Muutama sana lyhytaikaisesta vuokraustoiminnasta

Viime viikolla Uusi Rovaniemi lehdessä julkaistiin mielipidekirjoitukseni airbnb-asumisesta. Sain siitä mielenkiintoisen mutta en lainkaan yllättävän palautteen:
”Sinun täytyisi olla varovainen tämän aiheen kanssa, ihmiset on nyt herkillä koska turismia ei ole”.
Okei, kiitti vinkistä.
 
Mutta se että jotkut ihmiset ”ovat herkillä” ei ole mikään hyvä syy olla hiljaa ja käsittelemättä tätä hyvinkin ajankohtaista aihetta. Vaikka airbnb-vuokrauksen saralla on tällä hetkellä hiljaista, se kyllä räjähtää käsiin sitten taas kun turismia aletaan elvyttämään, se on ihan varma.
 
Rovaniemen alueella oli vuonna 2016 136 airbnb kohdetta ja vuonna 2019 se oli jo melkein 900. Kun tämä määrä kohteita suhteutetaan kaupungin kokoon, määrä on valtava. Rovaniemellä on kokonaisia kerrostaloja jotka on täysin tai suurimmaksi osaksi airbnb käytössä. Airbnb kohteet tuo merkittävän helpotuksen majoituspulaan silloin kun sesonki on kuumimmillaan ja todellisuus on se, että matkailu Rovaniemellä on todella sesonkiluontoista ja siksi se tuo omat haasteensa majoituksen järjestämiseen. Kuten mainitsin myös mielipidekirjoituksessani, toiminta on myös todella kätevä tapa saada lisätuloja oman asunto-osakkeensa avulla jolloin ihan tavalliset kuntalaisetkin, jotka eivät muuten turismista saa elinkeinoaan, voivat päästä konkreettisesti osaksi turismin tuomaa taloudellista hyvinvointia.
 
Airbnb-toiminta on siis Rovaniemelle tärkeää toimintaa ja sen merkitystä ja tarpeellisuutta ei todellakaan sovi väheksyä. Mutta toinen mitä ei myöskään missään nimessä sovi väheksyä, on airbnb toiminnan mukanaan tuomat ongelmat.
Airbnb-toiminta alkaa Rovaniemellä muistuttaa kaupallista toimintaa joten se on suuri kilpailija matkailuyrityksille ilman että sillä on matkailutoiminnalta vaadittuja vastuita ja velvollisuuksia ”rasitteena”, se siis luo epäreilun kilpailuasetelman.
Toinen suuri haaste on airbnb toiminnasta johtuvat erilaiset häiriöt paikallisasukkaille, esimerkiksi turistien aiheuttamat meluhaitat ja kiinteistölle aiheutuvat vahingot. Usein vahinkotilanteissa kulujen maksajaksi päätyy myös sellaiset osakkeenomistajat joilla ei ole mitään tekemistä taloyhtiössä tapahtuvan airbnb-toiminnan kanssa.
Airbnb-toiminta myös tiettävästi nostaa vuokrien hintoja alueilla joilla toimintaa on paljon. Se myös vähentää asuntotarjontaa paikallisilta asukkailta ja voi aiheuttaa ihan merkittävää asuntopulaa kun ihmiset mieluummin vuokraavat asuntoaan lyhytaikaisesti korkealla tuotolla kuin ottavat pitempiaikaisen vuokralaisen.
 
Tätä asiaa voi siis tarkastella ihan tavallisen tallaajan näkökulmasta mutta myös talouden ja yrittäjyyden kannalta.
 
Maalaisjärjellä ajateltuna tuntuisi siis loogiselta että useat eri tahot olisivat kiinnostuneita kehittämään jonkinlaista säätelyä ja pelisääntöjä tähän toimintaan, sen sijaan että yritetään hyssytellä asiaa.
 
Vaikka monet nyt kärvistelevätkin konkurssin partaalla (elleivät ole jo tehneet konkurssin) ja eletään todella epävarmoja ja tuskaisia aikoja muutenkin, tämä olisi minusta aihe jota olisi hyvä käsitellä nyt, ei sitten kun turisteja pukkaa taas ovista ja ikkunoista. Nyt olisi hyvä hetki toteuttaa ennakointia eikä odottaa sitä kun p*ska osuu tuulettimeen.
 
Tietysti tämän asian käsittelyä voi vaikeuttaa se, että osa Rovaniemen poliittisista päättäjistä omistaa myös itsekin sijoitusasuntoja jotka ovat myös airbnb käytössä että he tuskin ovat kovimpaan ääneen huutelemassa säätelyn perään.
 
Objektiivisuus päätösten teossa tuntuu olevan aina liikaa pyydetty.
HennaKuivila
Vasemmistoliitto Rovaniemi

Joskus osuu ne kaksi synapsia yhteen ja syntyy jotain ajatukseksikin sanottavaa..

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu