Voiton päivä 9.5.2023 Venäjällä

Moskovan Punaisella torilla tänään vietettävä voiton päivä on pidetty perinteisesti päivää länsimaita myöhemmin, koska natsi-Saksa allekirjoitti ensin antautumisasiakirjat länsiliittoutuneiden kanssa ja 9.5. vasta Neuvostoliiton kanssa. Pieni tekninen asia, mutta joka on kuitenkin vuosikymmenten ajan vakiintunut käytäntönä maiden toimissa.

Erityisen mielenkiintoista on, että länsimaissa, Yhdysvalloissa ja Iso-Britanniassa ei ole koskaan näkyvästi juhlittu 8.5. toisen maailmansodan päättymistä, mutta Neuvostoliitto ja Venäjä ovat ottaneet 9.5. aina täyden mainosarvon tästä omasta päivästään. Miksei esimerkiksi Washingtonissa ja Lontoossa ole järjestetty näyttäviä sotilasparaateja 8.5. joihin olisi kutsuttu maailman johtajia mukaan seuraamaan pompöösiä näytelmää kuten Moskovassa on tehty vuodesta 1945 lähtien.

Vuonna 1945 marsalkka Zukov otti vastaan paraatin ilman generalissimus Josif Stalinia. Verinen diktaattori sai omassa maassaan kulttimaineen Neuvostoliiton voitettua diktaattorikollega Adolf Hitlerin natsi-Saksan Euroopan valloituspyrkimyksissään. Kuitenkaan paraateja ei järjestetty Neuvostoliiton aikana kuin vasta 1985 Mihail Gorbatshovin kaudella 40-vuotisjuhlassa ja vuonna 1995 ensimmäistä kertaa Venäjän aikana Boris Jeltsinin johdolla. Tuolloin kutsuttiin myös useiden valtioiden päämiehiä mukaan. Suurin tapahtuma oli vuonna 2005 sodan päättymisen 60-vuotisjuhla. Paikalla oli mm. YK:n pääsihteeri Kofi Annan, valtionpäämiehiä yli 50 valtiosta ja Yhdysvaltain silloinen presidentti George W. Bush, joka herätti huomiota kutsumalla Aleksander Lukashenkaa tuolloin Euroopan viimeiseksi diktaattoriksi. Väite oli totta, mutta tuolloin sen sanomista ääneen paheksuttiin. Bush uskoi vielä tuolloin Putinin teatteriin ja lojaaliuteen länsimaita kohtaan. Hän herätti noloja hymistelyjä kerrottuaan mm. nähneensä tapaamisellaan Putinin sieluun. Vuonna 2015 Putin oli jo pitkälti riisunut naamionsa miehittämällä Krimin niemimaan Ukrainassa, mutta silti tapahtuma 70-vuotisjuhlaparaati järjestettiin melko suurella näkyvyydellä.

Nyt tämän vuoden muistotapahtuma oli vain kalpea varjo entisten vuosien mahtipontisuudesta ja loistosta. Voisi ajatella, että Putin on saanut sitä mitä on tilannutkin. Viljelemällä russofobiaa ja valheita niin Ukrainasta, länsimaista kuin omasta maastaankin Putin on rakentanut valehtelukoneiston ja kulttuurin omaan maahansa. Kukaan ei uskalla sanoa suoraan totuutta tsaarille, kuinka surkeaan jamaan tämän sotahullu pakkomielle Ukrainaan on ajanut oman maan talouden ja kansainvälisen aseman. Kilpailu siitä kuka valehtelee eniten ja onnistuu säilyttämään asemiaan kaoottisessa Hitlerin natsi-Saksaa muistuttavassa hallinnossa on koventunut koko ajan. Oli melkoinen kädenojennus länsimailta ja koko muulta maailmalta osallistua aiemmin juuri Moskovassa venäläisten määrittelemänä ajankohtana heidän voitonjuhliinsa, jotka koettiin yhteiseksi voitoksi. Ei ollut kilpailua missä juhlitaan ja minä päivänä. Nyt kukaan ei halua juhlia enää Putinin valheita. Eivät edes Neuvostoliiton ja Venäjän elossa olevat sotaveteraanit, jotka sotivat oikeutetusti aikanaan Hitlerin hyökkäystä vastaan. Ukrainan sodasta joskus eloon jäävät Venäjän veteraanit eivät koskaan voi muistaa kuin verisiä tappioita ja suurta häpeää omaa maataan ja sen johtoa kohtaan.

On irvokas sattuma, että Ranskan ulkoministeri Robert Schuman esitti ajatuksensa Euroopan hiili-ja teräsyhteisön perustamisesta juuri 9.5.1950, jonka vuoksi päivä on otettu EU:n alueella viralliseksi liputuspäiväksi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu