Ukraina ja Moldova kuuluvat jäsenehdokkaiksi, mutta myös EU:lla on uudistumisen paikka
EU-maiden johtajat ottavat tänään alkavassa Brysselin kokouksessaan kantaa Ukrainan, Moldovan ja Georgian EU-jäsenyyshakemuksiin. Oletettavaa on, että komission viime viikon esityksen mukaisesti Ukraina ja Moldova saavat jäsenehdokkaan statuksen, ja Georgialta vielä edellytetään joitakin lisätoimia. Tämä on oikea ja linjakas päätös.
Nämä maat haluavat osaksi länttä. Niiden polkua kohti Europan unionia on tuettava, vaikka varsinaiseen jäsenyyteen on vielä pitkä matka.
Olemme kaikki saaneet todistaa, kuinka sitkeästi ja urheasti Ukraina taistelee itsenäisyyden, vapauden ja demokratian puolesta ylivoimaista hyökkääjää vastaan. Samaan aikaan sen pieni naapurimaa Moldova, Euroopan köyhin 2,6 miljoonan asukkaan maa, on ottanut vastaan yli 100 000 Ukrainan pakolaista. On selvää, että tämä on tehnyt syvän vaikutuksen EU-maihin, ja lisännyt halua ottaa maat osaksi Euroopan unionia hyvinkin nopealla aikataululla.
Näin Euroopan unioni on perinteisestikin toiminut. Sen tavoitteena on Euroopan demokraattinen yhdentyminen. Esimerkiksi Kreikan (1981) sekä Espanjan ja Portugalin (1986) EU otti jäsenekseen pian niiden vapauduttua diktatuurista ja halusi tällä tukea maiden demokratiakehitystä. Sama pätee myös rautaesiripun murtumista seuranneeseen vuoden 2004 isoon itälaajentumiseen, ja sitä jatkaneisiin 2007 Bulgarian ja Romanian, sekä 2013 Kroatian jäsenyyteen.
Tämän jälkeen Euroopan unionista on kuitenkin tullut selkeästi varovaisempi uusien jäsenyyksien kanssa. Tähän on syytäkin: osa maista otettiin aikanaan jäseneksi selkeästi liian keskeneräisenä, ja niiden hallinnolla on vieläkin vaikeuksia täyttää EU:n edellyttämää tasoa. Toisaalta muutama maa on lähtenyt luisumaan pois EU:n perusarvoista takaisin kohti autoritääristä hallintoa, eikä meillä ole ollut säännöissä kunnon välineitä puuttua tähän. Peruspalikat EU:n arvojen, sääntöjen ja yhteisen linjan osalta on syytä saada selkeästi parempaan asentoon ennen uusia laajentumisia.
EU-sääntöjen mukaan jäsenyyttä voi hakea jokainen Euroopan valtio, joka kunnioittaa EU:n demokraattisia arvoja ja sitoutuu edistämään niiden toteutumista. Tullakseen hyväksytyksi maiden on täytettävä ns. Kööpenhaminan kriteerit, eli niillä täytyy olla vakaat hallintoelimet, joissa oikeusvaltioperiaate, demokratia ja ihmisoikeudet turvattu, sekä toimiva markkinatalous ja myös kyky suoriutua jäsenyyden tuomista velvoitteista.
Kun Suomi, Ruotsi ja Itävalta aikoinaan hakivat EY-jäsenyyttä, kyseessä oli kaikkineen muutaman vuoden prosessi. Maat olivat hallinnon, demokratian ja talouden puolesta täysin valmiita jäseneksi. Sama pätisi nykyään Norjaan, Islantiin, Sveitsiin ja toki myös Iso-Britanniaan, jos ne päättäisivät hakea jäsenyyttä.
On selvää, että samaan aikaan kun Ukraina, Moldova ja ehkä kohta Georgiakin toivotetaan avosylin tervetulleeksi Euroopan unioniin, jäsenyyskriteereistä ei voida tinkiä. Se tarkoittaa, että matka jäsenyyteen on vielä kovin pitkä. Ukraina on Venäjän massiivisen hyökkäyksen ja miehityksen kohteena. Sota on saatava loppumaan. Sen jälkeen edessä on valtava jälleenrakennus. Yli 40 miljoonan asukkaan maan ottaminen EU-jäseneksi on suuri askel, ja tarkoittaa että sitä ennen Ukrainassa täytyy tapahtua todella paljon kehitystä. Kuten myös Moldovassa, vaikka se pieni maa onkin.
Samalla on katse käännettävä myös niihin maihin, jotka ovat paljon pitempään, osa jo toistakymmentä vuotta olleet pyrkimässä Euroopan unioniin. Jösenehdokkaaksi on jo aiemmin hyväksytty Albania (2014), Montenegro (2010), Pohjois-Makedonia (2005), Serbia (2012) ja Turkki (1999). Lisäksi Bosnia-Hertsegovina on jättänyt jäsenhakemuksen vuonna 2016, mutta sitä ei ole hyväksytty jäsenehdokkaaksi. Myös Kosovolla olisi tähän haluja.
Kun Euroopan unionissa on kohta kymmenkunta uutta jäsenehdokasmaata, pakottaa se vakavasti pohtimaan EU:n tulevaisuutta myös tästä näkökulmasta. Junckerin komission esittäessä viisi vuotta sitten 5 vaihtoehtoista visiota Brexitin jälkeiselle, silloin tosin 27 jäsenmaan EU:lle, niistä yksi oli ”kaksitahtinen” Eurooppa. Siinä osa jäsenmaista voisi tehdä tiiviimpää yhteistyötä ja muut tulisivat mukaan aikanaan kun olisivat valmiita. Nyt tätä rakenteellista pohdintaa eri vaihtoehtojen pohjalta ei ole enää käyty, mutta syytä olisi. Jos jatkossa puhutaan pitkälti yli 30 maan yhteisöstä, on Euroopan unionin sääntöjä ja rakenteita syytä lähteä uudistamaan myös tätä ajatellen. Uudistamisen tarvetta on siis paitsi jäsenehdokkailla, myös EU:lla itsellään.
Kyllähän esimerkiksi Ukrainan ja keskiverto EU-maiden näkökulma EU:n sääntöihin ja säätelyyn saattaa olla tällä hetkellä ja vielä vuosia eteenpäinkin melko erilainen.
Me täällä EU:ssa, niin eri tason hallinnoissa, talouden pyörittämisessä, SoTe-politiikassa, finanssipolitiikassa, yritys- ja liiketoiminnassa, ympäristömääräysten ja -tavoitteiden keskellä ja jopa pitkälle kolmannen sektorin vapaaehtoisessa ja harrastustoiminnassa painiskelemme erilaisten hyvinkin byrokraattisten ja vaikeaselkoisten sekä hankalasti toteutettavien direktiivien ja niistä juontuvien kansallisten määräysten kanssa.
Ja jos nyt jollekin Ukrainalle lätkästään nämä samat direktiivit samaan aikaan kun maata aletaan rakentamaa tuhkasta uudelleen, niin voi vaan ihmetellä mitenkähän se temppu tehdään, ettei vaan loukata jotakin EU:n yksityiskohtaista ja nippeleihin menevää ja vihreän veran ääressä laadittua direktiiviä. On siinä Ukrainallakin lainsäädäntöurakkaa ja toimeenpanemista kerrakseen, kun se rakentaa yhteiskuntansa raunioista pilkulleen ( kuten Suomi tekee kaikessa ) EU-periaatteiden mukaisesti toimivaksi yhteiskunnaksi.
Tilanne muuttuisi merkittävästi, jos EU:n roolia tarkistettaisiin niin, että se keskittyisi suuriin linjauksiin ja jättäisi EU-kansallisvaltioiden vastuulle kunkin maan sisäisen yksityiskohtaisen lainsäädännön, jossa jokainen jäsenmaa voisi ottaa huomioon omat kulttuurilliset, ympäristölliset, maantieteelliset ja taloudelliset erikoispiirteensä.
EU:n tulisi enemmän keskittyä siihen, että saisimme tänne yhtenäisen, toimivan, toimeenpanevan ja johtamiskykyisen johdon ja hallinnon. Tällä hetkellä EU:n johtaminen on valitettavasti melko lailla hajanainen ja vielä hakusessa. Edelleenkään USA:n ja Kiinan presidenteillä ei ole sitä yhtä puhelinnumeroa EU:ssa johon nämä voisivat soittaa ( Venäjän presidentillä ei liene tällä hetkellä tarvetta soitella EU:hun, mutta ehkä kymmenen vuoden kuluttua ).
Taas kerran: Kannattaisiko meidän EU:ssa ”bench-markata” esimerkiksi Amerikan Yhdysvaltojen liittovaltion ja osavaltioiden välistä työnjakoa ? ”Bench-markkaushan” ei tarkoita kopiointia.
ks. https://fi.wikipedia.org/wiki/Benchmarking
Ilmoita asiaton viesti
Lisäisin tuohon USA:n ”bench-markkauksen” kohteisiin myös ne prosessit joilla eri osavaltiot liittyivät kukin ajallaan ja osaltaan USA:n liittovaltioon. Siitäkin voitaisiin saada ”ideoita” EU:n uusien jäsenvaltioiden mukaan ottamiseen.
Aiheeseen voi tutustua alustavasti vaikkapa lukemalla Yhdysvaltain tutkimuksen professorin emeritus sekä Yhdysvaltain ja Kanadan tutkimuksen dosentin i Markku Henrikssonin ”Tähtilipun maa, Yhdysvaltain alueen historia”.
Ilmoita asiaton viesti
Peruspalikat EU:n arvojen, sääntöjen ja yhteisen linjan osalta on syytä saada selkeästi parempaan asentoon ennen uusia laajentumisia.
Kyllä, mutta ei todellakaan ole oikein tehdä tätä EU:n tähän asti noudattamalla kolonialistisella konseptilla kommunismin kovan tien kulkeneita kansoja kohtaan, vaan nostaen Itä- ja Keski-Euroopan maiden kiinnipitämät alkuperäiset ja aidot ihmisoikeudet ja arvot uudelleen kärkeen!
Eurooppa on ihan jotain muuta kuin EU!
Joko Henna olet muuten sen turman jäljestä kunnossa?
Ilmoita asiaton viesti
Pystyyköhän kukaan arvon mepeistä kertomaan Suomen kansalle, koska viimeksi on otettu ehdokasjäseneksi ja senjälkeen jäseneksi nettomaksajamaa ??
Ilmoita asiaton viesti
Rehellisyys ei kuulu Ukrainan ja Moldovan elämäntapaan ollenkaan.
EU aikoo hankkia lisää nettosaajia jäseniksi.
Kovin kallista EU:n laajentumista.
Ilmoita asiaton viesti
Olisitko Henna ystävällinen ja kertoisit millä ihmeellä kustannetaan näiden talousihmeiden saattaminen eu kuntoon. Yhtään ainoaa nettosaajaa eu ei enää tarvitse. Sveitsi ja Norja taas eivät taatusti ole niin kaistapäisiä että liittyisivät jäseniksi. Höh, eu kuppaisi välittömästi Norjan 12000 NOK mrd:n öljyrahaston kuiviin.
Ilmoita asiaton viesti
Euvostoliitton moraaliposeeraus tuntuu kovin tekopyhältä koska se ei noudata mitään omia perussääntöjään vaan tulkitsee niitä ”luovasti”.
Ilmoita asiaton viesti
Tämäkin Kokoomuksen meppi, joka ei saanut Suomessa mitään aikaan, niin voisi ajatella vähän tarkemmin, mikäli välineet siihen löytyy, mitä suustaan päästää. Jos kokoomus haluaa, että Suomi joutuu taas enemmän ja enemmän maksamaan, kun näitä korruption ja köyhyyden huippumaita otetaan jäseneksi, pitäisi myös huolta lisämaksuista.
Alkaa yhä enemmän näyttää siltä, että nettomaksaja valtioiden pitäisi seurata tässä EU-asiassa Englantia.
Ilmoita asiaton viesti