Suomeen tarvitaan Norjan-mallin koronakomissio

Koronaviruspandemia on ajanut suomalaisen yhteiskunnan ennenkokemattomaan tilanteeseen. Viruksen takia on tehty toimia, jotka ovat merkittävästi rajoittaneet ihmisten perusvapauksia. Toimilla on pyritty hillitsemään epidemiaa, pitämään sairastuneiden määrä matalana ja säästämään ihmishenkiä. Tämänhetkisen tilanteen perusteella tässä on onnistuttu.
Kuitenkin kriisin aikana on tehty myös virheitä, minkä pääministeri Sanna Marinkin on jo monta kertaa joutunut toteamaan. Näistä virheistä on opittava.
Jotta niin tapahtuu, yhteiskunnan kriisitoimet on käytävä kattavasti läpi vastaavien tilanteiden varalle. Tässä eivät riitä vain ministeriöiden omat selvitykset tai muut yksittäisiä seikkoja arvoivat raportit, vaan on katsottava yhteiskunnan toimintaa kokonaisvaltaisesti. Testaammeko ihmisiä viruksen varalle niin paljon kuin meidän pitäisi? Olisiko kotimainen suojavälineiden tuotanto voinut käynnistyä nopeammin? Onko tukemme yrityksille ollut toimivaa ja riittävän nopeaa sekä kohdistunut oikein? Ovatko vastuut viranomaisten välillä olleet selkeitä ja tieto kulkenut? Miksi suojavälineiden riittävyydestä on annettu toistuvasti julkisuuteen tietoa, joka ei vaikuta pitävän paikkansa?
Muun muassa näihin kysymyksiin on löydettävä vastaukset, jotta virheet eivät toistuisi. Suomen vastaus kriisin on ollut hapuilevaa. Eri viranomaiset ovat tehneen vaikeassa tilanteessa parhaansa, mutta suomalaisen yhteiskunnan kokonaisresurssit ovat jääneet vajaakäytölle.
Koronakomissio arvioimaan hallituksen toimintaa kriisissä
Mallia kriisitoimien arviointiin Suomen kannattaisi hakea Norjasta, jossa Erna Solbergin johtama hallitus on alistanut oman toimintansa ulkopuolisen ja riippumattoman asiantuntijaryhmän arvioitavaksi. Norjan lisäksi myös Ruotsin pääministeri Stefan Löfven on kertonut aikeistaan nimittää samankaltaisella tehtävänannolla toimiva koronaryhmä, jonka tehtävänannon muotoilisivat Ruotsin eduskuntapuolueet yhdessä.
Suomen hallitukselta vastaavaa lupausta ei vielä ole kuultu. Nyt pääministeri Marinin kannattaisi tähän tarttua.
Norjan koronakomission (Koronakommisjon) tehtävänä on tehdä kriisitoimista kattava ja puolueeton jälkiarvio, joka julkaistaan maaliskuussa 2021, eli noin puoli vuotta ennen maan parlamenttivaaleja. Komission toimeksianto on laaja ja se voi käyttää ulkopuolista asiantuntemusta sekä saada käyttöönsä salaiseksi luokiteltua tietoa, minkä hallitus on sitoutunut mahdollistamaan tarvittaessa erityislainsäädännöllä.
Laajan toimeksiantonsa sekä valtuuksiensa johdosta komissio pääsee näin tarkastelemaan yksityiskohtaisesti myös maan poliittisen johdon toimintaa kriisissä. Pääministeri Solbergin mukaan tämä on tarpeen, sillä on tärkeä käydä läpi pandemian kaikki elementit, jotta tapahtuneesta voidaan oppia.
Norjassa komission jäseniksi on nimitetty muun muassa nykyisiä ja entisiä korkeita virkamiehiä, kaupunginjohtajia, professoreita ja tuomareita. Samankaltainen kokoonpano sopisi varmasti myös Suomeen. Nostaisin itse ryhmään lisäksi kansalaisyhteiskunnan edustajia ja kokeneita journalisteja. Ryhmän tulisi koostua useiden eri sektoreiden osaajista, jotka osaavat kysyä oikeat kysymykset ja etsiä niihin luotettavat vastaukset. Työssä tarvitaan monipuolisesti eri alojen asiantuntemusta.
Parlamentaarinen kritiikki on hiljentynyt kriisissä
Norjan koronakomission raportti tulee kattamaan muun muassa viranomaisten varautumisen ja pandemiasuunnitelmat, eri vastuuviranomaisten välisen yhteistyön sujuvuuden, viruksen leviämisen estämiseksi tehdyt toimet, rajoitustoimenpiteiden taloudelliset ja sosiaaliset seuraukset ja terveydenhuollon kapasiteetin kasvattamiseksi tehdyt toimet. Lisäksi arvioidaan, miten yhteiskunnan kriittisiä toimia – muun muassa demokraattista päätöksentekoa – pystyttiin kriisin keskellä ylläpitämään.
Selvityksen tarvetta lisää se, että hallituksen toiminta on niin Norjassa kuin Suomessa siirretty normaalin parlamentaarisen kritiikin ulkopuolelle. Suomessa esimerkiksi välikysymykset, jotka ovat opposition keskeisimpiä työkaluja, on käytännössä lopetettu kriisin ajaksi. Väärän tiedon antaminen ja muut virheet, joista normaalitilanteessa olisi vaadittu ministereitä kovaan vastuuseen, ovat jääneet monelta osin käsittelemättä. Se on ollut perusteltua, sillä kriisitilanteessa hallitusta ei ole haluttu horjuttaa.
Norjassa hallitus on tulkinnut poikkeuksellisen tilanteen niin, että opposition kritiikin hiljentyessä halliuksen toiminta tulee alistaa kattavalle ja puolueettomalle jälkiarvioinnille. Toivon, että myös Suomen hallitus tekee saman johtopäätöksen.
Kansalaisilla on oikeus tietää, miten ja kuinka onnistuneesti kriisiä on hoidettu.
No ei todellakaan mitään virkamiesten ja ” asiantuntijoiden” vallankumousta Suomeen. Tämä vouhotus on muutenkin jo vähän nähty. Keskittyisit koko EU: n asioihin, niitä hoitamaan sinut on valittu.
Ilmoita asiaton viesti
Ei hallituspuolueiden tekemä ”vallankaappauskaan” ole asiallista edes koronan varjolla.
Ilmoita asiaton viesti
”No ei todellakaan mitään virkamiesten ja ” asiantuntijoiden” vallankumousta Suomeen”
Paitsi jos Suomessa olisi oikeisto-hallitus, niin Snellmannin mielestä tarvittaisiin koronakomissio ja nopeasti
Ilmoita asiaton viesti
Ei näin. Hallitus nimittää Norjassa ” riippumattoman” ulkopuolisen elimen, jonka pitää sitten arvioida hallituksen toimia. Parlamentin roolista ei sanota muuta kuin että hallitus on ollut sinne ” tiiviissä yhteydessä.” (www. regjeringen.no-sivusto)
Tämä on silmänkääntötemppu, jolla syödään parlamentaarista kansanvaltaa. Riippumatta siitä, minkä värinen hallitus sen tekee.
Ilmoita asiaton viesti
Varmasti kansainvälinen vertailu olisi myös paikallaan. Esimerkiksi Virossa korona on käytännössä jo kukistettu, uusia tartuntoja n. 4kpl päivässä ja nyt Viro ei turvallisuussyistä halua päästää suomalaisturisteja maahan. Mitä Hetemäen raportissa kaavailtu hallitun leviämisen malli tarkoittaa maamme maineelle matkailukohteena ja investointikohteena? Entäpä sairaslomien kautta menetetyt työpäivät ja niiden kustannukset?
Ilmoita asiaton viesti
Suomessahan on jo coronakomissio.
Maaliskuussa kameroiden edessä seisoi 5 ministeriä pukeutneina täysmustiin – Black Widows: Marin, Andersson, Ohisalo, Kulmuni ja Henrikson.
Näiden taustavoimia ovat kyvykkäät asiantuntijavoimat Kiuru, Haatainen, Pekonen ja SDP: n poliittinen virkanimitys poliittisen historian opinnoin STM: n kansliapäällikkö Varhila omituisena hottentottina sinänsä.
THL: n johdon Tervahauta ja Salminen ja Hetemäen työryhmä ovat vain kumileimasimen osassa tässä poliittisen perustein tehdyssä sirkuksessa.
Varhilahan totesi ääneen, ettei Tervahaudalla ole oikeutta ottaa kantaa hengityssuojaimien käytön osalta. Näin siis paatunut SDP: n poliittista historiaa opiskellut broileri ohittaa asiantuntemuksessa ansioituneen lääketieteen tohtorin.
Ilmoita asiaton viesti
Ei ja ei. Hallituksen kanslia tai joku semmonen suohraan hallituksen alanen komissio, johon kaikki eri ministeriöt ja virastot avoimesti ja nopeasti velvollisia kerttoon tietonsa ja euskunnan hyväksyntä toimille niinko nytki. Norjan hallinto ja hallinnon historia ei ole avoin eikä kaunis, päinvastoin.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen koronatoimet ovat onnistuneita verrattuna Ruotsin vapaasti leviämään päästetyn taudin kasvavaan saldoon yli 3 000 kuolonuhria.
Norja on ontuva esimerkki Suomelle, sillä Norjan valtiolla on öljy- ja kaasutuloilla hankittu maailman suurin rahasto käytettävissään.
Ilmoita asiaton viesti
Erinomainen ehdotus, vaikka puolueettomien, mutta asiantuntevien, jäsenten valinta voi olla vaikeaa. Näin koska juuri nyt koronastrategian valinta on asiantuntijoiden keskuudessa kuppikuntaistunut (pro hallittu leviäminen vs. pro tukahduttaminen). Kansan keskuudessa hallituksen arviointi on taas täysin politisoitunut.
Norja muutenkin tarjoaa Suomelle aivan erinomaisen benchmarkin. Jos Suomi valitsee hallitun leviämisen (=hidastettu Ruotsin malli), Norja valittuaan tukahduttamismallin on erinomainen vertailukohde. Samoin jos Suomi valitsee tukahduttamisstrategian. Kannattaa seurata mitä siellä tapahtuu.
Ilmoita asiaton viesti
Olisiko parempi referenssikohde Viro, joka on käytännössä jo tukahduttanut koronan? Tartuntoja enää alle kymmenen päivässä, aktiivisia tapauksia 99. Vertaa Suomeen, jossa aktiivisia tapauksia n. 1800, tartuntoja 7 päivän keskiarvona 98.
https://koroonakaart.ee/en
Ilmoita asiaton viesti
En tunne Viroa enkä osaa sanoa, että onko sillä muuta yhteistä Suomen kanssa kuin suomensukuinen kieli. En ole myöskään aivan vakuuttunut tilastoinnista siellä (esim. venäläisvaltainen Narvan seutu).
Ilmoita asiaton viesti
Onko mitään syytä epäillä Viron tilastointia? Viro on sangen vähän korruptoitunut valtio. Joka tapauksessa, Virossa päästään normaalioloon siinä missä Suomi tuskailee ensi talven pandemian kourissa.
Ilmoita asiaton viesti
Ei kysymys ole korruptiosta, vaan siitä, että kun ihminen kuolee, testataanko, että oliko hänellä koronatartunta vai kirjataanko kuolinsyyksi vaikka keuhkokuume, sydänkohtaus tai mikä lie.
Aika näyttää, että pitävätkö Viron tilastot paikkaansa ja onnistuuko se nitistämään epidemian kautta maan ainakin toistaiseksi.
Luulisin, että Suomessa ja Norjassa tilastot ovat suhteellisen vertailukelpoisia.
Ilmoita asiaton viesti
Kuolemien tilastoinnissa voi olla eroa. Olennaista on kuitenkin tartuntojen määrä, mikä on Virossa jopa Suomea tarkemmin tiedossa sillä testausmäärä on suhteessa väestöön kolminkertainen.
Ilmoita asiaton viesti
Tämäkin riippuu siitä, että testataanko väestöä suhteellisesti yhtä paljon eri puolilla maata.
Viron hyvää tilannetta voi selittää se, että sieltä ei välttämättä ollut (edes suhteellisesti) yhtä paljon laskettelijoita Italiassa, Itävallassa jne. helmikuussa. Heidänhän mukana virus tuli oikein ryminällä Suomeen ja erityisesti pääkaupunkiseudulle. Jos niin oli, Viro ennätti alkaa toimenpiteisiin suhteellisesti paljon aikaisemmin kuin Suomi.
Ilmoita asiaton viesti
Virossa tuotiin korona lentopalloturnauksen yhteydessä Italiasta. Aluksi epidemia iski Viroon huomattavasti Suomea rajummin. Saarenmaalla oli kovempia rajoitteita kuin muualla. Viro reagoi koronaan nopeammin ja tehokkaammin kuin Suomi ja kerää siitä hyödyn jatkossa. Viro on keskeinen referenssimaa Suomelle siinä, miten asiat olisi voinut hoitaa ja voisi hoitaa paremmin.
Ilmoita asiaton viesti
Jos Viro tukahduttaa epidemian, miksi kuvittelisit, että Viro voisi olla normaaliolossa ensi talvena. Siinä tapauksessahan Viron on suljettava rajansa moneksi vuodeksi. Rajaliikenteen on oltava poikki siihen saakka, kunnes pandemia on maailmalla rauhoittunut, maa on saanut laumaimmuniteetin tai väestö on rokotettu.
Ilmoita asiaton viesti
Siksipä Viro sallii matkustamisen koronaturvallisiin maihin, alkuvaiheessa Latviaan ja Liettuaan. Tavaraliikenne on toiminut maahan koko ajan, aivan kuin Suomeen. Pian koronaturvallinen vyöhyke laajenee, Suomi jää siitä ulos.
Ilmoita asiaton viesti