Yrittäjille vähemmän byrokratiaa ja enemmän vapautta luoda uutta

Tänään juhlitaan yrittäjän päivää. Suuri kiitos ja onnittelut kaikille yrittäjille! Yrittäjien kova työ, sinnikkyys ja uudet ideat pitävät tämän maan ja koko Euroopan talouden pyörimässä.
Moni yrittäjä on ollut viime vuodet tosi kovilla. Ensin pandemia ja liikkumisrajoitukset, nyt kustannusten nousu, kasvava työvoimapula ja yhä lisääntyvä hallinnollinen taakka. Yrittämisen olosuhteita on parannettava.
On varmistettava että meillä on sellainen lainsäädäntö, joka kannustaa yrittämään, investoimaan ja innovoimaan. Tämän tarpeen Orpon hallitus on ottanut tosissaan. Se on ottanut isoksi tavoitteekseen helpottaa yritystoimintaa ja yrittämisen edellytyksiä kautta linjan.
Erityisen tyytyväinen olen siihen otteeseen, jolla hallitus lähtee liiallisen hallinnon ja turhan byrokratian kimppuun. Orpon hallitus on sitoutunut ohjelmassaan purkamaan kautensa aikana vähintään 300 yrityksiä ja kansalaisia haittaavaa normia. Tämä on huikea, mutta erittäin kannatettava tavoite. Etenemistä hallitus aikoo seurata sääntelytaakkalaskurin kautta.
Samalla hallitus on sitoutunut siihen, että yritysten hallinnollinen taakka ei hallituskauden aikana kasva. Se aikoo toteuttaa koko valtioneuvoston tasolla ”yksi sisään, yksi ulos” -periaattetta, jolla huolehditaan, että uutta sääntelyä esitettäessä velvoitteita kevennetään muualta. Erinomaista. Täysi tuki tähän.
Vastaavaa ”one in-one out” tavoitetta oli tällä kaudella määrä toteuttaa myös EU-komission hallinnossa, mutta tämän tulokset ovat jääneet kyllä erittäin heikoiksi. Uutta lainsäädäntöä, normeja ja velvoitteita on puskettu EU-myllystä ulos kiihtyvällä tahdilla, vaikka komissio ohjelmassaan muuta lupasi.
Liiallinen hallinto kuormittaa erityisesti pieniä yrityksiä. EU-komission arvion mukaan sääntelyn toimeenpano kustantaa suuryrityksille noin 1 euron per työntekijä. Keskikokoiselle yrityksellä kustannus on jo noin 4 euroa ja pienyritykselle 10 euroa per työntekijä. Ja näitä noudattavia normeja on paljon. Pelkästään kuluvalla kaudella EU-komission työohjelmassa on lähes 600 aloitetta. Näistä toki valtaosa on olemassaolevan lainsäädännön päivityksiä, mutta kyllä siitä huolimatta tässä on hurjasti karsimisen tarvetta.
On erinomaista että Suomen hallitus tarttuu yrityksiä rasittavan liialliseen byrokratiaan nyt tosissaan, ja lupaa ajaa samaa linjaa myös EU-tasolla. Tätä ääntä EU-pöydissä tarvitaan. Kuten hallitusohjelmassa todetaan, yrittäjyyteen kannustavaan ja innostavaan toimintaympäristöön kuuluu, että yrityksiä ja kansalaisia ei lannisteta liiallisella säädöstulvalla.
Hallitus aikoo toteuttaa myös voimassa olevan lainsäädännön ”Suomi-lisä”-kartoituksen. Tämä tarkoittaa, että EU-sääntelyn päälle mahdollisesti vielä kotimaassa lisättyä kansallista sääntelytaakkaa kevennetään. Erittäin hyvä.
Myös painetta EU-komissiota ja EU-parlamenttia kohtaan on vahvistettava sääntelyn keventämiseksi. Hyvä mahdollisuus tähän on taas ensi viikolla, kun komission on määrä esitellä odotettu ”SME Relief”-paketti, jolla halutaan edistää pk-yritysten maksukykyä, rahoituksen saantia ja yrittäjyyden edellytyksiä.
Lainsäätäjän tehtävä on luoda sellaista vakaata ja kannustavaa ympäristöä, jossa yrityksillä on edellytykset menestyä. Yrittäjät omilla liikeideoitaan ja työllään pitävät kyllä sen jälkeen huolen siitä, että talouden pyörät pyörivät. Suomessa ja Euroopassa tarvitaan vähemmän byrokratiaa ja enemmän vapautta luoda uutta.
Kuulostaa hyvältä. Onko jossakin listattu, mitä normeja hallitus aikoo purkaa?
Ilmoita asiaton viesti
Sepä se, toki yrityksien toimintamahdollisuuksia pitää parantaa ja byrokratiaa vähentää, mutta toivottavasti tämä normien purku ei tapahdu vaikka luonnon kustannuksella, nyt kun kiinnostusta Suomeen on paljonkin.
Vähän pelottaa erityisesti kun Suomessa on hurjat maamineraalivarat. Totta kai niitä pitää hyödyntää, mutten haluaisi Suomesta (vielä enempää) EU:n Kongoa, tämä täytyy tehdä kestävästi ja lähialueiden vesistöjä ja muuta luontoa tuhoamatta.
Ilmoita asiaton viesti
En nyt ihan ajatellut, että näin yrittäjäpäivänä blogissa puhuttaisiin juuri ulkomaisista kaivosyhtiöistä. Vaikka on totta, että juhlapuheiden ”sujuvoittaminen” tuntuu tarkoittavan juuri ympäristövaikutusten heikentämistä siinä kuin ihmisten mahdollisuuksiin vaikuttaa oman ympäristönsä asioihin.
Riippuu kai toimialasta, mutta itse vuodesta 1996 yrittäjänä toimineena en ole koskaan kokenut juuri byrokratiaa hankalana asiana. Kun tekee alv-ilmoitukset, tilinpäätöksen ja mahdolliset työnantajailmoitukset, ei se ole niin byrokraattista. Yritysveron puolella virkailijoilta saa hyviä neuvoja ja jää fiilis että ollaan samalla puolella. Hyvä kirjanpitäjä, joka osaa neuvoa, on painonsa arvoinen kultaa,
Ymmärrän, jos joku esim. anniskeluravintola ajattelee sääntelystä toisin mutta noin yleisesti ottaen yrittäminen on varsin vapaata kunhan hoitaa ne vähät lakisääteiset velvoitteet.
Ilmoita asiaton viesti
Riippuu alasta paljon miten paljon byrokratian painolastia, mutta onhan Suomi siltä osin keveä maa vaikka verraten tänne Ääspanjaan, täällä ei myöskään netissä täytellä mitään, lippulappusia edes-taas ja uudestaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ystäväni perusti firman Belgiaan ja sanoi, ettei olisi byrokratian vuoksi siihen ryhtynyt jos olisi tiennyt minkälaista se on. Veikkaan, että iso osa EU:n ylimääräisestä ja tyhjäkäyntiä aiheuttavasta byrokratiasta johtuu juuri erilaisen hallintokulttuurin maista.
Ilmoita asiaton viesti
Normit ja vapaus vastakkain, normimaita esim. ovat itänaapurimme ja suurin löytyy aasiasta, ovat kopioinnin ja varastamisen ( aivotyö ) mestareita ja esim. toinen yritti meiltä ostaa omia töitämme kopioina, jotka olivat isoille länsiyrityksille kelvanneet, no emme myyneet.
Mutta oheinen streemi on esimerkki uudesta ja jälleen suurin mielenkiinto tulee aasiasta, eu sta vain pihinää.
https://www.youtube.com/watch?v=GCHzb2U5k2E&feature=youtu.be
Ilmoita asiaton viesti
”Yrittäjille vähemmän byrokratiaa ja enemmän vapautta luoda uutta”
No niinhän se tuli ponnekkaasti kuin amerikkalaisen deeply-rooted right-wing libertarian pelikirjasta. Valtiovalta on olemassa vain sitä varten, että on taho jolta pyytää jelppiä mikäli bisnekset sattuisivat tökkimään…
Ilmoita asiaton viesti
Kovassa kasvussa on valtion osuus yrittäjien saamista eläkkeistä.
Myöskin Kakslauttanen ja joku muukin yritys on kunnostautunut ulkomaalaisten työntekijöiden hyväksikäytössä.
Osaajia kaivataan,mutta sitte ”tyyliin potkitaan munille”.
Hitto mitä porukkaa yrittäjissä on.
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa on yli 360 000 yrittäjää joten joukkoon mahtuu monenlaista.
Valtaosa meistä tekee duuninsa tunnollisesti, maksaa verot ja hoitaa velvoitteet kuten kuuluukin.
Ilmoita asiaton viesti
Ja joku Eiramo saa miljoonien tuet igluilleen ym.
Ja käyttää ulkomaalaisia työntekijöitä hyväkseen.
Laiton kaatopaikka,sakkotuomio ja siinä kaikki.
Olin herralla töissä 3 päivää pohjan teossa kun iglukyläänsä rakensi.
Ja mulle riitti kun katselin touhua.
Ilmoita asiaton viesti
Sinussahan on selvät yrittäjägeenit valmiina, mut pinna täytyy olla pidempi kuin 3 päivää, jo verottaja odottaa tuottoja, jopa mahdottomiakin, tsemppiä 🥳
Ilmoita asiaton viesti
Ei tarvitse välittää enää.
1/8 2017
Alkoi eläke.
Itse maksoin ko.etuuden.
Mitä nyt 17-23 ikävuodet meni talkoillessa.
Nykynuoret kartuttaa eläkettä jo opiskellessa.
Ilmoita asiaton viesti
Samoin täällä, mutta olihan minulla yrityksiäkin, vieden suomirypästä maailmalle, katsellaan rauhassa 🌞
Ilmoita asiaton viesti
Näin tehdään.
Ilmoita asiaton viesti
361000 yrittäjää vuonna 21.
Mukaan lukien heidän perheenjäsenensä.
Elikkä jos jollakin lestalla on vaimo ja 12 lasta.
Ovatko he kaikki yrittäjiä.
Ilmoita asiaton viesti
Eivät, eikä heitä lasketa yrittäjiksi elleivät asu samassa taloudessa, ole perheen yrityksessä töissä ja omista osuutta yrityksestä.
Ilmoita asiaton viesti
Niin,elikkä lestaukolla on yritys ja vaimo osakkaana.
Minimaalinen tulo ilmoitettu eläkerahastoon ja molemmat saa valtion apua kun aika on.
Ilmoita asiaton viesti
Et sinäkään ole itse maksanut kuin ehkä kolmasosan-puolet eläkkeestäsi. Nykyiset eläkemaksujen maksajat ne sinun ylläpitosi kuittaavat.
Se ei ole sinun vaan ”järjestelmän” vika, mutta sinuna en niin kauheasti kuittailisi toisille tyyliin ”olen itse maksanut eläkkeeni”.
https://www.is.fi/taloussanomat/oma-raha/art-2000005122519.html
Jos yrittäjä tekee joku vuosi nollatuloksen, hän maksaa silti ihan saman YEL:in.
Ilmoita asiaton viesti
Kaikki olisi Suomessa(-kin) vapaampaa, rennompaa ja yrittäjäystävällisempää, mutta kun ne ”kateelliset, katkerat”(HS/Kuukausiliite) ja yrittäjäkielteiset vasemmistolaiset haluavat vain lisää veroja ja ”sääntelyä” yrittäjille?!
– Eivät hyväksy vieläkään tosiasiaa, että jokainen on-ja olkoon oman onnensa seppä, ja omien-ja yrittäjätulojensa ja varojensa herra-ja henkilö. Yksilön-, yrittäjän-ja valinnanvapaus kunniaan ja byrokratiaa ja ”valtiota” vähemmän, leikattua, riisuttua ja joka suhteessa kevyempää ja hyvätuloisille halvempaa, kunnon REPUBLIKAANIEN MALLIIN!
Mistä näitä ”avoimia”, kauniita, rohkeita ja menestyviä kokoomus-ladyja riittääkin, mm. ainakin ”Piitusta”, eli Piia-Noora Kaupista alkaen…?!
Ilmoita asiaton viesti