Irti Kiina-riippuvuuksista

EU-jäsenmaat pyrkivät nyt kiivaasti eroon venäläisestä energiasta. Kuten on nähty, näin ison tuontimäärän korvaaminen nopeasti ei ole helppoa. Voi arvioida ongelmien energian saatavuudessa jatkuvan monessa fossiiliriippuvaisessa maassa vielä vuosia. Suomessa tilanne on valoisampi. Meillä yhteiskunnan sähköistyminen on pitkällä, ja lisää vähäpäästöistä sähköä on uuden Olkiluodon ydinvoimalan ja lisääntyvän tuulivoiman ansiosta tulossa paljon markkinoille. 

Ukrainan sota viimeistään on osoittanut Euroopalle kuinka vaarallista on olla kriittisissä toiminnoissa riippuvainen yhdestä toimittajasta. Samalla kun Putin on nyt hyökkäyksellään vauhdittanut tuntuvasti Euroopan vihreää siirtymää, on varmistettava, ettei riippuvuus Venäjän fossiilienergiasta muutu riippuvuudeksi kiinalaisista raaka-aineista. Tämä on suuri riski. 

Sekä meneillään oleva energiamurros että digitalisaatio kasvattaa kriittisten raaka-aineiden kysyntää huimasti. Valtaosa Euroopalle kriittisistä materiaaleista hankitaan Kiinasta. Kasvutarve näissä on valtava. 

Pelkästään esimerkiksi litiumin tarpeen ennustetaan Euroopassa kasvavan jopa 18 kertaiseksi jo vuoteen 2030 mennessä ja koboltin tarpeen viisinkertaistuvan. Vuoteen 2050 mennessä tarpeet ovat jo moninkymmenkertaiset. 

Vuonna 2021 Euroopan unioni tuotti vain yhden prosentin tuulivoiman ja aurinkovoiman tuontantoon tarvittavista raaka-aineista ja alle prosentin litiumakkuihin ja polttokennoihin tarvittavista raaka-aineista. 

Riippuvuutta voimistaa se, että Kiina on usein myös eurooppalaisten teknologiayritysten tärkein jalostettujen materiaalien ja komponenttien toimittaja sekä lopputuotteiden kokoonpanija.

Viime vuosina olemme nähneet kuinka Kiina ottaa Xi Jinpingin johdolla vakaasti askeleita kohti totalitarismia. Xin johdolla kommunistipuolueen sisällä on siirrytty kohti yhden miehen valtaa. Se näkyy Xi Jinpingin aatteen korostamisena yhä vahvemmin yhteiskunnan kaikilla osa-alueilla. Politburo ja muut päättävät elimet on nyt täytetty Xin tukijoilla, ja maltillisemmat äänet siirretty syrjään. Pragmaattisuudesta on siirrytty ideologisuuteen. Voi arvioida, ettei Kiinan aggressiivinen ulkopolitiikka ja ihmisoikeusrikkomukset ole Xin johdolla vähentymässä, päinvastoin. Uhka Taiwania kohtaan kasvaa.

Moni väittää ettei Euroopan Kiina-riippuvuus olisi riski, koska myös Kiina on riippuvainen Euroopasta. On totta että Kiina on tuonnin varassa sekä ruuan, energian että teknologian osalta. Ruuan ja energian se hankkii kuitenkin muualta kuin läntisistä demokratioista, ja teknologian osalta rakentaa omaa kyvykkyyttään vahvasti. Kiina varautuu myös sotilaallisesti. Viimeisen 20 vuoden aikana se on kasvattanut EU-komission vertailujen mukaan sotilasmenojaan lähes 600 prosenttia. 

Energiariippuvuus Venäjästä teki Euroopasta heikon. Tästä pitää nyt oppia. 

Euroopan omaa tuotantoa kriittisillä aloilla on tehostettava ja hankintaketjuja monipuolistettava. Se on paitsi turvallisuuden ja talouden, myös ympäristön ja sosiaalisen kestävyyden kannalta välttämätöntä. Strateginen autonomia ei saa tarkoittaa kääntymistä protektionismiin tai rajojen sulkemista muulta maailmalta, mutta on varmistettava, että emme ole tulevaisuudessa  millään keskeisellä alalla riippuvaisia yhdestä lähteestä tai toimittajasta. Muutoin tällaista riippuvuutta voidaan helposti käyttää painostuskeinona ja aseena. Vahva talous ja huoltovarmuus on osa kokonaisturvallisuutta. 

Henna Virkkunen
Kokoomus

Kaurapuurolla kasvanut Euroopan uudistaja, Kokoomuksen europarlamentaarikko, Euroopan kansanpuolue (EPP).

Sanavapaus, demokratia ja ihmisoikeudet eivät synny tyhjästä. Minulle tärkeintä työssäni on ollut aina, että Suomi ja suomalaiset menestyvät maailmassa osana Eurooppaa. Näistä lähtökohdista toimin Euroopan parlamentissa.

Seuraa työtäni verkossa, niin tiedät, mitä maailmassa tapahtuu: www.hennavirkkunen.fi;
Twitter, Facebook ja Instagram @HennaVirkkunen;
YouTube http://bit.ly/2J2b1fX

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu