Kiinan kansantasavalta 75 vuotta 1.10.2024
Maon pitkästä marssista tulee tänään 75 vuotta. Nykyinen Kiina on noussut globaaliksi tekijäksi haastamaan vahvasti erityisesti Yhdysvaltoja ja koko läntistä maailmaa. Demokratiat joutuvat todelliseen haasteeseen idän uuden imperiumin rakentessa silkkitietä ja hamutessa lisää alueita keinoja kaihtamatta maailman eri merillä kuin mantereillakin.
Euroopassa Kiinan vaikutus näkyy vahvasti sähköautojen tuontina, Temu halpaostosmarkkinoiden syöttämisenä ja ylikalliina panda-bisneksenä Suomessa. Surullisempaa on Kiinan härski Venäjän tukeminen Ukrainan sodassa ja Taiwanin uhkailu sodalla. Köyhiä Kaakkois-Aasian maita Kiina on pitkään lypsänyt taloudellisesti ja kiristänyt nämä ns. yhteistyöhön kanssaan. Tekosaarien rakentaminen ja vesialuiden kaappauspyrkimkykset ovat osa systemaattista uutta politiikkaa Xi Jinpingin johdolla.
On naiivia toivoa Euroopassa että Kiina yrittäisi painostaa Venäjää lopettamaan Ukrainan sota. On päinvastoin Kiinan etujen mukaista, mitä pidempään sota jatkuu, Venäjä heikkenee entisestään, Kiina hyötyy halvan venäläisenergian ostosta ja saa samalla lisää vaikutusvaltaa Venäjän ja IVY:n alueella. Lännen ja Venäjän välisen konfliktin jatkuminen hyödyttää Kiinaa kaikkein eniten. Samoin uiguurien sortaminen, ihmisoikeuksien törkeä rikkominen Tiibetissä ja muualla Kiinassa asettavat synkkiä varjoja maan ylle. Kuitenkin pitää toivoa että Kiinassa myös positiiviset asiat kuten aurinkoenergiaan panostaminen ja muut vihreän talouden kehityshankkeet etenisivät siellä ja myös muualla maailmassa.
”Kuitenkin pitää toivoa että Kiinassa myös positiiviset asiat kuten aurinkoenergiaan panostaminen ja muut vihreän talouden kehityshankkeet etenisivät siellä ja myös muualla maailmassa.”
Nuo eivät ole yksiselitteisesti positiivisia asioita.
Ilmoita asiaton viesti