Nyt tarvitaan vauhtia Ukrainan tukeen

Kaksi vuotta sitten heräsimme karmeaan aamuun: Venäjä oli käynnistänyt täysimittaisen hyökkäyksen Ukrainaan. Krimillä ja Itä-Ukrainassa Venäjän miehitystä ja sotaa on koettu jo kymmenen vuotta.

Vaikka Euroopan unioni ja länsi on ollut ennennäkemättömän yhtenäinen tukiessaan Ukrainaa ja eristäessään Venäjää, tämä ei vielä riitä. Lännen tuki on tähän asti estänyt Ukrainaa häviämästä sotaa. Mutta sota on voitettava, ja se vaatii ison jysäyksen lisäapua. Tähän lännellä on rahkeita.

Virallisten tietojen mukaan Venäjä käytti sotilasoperaatioihin viime vuonna yli 100 miljardia euroa. Kansainvälisestä avusta huolimatta Ukrainan puolelta sotimiseen käytettiin vain 80 miljardia euroa. EU:n ja Yhdysvaltojen yhteenlaskettu talous on kuitenkin 25 kertaa suurempi BKT:lla mitattuna kuin Venäjän talous. Euroopan unionin BKT:sta viime vuonna käytettiin vain 0,1 % Ukrainan sotilaalliseen tukemiseen. Luvut osoittavat, että meillä on varaa parantaa tuntuvasti.

Toki kaikkiaan EU ja jäsenmaat ovat antaneet Ukrainalle yli 85 miljardin euron arvosta apua, kun lasketaan mukaan rahoitus- ja budjettituki, humanitaarinen apu ja muu hätäapu. Juuri perustetulla 50 miljardin rahoitusvälineellä puolestaan tuetaan Ukrainan elpymistä, jälleenrakentamista ja uudistamista vuosina 2024-2027.

Samaan aikaan Venäjää on heikennetty erilaisilla mittavilla talous- ja henkilöpakotteilla, viimeisempänä tällä viikolla hyväksyttiin 13. pakotepaketti. Nyt on estettävä Venäjää kiertämästä näitä pakotteita.

Tämä tuki on ollut merkittävää, mutta nyt kaiken keskiössä on nimenomaan aseavun vauhdittaminen ja ammustuotannon lisääminen. Ei riitä, että autamme Ukrainaa vain jatkamaan taistelua. Ukrainan on voitettava. Se taistelee paitsi omasta vapaudestaan, koko Euroopan tulevaisuudesta.

Kaksi vuotta sitten melko harva uskoi, että Ukraina voisi estää venäläisten pääsyn Kiovaan. Harva uskoi että Ukrainan EU- ja Nato-jäsenyys voisi olla mahdollista. Ukraina on osoittanut uskomatonta urhoollisuutta. Se voi yhä voittaa sodan, mutta ei ilman Eurooppaa. Tämä on Euroopan yhteinen sota.

Nyt Euroopan puolustusteollisuuteen ja ammustuotantoon on saatava vauhtia. Tähän on käytettävä sekä EU:n investointitukia, yhteishankintoja että jäsenmaiden tiukempaa keskinäistä koordinaatiota.

Kolmannen sotavuoden alkaessa olemme käännekohdassa. Suomalaiset tietävät kuinka elintärkeää on säilyttää vahva tuki ja konsensus Ukrainan tukemiselle. Sota näkyy hybdridioperaatioina ja painostusyrityksinä myös omilla rajoillamme.

Eurooppa ei saa turtua tähän sotaan. Ukrainan asia on muistettava joka päivä ja tukea on vahvistettava. Siksi Ukrainan liput liehuvat tänään korkealla läpi Euroopan.

Slava Ukraini!

Henna Virkkunen
Kokoomus

Kaurapuurolla kasvanut Euroopan uudistaja, Kokoomuksen europarlamentaarikko, Euroopan kansanpuolue (EPP).

Sanavapaus, demokratia ja ihmisoikeudet eivät synny tyhjästä. Minulle tärkeintä työssäni on ollut aina, että Suomi ja suomalaiset menestyvät maailmassa osana Eurooppaa. Näistä lähtökohdista toimin Euroopan parlamentissa.

Seuraa työtäni verkossa, niin tiedät, mitä maailmassa tapahtuu: www.hennavirkkunen.fi;
Twitter, Facebook ja Instagram @HennaVirkkunen;
YouTube http://bit.ly/2J2b1fX

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu