Koronasovellus auttaisi viruksen hillinnässä

Valtiot eri puolilla maailma ovat turvautuneet digitaalisiin teknologioihin hillitäkseen koronaviruksen leviämistä. Myös Euroopassa on asetettu liikkumisrajoitusten avautuessa toiveita mobiiliteknologian apuun tartuntaketjujen jäljittämisessä. Monessa EU-maassa onkin nyt meneillään koronasovelluksen kehittämistyö, niin myös Suomessa. Mobiilisovellus yksin ei koronaa taltuta, mutta voi auttaa estämään viruksen leviämistä samalla kun liikkumisrajoituksia muutoin vapautetaan. Samaan aikaan myös testausta on lisättävä.
Jotta mobiilisovelluksesta saataisiin oikeasti toimiva työväline, siitä on tehtävä EU:n laajuinen. On alusta saakka varmistettava, että terveysviranomaisten käyttämät koronasovellukset toimivat Euroopassa yli rajojen. Jos Viron jäljityssovellus ei ymmärrä olleensa lähellä suomalaista koronaan sairastunutta, voi vapaan liikkuvuuden palautuminen viivästyä tarpeettomasti, jos kontakteja ja tartuntaketjuja voidaan seurata yli rajojen vain manuaalisesti ja viranomaisyhteistyön kautta.
Yhteentoimivuuden varmistamiseksi EU-komissio on julkistanut joukon suosituksia mobiilisovellusten toteuttamisesta. Olennaisin ero useimpiin Itä-Aasian maiden ratkaisuihin verrattuna on, että EU-sovelluksen täytyy olla täysin sopusoinnussa eurooppalaisen varsin tiukan tietosuojan kanssa. Siksi eurooppalainen koronasovellus perustuu käyttäjien vapaaehtoisuuteen. Se ei myöskään kerää sijaintitietoja, eikä sitä käytetä ihmisten liikkumisen seurantaan tai valvontaan.
Eurooppalaisessa mallissa ihmisten välisten kontaktien seuranta perustuisi bluetooth-dataan, jonka kautta pystyttäisiin erittelemään kaikki sellaiset mobiililaitteet, joiden lähellä sairastuneen henkilön laite olisi ollut – kunhan sovellus vain on molemmilla käytössä. Mitä pidempi ja vahvempi bluetooth-yhteys, sitä todennäköisempi tartunta.
EU:n jäljityssovelluksissa lähtökohta on, että ketään ei pystyttäisi sovelluksen kautta tunnistamaan. Jos henkilö sairastuisi koronaan, hän tallentaisi tästä tiedon sovellukseensa ja antaisi erikseen terveysviranomaiselle oikeuden jakaa tiedon. Tämän jälkeen henkilöt, jotka olisivat viime päivien aikana olleet lähellä sairastuneen puhelinta, saisivat koronavaroituksen. Kohtaamisen paikkaa tai tarkkaa aikaa ei jaettaisi, ainoastaan tieto päivästä, ja mahdollisesti lisäohjeita eristäytymisestä ja testeihin hakeutumisesta.
Eurooppalaisessa ratkaisussa ei siis ole kyse esimerkiksi eräiden Itä-Aasian demokratioiden käyttämästä massavalvonnasta, joka perustuu televiestintäyrityksiltä ja muilta mobiiliteknologiayrityksiltä kerätyn paikkatiedon käyttöön. Tällainen paikkatietodata toimii koronaviruksen vastaisessa työssä ylipäätään hyvin rajallisesti, sillä sen perusteella ei pääsääntöisesti pysty edes kaupunkikeskuksissa arvioimaan henkilön kulloistakin sijaintia kuin noin 5-15 metrin tarkkuudella.
Kun monessa Itä-Aasian maassa kansalaisia seurataan heidän suostumuksestaan riippumatta, Eurooppa on valinnut toisen linjan. Linja kunnioittaa ihmisten yksityisyyttä, pyrkii minimoimaan kyberturvallisuusriskejä ja pitää kerättävän tiedon määrän mahdollisimman pienenä. Mallissa jokainen kansalainen päättää itse, antaako tietonsa käyttöön vai ei.
Tässä on luonnollisesti myös sovelluksen suurin kysymysmerkki: epävarmuus siitä, kuinka moni sovelluksia lopulta käyttää. Jos käyttäjämäärä jää liian pieneksi, teknologian tarjoamat hyödyt jäävät saavuttamatta, ja sovellus voi pikemminkin ruokkia valheellista turvallisuudentunnetta ja käytöstä, joka kiihdyttää viruksen leviämistä.
Kannustimeksi on esitetty, että sovellusta käyttäville sallittaisiin etuja tai oikeuksia, joita muilla ei olisi, kuten esimerkiksi pääsyä ravintoloihin. Tämän EU-komissio on ehtinyt jo tyrmätä, enkä itsekään usko tällaisen houkuttelun toimivan. Ihmisten asettaminen eri asemaan sen perusteella, käyttävätkö he viranomaisten suosittelemaa teknologiaa, on pikemminkin omiaan toimimaan polttoaineena erityisesti Venäjän ja Kiinan pyörittämille disinformaatiokampanjoille sekä eri salaliittoteorioille.
Jotta EU-kansalaiset saataisiin käyttämään sovellusta mahdollisimman laajasti, on sen hyödyt ja riskit pystyttävä kertomaan avoimesti ja riittävän laajalle. Luottamus omaan maan hallintoon ja terveysviranomaisiin on varmasti yksi keskeisin tekijä, joka saa kansalaiset koronasovelluksen käyttäjiksi.
Maski-pakko ja jäljityssovellus-pakko ehkäisisivät virusta paremmin kuin esim. käsien pesu. Jostain syystä näitä kahta keinoa väheksytään. Yksityisyyttäkin korostetaan liikaa (mitä on yksityisyys SOME aikana?).
Ilmoita asiaton viesti
Ketään ei voi pakottaa omistamaan älypuhelinta.
Ilmoita asiaton viesti
Sori, joo, tarkoitin jäljityssovellus-pakko kaikille joilla jo on älypuhelin.
Toisaalta nykyteknologian avulla yhteiskunta toimii ja teknologian avulla yhteiskunnalliseen toimintaan voi paremmin osallistua, joten voisi olla ihan hyvä idea kannustaa kaikkia omistamaan älypuhelin.
Ilmoita asiaton viesti
Siinäs kannustat. En taida viitsiä ottaa ”äly”-puhelinta enää riesakseni aivan helposti ellei joku lahjoita minulle sellaista ja maksaa kohonneet puhelinlaskut.
Mutta että minun pitäisi vielä maksaa siitä ilosta, että minua kytätään! Taidan passata.
Ilmoita asiaton viesti
Älykänny on myös suhteellisen kömpelö. Se on iso ja painava ja murtuu helposti. Ei mahdu shortsien taskuun ja silleen. Nekin, jotka juoksevat lenkkinsä känny teipattuna olkapäähän, lopettavat pian, koska se valjassydeemi on puristava ja hikinen.
Ilmoita asiaton viesti
Kaikilla meillä on omat syynsä; minä en käytä shortseja, en juokse lenkkejä enkä ole yhtäkään kosketusnäyttöistä puhelinta onnistunut rikkomaan. (Kokeilin muutamaa sellaista n. kolmen vuoden ajan. Viime vuonna otin käyttöön vanhan Nokiani, ostin vain siihen uuden akun.)
Minä vain kammoan kaikkia ns. älypuhelimen mukana tulevia valvontaominaisuuksia. Esimerkiksi jos ostan Huawein Android-puhelimen, minua valvovat puhelinoperaattorin lisäksi ainakin Kiinan Kommunistinen Puolue ja Google. Kaikki nuo ovat hiukan liikaa minulle.
Ilmoita asiaton viesti
”On alusta saakka varmistettava, että terveysviranomaisten käyttämät koronasovellukset toimivat Euroopassa yli rajojen.”
Taitaa rouva olla ollut valtiohallintoprojekteissa Tiedolla.
Ilmoita asiaton viesti
Pandemia on nyt osoittautumassa savua ilman tulta -ilmiöksi verrattuna kausi-influenssoihin ja niihin menehtyneisiin.
Olisiko nyt syytä pikkuhiljaa alkaa toppuuttelemaan tätä voukkaamista ja palata normaaliin päiväjärjestykseen.
Ilmoita asiaton viesti
Ei kyseessä ole sittenkään niin pieni asia, sen näkee oheisista kuolleisuuskäyristä. Sellaisissa maissa kuin Equador, Espanja, UK ja Belgia, näissä kuolinkellot soivat kaksi kertaa useammin kuin normaalisti. Eli viruksen vaikutus on huomattava, ja pelkän väestömuutoksen vaikutus joihinkin aloihin (esim. vanhustenhoito) on pysyvä. Mikään tukipakettti ei pysty lisäämään uusia vanhuksia peliin, ellei näitä käydä muutama laivallinen tuolta etelästä.
https://www.nytimes.com/interactive/2020/04/21/world/coronavirus-missing-deaths.html
Ilmoita asiaton viesti
Uskon asiantuntijoita kuten tällä palstalla juuri julkaissutta Mikko Pauniota:
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/mikkopaunio/whon-kohtalokas-virheellinen-sars-cov-2-riskinarvio-espanjan-massiivisen-vasta-aineserologian-valossa/
Ilmoita asiaton viesti
Ketään ei voi pakottaa lataamaan puhelimeensa mitään sovellusta tai käyttämään kasvosuojainta.
Lampaita tietty kuohitaan edelleen ja niiden korviakin leikellään.
Ilmoita asiaton viesti
Ei voikaan, mutta valtio voi esimerkikisi tukea sovelluksen käyttäjää vaikka vappusatasen verran kuussa (valmiuslain turvin).
Ilmoita asiaton viesti
”Valtiolla” on varmasti varaa, mutta miltä budjetin momentilta tuo raha otettaisiin? ”Yleiseen hölmöyteen ja kansalaisten alistamiseen” varattu raha, ilmeisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Voitaisiin perusteella savutettavilla säästöillä, joilla epidemian kestoaikaa lyhennetään. Tai sitten ihan millä tahansa hatusta temmatulla.
Monelle toki riitäisi pelkkä ämpäri.
Ilmoita asiaton viesti
Olen ajatellut, että tietosuojan kannalta puhelimiin asennettavaa tartuntaketjujen jäljityssovellusta parempi vaihtoehto saattaisi olla sitä varten erikseen valmistettavat laitteet, jotka voitaisiin helposti poistaa käytöstä pandemian jälkeen ja jotka eivät lähettäisi mitään muuta tietoa kuin käyttäjien liikkeet ja sijainnit. Jos kuitenkin päädytään puhelimiin asennettaviin sovelluksiin, niin toivottavasti ne toimivat myös Nokia N9:llä ja muilla yli kahdeksan vuotta vanhoilla laitteilla. Minä käytän Nokia N9:ää.
Ilmoita asiaton viesti
Jäljityssovelluksessa tai laitteessa voisi käyttää sekä bluetooth-tekniikkaa että GPS-paikannusta niin, että laitteet lähettäisivät GPS-sijaintiedot vain silloin, kun ne ovat lähellä toisiaan eivätkä paljastaisi käyttäjien sijainteja ja liikkeitä silloin, kun he ovat yksin.
Ilmoita asiaton viesti
”Jos käyttäjämäärä jää liian pieneksi, teknologian tarjoamat hyödyt jäävät saavuttamatta, ja sovellus voi pikemminkin ruokkia valheellista turvallisuudentunnetta ja käytöstä, joka kiihdyttää viruksen leviämistä.”
Eli jos järjestelmään lähdetään käyttäjämäärät on saatava mahdollisimman isoksi vaikka pakolla, koska muuten järjestelmä luhistuu.
Ja pakkokin meillä on valmiina, nimittäin jalkapanta. Mutta pakkokeinot on aina huonoja, joten vaihtoehdoksi jää tehdä tuotteesta riittävän houkutteleva. Sellainen voisi olla EU-Kännykkä. Jokaiselle EU-kansalaiselle jaettava, EU-alueella valmistettu älypuhelin, jossa on valmiina kansalaisen kela-, omakanta- ja Koronavirusapp. Lisäksi puhelut EU-alueella ilmaiset.
Ilmoita asiaton viesti