Hesari: Puolet kansasta väärässä – entä sitten?

Tänään (10.7.2021) tuli taas tuhti annos Hesarin ilmastonmuutososastolta. 4 juttua, yhteensä 6 sivua.

Jutuista laajin – otsikoitu ”Ilmastonmuutoksen torjunta jakaa ihmiset kahteen leiriin” – kertoo HS-gallupista, jossa oli esitetty kansalaisille ilmastonmuutoksen torjumiseen liittyviä kysymyksiä ja toisen otsikko on ”Kertovatko helteet ilmastonmuutoksesta”.

Jälkimmäisessä lehti siteeraa Ilmatieteenlaitoksen tutkija Mika Rantasta: ”Jos joku väittää, että [nyt päällä olevalla] helleaallolla ei ole mitään tekemistä ilmastonmuutoksen kanssa, todistustaakka siirtyy väitteen esittäjälle”. Tämän – täysin epätieteellisen – sammakon johdosta en käytä aikaani sen enempää tuon artikkelin ruotimiseen vaan jätän jutun omaan arvoonsa. Totean vaan, että vaikka Rantanen pitää itsestään selvänä, että nyt päällä oleva helleaalto johtuu (ihmisen aiheuttamasta) ilmastonmuutoksesta hän silti kertoo, ettei hänen tiedossaan ole ”varsinaista kaiken selittävää syytä Suomen ennätyshelteille”. Tämän tutkijan käsitys ei siis perustu tieteeseen vaan uskoon.

Tuon HS-gallupin olisi voinut tiivistää yhteen kysymykseen: ”Kuinka paljon media ja poliitikot ovat onnistuneet huolestuttamaan sinua ilmastonmuutoksesta pelottelemalla”. Hyvä uutinen on mielestäni se, että suomalaisten näkemykset ”ilmastonmuutoksen torjunnasta” eivät kyselyn valossa ole juurikaan muuttuneet edellisestä kyselystä (2019). Nyt 48% ilmoitti että on tuskin lainkaan tai ainakaan ei kovin paljon huolissaan ilmastonmuutoksesta. Vastakkaista mieltä oli tasan saman verran vastaajista. Suomalaiset ovat näköjään malttaneet pitää jäitä hatuissaan siitäkin huolimatta, että edellisen gallupin jälkeen kuluneen kahden vuoden aikana esimerkiksi Hesari itse on herkeämättä ja intohimoisesti levittänyt ilmastoahdistusta kansalaisiin – mistä tämän päivän lehti on hyvä osoitus.

Vakavampaa on, että Hesari vähättelee sitä, että noin puolet vastaajista eivät niele niille syötettyä ilmastopaniikkia. Suuri osa jutun tekstistä (silmämääräisesti vajaa puolet) ja kuvituksesta (yli puolet) käytetään nimittäin kertomaan siitä mitä mieltä Greenpeace on ilmastonmuutoksesta ja tästä gallupista. Järjestön edustaja Kaisa Kosonen julistaa, että ilmastotoimia pitää tehdä siitä huolimatta, onko koko kansa ”vielä” mukana vai ei. Hänen mielestään näissä ilmastokysymyksissä ei ole meillä ”sitä luksusta, että voisimme jäädä odottamaan” (suuren enemmistön tukea). Päätöksiä on tehtävä joka tapauksessa, hän sanoo. Suomeksi: kansasta välittämättä ja ulkoparlamentaarisin keinoin.

Greenpeacen käyttäminen tämän gallupin tulkitsijana on mielestäni tyyppiesimerkki huonosta journalismista. Järjestö ei ole puolueeton asiantuntija ilmastoasioissa vaan yhden asian punavihreä aktivistiorganisaatio, joka kampanjoissaan usein käyttää väitteitä, jotka ovat liioiteltuja tai jopa vääriä, eivätkä perustu tieteeseen. Näin esimerkiksi ydinvoimaa ja muuntogeenisia organismia vastustaessaan.

Löysi Hesari akateemisen tutkijankin, jonka mielestä puolet kansasta on väärässä. Olisi hirveän tärkeää saada yhteiskunnan tuki ilmastotoimien taakse, sanoo apulaisprofessori Annukka Vainio, ”poliittinen polarisaatio on yksi este tälle ilmastonmuutoksen hillitsemiselle”.

Eikä Hesari jätä persukorttiakaan käyttämättä, tietenkään.

No, miten väärinajattelijat saadaan ruotuun? Pelottelemalla tietenkin. Vedotaan tunteeseen eikä järkeen.

Tällaisia juttuja julkaisevia aviiseja kutsutaan perinteisesti roskalehdiksi.

+38
henrik-lindblom

Poliittisesti sitoutumaton, ankkurinsa nielaissut purjeveneellään maapallon 20 vuodessa kiertänyt juristi ja entinen yritysjohtaja. Ihmettelee nykyisin maailman menoa hyötyliikunnan parissa Saimaan rannalla - välillä kirjallisessakin muodossa. - Usein tahallisesti väärin ymmärretty.
Arvostan ihmisiä jotka etsivät totuutta, mutta varon niitä jotka kertovat löytäneensä sen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu