/CureVac
Curevacin rokotteen vaiheen III kliiniset testit aloitettiin joulukuussa. Jos se kestää yhtä kauan kuin edellinen, niin lupahakemus EMA:lle lähtisi maaliskuussa ja kuukauden käsittelyajalla lupa tulisi huhtikuussa.
Ilmoita asiaton viesti
Jos lukee tarkemmin tuon linkkaamani Wikipedia-sivun, niin siellä on tarkennus: ”In March 2015, a CureVac investor, the Bill & Melinda Gates Foundation, agreed to provide separate funding for several projects to develop prophylactic vaccines based on CureVac’s proprietary mRNA platform.”. Gates tietysti halusi sijoittaa kehitysmaakelpoiseen teknologiaan. Curevacin rokotteita voidaan säilyttää +5 °C lämpötilassa 3 kuukautta. Kuljetuksissa joku styrox-laatikko ja kylmäkallet olisi varmaan jo ihan toimiva ratkaisu. Säätiölle tuo on samalla bisnestä, sillä Curevac listautui NASDAQ:iin 14.9.2020 ja säätiö voi sijoitusvoitoillaan rahoittaa muuta toimintaansa.
Forbes kirjoitti tuosta 2015-sijoituksesta otsikolla Bill And Melinda Gates Foundation Makes Its Largest Ever Equity Investment In A Biotech Company. Kyse oli 52 miljoonasta.
Jos tuo Curevacin koronarokote saa hyväksynnän, niin sen mRNA-teknologiasta tulee todennäköisesti johtava rokotepohja. Kahta ensimmäistä mRNA-rokotetta on kuvattu naurettavan tehokkaiksi ja Modernan rokote kehitettiin kahdessa päivässä. Kun viruksilla on paha tapa muuntautua, niin muunnettu rokote olisi valmis taas parissa päivässä. Mielenkiintoista on sitten tietysti se, että miten sitä pitäisi testata vai otetaanko esimerkiksi suoraan käyttöön rajoitetusti tiukennetulla seurannalla.
Voisi jopa väittää, että uusi koronavirus oli onnenpotku. Paljon muutakin on opittu ja kehitetty, mutta jo rokotteiden kehittämisen ja testauksen nopeutuminen noin kymmenkertaiseksi on aika hyvä korvaus menetyksistä. Jos tautitapauksia on vähän, on testaus tietysti hitaampaa, mutta menetelmätasolla rinnakkaistaminen esimerkiksi jo nopeuttaa paljon.
Bill ja Melinda Gatesin säätiö (engl. Bill & Melinda Gates Foundation) on maailman suurin avoimesti toimiva hyväntekeväisyysjärjestö. Vuonna 2018 sillä oli työntekijöitä 1 489. Yhdysvalloissa yleishyödyllisiä säätiöitä tuetaan verovaroin mm. siten, että niille annettavat lahjoitukset ovat verovähennyskelpoisia. Ja jos lahjoittaa, niin Gatesin nimi on aika hyvä tae, että organisaatio on yhtä tehokas kuin Microsoft. Warren Buffet on säätiön tunnetuin lahjoittaja. Youtubesta löytyy useita Gatesin ja Buffetin yhteisiä videoita.
Tuo sinun linkkisi oli hyvä. Ihmisiä kuolee aina ajoittain, mutta se on erityisen harmillista, jos se sattuu tapahtumaan lääketestauksen aikana. Sitten joku rikollinen idiootti tekee vielä siitä valeuutisen.
Minulla entisenä Linux-levitysversioiden kehittäjänä on tietysti vähän omanlaiseni mielipide Microsoftista, mutta Gates on säätiönsä kautta tehnyt mielestäni enemmän hyvää kuin Linus Torvalds ja Microsoft yhteensä.
Ilmoita asiaton viesti
Toki steriiliin ja kliiniseen tehtaaseen kuluu aikaa. Sama juttu oli Suomessakin, että meillä ei ollut enää maskitehdasta ja piti aloittaa ihan uudesta ja pohjasta.
https://www.iltalehti.fi/koronavirus/a/33b9707c-d0fc-4404-abe9-ad249537f849
Esimerkiksi Aasiassa kaksi kiintolevyn valmistajan tehdasta joutui mutavyöryn alle ja niiden kunnostamiseen meni puoli vuotta, mikä on yllättävän nopeaa. Sielläkin vaaditaan äärimmäistä puhtautta.
Ilmoita asiaton viesti
Se, että joidenkin maiden viranomaiset yrittävät suojella kansalaisiaan, ei ole haitallista rokotenationalismia, vaan se on ko. maiden viranomaisten velvollisuus.
Ilmoita asiaton viesti
”Oma kansa ensin -ajattelu on vahingollista” ei ilmeisesti ole vain Tytti Tuppuraisen fantasiaa vaan esim. Virkkunen on samaa mieltä. Kansanedustajasta tulisi poistaa sana kansa vaikka muotoon kommunisti, federalistimeppi toki voi käsitteellisestikin kokea edustavansa koko eu:ta ilman että on pätkääkään kiinnostu maasta josta sinne on edustamaan (edustaa tällöin mitä?) valittu.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä tämä tauti vielä joskus parantuu….
Ilmoita asiaton viesti
USA 27/100000as koronakuolemaa pelkästään viime kuun aikana
Suomi 12/100000 ensimmäisestä tapauksesta tähän hetkeen.
Aina voi tehdä paremmin.Toisaalta maapallolla kukaan ei ole lopullisesti turvassa ennen kuin kaikki ovat
Ilmoita asiaton viesti
Muidenkin kommentaattoreiden silmään iski upea termi ”rokotenationalismi” jota keksii käyttää vain erittäin naiivi federalisti joka ei ymmärrä edes valtion käsitettä, siitä piittaa, sekä on yllättynyt ettei reaalimaailma toimi naminami – mallin mukaan
Ilmoita asiaton viesti
Joka tapauksessa tuotanto on kekittymässä Euroopassa vahvasti Saksaan.
Rokotusrumba ei tähän vuoteen lopu..Ensi vuonna saatetaan mennä nuoriso edellä kunhan saadaan lisää tietoa taudin pitkäaikaisvaikutuksista.Ja sitten on tietenkin ne mutaatiot.
Ilmoita asiaton viesti
Israel on suhteellisen pieni maa, mutta onnistui hankkimaan rokotteita oikeaan aikaan.
Ilmoita asiaton viesti
Israelissa tartuntavauhti vain kiihtyy.Nyt kolmannella sijalla kaikista maailman maista 7 päivän tartunnoilla asukaslukuun suhteutettuna Portugalin ja Montenegron jälkeen.Suomen vauhti on 10 kertaa pienempi ja sijoitus sadan nurkilla.
Ilmoita asiaton viesti
Israelin tilanne on täysi katastrofi:
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/jpvuorela/koronavuoden-keskiviikkoraportti-5-3-helmikuuta/
Ilmoita asiaton viesti
”EU-komissio ja Euroopan investointipankki suuntasivat viime kesänä huomattavan määrän rahoitusta sekä AstraZenecan että BioNTechin rokotteen kehittämiseen, kuten myös moniin muihin koronavirusta koskeviin lääke-, rokotus- ja tutkimushankkeisiin. ”
Kun meilläkin kovasti huudetaan EU-tukien perään, niin miksi en löytänyt mainintaa tuesta suomalaiselle tutkimushankkeelle?
Ai niin oma kansa ensin ajattelu ei käy meikäläisille mepeillekään, kun ei käy ministereillekään.
Ilmoita asiaton viesti
Jos totta puhutaan, Kalle Sakselakaan ei ole missään vaiheessa sanonut, että suomalaisrokotteen testaus jotenkin nopeutuisi rahalla.
Itse tautitilannehan on Suomessa poikkeuksellisen hyvä:
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/jpvuorela/koronavuoden-keskiviikkoraportti-5-3-helmikuuta/
Ilmoita asiaton viesti
Joo …. ei ole hätäilty.
https://yle.fi/uutiset/3-11335406
”Miten tässä näin kävi? Suomessa on testejä vaille valmis koronarokote – mutta silti riskinä on, että jäämme koronarokotejonossa suurten maiden taakse.
– Näen hyvin merkittävänä riskinä, että emme saa rokotetta siinä aikataulussa ja siinä määrin kuin tarvitaan, vaikka emme aivan jonon hännille jäisikään.
Näin sanoo koronaviruksen perin pohjin tunteva Helsingin yliopiston virologian professori Kalle Saksela. Hän on yksi kolmesta suomalaisprofessorista, jotka ovat kehittäneet jo lähes valmiin, nenäsuihkeena annettavan koronarokotteen.”
Ilmoita asiaton viesti
EU-komissio on toistaiseksi varmistanut ainakin 1,2 miljardia rokoteannosta. Osaa ostettavaksi sovituista rokotteista ei ole vielä olemassa. Komissio teki saksalaisen Curevacin kanssa sopimuksen kehitteillä olevasta uudentyyppisestä mRNA-rokotteesta, jonka pitäisi säilyä jääkaappilämpötilassa. Jos hankintasopimus toteutuu kokonaisuudessaan, komissio maksaisi Curevacille 4-5 miljardia euroa, josta on siis jo jokin osa maksettu. Firman mukaan rokotteen valmistus alkaisi maaliskuussa 2021. Ei ole toistaiseksi syytä epäillä etteikö tämä voisi toteutua. Samoin Pfizer-BioNTechille, jonka rokote on käytössä (kävin eilen 88-vuotiaan saattajana Helsingin kaupungin koronarokotuksessa), komissio olisi maksamassa 4-5 miljardia euroa.
Kun kyseessä on näin suuret rahat, on tärkeää, että rokotteiden valmistus on Euroopassa ja että EU-virkamies taikka meppi voi halutessaan kävellä ko. rokotetehtaaseen ja varmistua siitä, että se purkkeihin pakattava läpinäkyvä liuos on todellakin sitä samaa rokotetta, joka on osoittanut 96,2 tms. prosentin toimivuutta eikä jotakin muuta mömmöä. Helsingin kaupungin hienosti järjestetyssä koronarokotuksessa saattajalle ei tällaista epäilystä synny, mutta jos täällä olisi kovin paljon venäläisiä ym. rokotevalmisteita, sitten saattaisi herätä kysymys siitä, että mistä me tiedämme että tämä valmiste on nyt sitä samaa rokotetta, joka on testeissä osoittanut xx,x prosentin toimivuutta.
Ilmoita asiaton viesti
Onko EU solminut muidenkin kuin Astra-Zenecan kanssa näitä ”best effort”-sopimuksia?
Ilmoita asiaton viesti
Onkohan syytä hätäillä, kun ei ole rokotteitakaan?
Ottaisin rokotuksen heti, jos olisi mistä ottaa.
Ilmoita asiaton viesti
Nämä poliitikkojen (nimissä julkaistut) kirjoitukset, joista viriävään keskusteluun ko. poliitikko ei itse vaivaudu osallistumaan, ovat mielestäni arvottomia.
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoittaja on oikeassa. Mielestäni nyt puhutaan ja hössätään liikaa rokoteteemasta. Rokottamiset tulevat ja toteutuvat, kun niitä tulee tarpeeksi.
Mutta nyt vaietaan todellisesta uhasta. Ja tämä uhka on kuntavaalit koronan keskellä. Nyt pitäisi olla selkeä ymmärrys siirtää vaalit ensi syksyyn.
Ilmoita asiaton viesti