Kustaa Vaasan kuninkuudesta 500 vuotta
Tänään 6.6. tulee kuluneeksi tasan 500 vuotta siitä, kun Kustaa Vaasa nousi valtaistuimelle Ruotsissa ja aloitti 37 vuotta kestävän valtakautensa. Vaasa on Ruotsin historian tunnetuimpia ja merkittävimpiä kuninkaita, jonka kausi päätti Pohjoismaisen Tanska-johtoisen Kalmarin unionin ja nosti Ruotsin tulevaksi Pohjolan suurvallaksi ja voimatekijäksi.
Vaasa perusti mm. Helsingin vuonna 1550, jossa on muistomerkki tästä ja muistomerkki myös Kustaa II Aadolfin vierailusta paikalla vuonna 1617. Muistomerkki on kauniin kummun päällä Vantaanjoen suistossa lähellä Vanhankaupunginkoskea. Muistomerkki on pystytetty myös raumalaisille porvareille, jotka pakotettiin muuttamaan alueelle jotta aluetta saataisiin kasvamaan vähitellen.
Kävin muistomerkillä viimeksi juuri 2017, saman vuonna kun Suomi 100- vuotta kampanja oli näkyvästi esillä. Kustaa Aadolfin Suomen vierailua 400 vuotta sitten ei muisteltu näkyvästi ja mikä erikoisinta, Suomen kirjakielen isän Mikael Agrocolan syntymän 500-vuotisjuhlaa ei muistettu ainakaan näkyvästi missään tuolloin. Agricolahan syntyi vuonna 1517 Pernajassa ja kuoli vuonna 1550 Viipurissa, samana vuonna kun Helsinkin perustettiin.
0606
-Kustaa Vaasa kuninkaaksi
-Normandian maihinnousu
-Pekka Roponen syntyy
Olikohan muita merkittäviä tapahtumia 0606?
Ilmoita asiaton viesti
Paljon onnea!
Ilmoita asiaton viesti
Kiitoksia! Täytyy mainostaa, että vaimollakin on syntymäpäivä tänään.
Ilmoita asiaton viesti
Onnittelut! Olen huono muistamaan syntymäpäiviä johtuen osittain siitä etteivät ne erityisesti kiinnosta. Edesmenneen koirani syntymäpäivä oli myös kaksi peräkkäistä numeroa ja edesmenneen mummoni koko syntymäaika oli lyhennettynä kaksi samaa peräkkäistä numero yhdistelmää.
On varmasti moni syntynyt 6.6 1966 . Sitä en lähde arvioimaan mitä pastori oli mieltä pareista jotka halusivat tuona päivänä vihille.
Ilmoita asiaton viesti
Minun viimeiselle koiralleni liputetaan edelleen. Se syntyi 10.10.2000.
Ilmoita asiaton viesti
Onnittelut, mutta kaikenlaista muutakin on näiden mainitsemiesi ohella tapahtunut tällä päivämäärällä:
https://en.wikipedia.org/wiki/June_6
Ilmoita asiaton viesti
Suosittelen lukemaan Heikki Ylikankaan kirjan Kustaa Vaasa ja hänen uhmaajansa.
On korutonta kertomaa siitä miten onnellinen kansa joutui monisatavuotisen sorron alle. Kirkot tyhjennettiin arvoesineistä, maat annettiin aatelistolle ja miehet vietiin sotiin. Kohtuuton verotus, linnaleirirasitukset yms.
Ilmoita asiaton viesti
Milloinkahan woke porukka alkaa canceloimaan RKP:tä ja ruotsalaisia ja luopuvat pakkoruotsin syötöstä….
Ilmoita asiaton viesti
Kustaa Vaasa toi Lutherin opin Pohjolaan. Tätä ennen Pohjolassa toimi katolinen kirkko (joka hoiti tuon ajan sairaat). Katolisen kirkon monet papit joutuivat hyväksymään uuden valtionkirkon – vaihtoehtona oli kuolemantuomio tai pakeneminen. Kuten sanoit kirkoista varastettiin miltei kaikki arvoesineet, mutta myös kaikki kirkkorakennukset ja maaomaisuus takavarikoitiin. Kuningas tarvitsi rahaa sotimiseen. Nykyään esimerkiksi Venäjä toimii edelleen samoilla periaatteilla kuin tuon ajan ruhtinaat.
Ilmoita asiaton viesti
Näinhän se menee: Ruotsin sotahullut kuninkaat tapattivat suomalaisen siirtomaan sotilaita Saksanmaalla samaan tapaan kuin Putin tekee burjaattien jms. suhteen Ukrainassa. Ja tätä vielä juhlitaan nyky-Suomessa 6.11. Gustav II Adolfin kuolinpäivänä.
Ilmoita asiaton viesti
Vasta kolmas Kustaa ymmärsi perustaa Tampereen ja Kuopion, mitä voi sivistystoimena jo melkein verrata Ruotsin akatemian ja kansallisteatterin perustamiseen.
Ilmoita asiaton viesti
Kustaa II Aadolf kyllä kehitti Suomen aluetta ja perusteita tälle itäiselle maakunnalle. Toki miekkaa ja muuta voimaa käytettiin mutta kyllähän alue oli Turkua ja muutamaa muuta seutua lukuunottamatta aika impivaaralaista metsäläisporukkaa.
Enemmin olen Ruotsin itäisin maakunta kuin Venäjän läntisin. Vaikka sukuni on ollut 1400-luvulta asti ainakin itäistä. Karjalan vaakuna kuvaa hyvin eroa: suora kalpa ja käyrä sapeli.
Mirkka Lappalainen on kirjoittanut hyvin tuosta Kustaa II Aadolfista.
Ilmoita asiaton viesti
Justiinsa. Olipa onni että mekin päästiin Lutzenin kentille kuolemaan.
Onhan se ollut hienoa olla aidon suurvallan asukas, yhtä hienoa kuin venäläisillä nyt.
Ja eihän räkää turskivat suomalaiset mitään ymmärtäneet, sivistyskin tuli Ruotsista. Tosin keskiajalla vaikutteet saatiin Saksasta ja oltiin rikkaampia ja osaavampia kuin ruotsalaiset.
Ilmoita asiaton viesti
Venäjän vallan aika oli autonomian aikana aivan hyvää lukuunottamatta sortovuosia. Mutta sitä edeltävä mm. iso vihan aika on ollut helvetinmoista. En haluiasi sinne.
Kyllä 1600-luvulla Suomen nykyinen alue on laajaa erämaata ollut. Kustaa II Aadolfin aikana alkoi kyllä kehitys jo nostaa päätään oikeusjärjestelmän muodossa.
Ilmoita asiaton viesti
Höh. Pitäjänjärjestys ja seurakunnat oli olemassa jo ennen Kustaa Vaasaa, samaten manttaalijako.
Oikeusjärjestelmä ei ole ruotsalainen aikaansaannos. Eikä millään muotoa Kustaa Vaasa ole sitä luonut. Päinvastoin Olaus Petri loi tuomarinohjeet jotta Kustaa Vaasan sikailu ei menisi aivan ylettömyyksiin.
Ei muutkaan maat kovin tiheään asuttuja ole olleet. Ihme vinkumista siitä että olisimme jotenkin jälkijättöisiä. Päin vastoin, kauppayhteytemme itään, koilliseen, länteen, lounaaseen ja etelään on antanut meille enemmän virikkeitä kuin mitä ruotsalaisilla on ollut.
Ilmoita asiaton viesti
Luin kirjan viime vuoden puolella. Ylikangas ei kyllä maininnut mitään kansan onnellisuudesta Kalmarin unionin aikana. Se on ymmärrettävää, että koska tuohon aikaan ei juurikaan tehty vertailevia galluppeja eri kansojen kokemasta onnellisuuden tunteesta.
Aatelistolle ei Kustaa Vaasa jaellut maita mitenkään avokätisesti. Kustaa Vaasa kiristi verotusta ja takavarikoi kirkon omaisuutta. Nämä ja muutamat muut tekijät olivat syynä sille, että 1542–1543 syntyi talonpoikaiskapina Smålannissa.
Kustaa Vaasa siirsi takavarikoimaansa omaisuutta kruunulle, koska Ruotsin valtio oli velkaantunut Hansa-liitolle mutta siinä ohessa hän siirsi huomattavia omaisuuksia itselleen.
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoitin Vapaavuoroon arvion Heikki Ylikankaan kirjasta sen ilmestyttyä toissa vuonna. Ylikankaan kirjahan siis kertoo Kustaa Vaasasta ja hänen vastustajistaan Ruotsin sisällä ja sen ulkopuolella.
https://vapaavuoro.uusisuomi.fi/ollibackstrom/kustaa-vaasan-veriviholliset/
Ilmoita asiaton viesti
Kansan onnellisuus johtui siitä että valtion keskusjohto ei juurikaan puuttunut asioihin.
Joku Kalmarin unioni ei näkynyt Suomessa juuri mitenkään.
Ilmoita asiaton viesti
Kansan onnellisuustulkinta se on tuokin. Mitään evidenssiä sille ei ole. Kalmarin unionin näkymättömyys tai näkyminen on tietenkin aihe, josta voi tehdä tulkintoja. Ja niihin Karinen on aina valmis.
Ilmoita asiaton viesti
Totta kai on evidenssiä. Viimeaikaisissa onnellisuustutkimuksissa onnellisuus käsitetään siten että asiat on hyvin.
Keskiajalla asiat oli hyvin. Mm. kivikirkot rakennettiin nopeasti paikallisin voimin ja kenties vain yhden saksalaisen mestarin opastuksella.
Kirkot oli pakattu täyteen seurakunnan omistamia arvoesineitä. Verorasitus oli kohtuullinen ja keskusvalta lähes näkymätön.
Vertaa seuraavaan: Kirkot ryöstettiin, maat ryöstettiin, miehet vietiin sotiin jne. Kirkkojen rakentaminen keskeytyi, osa ei valmistunut koskaan ja osa vasta sadan vuoden kuluttua.
Ilmoita asiaton viesti
Pitää muistaa, että aluksi Kustaa Vaasa oli kapinallinen nuori (vasta n. 27 -vuotias tullessaan huudetuksi kuninkaaksi), joka vastusti unionia, Kalmarin unionia. Nyt etsitään samanlaisia suomalaisia nuoria! Onko tuon ikäistä tyyppiä eduskunnassa? Noh, tässä ovat kaikki, jotka vielä voitaisiin huutaa Suomen Vapaakauppavaltion johtajiksi:
Perholehto Pinja, 26 v. Bergbom Miko, 27 v. Vigelius Joakim, 26. v.
Oinas-Panuma Olga, 23 v.
Itse huutaisin Vigeliuksen johtoon, jännästi keskiaikainen nimi, talonpoikaisaatelia jne. Johtakoon Suomen uudelle tielle!
Ilmoita asiaton viesti
Sweden colonized 1153 and 1550 would have been better to let Finnic people be independent as they were before Swedes came to Sweden
Ilmoita asiaton viesti