Media ansaitsee kritiikkinsä – ja juuri nyt sähkökriisin johdosta

Viime aikoina on julkaistu monta terävää blogia tuulivoimasta. Tämä kirjoitus ei kilpaile niiden kanssa vaan kysymys kuuluu, miksi media ei kerro tuulivoiman ongelmista osana maamme sähköverkkoa. Tuulivoiman monet kiistattomat ympäristöhaitat jäävät kirjoitukseni ulkopuolelle.

YLE:n klo 17 uutisissa (21.8.2023) kerrottiin sähkön huimasta pörssihinnasta, joka lähenteli 70 snt/kWh. Syitä mainittiin vain kaksi: 1) yllättävät huoltotoimenpiteet Olkiluodossa ja 2) ongelmat sähkönsiirrossa Ruotsin ja Suomen välillä. Älytön hintataso perustui YLE:n mukaan siis vain näistä syistä johtuvaan sähkön puuteeseen Suomen Tasavallassa.

Sanallakaan ei mainittu, että Suomeen rakennetusta tuulivoimakapasiteetista, joka on 5.865 MW oli (klo 17:04) käytettävissä (tuulen puutteesta johtuen) vain 165 MW eli 2,8%. Käänteisesti tämä tarkoittaa, että jätettiin uutisissa kertomatta, että tuulimyllyistä 97,2% seisoivat tumput suorina samaan aikaan kun meiltä puuttui sähköä. Aivan saman havainnon tein MTV:n uutislähetyksestä klo 18.

Hufvudstadsbladet (hbl.fi) otsikoi ”Monet valitettavat yhteensattumat johtavat sähkön taivaata hipoviin hintoihin” (Många olyckliga sammanträffanden ger skyhögt elpris) ja annetaan ymmärtää, että ongelman syy oli kantaverkkoon kohdistuneet ”yllättävät” huoltovaatimukset. Siitäkin huolimatta, että korkeiden hintojen ennustetaan jatkuvan ainakin syyskuuhun. Husiksessa sentään sivulauseessa todettiin että tuulen puutteellakin oli jokin merkitys. Hesarissa kirjoitetaan pääasiassa ”sähköjärjestelmän häiriöistä”.

Tavallinen omilla aivoillaan ajatteleva rivikansalainen seuraa varmaan tällaisia uutisia varsin epäuskoisena. Ensinnäkin tasavallan sähkönhuolto pitäisi poliitikoiden vastuulla suunnitella sellaiseksi, että se pelaa nikottelematta normaaleissa kansallisissa turvalliuusoloissa ja kohtuullisesti jopa kansainväilisissä kriisioloissa. Ylihintainen sähkö on käytännössä sama kuin sähkön puute, jos kansalaisilla ei ole varaa siihen. Poliitikoiden vastuulla on myös ”valitettavien sattumien” ennakoiminen – eikä tämä ajankohtainen saatavuusvaje suinkaan mistään puskista edes tullut. Nyt on kesäisen lämmin, elokuun aurinkoinen päivä ja kulutus puolet siitä mitä se voisi olla talven paukkupakkasilla. Silti järjestelmä piiputtaa.

Uusi normaali? Klikkaa hiiren vasemmalla näppäimellä, niin saat suuremman kuvan.

Eivät ”valitettavat yhteensattumat” voi johtaa hintojen viisitoistakertaistumiseen (kuva 2). Jos voivat, on koko järjestelmässä jotain mätää.

Nykyiseen tilanteeseen ovat johtaneet monet onnettomat poliittiset päätökset, joista suuri osa liittyy vihreään ideologiaan, joka on kääntymässä yhä enemmän itseään vastaan.

Siirryin itse viikko sitten pörssisähköön kun kiinteä 2 vuoden sopimukseni umpeutui. Aikaisemmin maksoin 4,55 snt/kWh. Tänään halvin tuntihinta on 12,29 ja kallein 68,70 eli n. 3-15 kertaa entistä kalliimpi. Päälle vielä sähkönmyyjän marginaali n. 0,5 snt. Tilanne on epätodellinen (kuva 2).

Kuva 2.

Tämä energiakriisi johtuu oleellisesti poliitikoiden täydellisestä epäonnistumisesta. On luonnollista, että poliitikot, ja heidän nimittämänsä virkamiehet, yrittävät löytää monen kansalaisen, varsinkin pientaloasukkaan, taloudellista katastrofia merkitsevälle hinnanousulle muita selityksiä kuin omat tai edustamansa ideologian virhearviot. Sitä en kuitenkaan tajua miksi myös media haluaa lakaista ongelmat maton alle melkeinpä vain olankohahduksella.

Lopuksi kuva maamme tuulivoimaloiden tuotannosta heinäkuussa 2023. Pahimmillaan rakennetusta kapasiteetista saatiin 0-tuottoa ja parhaimmillaankin vain hetkellisesti 50%. Koko kuukauden keskiarvo oli 13,6%. Harvinaisen huono diili! Havainnollistin tuotannon määrän keltaisella värityksellä, joten koko käyrien yläpuolelle jäävä valkoinen pinta-ala (86,4%) edustaa hukkainvestointia, joka pitää korvata jollain muulla tuotannolla.

Energiakriisi ei ole seuraus mistään luonnonlaista vaan useiden epäonnistuneiden poliittisten päätösten summa. Miksei siitä kerrota mediassa oikeilla sanoilla.

Laitoin tuohon loppuun pisteen enkä kysymysmerkkiä.

henrik-lindblom

Poliittisesti sitoutumaton, ankkurinsa nielaissut purjeveneellään maapallon 20 vuodessa kiertänyt juristi ja entinen yritysjohtaja. Ihmettelee nykyisin maailman menoa hyötyliikunnan parissa Saimaan rannalla - välillä kirjallisessakin muodossa. - Usein tahallisesti väärin ymmärretty.
Arvostan ihmisiä jotka etsivät totuutta, mutta varon niitä jotka kertovat löytäneensä sen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu