Kun maan suurimpaan päivälehteen ei voi luottaa – niin mihin sitten?

Helsingin Sanomien asenteellinen tapa tuoda esille ilmastonmuutosagendansa manifesteja saa yhä oudompia muotoja. Entinen laatulehti kirjoitti 1.6.2021 tutkimuksesta jonka mukaan ilmastonmuutoksesta johtuva lämpötilojen nousu on Suomessa aiheuttanut jo yli 40 prosenttia lämpökuolemista ja että synkimmän ennusteen mukaan ne tulevat lisääntymään jopa 242 prosenttia vuosina 2031–2080 verrattuna vuosiin 1971–2020.

Hesarin jutun suurin ongelma on se, mitä siinä ei kerrota. Siinä kirjoitetaan pelkästään lämpenemisen negatiivisista seurauksista ja jätetään kokonaan kertomatta, että kylmyyteen kuolee 17-20 kertaa enemmän ihmisiä kuin lämpöön (Lancet: Cold weather kills far more people than hot weather, Gasparrini et al, 2015) ja että ilmastoon liittyvät kuolemat itse asiassa ovat tällä hetkellä globaalisesti kaikkien aikojen alimmalla tasolla. Toisesta tutkimuksessa, josta kerrotaan Environmental Research julkaisussa viime vuonna, selviää, että juuri kylmyys – ei kuumuus – aiheuttaa 94% kaikista lämpötilasta johtuvista kuolemista.

Tuo Lancet-lehdessä mainittu kylmyyden kakskytkertainen tappavuus kuumuuteen verrattuna viittaa tutkitun 384 paikkakunnan keskiarvoon 13 maassa. Paikallisista oloista selviää Washington Postin jutusta (2016), että esimerkiksi Yhdysvalloissakin melkeinpä joka vuosi kylmät ilmat aiheuttavat jopa moninkertaisen määrän kuolemia kuin lämpimät ilmat.

Jopa YLE, johon ei siihenkään aina voi luottaa ilmastoasioissa sokeasti, kertoi (2018) edellä mainitusta Lancetissa julkaistusta tutkimuksesta melko asiallisesti. Hesarin artikkelissa samasta tutkimuksesta (2018) ei sen sijaan mainita sanallakaan, että kylmä sää todella tappaa enemmän ihmisiä kuin kuuma. YLE jatkoi samasta aiheesta pari viikkoa myöhemmin referaatilla kotimaisesta tutkimuksesta, joka osoitti, että matalan lämpötilan vaikutukset ovat huomattavasti haitallisemmat kuin lämpimän. Lisäksi vain vähäinen lämpötilan lasku aiheuttaa suurimman osan terveyshaitoista eivätkä paukkupakkaset.

Hesarin ilmastonmuutosjutut perustuvat harkittuun kirsikanpoimintaan, jossa kerrotaan vaan ne seikat jotka tukevat lehden ilmastokriisiagendaa, jolloin näennäisesti todistetaan, että tuomionpäivä kolkuttaa portille lähitulevaisuudessa ellemme alistu ilmastopaniikkiin. Ilmeisesti jopa lehden toimituksessa jouduttiin kuitenkin tällä kertaa myöntämään 1.6.2021 päivätyn kirjoituksen yksipuolisuus, sillä kaksi päivää myöhemmin julkaisivat lyhyen kirjoituksen, jossa vähin äänin myönnettiin, ettei ilmastonmuutos sittenkään lisää kuolemia Suomessa. Tyylinsä mukaisesti toimitus ei kuitenkaan malttanut jättää asiaa siihen, vaan päätti kirjoituksen tutuksi tulleella liturgialla: – ’Ellei ilmaston lämpenemistä saada pysähtymään, lämpötilaan liittyvät kuolemat lisääntyvät [maailmanlaajuisesti]. Suomikaan ei voi ”ristiä käsiään ja jatkaa entiseen malliin’, jos ilmasto kuumenee muualla sietämättömäksi ja ilmastopakolaiset lähtevät liikkeelle’. Mitään lähdettä tai perustelua tälle loppukaneetille ei annettu. Tuskinpa kuumat kelit kuitenkaan vähenevät Kaakkois-Aasiassa tai muualla sen johdosta, että esimerkiksi Hanasaaren suhteellisen vähäpäästöinen hiilivoimala suljetaan ja suomalaiset siirtyisivät halvoista polttomoottoriautoista kalliisiin sähköautoihin ja lopettaisivat lihansyönnin.

Mitä ihmettä Helsingin Sanomissa on tapahtunut viime vuosina? Olen lukenut Hesaria 60 vuotta, joten tiedän mistä puhun. Jos maan suurin päivälehti kirjoittaa asioista vääristellen, niin mihin voi enää luottaa? Kehotan suhtautumaan entistä kriittisemmin tämän aviisin kirjoituksiin.

Esimerkki: Lämpötiloista aiheutuneiden kuolemien suhteellinen osuus kaikista kuolemista Britanniassa 1985-2011.

Lisää aiheesta edellisessä puheenvuorossani.

+42
henrik-lindblom

Poliittisesti sitoutumaton, ankkurinsa nielaissut purjeveneellään maapallon 20 vuodessa kiertänyt juristi ja entinen yritysjohtaja. Ihmettelee nykyisin maailman menoa hyötyliikunnan parissa Saimaan rannalla - välillä kirjallisessakin muodossa. - Usein tahallisesti väärin ymmärretty.
Arvostan ihmisiä jotka etsivät totuutta, mutta varon niitä jotka kertovat löytäneensä sen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu