Jimmy Carter 100 vuotta 1.10.2024
Yhdysvaltain 39. presidentti Jimmy Carter (1977-1981) täyttää tänään pyöreät sata vuotta ja tekee samalla historiaa ollen ensimmäinen maansa presidenteistä, joka on yltänyt sataan vuoteen. Carter kohtasi presidenttiytensä aikana lukuisia haasteita ja vastoinkäymisiä, Iranin vallankumouksen ja saahin karkotuksen 1979, siitä seuranneen öljykriisin ja lopulta panttivankien epäonnistuneen vapautusyrityksen Teheranista Yhdysvaltain suurlähetystöstä. Carterin aikana 1977 sopimuksen mukaan Panaman kanava luovutettiin Panamalle vuoteen 1999 mennessä ja Carter teki myös SALT II-aseriisuntasopimuksen 18. kesäkuuta 1979 Wienissä Leonid Brezhnevin kanssa.
Carter oli urallaan ansioitunut presidentti mutta Iranin panttivankidraama pilasi turhaan hänen presidenttiytensä saavutuksia. Iranissa saahin jälkeen valtaan noussut Ajatollah Khomeini piti 444 päivää amerikkalaisia 52 suurlähetystön työntekijää panttivankeina ja vapautti nämä vasta samanaikaisesti 20.1.1981 uuden presidentin Ronald Reaganin virkaanastujaispäivänä.
Carter sai Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 2002 pitkästä työstään eri konfliktien ratkaisuissa ja rauhanneuvotteluissa mm. Koreoiden välillä. Carter muistuttaa Suomessa paljon vastikään edesmennyttä presidentti Martti Ahtisaarta, joka myös Carterin tapaan oli yhden kauden presidentti mutta myöhemmin Rauhan Nobelin myötä sai paljon uutta kansainvälistä arvostusta.
Paljon Onnea Jimmy Carterille :))
James ”Jimmy” Earl Carter osoitti vielä presidenttikautensa jälkeen mm. hädänalaisten auttamistyössä, esim. taloprojektit, olevansa yksi harvoista todella pyyteettömästi hyvistä ihmisistä.
Vaikka hänellä oli epäonnea Iranin panttivankiselkkauksessa, hän tietämättään teki näin tilaa NL:n hajoamisen arkkitehdille, Ronald Reaganille.
Carterista on jäänyt mieleeni pari sinänsä epäoleellista uutiskuvaa: yhdessä hänen Billy-veljensä oli pukeutunut oluttölkkien vetorenkaista kudottuihin potkuhousuihin, toisessa kuvattiin Carterin Valkoisen talon avustajia jazz-tupakkatauolla.
Carter sai aikanaan kritiikkiä liiasta liberaalisuudesta, mutta hän taitaa olla aidosti sinisilmäinen.
Onnea 100 v. (eilen), Jimmy!
Ilmoita asiaton viesti
Jos lähdetään siitä, että elämä on lahja, niin Carter on pitkän semmoisen ansainnut. Oli hyvä ja rauhaa tähtäävä presidentti. Sen jälkeen taas alkoivatkin kylmät ja kuumat sodat.
Ilmoita asiaton viesti
Carteria pidettiin ”aidan toisella puolella” sen verran vaarattomana, että Neuvostoliitto hyökkäsi Afganistaniin ilman epäröintiä tilanteen muodostuttua otolliseksi. Carter sen sijaan mokasi reaktiossaan, kun julisti Afganistanista etelään sijaitsevan alueen (lähinnä Pakistanin) USA:n ”elintärkeäksi intressialueeksi”, johon ei sitten ole kajoamista. Veti siis Afganistanin jälkeen punaisen viivan, tavallaan hyväksyen sitten Aganistanin menettämisen Neuvostoliitolle.
Hän todennäköisesti oli saanut neuvonantajiltaan ohjeen estää Neuvostoliiton todennäköinen pyrkimys saada meriyhteys Intian valtamerelle ja esitti asian tökerösti. Maailmalla kysyttiin millä mandaatilla USA julistelee kaukana olevia alueita omaksi intressipiirikseen.
Ilmoita asiaton viesti
Vaaleissa 1976 oli kyllä pikemminkin niin, että Fordia pidettiin liennytyspresidenttinä, joka vaaliväittelyssä jopa erehtyi sanomaan suunnilleen, ettei Neuvostoliitolla ole vaikutusvaltaa Puolassa. Carteria pidettiin tiukempana neukkuihin nähden. Olympiaboikotti oli sitten tästä yksi esimerkki.
Ilmoita asiaton viesti
Carterilla ei ollut samaa historiaa 70-luvun puolen välin huipputapaamisista liennytystavoitteineen kuin Fordilla. Mutta Carterin tiukkuus oli kuitenkin lähinnä retorisella tasolla.
Ilmoita asiaton viesti
Eräs mieli-ilmaisuistani on ”vanhempi valtiomies”. Kissingerin jo kuoltua Carter lienee se vanhin valtiomies, ainakin ikävuosilla mitattuna. Virkavuosia Valkoisessa Talossa hänelle kertyi vain vähän.
Muuten: ei liene tyypillistä, että henkilö oman saattohoitonsa aikana jää leskeksi. Jimmylle kävi niin.
Ilmoita asiaton viesti
Salman Rushdien mukaan Jimmy Carter kuuluu niihin joiden mielestä Rushdien ongelmat jihadistien kanssa on itseaiheutettuja.
Ilmoita asiaton viesti
Missä hän niin sanoi?
Ilmoita asiaton viesti
Kuinka moni tietää että Jimmy Carter on käynyt Konnevedellä kalassa?
Ilmoita asiaton viesti
Nyt ainakin tätä ketjua seuraavat.
Ilmoita asiaton viesti
USA:n presidenttinä toiminut James Earl Carter (s. 1924) ei ole käynyt Konnevedellä.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä takoitat?
https://www.hs.fi/suomi/art-2000003639455.html
Ilmoita asiaton viesti
Hmph. Luulin väitettä harhaanjohtamiseksi. Kirjoittajalla olisi voinut olla kaveripiirissään tietty ”Carterin Jimmy”, jonka nimellä lukijoita olisi päässyt kutittelemaan.
Myös Barack Obama teki vierailun Suomeen vasta presidenttikautensa jälkeen.
Ilmoita asiaton viesti
Arvasin kyllä syyn kommenttiisi, mutta tulin chekanneeksi faktan.
Ilmoita asiaton viesti