Vuokranantajien rooli yhteiskunnassa on korvaamaton!

Suomessa toimii poikkeuksellisen paljon yksityisiä vuokranantajia, jotka pitävät kansantalouden ja asuntomarkkinoiden toimivuudesta huolta. Sijoitusasunnoissa on kiinni miljardiomaisuus ja voidaankin puhua kansankapitalismista, jolla jokaisen suomalaisen on mahdollisuus tavoitella taloudellista riippumattomuutta, eläketurvaa tai lisätuloja. Erilaisia asuntosijoitusstrategioita on monia, mutta yhdistävä tekijä ja trendi viime vuosina on ollut asuntosijoittamisen lisääntyminen.

 

Aina ei kuitenkaan tulla ajatelleeksi, että asuntosijottamisella on henkilökohtaisten taloudellisten tavoitteiden lisäksi yhteiskunnallinen rooli ja vaikutus. Suomen vuokramarkkina jakautuu karkeasti kolmelle sektorille – yksityisille, institutionaalisille sijoittajille ja julkisille asunnontarjoajille. Julkinen asuntotuotanto (mm. opiskelija-asunnot ja kaupunkien asunnot) tarjoaa usein edullisen kodin opiskelijalle tai sellaiselle yhteiskunnan jäsenelle, joka ei esimerkiksi luottotietojen menetyksen vuoksi voi saada yksityistä asunto. Siksi onkin tärkeää, että markkinoilla on inhimillisiä vuokranantajia, jotka tarjoavat kodin esimerkiksi paremmassa asemassa olevalle vuokralaiselle, joka ei tällöin vie julkista asuntoa sitä tarvitsevalta ja asuntomarkkinat toimivat kaikkien hyväksi.

 

Julkisten ja institutionaalisten toimijoiden valta ja edunvalvonta perustuu volyymiin ja asemaan, mutta yksityisiä vuokranantajia edustaa oma edunvalvontajärjestö, Suomen Vuokranantajat, jolla on jo yli 20.000 jäsentä. Asuntosijoittamisen nousevasta trendistä kertoo kiihtynyt jäsenmäärän kasvu ja yhdistyksen järjestämien tapahtumien suosio. Vuokranantajat valvovat yksityisten sijoittajien etua yhteiskunnallisessa päätöksenteossa sekä kouluttavat ja neuvovat jäsenistöään. Olen itse liittynyt hyvien vuokranantajien joukkoon vuonna 2019 ja tämän vuoden vuosikokouksessa olen käytettävissä yhdistyksen hallitukseen. Olen osallistunut yhdistyksen tapahtumiin ympäri Suomea ja keskustellut hallitusvaaliin osallistumisesta pitkin vuotta. Päätökseni taustalla on ensisijaisesti kiinnostus yhteisten asioiden hoitoon, yli 15 vuoden kokemus erilaisten yhdistysten ja organisaatioiden johtotehtävistä (jonka uskon olevan yhdistykselle hyödyksi) sekä mahdollisuus tarjota hallitustyössä uniikkia osaamista alustatalouden ja digitalisaation asiantuntijana. Uskon, että täydentäisin erinomaisesti hallitusta, jossa on jo laaja-alaisesti edustusta sekä osaamista vuokranantajakentältä.

 

Suomen Vuokranantajat ry:n vuosikokous järjestetään Helsingissä 8.9. ja äänioikeutettuja ovat kaikki jäsenmaksun maksaneet yhdistyksen jäsenet. Kokoukseen voi osallistua myös etäyhteydellä, mutta tällöin jäsenen tulee ennakkoilmoittautua 4.9. mennessä yhdistyksen toimistolle. Lisätietoja kokousjärjestelyistä saa vuosikokoussivulta ja ehdokkuudestani allekirjoittaneelta!

HenriHaaksiala

Kirjoittaja toimii nykyään kiinteistöalalla kasvuyrityksen yrittäjä-toimitusjohtajana Espoossa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu