Ulkorajan turvallisuus varmistettava
On hyvä, että Suomessa hallitus hyvin nopeasti tarttui itärajalla meneillään olevaan hybridioperaatioon, ja neljä raja-asemaa on nyt suljettu. Tilannetta on seurattava tarkkaan, ja tehtävä tarvittaessa lisätoimia. On arvokasta, kuinka yhtenäisesti ja päättäväisesti suomalaiset ovat toimineet meneillään olevan horjuttamispyrkimyksen edessä.
Ohjatun maahanmuuton käyttäminen painostuksen välineenä ei tullut meille yllätyksenä. Tähän varauduttiin jo viime hallituskaudella mm. vahvemmalla lainsäädännöllä ja rakentamalla raja-aitaa. On tehtävä kaikille selväksi, että Suomi päättää, ketkä tulevat alueellemme. Siitä eivät päätä rikolliset, ihmissalakuljettajat tai itänaapurimme.
Maahanmuuton välineellistämisestä on valitettavasti tullut yksi rikollisen voimapolitiikan väline Euroopassa. Sitä on viime vuosina käytetty isommassa mittakaavassa ainakin neljään otteeseen, näistä viimeisimpänä Lukašenkan hallinnon kesällä 2021 käynnistämä pitkä ja väkivaltainen hybridihyökkäys EU:n itärajoilla, jossa käytettiin välineenä siirtolaisia. Valko-Venäjän viranomaiset järjestivät kolmansien maiden kansalaisten saapumisen Lähi-idästä Minskiin ja heidän liikkumisensa EU:hun muun muassa käyttämällä siirtolaisiin pakkokeinoja ja loukkaamalla Liettuan, Latvian ja Puolan suvereniteettia.
Vastaavaa maahanmuuttajien ohjaamista nähdään nyt Venäjällä kohti Suomen rajaa. Samaa siirtolaisten välineellistämistä on viime vuosina koettu mm. Turkin viranomaisten osalta 2020 Evrosissa Kreikassa ja Marokon viranomaisilta Ceutassa Espanjassa, sekä Turkin toimesta jo vuosia Kyproksen vihreällä linjalla. Operaatioiden tavoitteena on ollut poliittinen painostus maita kohtaan, hajaannuksen aiheuttaminen ja Euroopan unionin horjuttaminen.
Tämä ei ole onnistunut, mistä ansio kuuluu jäsenmaiden ja EU:n rajaviranomaisten nopealle ja koordinoidulle reagoinnille. Siksi on tärkeää, että EU:lla on käytössään tehokas ja yhdennetty rajaturvallisuusjärjestelmä. Tätä silmälläpitäen Euroopassa on viime vuodet kehitetty yhteistä raja- ja merivartiovirasto Frontexia, jolta Suomikin on nyt aivan oikein pyytänyt apua. Frontexin tehtäviin kuuluu avustaminen muuttoliikkeen hallinnassa, rajat ylittävän rikollisuuden torjunnassa ja palauttamistoimissa sekä kansallisten viranomaisten tukeminen.
Pysyvien joukkojen lisäksi Frontexille on rakennettu nyt 6500 rajavartijan reservi, jota ollaan edelleen kasvattamassa 10 000 henkilöön vuoteen 2027 mennessä. Nämä yhteiset rajavartijat on tarkoitettu tukemaan juuri paineen alla olevia jäsenmaita. Heitä on käynyt jo aiemmin Suomessa harjoittelemassa.
EU:n ulkorajojen tehokkaalla ja koordinoidulla valvonnalla estetään naapurimaita välineellistämästä maahanmuuttajia ja varmistetaan, että muuttajien perusoikeuksia kunnioitetaan. Kun pidämme kiinni eurooppalaisista arvoistamme ja torjumme kiristyksen, lähetämme myös oikean signaalin niille, joilla on houkutus käyttää muuttajia aseena EU:ta ja sen jäsenvaltioita vastaan.
Yhteisen rajaturvallisuuden vahvistamiseksi tiedonvaihtoa on kuitenkin edelleen tehostettava. Viranomaisten rikostorjunnassa, rajavalvonnassa ja muuttovirtojen hallinnassa käyttämät EU:n tietojärjestelmät eivät ole olleet riittävässä yhteydessä toisiinsa ja tämä on aiheuttanut tietoaukkoja. Nyt tähän on tulossa muutos.
Perusteilla on yhteinen hakuportaali ja biometrinen tunnistuspalvelu, sekä yhteinen henkilötietorekisteri, johon tallennetaan kolmansien maiden kansalaisten tunnistustiedot sekä rinnakkaishenkilöllisyyksien tarkistus. Tämä osaltaan tulee vahvistamaan ja tehostamaan rajavalvontaa ja rikoksentorjuntaa.
On tärkeää, että Suomi kuuluu vahvoihin kansainvälisiin verkostoihin niin EU:n kuin NATOnkin jäsenenä. Se auttaa pitämään mielen rauhallisena vaikuttamisyritysten keskellä ja varmistamaan tehokkaan rajaturvallisuuden yhteistyössä kumppaneidemme kanssa.
Henna Virkkunen (kok./EPP)
Europarlamentaarikko
Kuhina käynyt, ja pöhinä. Kannattas kattoo näin jälkiotteisesti eräs tulppa, joo.
Eiköhän itärajan huomioimisvajeetkin kaataa, joten sinänsä mitään väärää ei ole mainittu.
Ilmoita asiaton viesti
Muuten hyvä, mutta kaikki itärajan asemat olisi kannattanut sulkea saman tien, koska ryssät alkavat nyt vain kuskaamaan turvapaikanhakijat pohjoisille raja-asemille. No, kaipa ne on pakko ensi viikolla sulkea myös.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä ne kiinni menee, mutta hyvä että asialliset kulkijat ehtii kuitenkin ensin kulkea alta pois.
Ilmoita asiaton viesti
Voisit aloittaa viestimällä Saksan johdolle, että lopettavat sen ’pelastusalusten’ rahoittamisen, jotka käy noita tulijoita poimimassa Afrikan rannikon satamien laitureiden edustalta. Kaikki puheet on turhia siihen asti kunnes tämä on toteutettu.
Ilmoita asiaton viesti
Mitään hyvää ei ole siinä, että eurooppalaisia kulku- ja kauppareittejä suljetaan. Tässä kirjoituksessa näkyy hyvin ”maltillisen” oikeiston alennustila.
Ilmoita asiaton viesti
https://demokraatti.fi/lindtman-vaatii-etta-hallitus-kutsuu-tyomarkkinaosapuolet-aitoihin-neuvotteluihin-yksipuolisuuden-tie-johtaa-umpikujaan
”Lindtmanin mukaan tällaisessa tilanteessa Suomen viestin pitää olla nopea ja kristallinkirkas.
”– Suomi ei antaudu minkäänlaiselle vaikuttamiselle, jolla yritetään horjuttaa Suomen turvallisuutta. Heikko tai haparoiva reagointi olisi tässä tilanteessa lähettänyt signaalin, joka olisi ollut omiaan lisäämään tämänkaltaista toimintaa. Tiukka reagointi on ollut perusteltua myös humanitäärisestä näkökulmasta. Se ehkäisee sitä, että ihmisiä alettaisiin laajemmin käyttää hybridivaikuttamisen välineenä.”
Sinänsä Lindtmanille antaisi pisteitä myös puheen alkuosasta:
”Kun meidän kaikkien tulisi juuri nyt keskittää tärkein osaamisemme elämän suojeluun tällä maapallolla ja globaalin ilmastonmuutoksen ja luontokadon torjumiseen, geopoliittiset jännitteet kiristyvät äärimmilleen. ”
Ilmoita asiaton viesti
Raja kiinni vaan.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kirjoitus jossa asetetaan Suomen itärajan tilanne laajempaan eurooppalaiseen kokonaisuuteen. Osana EU:ta, osana Natoa olemme vahvoja, yksin tuuliajolla.
Kuitenkin pitäisi muistuttaa juurisyistä. Ilmastonmuutos, onneksi jo hidastuva massiivinen väestönkasvu, konfliktit, kehittymätön talous lähtömaista. Afrikka on meille eurooppalaisille tulevaisuuden haaste ja mahdollisuus. Venäjän epätoivoinen, viime vuosisadan nostalginen räpeltäminen vie huomiota tämän vuosisadan haasteista.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen pitää lähettää selvä signaali että Suomi ei jätä ketään kuolemaan raja vyöhykkeelle MUTTA laiton maahantulo venäjän kautta ei ole myöskään portti EUhun vaan tulijat otetaan säilöön suljettuihin laitoksiin ja palautetaan lähtömaihinsa armotta jos turvapaikkakriteerit ei täyty. Tällähetkellä Suomen löperö turvapaikkapolitiikka ruokkii ihmissalakuljetusta ja tukee Venäjän tavoitteita.
Ilmoita asiaton viesti
Asia on niin, että turvapaikan hakua koskevat sopimukset on kirjoitettava uusiksi.
EUn jäsenvaltiot on turvattava EUn rajojen pitävyydellä. Turvapaikkahakemukset on tehtävä ennen Schengen -alueelle tuloa eikä täällä oleskellessa.
Hakemukset pitää osoittaa EUn jollekin virastolle eikä jollekin jäsenvaltiolle, koska Schengen -sopimus sallii vapaan vaeltelun ja se ei käy päinsä.
Hakijan oikeus ei ole jo tullessaan päättää asuinmaastaan, koska asuinmaakaan ei voi päättää keitä maahan tulee. On selvää, että ne jäsenvaltiot, joilla on parhaat sosiaaliedut, vetävät tulijoita eivätkä ne, joissa olisi eniten töitä tarjolla.
Pakolaisina muuttavien pääosan osaaminen sekä kielitaito ovat hyvin rajallisia eivätkä täytä kasvualojen työvoimatarpeita edes hoitoalalla.
Lopultakin ns. pakolaisten pakolaisperusteet ovat aivan liian löperöt eikä niitä usein edes pystytä tarkistamaan luotettavasti.
Pakolaisten maksimimäärät on voitava määrittää etukäteen siitä riippumatta montako hakijaa kylloinkin on jonossa. EUn toimiminen sosiaalitoimistona ulkopuolisille on lopetettava.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt kun hyvin pieni määrä ihmisiä on tullut Venäjän suunnasta Suomeen niin yhtäkkiä pakolaiset ovatkin iso ongelma, mutta kun 2015/2016 tuli n.35 000 pakolaista Suomeen niin ei ollut mitään kiirettä sulkea esim. Tornion rajaa.
Suomi on kymmenillä miljoonilla lähettänyt aseita Ukrainaan joilla on tarkoitus tappaa venäläisiä sotilaita, joten jos tässä on kyse siitä, että Venäjä hieman testaa hyvin pienellä pakolaisjoukolla Suomen rajasysteemejä, niin asiasta ei pitäisi tehdä liian hätäisiä tai aggressiivisia johtopäätöksiä.
Suomen valtiojohto tiesi mihin ryhtyi kun halusi tätä shakkia alkaa pelaamaan, ja onhan pääministeri Orpo jo yhdessä lähetyksessä myöntänytkin Natoon liittymisen lisänneen turvattomuutta. Nyt tarvittaisiin rauhantekijöitä ja hyviä neuvottelijoita, provosointi ja uhoaminen kummastakaan suunnasta ei ole hyvä asia.
Toivottavasti Suomesta löytyy poliitikoita jotka eivät kumartele EU:n, USA:n tai Venäjän suuntaan, vaan selkä suorana ajavat itsenäisen Suomen parasta.
Ilmoita asiaton viesti
Sujuvaa kapulakieltä, mutta turvapaikanhaun hallinnasta ei sanaakaan.
Rajan yli voidaan nykyisten sopimusten mukaan työntää väkeä vaikka kuinka paljon ja vaikka ketä, kunhan nämä vain vaativat turvapaikkaa.
Rajavartijat, Frontex ja mitä niitä on joutuvat seuraamaan katseella, kun ”maahanmuuttajat” tekeytyvät turvapaikan hakijoiksi.
Ilmoita asiaton viesti