Ahvenanmaan valvontasopimus roskakoppaan – Sanna Marinille tehtävä

Pääministeri Sanna Marin kerää pisteitä ympäri maailmaa haukkumalla Vladimir Putinia.
Eikä siinä mitään, Putinille pitääkin lyödä luut kurkkuun, joten antaa mennä vaan. Pelkästään terävillä iskulauseilla omaan PR-laariinsa pisteitä keräämisellä tuskin kuitenkaan on käytännön merkitystä ukrainalaisille, suomalaisista puhumattakaan. Marin voisi one-linereiden heittämisen lisäksi tehdä jotain josta olisi ihan konkreettista hyötyä.
Pääministerimme voisi aktiivisesti ajaa keskellä Naton tulevaa Itämeren meripuolustusaluetta ja vilkkaita laivaväyliä Suomea Suomen alueella valvovan Venäjän konsulaatin lopettamista.
Venäjän konsulaatti Maarianhaminassa valvoo demilitarisointia eli aseettomuutta Suomen ja Neuvostoliiton välisen, vuoden 1940 valtiosopimuksen perusteella. Mitään oikeudellista estettä tälle konsulisopimuksenakin tunnetun sopimuksen yksipuoliselle irtisanomiselle ei ole olemassa. Sopimus rajoitaa Suomen valtiollista suvereniteettia eikä mitään ikuisesti voimassa olevia sopimuksia muutenkaan voi ajatella muuttuvassa maailmassa. Konsulaattisopimuksen kuoppaamiselle ei tarvita mitään Pax-operaatiota kuten YYA-sopimuksen irtisanomisen yhteydessä. Kohtuullista irtisanomisaikaa (esimerkiksi 6 kuukautta) pitää noudattaa tottakai.
Onhan näinä aikoina melkoisen noloa, että hyökkäyssotaa Euroopassa käyvällä häikäilemättömällä Venäjällä – ainoa maa, joka on uhka meidän turvallisuudelle – on oikeus harjoittaa sotilastiedustelua suvereenin Suomen alueella, keskellä tulevaa Naton ”sisämerta”. Tiettävästi tämä Venäjän konsulaatti on ainoa maailmassa, joka ihan virallisesti saa harjoittaa vakoilua. Yleensä konsulaattien tehtävänä on antaa apua ja suojaa asemamaassa matkustaville tai asuville kansalaisilleen, käsitellä viisumihakemuksia ja toimia viennin edistämiseksi. Konsulaatit toimivat yleensä suurlähetystöjen alaisuudessa, mutta huhujen mukaan Maarianhaminan konsulaatti kuuluu Venäjän armeijan organisaatioon, jopa johonkin maihinnousuyksikköön. Mene ja tiedä pitääkö paikkansa, mutta sopisi kuvaan.
Ahvenanmaan varsinainen demilitarisointi perustuu ikivanhoihin, jopa tsaarin-aikaisiin, kansainvälisiin (Pariisi 1856 ja Geneve 1921) sopimuksiin. On selvää, että kun Suomesta tulee Naton jäsen nämäkin sopimukset joutavat romukoppaan – ilman, että siitä tarvitsee seurata mitään muutosta Ahvenanmaan itsehallintoon. Suomi on joka tapauksessa velvollinen puolustamaan Ahvenanmaata ja demilitarisoinnista luopuminen olisi ahvenanmaalaistenkin intressissä. Näiden sopimusten kohtalo on kuitenkin eri kysymys kuin niiden noudattamisen valvominen vihamielisen ja arvaamattoman Venäjän toimesta, konsulisopimuksen nojalla.
Tohtori Jukka Tarkka on ansiokkaasti pitänyt esillä sekä konsulaattikysymystä, että demilitarisointiasiaa, mutta jostain syystä keskustelu ei ole päässyt kunnolla käyntiin. Ilmeisesti pelätään ahvenanmaalaisten närkästymistä. Ihan turhaan – ahvenanmaalaisille voisi kertoa, että jos maakunta olisi heidän toiveidensa mukaisesti liitetty Ruotsiin 1921 ei tuota valvontasopimusta olisi olemassakaan. Ainoa joka siitä hyötyy on Venäjä.
Varmaan täällä Puheenvuorossakin on asiaa käsitelty, mutta kannattaisi taas puhaltaa vauhtia keskusteluun. Ilta-Sanomat on ottanut asian esille aika ajoin, viimeksi muutama päivä sitten.
Tässä olisi Sanna Marinille paikka. Jos hän ajaisi konsulaattisopimuksen irtisanomista saisi asia kansainvälistäkin huomiota. Sillä olisi valtava symboolinen arvo, josta ukrainalaisetkin hyötyisivät. Kun siihen vielä saataisiin yhdistettyä Ottawan miinakieltosopimuksesta irtautuminen olisi se Putinille, Suomen ja Ruotsin Natoon liittymisen jatkeena, melkoinen kasvojenmenetys. Well done Volodya.
Marinin lausahdus ”Venäjän pitää poistua Ukrainasta” sai kansainvälisesti laajan levityksen. Siihen hän voisi nyt lisätä ”Venäjä pois myös Suomesta”.
Ehkä tämä tehtävä kuitenkin on Marinille liian konkreettinen asia. Helpompi taitaa olla populististen hokemien heittäminen, tyyliin Putinia ei saa päästää kuin koiraa veräjästä. Oikeat valtiomiehet – sukupuolesta ja ulkonäöstä riippumatta – päättävät sitten aikanaan mitä tuo käytännössä merkitsee.
[Artikkelikuva Bomarsundin fästinkin pommituksesta Oolannin sodassa 1854 – piirtänyt Edvin T. Dolby]
Ehkä odotetaan että on liitytty NATOon.
Sen jälkeen Venäjän konsulaatti Turussakin joutaa mennä.
Ja vääryydellä takavarikoitu saksalainen omaisuus, siltä osin kuin se on vielä Venäjän valtion omistuksessa, on palautettava suomalaiseen omistukseen.
Ilmoita asiaton viesti
Kun Ahvenanmaan saaristo pääsee NATO:n sisälle, ei venäläiset luovu noin herkullisesta ja keskeiseisestä sijainnista sitten millään. Kaivetaan kaikki mahdolliset asiakirjat ja allekirjoitukset vaatimusten tueksi.
Suunnitelmat ovat jo valmiina suuren joukon venäjän kansalisten muutolle asumaan saarille, jolloin Ahvenanmaa todistettavasti on vanhaa Venäläistä aluetta, ja kuuluu laillisena osana Venäjän federaatioon.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen etu on, että tehdyistä kansainvälisistä sopimuksista pidetään kiinni.
Putinin linja on, ettei tarvitse pitää kiinni. Katso vaikka Ukrainaa.
Miksi lähteä Putinin tielle?
Eiköhän se turvallisuus hoidu parhaiten asioilla, joista vihulainen ei tiedä. Tästä esimerkkinä F-35.
Oolannin sota oli kauhea, mutta se oli kauan sitten. Eihän kukaan hullu tänä päivänä lähde valtaamaan saarialuetta esim. NATO maiden välistä.
Ahvenanmaa olisi Käärmesaari potenssiin miljoona.
Ilmoita asiaton viesti
Tottakai sopimusta noudatetaan niin kauan kuin se on voimassa. Kysymys on sopimuksen irtisanomisesta, jonka jälkeen se lakkaa olemasta voimassa. Kuten olen kirjoittanutkin.
Ilmoita asiaton viesti
Kinuskit kävi Itä-Kiinan merellä morjestamassa yhtä F-35 leijaa niiden Chengdu J-20 jetillä. Tätä mieltä asiasta oli USAF:n kenraali Kenneth Wilsbach.
Ei hyvä, ajattelivat jenkit jotka eivät vielä tienneet kumman leijan kinuskit olivat kopioineet F-22 Raptorin vaiko F-35:n.
Asiaa piti alkaa tietenkin kiireesti selvittämään ja niinpä löytyikin tieto, että Lockheed Martinin alihankkijaan löyhästi kytköksissä ollut imigrantti kinuski oli Kanadasta käsin hakkeroinut USAF:n kruununjalokivien eli sekä F-22 Raptorin että F-35:n salat Lockheed Martinin palvelimelta jo ajat sitten ja saanut siitä jopa tuomion.
Ilmoita asiaton viesti
Ylen tänään avatussa vaalikoneessa näyttää olevan kysymys, pitääkö Ahvenanmaan demilitarisoinnista luopua.
Ilmoita asiaton viesti
Olen kohtuullisen varma, että asia hoituu natojäsenyyden myötä. Niin Maarianhaminan ”valvontakomissio” kuin demilitarisointikin. Toki Venäjän kannalta, jos ja kun sillä on varmaan suunnitelmat saariryhmän miehittämiseksi, ne happanevat sillä hetkellä kun saaristo on keskellä Nato-merta kun miehityksen huolto ja ylläpito olisi täysin mahdoton tehtävä.
Sitä ennen Suomen ei kannata yksinään lähteä ajamaan asiaa.
Ilmoita asiaton viesti
Tuosta valvontakomission sietämisestä olen jokseenkin eri mieltä (vaalikoneasteikolla).
Suomen kannattaa nyt päättäväisesti toimia turvallisuusasioissa, kuten varmaan Viro tekisi, jos se olisi Suomen housuissa.
Varsinaiset demilitarisointisopimukset voivat toki vielä odottaa, kuten blogissa totesinkin, eihän tässä jäniksen selässä olla. Suomella tulisi kuitenkin olla selvästi lausuttu epäilevä suhtautuminen niiden järkevyyteen, eikä siihen päästä jos asiasta ei käydä keskustelua. Vertaan Nato-keskustelun vaisuuteen vielä pari vuotta sitten.
Blogissa ideana oli kuitenkin pakinanomaisesti, että Marinilla olisi tässä oiva mahdollisuus saada jotain konkreettisesti aikaiseksi Venäjän suhteen yleisen räksyttelyn sijasta. Totesin myös että tämä taitaa olla turha toivo.
Ilmoita asiaton viesti
Virolla onkin tukeva selkänoja Natosta.
Lienemme samaa mieltä siitä että Mariksen komissio olisi pitänyt ajaa pois jo aikoja sitten. Mutta itse en enää tässä vaiheessa lähtisi hosupetteröimään nyt kun jäsenyys on (toivottavasti) siinä kinthaalla.
Onneksi Marin on saanut aika paljon muuta aikaiseksi Venäjän suhteen viime aikoina.
Ilmoita asiaton viesti
”Onneksi Marin on saanut aika paljon muuta aikaiseksi Venäjän suhteen viime aikoina”.
Jaa, jäänyt minulta huomaamatta. Mitä varsinaisia tekoja siellä on sellaisia missä ei ole nojauduttu EU:n kantoihin?
Ilmoita asiaton viesti
Marinin toiminta pääministerinä Nato-jäsenyyden hakemisessa ja Ruotsin houkuttelemisessa mukaan ei nyt ole ihan mitätön kuitenkaan?
Ilmoita asiaton viesti
Marin toimi siinä juuri niin kuin pitikin eli juuri niin kuin pääministeriltä on lupa edellyttää. Samoin olisi käynyt vaikka pääministerin nimi olisi ollut joku toinen, mutta ehkä ilman nahkatakkia. Onneksi kansan tahto käänsi Marinin pään.
Ilmoita asiaton viesti
Onneksi niin.
Mutta tarkoitatko että väärin oikein toimittu?
Minusta Marinilta ei ole mitään pois se, että joku muukin olisi toiminut vastaavassa tilanteessa hyvin. Olen kohtalaisen varma, että edeltäjänsä Antti Rinne ei olisi ollut yhtä hyvä tilanteessa.
Vastasin kuitenkin kommenttiisi jossa sanoit, että sinulta on jäänyt huomaamatta Marinin tekevän jotain Venäjän suhteen. Hän on tehnyt enemmän kuin kukaan muu pääministeri tällä vuosituhannella.
Ilmoita asiaton viesti
Marin tehnyt Venäjän suhteen ”enemmän kuin kukaan muu pääministeri tällä vuosituhannella”? Kiinnostava väite, joka varmaan olisi oman bloginsa arvoinen.
Ollaan jo sen verran sivuraiteilla omasta blogistani, että taidan lähteä kevätaurinkoon lenkille, joten muutamaan tuntiin täältä ei tule vastauksia.
Henrik has left the building.
Ilmoita asiaton viesti