Kustaa Vaasan kuninkuudesta 500 vuotta

Tänään 6.6. tulee kuluneeksi tasan 500 vuotta siitä, kun Kustaa Vaasa nousi valtaistuimelle Ruotsissa ja aloitti 37 vuotta kestävän valtakautensa. Vaasa on Ruotsin historian tunnetuimpia ja merkittävimpiä kuninkaita, jonka kausi päätti Pohjoismaisen Tanska-johtoisen Kalmarin unionin ja nosti Ruotsin tulevaksi Pohjolan suurvallaksi ja voimatekijäksi.

Vaasa perusti mm. Helsingin vuonna 1550, jossa on muistomerkki tästä ja muistomerkki myös Kustaa II Aadolfin vierailusta paikalla vuonna 1617. Muistomerkki on kauniin kummun päällä Vantaanjoen suistossa lähellä Vanhankaupunginkoskea. Muistomerkki on pystytetty myös raumalaisille porvareille, jotka pakotettiin muuttamaan alueelle jotta aluetta saataisiin kasvamaan vähitellen.

Kävin muistomerkillä viimeksi juuri 2017, saman vuonna kun Suomi 100- vuotta kampanja oli näkyvästi esillä. Kustaa Aadolfin Suomen vierailua 400 vuotta sitten ei muisteltu näkyvästi ja mikä erikoisinta, Suomen kirjakielen isän Mikael Agrocolan syntymän 500-vuotisjuhlaa ei muistettu ainakaan näkyvästi missään tuolloin. Agricolahan syntyi vuonna 1517 Pernajassa ja kuoli vuonna 1550 Viipurissa, samana vuonna kun Helsinkin perustettiin.

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu