Media ansaitsee kritiikkinsä – ja juuri nyt sähkökriisin johdosta

Viime aikoina on julkaistu monta terävää blogia tuulivoimasta. Tämä kirjoitus ei kilpaile niiden kanssa vaan kysymys kuuluu, miksi media ei kerro tuulivoiman ongelmista osana maamme sähköverkkoa. Tuulivoiman monet kiistattomat ympäristöhaitat jäävät kirjoitukseni ulkopuolelle.
YLE:n klo 17 uutisissa (21.8.2023) kerrottiin sähkön huimasta pörssihinnasta, joka lähenteli 70 snt/kWh. Syitä mainittiin vain kaksi: 1) yllättävät huoltotoimenpiteet Olkiluodossa ja 2) ongelmat sähkönsiirrossa Ruotsin ja Suomen välillä. Älytön hintataso perustui YLE:n mukaan siis vain näistä syistä johtuvaan sähkön puuteeseen Suomen Tasavallassa.
Sanallakaan ei mainittu, että Suomeen rakennetusta tuulivoimakapasiteetista, joka on 5.865 MW oli (klo 17:04) käytettävissä (tuulen puutteesta johtuen) vain 165 MW eli 2,8%. Käänteisesti tämä tarkoittaa, että jätettiin uutisissa kertomatta, että tuulimyllyistä 97,2% seisoivat tumput suorina samaan aikaan kun meiltä puuttui sähköä. Aivan saman havainnon tein MTV:n uutislähetyksestä klo 18.
Hufvudstadsbladet (hbl.fi) otsikoi ”Monet valitettavat yhteensattumat johtavat sähkön taivaata hipoviin hintoihin” (Många olyckliga sammanträffanden ger skyhögt elpris) ja annetaan ymmärtää, että ongelman syy oli kantaverkkoon kohdistuneet ”yllättävät” huoltovaatimukset. Siitäkin huolimatta, että korkeiden hintojen ennustetaan jatkuvan ainakin syyskuuhun. Husiksessa sentään sivulauseessa todettiin että tuulen puutteellakin oli jokin merkitys. Hesarissa kirjoitetaan pääasiassa ”sähköjärjestelmän häiriöistä”.
Tavallinen omilla aivoillaan ajatteleva rivikansalainen seuraa varmaan tällaisia uutisia varsin epäuskoisena. Ensinnäkin tasavallan sähkönhuolto pitäisi poliitikoiden vastuulla suunnitella sellaiseksi, että se pelaa nikottelematta normaaleissa kansallisissa turvalliuusoloissa ja kohtuullisesti jopa kansainväilisissä kriisioloissa. Ylihintainen sähkö on käytännössä sama kuin sähkön puute, jos kansalaisilla ei ole varaa siihen. Poliitikoiden vastuulla on myös ”valitettavien sattumien” ennakoiminen – eikä tämä ajankohtainen saatavuusvaje suinkaan mistään puskista edes tullut. Nyt on kesäisen lämmin, elokuun aurinkoinen päivä ja kulutus puolet siitä mitä se voisi olla talven paukkupakkasilla. Silti järjestelmä piiputtaa.

Eivät ”valitettavat yhteensattumat” voi johtaa hintojen viisitoistakertaistumiseen (kuva 2). Jos voivat, on koko järjestelmässä jotain mätää.
Nykyiseen tilanteeseen ovat johtaneet monet onnettomat poliittiset päätökset, joista suuri osa liittyy vihreään ideologiaan, joka on kääntymässä yhä enemmän itseään vastaan.
Siirryin itse viikko sitten pörssisähköön kun kiinteä 2 vuoden sopimukseni umpeutui. Aikaisemmin maksoin 4,55 snt/kWh. Tänään halvin tuntihinta on 12,29 ja kallein 68,70 eli n. 3-15 kertaa entistä kalliimpi. Päälle vielä sähkönmyyjän marginaali n. 0,5 snt. Tilanne on epätodellinen (kuva 2).

Tämä energiakriisi johtuu oleellisesti poliitikoiden täydellisestä epäonnistumisesta. On luonnollista, että poliitikot, ja heidän nimittämänsä virkamiehet, yrittävät löytää monen kansalaisen, varsinkin pientaloasukkaan, taloudellista katastrofia merkitsevälle hinnanousulle muita selityksiä kuin omat tai edustamansa ideologian virhearviot. Sitä en kuitenkaan tajua miksi myös media haluaa lakaista ongelmat maton alle melkeinpä vain olankohahduksella.
Lopuksi kuva maamme tuulivoimaloiden tuotannosta heinäkuussa 2023. Pahimmillaan rakennetusta kapasiteetista saatiin 0-tuottoa ja parhaimmillaankin vain hetkellisesti 50%. Koko kuukauden keskiarvo oli 13,6%. Harvinaisen huono diili! Havainnollistin tuotannon määrän keltaisella värityksellä, joten koko käyrien yläpuolelle jäävä valkoinen pinta-ala (86,4%) edustaa hukkainvestointia, joka pitää korvata jollain muulla tuotannolla.
Energiakriisi ei ole seuraus mistään luonnonlaista vaan useiden epäonnistuneiden poliittisten päätösten summa. Miksei siitä kerrota mediassa oikeilla sanoilla.
Laitoin tuohon loppuun pisteen enkä kysymysmerkkiä.
Niin, nyt siis Suomen viidestä ydinreaktorista yksi on suunnitellussa ja toinen ennakoimattomassa huollossa samalla kun suuri osa siirtoyhteyksistä Ruotsiin on poissa käytössä. Tuo Ruotsin siirtoyhteyden huolto liittyy muuten rakennettavaan uuteen siirtoyhteyteen, jolla rajasiirtokapasiteetti aikanaan liki kaksinkertaistuu. Se on erinomainen investointi sähkön tulevan hintavakauden kannalta.
Koko elokuun tänne on kirjoitettu blogeja, kuinka sähkö on liian halpaa. Nyt sitten tuulivoiman tuottaessa huonosti on pari päivää kallista, ja meillä kuulemma on kriisi päällä. Kuitenkin yhteiskunta toimii ja sähköä virtaa töpselistä. Pörssisähkön käyttäjän kannattaa huomioida tämä tilanne vaikkapa jättämällä sähkösauna lämmittämättä ja ajastamalla pyykinpesukone yöaikaan.
Tuulivoiman vähäinen tuotto heinäkuussa ei ole mikään yllätys, kesällä tuuliolosuhteet ovat Suomessa tunnetusti huonot. Samaan aikaan Suomen aurinkosähkökapasiteetti jo tuottaakin merkittävästi.
Ilmoita asiaton viesti
Kansalaisten pitää jättää saunat kylmiksi ja pestä pyykit öisin koska poliitikot ovat epäonnistuneet? Niinpä!
Ilmoita asiaton viesti
Sen kun lämmität saunasi, mutta se maksaa nyt enemmän kuin maksoi viikko sitten, ja todennäköisesti viikon kuluttua on taas halvempaa.
Se todellinen energiakriisi syntyi Ukrainan sodasta. Ilman sitä meille tälläkin hetkellä virtaisi 1,5 GW sähköä Venäjältä ja lisäksi venäläistä putkikaasua, jolla tuottaisimme lisää sähköä. Energiajärjestelmämme on tästä kriisistä toipunut erittäin hyvin. Poliitikkojen osuudesta asiaan en sano muuta kuin että ainakaan he eivät sitä ole sössineet.
Ilmoita asiaton viesti
Ei, energiakriisi käynnistyi jo vuotta ennen Ukrainan sotaa laittaen mm ssa teollisuuden polvilleen. Tehtaita suljettiin, korkeiden energian hintojen johdosta. Syynä edelliseen oli politikkojen aiemmin tekemät typerät päätökset, joiden vaikutukset heijaistuivat Nordpoolin markkina-alueelle.
On hyvä muistaa, että talousmahti Saksan kaasun toimittamisen takana oli poliittiset tahot. Lipposta myöten. Muistaakseni Saksaa varoitettiin laittamasta kaikkia munia samaan koriin. Mm ssa Ydinvoimaloiden sulkeminen poliitikkojen ohjauksella oli virhe. Hiilivoima on sitten vielä ihan oma lukunsa.
Toimivien voimaloiden sulkeminen ilman tasaista virtaa tuottavia korvaavia energialähteitä on mielestäni suurimman luokan hölmöyttä.
Maakunta maksaa typeryydestä aina.
https://www.energinyheter.se/en/node/24865
Ilmoita asiaton viesti
Putin alkoi rajoittaa kaasun toimituksia EU:hun jo ennen Ukrainan sotaa.
Ilmoita asiaton viesti
Nord Stream ykkösen venttiiliä alettiin sulkemaan vasta kesäkuussa 2022. Kokonaan se meni kiinni elokuussa -22 .
Sähkön hintaenkka oli Joulukuussa 2021.
Ilmoita asiaton viesti
Euroopan energiakriisi alkoi ENNEN UKRAINAN SOTAA, kun vuosi 2021 oli varsin tyyni ja tuuleton.
Euroopan energiakriisi: syyttää vihreää energiapolitiikkaa
Kirjoittaja Steve Goreham – 28. kesäkuuta 2023, poimintoja seuraavassa
https://www.masterresource.org/european-union-eu/europes-crisis-green-energy-2022/?
”Euroopan oppitunti on, että riippuvuus tuulivoimasta, aurinkoenergiasta ja tuontimaakaasusta on kallista ja riskialtista energiapolitiikkaa. Jos koet hiljaisen vuoden, kylmän talven, kauppasaarron tai sodan, et voi nostaa tuulta ja aurinkoa.”
”Viimeisten kahden vuosikymmenen aikana perinteisten voimalaitosten sulkemiset ja uusiutuvan energian politiikka ovat tehneet Euroopan maista erittäin riippuvaisia satunnaisten tuuli- ja aurinkolähteiden sekä maakaasun yhdistelmästä. Yli 100 ydinvoimalaa oli suljettu tai sen oli määrä sulkea, mukaan lukien 30 Saksassa ja 34 Yhdistyneessä kuningaskunnassa.”
”Energia on siis muutakin kuin sähköä. Vuoteen 2021 mennessä tuuli-, aurinko- ja maakaasu tuottivat 48 prosenttia Saksan sähköstä ja suurimman osan kulutetusta sähköstä Italiassa (63 %), Isossa-Britanniassa (64 %) ja Alankomaissa (78 %). Alankomaissa asunnot saavat 83 prosenttia lämmitysenergiastaan maakaasusta ja kaasu tuottaa 78 prosenttia Britannian kotien lämmityksestä.”
Maakaasupörssin hintavaikutus tulettoman vuoden jälkeen
”Vuonna 2021 tuuli ei juurikaan puhallut Euroopassa. Tuulen sähköntuotanto laski 20 ja 30 prosenttia historiallisista normeista . Tuulivoiman menetyksen kompensoimiseksi sähkölaitokset polttivat kaasua sähkön tuottamiseksi. Vuoden loppuun mennessä maakaasuvarastot olivat poikkeuksellisen alhaiset ja kaasun hinnat nousivat.”
”Maakaasun hinnat Euroopassa olivat keskimäärin noin 13 ꟷ18 euroa megawattitunnilta (€/MWh) vuosina 2019 ja 2020. Talouden elpyessä ja tuulisähkön tuotannon vähentyessä vuoden 2021 aikana hinnat nousivat 80 €/MWh joulukuuhun 2021 mennessä . hintojen nousu noin viisinkertaiseksi verrattuna kaksi kuukautta ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Myös sähkön hinnat nousivat pilviin, kuusinkertaisesti vuoden 2021 loppuun mennessä, jälleen ennen hyökkäystä.”
”Metallintuottajat ryöstettiin. Yksi tonni alumiinia vaatii noin 15 megawattituntia tehoa, joka maksaa 7 000 euroa elokuun 2022 hinnoilla, mutta se voitaisiin myydä vain alle 2 500 eurolla. Puolet Euroopan alumiini- ja sinkkituotannosta joutui sulkemaan . Sadat kemian-, lannoite-, energia-, metalli-, teräs-, lasi-, paperi- ja elintarvikejalostusyritykset kamppailivat toimiessaan. Energiapolitiikka näyttää luoneen pöydän uudelle deindustrialisoinnin aikakaudelle Euroopassa.
Julkisesti Euroopan virkamiehet tukevat edelleen Net Zeroa ja siirtymistä uusiutuvaan energiaan. Mutta kansakunnat (SUOMEA LUKUUN OTTAMATTA) ovat vetäytymässä vihreästä politiikasta.”
TÄSTÄ TEIN BLOGINKIN
”Euroopan parlamentti äänesti 6. heinäkuuta 2022 ydin- ja maakaasuhankkeiden luokittelemisesta ”ympäristön kannalta kestäviksi”. Alankomaat aloitti uudelleen kaasunporauksen, ja Tanska, Italia ja Norja ilmoittivat suunnitelmistaan lisätä kaasun tuotantoa. 25 uutta nesteytetyn maakaasun (LNG) tuontiterminaalia oli työn alla tai suunnitteilla syksyyn 2022 mennessä. Yhdysvalloista ja muista maista vuoden 2022 aikana tapahtuva LNG-kuljetusten ramppi piti valot päällä Euroopassa tänä talvena.
Kaasun hintojen huiman nousun myötä sähköntuotanto hiilestä Ranskassa, Saksassa, Italiassa, Alankomaissa, Espanjassa ja Isossa-Britanniassa kasvoi yli 20 prosenttia vuodesta 2021 vuoteen 2022 yhteensä. SAKSA KÄYNNISTI UUDELLEEN 27 hiilivoimalaa. Tämä lisääntynyt hiilen kulutus oli vastoin kansallisia sitoumuksia hiilen asteittaisesta käytöstä poistamisesta.”
Tuuli ja aurinko ovat erittäin suuri riski yhteiskunnan energianhuoltovarmuudelle (sähkö- sekä lämpöenergia), eikä sitä kalliilla vedyn tuotannolla poisteta, mutta saadaan energian hinnan moninkertaisiksi. Tätä asiaa ei uskota, koska vihreä hypetys on sumentanut median toimittajien ja päättäjien aivot Suomessa. Siperia kyllä ajastaan opettaa.
Ilmoita asiaton viesti
Eiköhän tässä ole kyse vakaudesta yleensäkkin elämässä.
Tämähän menee järjettömäksi,kun sinun täytyy roikkua päivittäin netissä seurataksesi epävakaata sähköjärjstelmää,milloin sinulla on varaa käyttää sähköä.
Tämäkö on mielestäsi edityksellistä ja järkevää toimintaa?
Mielestäni,ne jotka tuottavat sähköä kansantalouteemme,pitäisi olla vastuussa tuottaa jotain x määrää kapasiteetistaan.Eikä levitellä käsiään tuulettomina päivinä.
Oliko se toissapäivänä,kun tuuli-ja aurinkovoima tuottivat yhteensä 300MW:tä.Sitten ostellaan Virosta kallista hiilivoimasähköä.
Täytyy sanoa,että nerous on voimissaan!
Ilmoita asiaton viesti
Parin päivän poikkeustilanteesta ei kannattaisi vetää pitkälle meneviä johtopäätöksiä sähkön hintaan tai ominaispäästöihin liittyen.
Ilmoita asiaton viesti
Siinähän se onkin,kun ei jää pariin päivään.
Tämän maan touhut tuntien siitä tulee olemaan jatkuva riesa.
Ilmoita asiaton viesti
Jos et halua seurata sähkön hintaa, tee kiinteähintainen sopimus.
Ilmoita asiaton viesti
Hallitus ei tosiaankaan ole tilanteen tasalla, vaihtoon.
Ilmoita asiaton viesti
Hallitushan vasta vaihdettiin.
Entiselle sosialistihallitukselle, joka sössi kaiken minkä sössiä voi, annettiin kenkää.
Mikä tässä maassa enää toimii, sosialistien jäljiltä?
Ilmoita asiaton viesti
Auttaako mitään,kun edellinenkään ei ollut?
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa lienee edelleen satojatuhansia saunoja,joiden lämmittäminen ei tänäänkään maksa kuin pikku sylyksen klapeja.
Varmasti näillä kritisoijillakin.
Ilmoita asiaton viesti
Paljonko se pikku sylys maksaa, jos ei omista metsää? Ehkä vitosella saa.
Ilmoita asiaton viesti
”Nyt sitten tuulivoiman tuottaessa huonosti on….”
Sehän on tainnut tuottaa huoosti koko olemassaolonsa ajan, mutta eipä meidakaan korviaan lotkauta? Tänne on ihan turha panna myllyjä seisomaan tumput suorina. niinpäniin, mutta kun…..sillä on niin hyvä rahastaa?
Ilmoita asiaton viesti
Jyrkästi eri mieltä. Vaikkapa viime talvena, kun OL3:ssa korjattiin syöttövesipumppuja ja siirtoyhteydet Venäjältä olivat poissa käytöstä, olisimme olleet todella suurissa ongelmissa ilman tuulivoimaa.
Ilmoita asiaton viesti
OL3 tuli sähkötuotantoon Huhtikuussa 2023.
Viime talven pelasti talven leutous ja suosiolliset ilmavirtaukset.
Tämän hetkistä vastaava tilanne oli viime talvena 16.11.2022- 4.12.2022. Ei tuullut nimeksikään. Esim. Pe 2.12.2022 klo 10:00
– 442,7 €/MWh
– tuulivoima 153 MW
– sähkön tuonti 1761 MW
Ei tuulivoima mitään pelastanut.
Pelastaja oli leutotalvi + alkava lama (=pieni sähkön kulutus).
Ilmoita asiaton viesti
Ja nämä silloin harmittelivat,kun ei tule kunnon pakkaskautta kuten silloin ennen.
On typerää hakea vuoden tuulettomin päivä,ja tehdä siitä blogi kerta toisensa jälkeen.
Ilmoita asiaton viesti
Tuuleton jakso kesti pari viikkoa, jona aikana sähkön spot hinnat heiluivat 150 ja 450 €/MWh välillä. Kovempi pakkanen tarkoitti kovempaa hintaa.
Kuka on harmitellut, ettei viime talvena tullut kovia pakkasia? Leuto talvihan pelasti tilanteen.
Mutta ne pakkastalvet ovat tulossa.
Ilmoita asiaton viesti
Tiedät kyllä kuka.
Mitä tilanteeseen nyt tulee,niin tilannehan alkoi siitä, kun OL2 jouduttiin sulkemaan ennakoimatta. Samalla oltiin Ruotsin siirtoyhteyttä vahvistamassa,eli käytännössä tuplaamassa. Kolmanneksi Loviisan toinen voimala laitettiin vuosihuoltoon samaan aikaan.
Toki tuulettomuudellakin on osansa hintaan.
Ei kuitenkaan pitäisi kenellekään olla epäselvää,että tämä hinnannousu johtuu huonosta tuurista sähköntuotannossamme. Olemmehan vain reilun 1000 MW miinuksella.
Viikon jälkeen taas itketään kuinka tuulee liikaa,ja sähkö on miinuksella.
Ilmoita asiaton viesti
Meillä näyttää olevan sitä huonoa tuuria jatkuvasti.
Siis kansalaisilla.Eihän lamat ja muut heikot hetket koske päättäjiä.
Linnanjuhlat ne vaan rokkaa!
Ilmoita asiaton viesti
”Tuuleton jakso kesti pari viikkoa, jona aikana sähkön spot hinnat heiluivat 150 ja 450 €/MWh välillä. Kovempi pakkanen tarkoitti kovempaa hintaa.”
Vuonna 2022 sähkön hinnassa oli kaksi korkeaa hintapiikkiä, elokuussa ja joulukuussa. En muista että elokuussa olisi ollut pakkasta.
Tässä Energiateollisuus kertoo sen, miten sähkön markkinahinta OIKEASTI vuonna 2021 ja 2022 määräytyi:
”Suomessa, Pohjoismaissa ja Euroopassa sähkön hinta nousi merkittävästi alkaen 2021 loppukesällä. Vuoden 2022 jälkipuoliskon aikana sähkön markkinahinta saavutti Suomessa tähänastiset huippunsa elo- ja joulukuussa. Sähkön tukkumarkkinahintojen nousun taustalla on moninaisia erilaisia syitä, jotka vaikuttavat markkinahintoihin ja vaikutussuhteet ovat monimutkaisia. Euroopassa vallitseva sotatilanne on entisestään hämärtänyt tulevaisuudenkuvaa. Ilmastotoimien jarruttaminen ei olisi oikea ratkaisu, sillä sähkön hintaa on nostanut liiallinen riippuvuus fossiilisista polttoaineista. Päin vastoin, vihreä siirtymä on tullut entistä kiireellisemmäksi ja välttämättömämmäksi.
Euroopassa maakaasu on merkittävä sähköntuotannon polttoaine, vaikkei se sitä ole Suomessa. Merkittävin tekijä melko pitkään vallinneiden nousseiden ja kalliiden sähkön hintojen taustalla on Euroopassa kaasun riittävyyshuolista seurannut kaasun, ja sen perässä hiilen kohonnut hinta. Voi arvella Venäjän pohjustaneen hyökkäystä Ukrainaan vähentämällä maakaasun vientiä Eurooppaan jo 2021 aikana. Kaasuvarastojen tila oli vajaa jo syksyllä 2021. Myös päästöoikeuksien voimakkaasti kohonneet hinnat nostavat osaltaan fossiilisen energiantuotannon kustannuksia.. Kuivuus haittasi vesivoiman tuotantoa koko Euroopassa vuonna 2022. Ranskan ydinvoimakapasiteetista oli korroosio-ongelmien takia ajoittain yli puolet poissa käytöstä ja merkittävä osa edelleen. ”
https://energia.fi/energiapolitiikka/ajankohtaista_sahkomarkkinoista
Huomionarvoista on, että edellisessä tekstissä ei mainita sanallakaan tuulivoimaa. Kyllä, tuulivoima / lauha talvi pelasti viime talvena paljon, mutta tuulivoima tai sen puute EI OLLUT syynä sähkön korkeisiin markkinahintoihin Euroopassa eikä sitä myöten myöskään Suomessa. Lyhyesti kuvailtuna syy vuoden 2021 ja varsinkin vuoden 2022 korkeisiin sähkönhintoihin oli liiallinen luottaminen roistovaltio Venäjään ja siltä saatavaan maakaasuun. Sekä yleisesti liiallinen riippuvuus fossiilisista polttoaineista Euroopan sähköntuotannossa. Sen jälkeen tulevat vesivoimavarastojen vähäisyys, Ranskan ydinvoimaloiden ongelmat, ynnä muut syyt. Mutta nyt on opittu, paljon ja lyhyessä ajassa.
”Mutta ne pakkastalvet ovat tulossa.”
Pitkäaikaisten tilastojen valossa ei todellakaan ole tulossa, vaan on erittäin todennäköistä että talvet jatkavat lämpenemistään.
Siksipä kysyn: Mihin tietoon tuo sinun tekemä povaus pakkastalvista perustuu? Ilmeisesti nettidiletanttien tietotoimiston tietoihin, koska et uskalla lyödä asiasta vetoa.
Ilmoita asiaton viesti
Keski- ja Etelä-Eurooppa ovat eri alueita kuin Suomi ja Pohjois- Ruotsi.
Joten niistä on nyt aivan turha lässyttää tässä yhteydessä.
1.8.2022 klo 20:30: 472,5 €/MWh, tuulivoima 187 MW/3916 MWas.
9.8.2022 klo 09:30: 426,2 €/MWh, tuulivoima 200 MW/4155 MWas.
18.8.2022 klo 10:00: 630,1 €/MWh, tuulivoima 147 MW/4171 MWas.
25.8.2022 klo 20:30: 748,4 €/MWh, tuulivoima 133 MW/4171 MWas.
Eli minulle tämä on täysin selvä: kun ei tuullut, sähkö oli kallista.
Elokuussa 2022 sähkön siirto Pohjois Ruotsista toimi normaalisti. Mutta se ei auttanut (sähkön hintaan); kun Suomessa (tuulivoima alueella) ei tuule, niin ei tuule Pohjois Ruotsissakaan.
Tällä hetkellä Pohjois Ruotsista ei saada sähköä, mutta tuulivoiman asennettu teho on viime Elokuusta lisääntynyt 1842 MW, mutta se ei näy missään.
Tuulivoima vaatii varavoiman, jota ei ole riittävästi. Eikä tule.
Ongelma tulee pahenemaan tuulivoiman lisääntyessä.
Ilmoita asiaton viesti
”Keski- ja Etelä-Eurooppa ovat eri alueita kuin Suomi ja Pohjois- Ruotsi.
Joten niistä on nyt aivan turha lässyttää tässä yhteydessä.
1.8.2022 klo 20:30: 472,5 €/MWh, tuulivoima 187 MW/3916 MWas.
9.8.2022 klo 09:30: 426,2 €/MWh, tuulivoima 200 MW/4155 MWas.
18.8.2022 klo 10:00: 630,1 €/MWh, tuulivoima 147 MW/4171 MWas.
25.8.2022 klo 20:30: 748,4 €/MWh, tuulivoima 133 MW/4171 MWas.
Eli minulle tämä on täysin selvä: kun ei tuullut, sähkö oli kallista.”
Tuuli vaikuttaa sähkön hintaan, mutta ei yksistään määritä sitä. Sähkön markkinahinnan määrittää kallein tuotantotapa, ja se oli 2022 maakaasu. Tuota faktaa ei muuta se, että setämiehet kirjoittelevat eriäviä mielipiteitään nettiin.
Uutinen 9.9.2022:
”Rajusti noussut maakaasun hinta määrittää tällä hetkellä kaiken sähkön hintaa…
Suurin osa sähköstä tuotetaan teknologioilla, joiden kustannukset eivät ole nousseet maakaasun tapaan. Tällaisia ovat muun muassa tuulivoima, ydinvoima ja vesivoima. Ensisijaisesti kysyntä täytetään hyödyntämällä näitä edullisia tuotantotapoja. Tällä hetkellä sähkön kovaa kysyntää kuitenkin joudutaan tyydyttämään maakaasulla, mikä nostaa hintoja. Maakaasun hinta on noussut, koska Venäjältä tullutta kaasua joudutaan korvaamaan muualta tuodulla.”
https://yle.fi/a/74-20000121
Tässä vielä perustelu nykyiselle hinnoittelusysteemille (samasta uutisesta):
”Jos halvin tapa tuottaa sähköä määrittelisi kaiken sähkön hinnan, se tarkoittaisi sitä, että kalliilla sähköä tuottavat yhtiöt tekisivät tappiota. Tätä ei haluta, koska tuottajia tarvitaan.”
https://yle.fi/a/74-20000121
Taas olisi vedonlyönnin paikka, ja tiedän jo ennalta että sinä et uskalla tähän lähteä mukaan (koska tiedät olevasi väärässä):
Olen valmis lyömään 100€ vetoa siitä, että sähkö on tulevana talvena (2023-24) keskimäärin halvempaa kuin talvella 2022-23. Syynä tähän on maakaasun halventunut hinta ja se tosiasia että Euroopan maakaasuvarastot ovat täynnä (toisin kuin viime talvena). Myös vesivoimavarannot ovat kovien sateiden jäljiltä hyvät. Tuuli vaikuttaa hintaan, mutta ei niin voimakkaasti kuin edellä mainitut tekijät. Eli oli ensi talvena paljon tai vähän tuulta, sähkön markkinahinta on keskimäärin matalampi kuin viime talvena. Tiedän toki tuulen auttavan asiaa, koska tiedän ilmastollisia faktoista sen että talvella tuulee Pohjolassa keskimäärin enemmän kuin kesällä. Huomattavasti enemmän. Niin tiedät sinäkin, Lasse, mutta syystä tai toisesta et voi tätä faktaa myöntää. Kuten ei tähän mennessä kukaan muukaan tuulivoiman vastustaja, sen mitä olen keskusteluja seurannut. Ei sovi ilmeisesti agendaan mennä myöntämään sitä että tuulivoimaa syntyy eniten samana vuodenaikana kun myös sähkönkulutus on korkein, eli talvella.
”Tuulivoima vaatii varavoiman, jota ei ole riittävästi. Eikä tule.
Ongelma tulee pahenemaan tuulivoiman lisääntyessä.”
Tuossa olisi jotain tolkkua, jos jonkun valtakunnan sähköverkko olisi rakennettu vain ja ainoastaan tuulivoiman ja sitä korvaavan varavoiman varaan. Suomi ei ole sellainen maa, eikä sellaista valtakuntaa minun tietääkseni ole tällä planeetalla olemassakaan. Tuulivoima on yksi osa suurta sähköntuotannon verkoston kokonaisuutta.
Ilmoita asiaton viesti
Vuonna 2022 Suomessa tuotetusta sähköstä tehtiin:
Ydinvoima 29,7 %
Vesivoima 16,3 %
Biomassa 14,8 % (suurin osa mustalipeän poltosta)
Tuulivoima 14,1 %
Kivihiili 4,7 %
Turve 2,1 %
Maakaasu 1,3 %
Jäte 1,0 %
Aurinkovoima 0,5 %
Öljy 0,2 %
Tuotanto yht. 85 %
Nettotuonti 15,3 %
yhteensä 100 %
Fossiilisilla polttoaineilla on päästövero, joka tekee ne kannattamattomaksi pelkästään sähkön tuotannossa.
Ja sitten ihmetellään, että niillä tehty sähkö nostaa sähkön kokonaishintaa!
Kyllä minä tiedän, että talvella tuulee enemmän kuin kesällä.
Mutta talvien välillä on isot tuulisuuserot. Kuten myös energiankulutuksessa (ja sähkön kulutuksessa) talvien välillä.
Tämä ei vain nyt tunnu sinulle uppoavan?
Tuulivoiman penetraatioasteen noustessa yli 20% alkaa ongelmat ja sähkön hinta nousee.
Tanskan tavoite on olla tuulivoiman mallimaa. Ja tuulivoimakapasiteettia löytyy. Tilanne tällä hetkellä:
– tuulivoima 629 MW
– lämpövoima 985 MW
– tuonti 2799 MW
Kun ei tuule, niin ei tuule.
Ilmoita asiaton viesti
”Vuonna 2022 Suomessa tuotetusta sähköstä tehtiin…”
Toistelemalla Suomen tuotantolukuja todistat lähinnä, ettet ymmärrä miten sähkön markkinaehtoinen hinta Euroopassa ja Pohjolassa (Nordpool) määräytyy. Vaikka Suomessa sähköä ei tuoteta paljon yhtään maakaasulla, maakaasun korkea hinta nosti silti sähkön hintaa Ukrainan sodan seurauksena myös Suomessa:
”Sähkömarkkinoilla hinnan määrää kullakin hetkellä kallein tuotantomuoto, mikä sekin vaikuttaa sähkön hintakehitykseen. Esimerkiksi Manner-Euroopassa sähköä tuotetaan kaasua polttamalla, jolloin kallis kaasu nostaa sähkön hintaa myös Suomessa.”
https://www.stat.fi/tietotrendit/blogit/2023/sahkon-hinnannousu-jatkunut-voimakkaana-kolme-nakokulmaa-sahkon-hintakehitykseen/
Sääkin toki vaikuttaa, mutta tuona ajankohtana merkittävin hintaa nostava tekijä oli maakaasun äkillinen tarjonnan pieneneminen ja siitä seurannut voimakas hinnan nousu.
”Tanskan tavoite on olla tuulivoiman mallimaa. Ja tuulivoimakapasiteettia löytyy. Tilanne tällä hetkellä:”
Tilanne Tanskan sähkön hinnassa näyttäsi olevan se, että sähköä saa Tanskassa hieman edullisempaan hintaan kuin ydinvoiman mallimaassa Ranskassa. Tanskassa näyttäisi olevan myös selvästi halvempaa sähköä kuin monissa Keski- ja Itä-Euroopan maissa, joissa sähköntuotannossa on luotettu ”varmoihin” ja ”edullisiin” tapoihin, kuten ydinvoimaan ja fossiilisiin polttoaineisiin (mm. Romania, Tsekki, Slovakia, Unkari).
Ja ajatella, tämä tilanne on vallitsevaa todellisuutta siitä huolimatta, että Tanskassa ”ei tuule”. Osaatko kuvitella, mikä tilanne on silloin kun tilanne on normaali, eli tuulta on Tanskassa / Pohjanlahden rannoilla hyvin? Että mikä se hintaero noihin ”halpoihin” ja ”varmoihin” maihin silloin on Tanskan hyväksi? Minä osaan. Ja jottei tarvitsisi vallan kuvitelmiin nojautua, voin muistutella tuon hintasivuston avulla epäilijöitä tämän tästä, ettei pääse reaalimaailman tosiasiat unohtumaan.
https://euenergy.live/?utm_content=cmp-true#google_vignette
Ilmoita asiaton viesti
”Toistelemalla Suomen tuotantolukuja todistat lähinnä, ettet ymmärrä miten sähkön markkinaehtoinen hinta Euroopassa ja Pohjolassa (Nordpool) määräytyy”.
Mikäs olikaan tämän blogikirjoituksen aihe?
Se EI ole Keski-Euroopan tilanne.
JA Nord Pool (ei Nordpool) on puhdas ”huutokauppa”, jossa tuottajat yrittävät myydä kalliilla ja ostajat yrittävät ostaa halvalla.
”The primary role of a market price is to establish equilibrium between supply and demand. This is especially important in power markets because of the inability to store electricity and the high costs associated with supply failure. The day-ahead market at Nord Pool is an auction-based exchange for electricity to be delivered physically.
The day-ahead market carries out the key task of balancing supply and demand in the power market with a certain scope for forward planning. In addition to this, there is a final balancing process for fine adjustments in the real-time balancing market.
The day-ahead market receives bids and offers from producers and consumers and calculates an hourly price, balancing these opposing sides. Nord Pool publishes a price for each hour of the coming day in order to help balance supply and demand.
Every morning customers place their orders in the auction for the coming day. Each order specifies the volume in MW per hour/timeunit that a customer is willing to buy or sell at specific price levels (EUR/MWh) for each individual hour in the following day”.
Ja se Tanskan tilanne. Sähköä tuotiin Norjasta kalliilla, koska ei tuullut.
Sama sähkö oli toimitettu Tanskasta Norjaan jopa miinushinnalla kovatuulisen jakson aikana.
Kyllä ne Norjalaiset pärjäävät asiassa kuin asiassa.
Ilmoita asiaton viesti
”Mikäs olikaan tämän blogikirjoituksen aihe?
Se EI ole Keski-Euroopan tilanne.”
Se on kuvitteellinen ”sähkökriisi”, jota ylläpitävät Uuden Suomen setämiehet. Surkuhupaisasti nämä samat henkilöt usein lällättelevät ilmaston lämpenemisen tiedostavia ihmisiä ”alarmisteiksi”. Ainoat alarmistit mitä minä olen US:n keskusteluissa olen nähnyt ovat olleet juurikin setämiehiä, jotka povailevat tämän tästä kylmää talvea, ja miten Suomesta sitten loppuu sähkö kun se heidän harrasti odottama kylmä talvi viimein saapuu.
Mutta se siitä.
Voit selitellä sitä sun tätä, mutta se ei poista sitä tosiasiaa että talvella 2022 sähkön hinta nousi myös Suomessa korkean maakaasun hinnan vuoksi. Ymmärrän että et ymmärrä, miten maakaasun hinta voi vaikuttaa sähkömarkkinoiden hintoihin myös siellä missä maakaasua ei käytetä sähköntuotantoon, enkä ala asiaa toistelemaan sinulle. Jos sähköalan asiantuntijoiden sanat asiasta eivät sinulle riitä, niin minkäs helvetin sille sitten mahtaa.
Sinulta jäi muuten ”jännästi” huomaamatta tämä minun sinulle esittämä kysymys kylmän talven ennustuksesta:
”Siksipä kysyn: Mihin tietoon tuo sinun tekemä povaus pakkastalvista perustuu? Ilmeisesti nettidiletanttien tietotoimiston tietoihin, koska et uskalla lyödä asiasta vetoa.”
Olettakaamme siis vastaamattomuuden tarkoittavan että tietolähteenä oli todellakin nerttidiletanttien tietotoimisto, ja siksi ei myöskään vedonlyöntiin ole kanttia. Ei edes kommentointiin asiasta.
”Ja se Tanskan tilanne. Sähköä tuotiin Norjasta kalliilla, koska ei tuullut. Sama sähkö oli toimitettu Tanskasta Norjaan jopa miinushinnalla kovatuulisen jakson aikana. Kyllä ne Norjalaiset pärjäävät asiassa kuin asiassa.”
Seli, seli, seli. Sähkö on halvempaa Tanskassa kuin ydinvoimaan ja fossiilisiin polttoaineisiin luottavissa Itä-Euroopan maissa, vaikka ei tuule.
Asteikolla 1-10, kuinka paljon tuo tosiasia nyppii sinua?
https://euenergy.live/?utm_content=cmp-true
Ilmoita asiaton viesti
Jos loppukesästä sähkön hinnat ovat tapissa, niin kyllä se on poikkeuksellista. Suuremmalta murheelta on pelastanut vesivoima, jota nyt on poikkeuksellisesti saatavilla myös ennen syyssateita.
Sinulla tuntuu olevan joku maakaasu-fiksaatio?
Suomessa ei tehdä maakaasulla sähköä kuin ehkä kylminä pakkasjaksoina, jolloin maakaasua käytetään lisäpolttoaineena kaukolämpöä ja sähköä tuottavissa kombivoimalaitoksissa.
Tällä hetkellä ovat tuotannossa kivihiililauhdevoimaa (Fortum Tahkoluoto?). Arvioni on, että tämä on sitä kalleinta sähköä Suomessa johtuen CO2 päästömaksuista.
Tossa kilometrin päässä on maailman suurin leijupetikattila biopolttoaineille. Sähköteho 265 MW.
On seissyt koko kesän, mutta nyt nousee savupiipusta vesihöyryä, joten on pantu tulille. Polttaa puunkuorta ja metsän muita tuotteita.
Arvioni on, että tämä on sitä toiseksi kalleinta sähköä Suomessa.
Itä-Euroopan maat juuri päässeet Ryssän ikeen alta ja heillä on vielä pitkä matka kuljettavana suunnitelmatalouden raunioilta kohti omavaraisuutta. Tekevät sähköä paljon kivihiilellä ja maakaasulla, joten sähkö on kallista johtuen EU päästökaupasta.
Saksa on ollut vapaa markkinatalousmaa jo pitemmän aikaa. Ja vahva teollisuusvaltio. Kunnes menivät ryssimään sähkön tuotantonsa sulkemalla ydinvoimalat.
Tänä vuona on tuotantokapasiteettia 4300 MW vähemmän.
Ja kun se ensi talvi on kylmä.
Tietääkseni vedonlyönti ei ole vapaasti sallittua Suomessa.
Ilmoita asiaton viesti
Osallistuin noin vuosi sitten seminaariin, jossa Fingrid ennakoi edessä olevaa talvea. Päällä oli tuore energiakriisi Ukrainan sodan alettua puolisen vuotta aikaisemmin. Fingridin mukaan sähkökatkoilta vältytään, jos kolme asia toteutuu: talvi ei ole poikkeuksellisen kylmä, ei tule yllättäviä teknisiä vikoja ja OL3 tuottaa sähköä (kuten tuolloin odotettiin). Nyt sitten tiedämme että OL3 petti odotukset mutta talvi oli leuto eikä sähkönjakelun keskeytyksiä tullut.
Ilmoita asiaton viesti
Kummallista. Missään ei mainita Ruotsin ja Saksan idioottimaisia energiapäätöksiä. Lieneeköhän tähänkin persut syyllisiä?
Ilmoita asiaton viesti
Nyt on keskustelu sähkön hintapiikeistä.
OL3 oli viime talvena koekäytössä. Ei vielä tuotannossa.
Huhtikuun alusta 2023 OL3 on ollut tuotannossa.
Taisi olla Fingridillä löysät housuissa vuosi sitten?
Ilmoita asiaton viesti
”Taisi olla Fingridillä löysät housuissa vuosi sitten”
No eipä ole kovin rakentavaa kommentointisi. Fingrid teki työtään valmistautuessaan sähköpulan uhkaan. Tehtyjä suunnitelmia sitten ei tarvittu viedä käytäntöön.
Ilmoita asiaton viesti
Niin,Fingrid .Onko aina objektiivinen toiminnoissaan kuluttajaa kohtaan
vai vedelläänkö siirtoyhtiöiden ja energiayhtiöiden nuottien mukaan?
Maku toiminnasta välillä jälkimmäisten pussiin pelaamista.
Ilmoita asiaton viesti
Fingrid vastaa siitä, että kantaverkko toimii, ei muusta.
Ilmoita asiaton viesti
”OL3 oli viime talvena koekäytössä.”
Puhutko nyt samasta laitoksesta, jonka rakentaminen kivijalasta tuotantovalmiiksi laitokseksi kesti 19 vuotta? Laitos myöhästyi vaatimattomat 14 vuotta suunnitellusta aikataulusta. Mainitsemasi koekäytön olisi pitänyt tapahtua vuosina 2008-09, mutta se tapahtuikin kaiken maailman sekoilujen ja viivästysten takia pöyristyttävän myöhään, vasta vuosina 2022 ja 2023.
Ilmoita asiaton viesti
”No eipä ole kovin rakentavaa kommentointisi”.
Myöhästymiset ym. muut olivat toimittajasta johtuvia. Onneksi tilaaja oli pitkämielinen, eikä lopettanut projektia.
Sitä minä ihmettelen, miksei TVO rakenna merikaapelia (3000 MW) Saksaan?
Siellä aluehinta on jatkuvasti yli 100 €/MWh ja sähköstä on pulaa.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä esimerkki yleisesti poliittisesti motivoituneesta tiedottamisesta Suomessa.
Aivan ilmeistä ”Tampereen koulukunnan” tiedottamista tyyliin herkkusienien kasvattaminen ”pitää pimeässä ja heittää jaskaa” silmille.
Ilmoita asiaton viesti
Erinomaisen hyvä kirjoitus ja erittäin hyviä kysymyksiä. Poliitikoilla ei näemmä ole mitään vastuuta tekemistään päätöksistä.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä median eli toimittajien a r v o t ovat hukassa. Kun tuulivoiman olematon kyky tuottaa sähköä hyppää silmille, niin siitä vaietaan. Ja kun asiasta ei mediassa kerrota, niin valtaosa kansalaisista ei osaa itse tehdä johtopäätöksiä.
Kun poliitikkomme eivät saaneet aikanaan oikeita päätöksiä aikaiseksi ydinvoimalaitosten rakentamisluvista, niin se virhe korjattiin tekemällä toinen virhe eli tuulivoima.
Kun tuulivoiman katsotaan liittyvän ilmastonmuutokseen, niin näyttää siltä, että yhdelläkään poliitikolla ei ole rohkeutta sanoa totuutta tuulivoimasta. Jos sen teet, media leimaa sellaisen poliitikon ilmeisesti denialistiksi. Sitä riskiä ei näytä kukaan uskaltavan ottaa. Onhan tuulivoimalla & vihreällä vedyllä lisäksi luvassa 100 miljardin investoinnit Suomeen.
Vihreä ideologia rulettaa parhaaseen saksalaiseen tyyliin eli kaikki poliitikot laidasta laitaan ovat menneet vihreään hypetykseen mukaan. Ja asian varmistaa vihreän ideologian tiedotushegemonia aivan kuin ilmastonmuutoksessa.
Ilmoita asiaton viesti
Kun tuulivoiman olematon kyky tuottaa sähköä hyppää silmille, niin siitä vaietaan. Ja kun asiasta ei mediassa kerrota, niin valtaosa kansalaisista ei osaa itse tehdä johtopäätöksiä.
—————————————-
Kyllä kansa ymmärtää, että tuulivoima ei tuota sähköä silloin kun ei tuule.
Mutta kuinka helvetissä saisi denialistit sen ymmärtämään, ettei niiden tarvitsisi joka ikinen päivä kirjoittaa siitä uutta blogia??
Ilmoita asiaton viesti
Tunnetila ja tunne tila.
Ilmoita asiaton viesti
Epäkohdasta toki kannattaa puhua kunnes asiaan puututaan.
Ilmoita asiaton viesti
Epäkohdasta toki kannattaa puhua kunnes asiaan puututaan.
——————————-
Se on tuulivoiman ominaisuus, ei epäkohta. Ja millä ihmeellä tuulettomuuteen puututaan?
Ilmoita asiaton viesti
Olet oikeilla jäljillä! Koska tuulettomuus on tuulivoiman ominaisuus, on hölmöä rakentaa voimaloita, joiden ominaisuus on tuulettomuus kuten sanot.
Ilmoita asiaton viesti
Koska tuulettomuus on tuulivoiman ominaisuus, on hölmöä rakentaa voimaloita, joiden ominaisuus on tuulettomuus kuten sanot.
————————————
Tuulettomuus on ilmaston, ei tuulivoiman ominaisuus. Ja energian tuotossa kokonaisuus ratkaisee, eli hyötyjen ja haittojen suhde. Se, että joskus ei tuule, on vain vähäinen haitta hyötyihin nähden.
Ilmoita asiaton viesti
Ja se on mielestäsi vitun hienoa,että me kuluttajat maksetaan se suhde perse ruvella?
Vai koskevatko haitat mielestäsi energiayhtiöitä?
Kertoo jo paljon ihmisen asenteistä,kun näyttää nauttivan,kun kuluttajat kärsivät ja yritykset jylläävät ilman seuraamuksia.Taitaa olla paksu osakenippu yritysten osakkeita taskussa?
Ilmoita asiaton viesti
Kertoo jo paljon ihmisen asenteistä,kun näyttää nauttivan,kun kuluttajat kärsivät
————————————
Olen samaa mieltä. Mistä teitä oikein sikiää?
https://fi.wikipedia.org/wiki/Ilmastonmuutos
Ilmoita asiaton viesti
Näyttää todella vakavalta,kun mihinkään oikeasti ei puututa.
Rahat kyllä kerätään ja voivotellaan,että lentäminenkään ei aiheuta mitään muuta kuin mielipahaa maailmalla rälläävillä,jos vaikka haittaveroja yritetään nostaa.
Tuntuu,että kenenkään muun kimppuun asian tiimoilta ei kyetä käymään,kun Suomalaisen työssäkäyvän pesaukisen duunarin.
Maailmalla olisi sinullakin työnsarkaa ja menisit mouhuamaan vaikka Kiinan ”uuteen suomeen”,jos asia on todella niin vakava ja järkyttävä.
Ilmoita asiaton viesti
”Kun poliitikkomme eivät saaneet aikanaan oikeita päätöksiä aikaiseksi ydinvoimalaitosten rakentamisluvista…”
Poliitikkomme ovat 2000-luvulla antaneet myönteisen periaatepäätöksen kolmelle ydinvoimalalle. Tuskinpa on heidän syytään, että OL4 ja Hanhikivi kuivuivat kasaan. LIsäksi on myös hyvin ilmeistä, että jos joku uskottava konsortio nyt lähtisi uutta hanketta puuhaamaan, periaatepäätös myönnettäisiin riemusta kiljuen. Olisi myönnetty jo edellisen hallituksen aikana.
Ilman tuulivoimaa sähkö olisi koko ajan kallista. Tuulivoima tuottaa edullista sähköä ja olisi hullutta jättää se käyttämättä. Edullisuuden täysi ulosmittaaminen edellyttää sitä, että on valmius jonkinlaiseen kulutusjoustoon, ja tämä koskee sekä teollisia että kuluttaja-asiakkaita. Jos tällaista valmiutta ei ole tai sitä ei halua tehdä, saatavana on myös kiinteähintaisia sähkösopimuksia. Niiden keskihinta on pörssisähköä korkeampi, koska silloin joku muu kantaa riskin hintavaihtelusta. Silti sähköstä maksamamme hinta on ollut jokseenkin yhtäjaksoisesti alle uudella ydinvoimalalla tuotetun sähkön omakustannushinnan, ainoana merkittävänä poikkeuksena Ukrainan sodan aiheuttama energiakriisi. Nämä ovat yksinkertaisia perusasioita sähkömarkkinoiden toiminnasta, jotka toimittajat ainakin näyttäisivät usein ymmärtävän.
Ilmoita asiaton viesti
”Poliitikkomme ovat 2000-luvulla antaneet myönteisen periaatepäätöksen kolmelle ydinvoimalalle. Tuskinpa on heidän syytään, että OL4 ja Hanhikivi kuivuivat kasaan. LIsäksi on myös hyvin ilmeistä, että jos joku uskottava konsortio nyt lähtisi uutta hanketta puuhaamaan, periaatepäätös myönnettäisiin riemusta kiljuen. Olisi myönnetty jo edellisen hallituksen aikana”.
Ja totuus on, että EU’n poliitikot (mukana ne Suomalaiset) olivat ajamassa ydinvoimaa ulos rahoitusmarkkinoilta taksonomia-säännösten avulla (sen kun piti olla sitä vihersiirtymää!). Taisi samat tuulet puhaltaa USA:ssa?
https://yle.fi/a/3-11108117#:~:text=Ydinvoiman%20rahoitus%20hankaloituu%3F%20EU%20haluaa%20rahoitusalalle%20ekomerkin%2C%20sill%C3%A4,saavuttaminen%20edellytt%C3%A4isi%20180%20miljardin%20euron%20vuotuisia%20lis%C3%A4investointeja%20EU-mailta.
Rahoitustilanne alkoi normalisoitua vasta 2022. Eli Saksa sai maakaasunsa ja Ranska ydinvoimansa. Mutta ei vielä näytä olevan aivan selvää?
https://www.fortum.fi/media/2022/02/ydinvoiman-sisallyttaminen-eun-kestavan-rahoituksen-taksonomiaan-merkittava-askel-kohti-hiilineutraalia-suomea-ja-eurooppaa-mutta-useat-kriteerit-vaativat-lisaselvitysta.
Suomessa tuulivoiman tukeminen on ollut Suomen hallitusten lempilapsi koko 2000- luvun.
Sähkön tuonti Venäjältä 2020 oli 4% kulutuksesta ja vastaavasti 2021 se oli 10%.
Pohjoismaiden sähkömarkkinahäiriö alkoi jo vuonna 2021, koska 2020 selvittiin ihan hyvin.
—–
”Ilman tuulivoimaa sähkö olisi koko ajan kallista”.
Jos meillä olisi esim. OL4 tuulivoiman sijaan, sähkö olisi tasaisen edullista kaiken aikaa.
Ei tarvittaisi kulutusjoustoja, eikä teollisuuden alasajoja. Näitä on nyt tehty vähän yli vuoden ja pää on tulossa vetävään käteen.
——
Kysymys: miksi sähkö on juuri nyt kallista?
Vastaus: tuulivoima tarvitsee varavoimaa, joka on ollut vesivoiman tuottama sähkö Norjasta ja Pohjois Ruotsista. Nyt napanuora on poikki ja heti ollaan ongelmissa, vaikka sähköntarve on ollut tosi alhainen.
Se varavoima on aina kallista, kun se on ”varalla”.
Tuulivoima on ollut 2023 kannattamatonta johtuen alhaisesta käyttöasteesta (28%); ei vaan tuule.
Kun myös tuulivoiman varavoiman kustannus laitettaan oikeaan piikkiin, on kannattavuus katastrofi.
—–
Tuulivoimaton onkin muuttumassa Suomineidon Lehtolapseksi.
Ilmoita asiaton viesti
”Ensinnäkin tasavallan sähkönhuolto pitäisi poliitikoiden vastuulla suunnitella sellaiseksi, että se pelaa nikottelematta normaaleissa kansallisissa turvalliuusoloissa ja kohtuullisesti jopa kansainväilisissä kriisioloissa.”
Ei ole ainakaan täällä ollut mitään katkosta.
Ilmoita asiaton viesti
Minulta huonosti muotoiltu. Ajatukseni oli, että ylihintainen sähkö on sama kuin sähköpula, jos siihen ei kansalaisilla ole varaa.
Ilmoita asiaton viesti
Sähkön 28 vrk keskihinta on tällä hetkellä 5,2 snt/kWh.
Ilmoita asiaton viesti
Niin pörssisähkön.Myös on vielä kiinteähintaisia sopimuksia samaa suuruusluokkaa.Nyttenhän on ennustettu,että sähkö tulee olemaan ja pysymään edullisena myös ensi talvena.Kerro miten pystytään ennustamaan sääolosuhteet esim.tammi-helmikuussa.Muuten juuri ensimmäisen kerran kuulin uutisissa,että mainitaan tuulen olevan tyyntä useampia päiviä ja siintä johtuen sähkön hinta pysyy korkealla.
Ilmoita asiaton viesti
”Kerro miten pystytään ennustamaan sääolosuhteet esim.tammi-helmikuussa.”
Varmaan samalla tavalla kuin pörssikurssit ennustavat talouden tilaa 6-12kk aikavälillä, se on arvausta.
Näissä kiinteähintaisissa sähkösopimuksissa on hinnoiteltu se riski että voi sitten ostaa sellaisen ja sähkön myyjä kantaa riskin jos arponut hinnan väärin.
Ilmoita asiaton viesti
Näinpä ja kuten kävi vuosi sitten ennuste riskistä oli niin suuri,että ei tarjottu määräaikaisia sopimiuksia ollenkaan.Helppoa kuin heinän teko.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä tarjottiin. Niitä ei vaan aktiivisesti tyrkytetty mutta löytyivät kyllä hinnastosta.
Ilmoita asiaton viesti
Sehän oli lupaava uutinen: toimittajat rupeavat uutisoimaan, miten asiat oikeasti ovat.
Ilmoita asiaton viesti
Eivät saaneet vielä kerrottua että sen tyynen takia sattumavoima on syväkyykyssä.
Ilmoita asiaton viesti
Tammikuulle 2024 sähkön futuurihinta 8,93 snt/kWh. Tammikuun säätä tietenkään ei voida ennustaa, mutta tilastojen perusteella voidaan arvioida todennäköinen tuulivoiman tuotanto.
Ilmoita asiaton viesti
”Nyttenhän on ennustettu,että sähkö tulee olemaan ja pysymään edullisena myös ensi talvena.Kerro miten pystytään ennustamaan sääolosuhteet esim.tammi-helmikuussa.”
Viime talven sähkön korkea markkinahinta ei johtunut tuulivoiman määrästä, vaan Ukrainan sodan nostamasta maakaasun ja hiilen hinnan noususta.
Ensi talven sähkön hinnan ennustetaan pysyvän rauhallisena, koska 1) maakaasun hintaan ei ole tulossa vastaavaa piikkiä kuin viime talvena ja Euroopan maakaasuvarastot ovat täynnä ja 2) Pohjois-Euroopan vesivoimavarastot ovat täynnä runsaiden sateiden ansiosta.
Edellämainitut sähkön markkinahintaan oleellisesti vaikuttavat asiat eivät ole millään tavalla riippuvaisia siitä kuinka paljon ensi talvena tuulee. Siksi tuulen määrää ei tarvitse yrittää povailla.
Alueellisesti tuulen määrä toki vaikuttaa jonkin verran sähkön hintaan. Pohjolassa talvi on kesään verrattuna paljon paremmin tuulivoimaa tuottava vuodenaika. Tämä on fakta, jota monet tuulivoimaa vastustavat ihmiset eivät tiedä tai eivät suostu ymmärtämään (koska ovat kaivautuneet niin syvälle poteroihinsa). Tilastot eivät kuitenkaan valehtele. Tuulivoimatuontantoon voi käydä tutustumassa esim täällä:
https://www.fingrid.fi/sahkomarkkinainformaatio/tuulivoiman-tuotanto/
Sieltä kun klikkaa ”Kuluva vuosi” niin näkee miten tuotanto laskee kesäksi. Kun ajankohdaksi valitsee esim. 1.1.2022 – 31.12.2022 niin näkee mikä ero kesän ja talven tuotannolla on: talvikuukausina tulee selvästi enemmän tuulivoimaa kuin kesäkuukausina.
Ilmoita asiaton viesti
”Ensi talven sähkön hinnan ennustetaan pysyvän rauhallisena, koska 1) maakaasun hintaan ei ole tulossa vastaavaa piikkiä kuin viime talvena ja Euroopan maakaasuvarastot ovat täynnä ja 2) Pohjois-Euroopan vesivoimavarastot ovat täynnä runsaiden sateiden ansiosta”.
1) Suomessa ei tehdä maakaasulla sähköä. Varavoimalat ovat eri juttu. Kaukolämmön tuotannossa ehkä käytetään?
2) Norjan vesivarastot ovat ylivoimaisesti suurimmat Pohjoismaista.
Tällä hetkellä ovat 0,1% alle normaalin.
Jos on rakennettu tuulivoimaa, niin tulettomana aikana se on hyödytöntä.
Kaikille on selvää, että talvena tuulee enemmän kuin kesällä. On myös selvää, että Syysmyrskyt ovat syksyllä.
Oleellista on verrata talvia keskenään.
Dataa löytyy FMI sivustolta.
Ilmoita asiaton viesti
”1) Suomessa ei tehdä maakaasulla sähköä. Varavoimalat ovat eri juttu. Kaukolämmön tuotannossa ehkä käytetään?”
Ok. Nyt ymmärrän, että et tiedä tai ymmärrä sähkön pörssihinnan määräytymisestä juuri mitään.
Maakaasun korkea hinta nosti sähkön hintaa myös Suomessa, vaikka täällä maakaasua ei käytetäkään sähköntuotantoon. Olemme osa suurempaa markkinaa, joka toimii markkinoille sovittujen sääntöjen puitteissa. Kallein tuotantotapa määrittää hintaa, riippumatta siitä onko sitä kalleinta tuotantotapaa kyseisessä maassa vai ei.
”Sähkön markkinat toimivat siten, että kaiken sähkön hinnan määrittää kallein tapa tuottaa sähköä.”
https://yle.fi/a/74-20000121
”Kaikille on selvää, että talvena tuulee enemmän kuin kesällä. On myös selvää, että Syysmyrskyt ovat syksyllä.”
Kysypä kuinka selvää tuo on esimerkiksi Juhani Putkiselle. Mutta hienoa että sinä tiedät asian.
Ilmoita asiaton viesti
”Sähkön pörssihinnan määräytyminen Pohjoismaissa perustuu neljällä markkina-alueella (Suomi, Norja, Ruotsi, Tanska) tapahtuvaan energianlähteiden (vesivoima, tuulivoima, ydinvoima sekä voimapolttoaineet kivihiili, öljy, maakaasu) tuotantoon ja niihin liittyvien päästöoikeuksien sääntelyyn (päästökauppa), sähkönkulutukseen sekä markkinapsykologiaan. Sähkön pörssihinta ei kuitenkaan ole sama kuin sähkön loppukuluttajan sähköstään maksama hinta”.
Hinnan määrää viimeinen tarjous, jolla kiintiötarve saadaan täyteen.
Se on se viimeinen tarjous, eikä kallein tapa tuottaa sähköä. Nämä kaksi asiaa ovat eri juttuja.
Perehtyisit hieman asioihin.
Ilmoita asiaton viesti
Halvin määräaikainen sähkösoppari on nyt melko tarkkaan 2x kalliimpi kuin mulla keväällä loppunut soppari oli. Tuulivoiman lisääminen siis vähintään kaksinkertaistaa sähkön hinnan.
Ilmoita asiaton viesti
Kallistuminen ei johdu tuulivoimasta vaan Putinista.
Ilmoita asiaton viesti
Vai että Putin määrää sähköhinnat? Asia voi olla juuri päinvastoin, eli Ukrainan sota olisi saattanut jäädä käymättä ilman Euroopan vihreää aatetta, varsinkin jos Saksa olisi säilyttänyt ydinvoimatuotantonsa vuoden 2002 tasolla. Sen sijaan tehtiin Eurooppa riippuvaiseksi Putinin kaasusta ja Putin luuli voivansa käyttää määräävää asemaansa Ukrainan anastamiseen. Jos Suomessa olisi rakennettu toimivaa ydinvoimaa tuulivoiman sijaan olisimme tänään käytännössä sähköomavaraisia ja sähkö edullista. Ihan turha syyttää Putinia kun syylliset ovat paljon lähempänä.
Ilmoita asiaton viesti
”Tuulivoiman lisääminen siis vähintään kaksinkertaistaa sähkön hinnan.”
Väärä päätelmä. Sähkön markkinahinta määräytyy kalleimman tuotantotavan mukaan, ja viime aikoina se on ollut maakaasu. Tämän viikon maanantaina nähtiin mitä sähkön hinta on, jos tuulivoimaa ei ole.
Ilmoita asiaton viesti
Tehdäänkö Suomessa maakaasulla sähköä?
Kivihiilellä näyttäisi tulevan 400+ MW.
Ilmoita asiaton viesti
”Tehdäänkö Suomessa maakaasulla sähköä?
Kivihiilellä näyttäisi tulevan 400+ MW.”
Suosittelen Lasse edelleen, että otat selvää siitä miten sähkön markkinahinta määräytyy. Sitten ymmärtänet myös miksi sähkö oli niin kallista Euroopassa (mukaan lukien Suomessa) talvella 2022.
Ilmoita asiaton viesti
Ei päivätason hinnalla ole merkitystä, pitää keskiarvoistaa koko vuodelle niin sitten saa todellisen kulun.
Ja pörssisähkön tapauksessa siihen voi sitten toki vaikuttaa paljon optimoimalla sitä mihin aikaan painottaa sähkön käyttöä ja milloin rajoittaa, noita voi toki automatisoida.
Ilmoita asiaton viesti
Kerro kun minulla on suorasäkölämmitys niin hehkutan lämpöä huoneisiin yöllä ja sitten laitan päiväksi patterit kiinni.Muistan aikoinaan kun lapsuuden kodissa vaihdettiin koksilämmitys lämminvesivaraajaan ja yösähkööön joka oli edullista. Yösähkö lähti päälle klo.22.00.Muistan kun talvella pakkasella odoteltiin nenä jäässä klo.22.00 ,että alkaa patterit lämpenemään.Onneksi Aija kultaa muistot.
Ilmoita asiaton viesti
Voihan sitä tehdä automaatiota että pidetään lämpötila jollain välillä, katkaisten automaattisesti sähkön hinnan mukaan kun kallista, lämmittäen vähän enemmän kun halpaa. Sähkön hinta kun tiedetään varsin hyvin 2vrk etukäteen.
Ei tarvitse palella ja silti säästää rahaa eikä tarvitse odotella.
Ilmoita asiaton viesti
Tähänkö se elämä pitää perustua ja ruveta kyttäämään alvariinsa milloin on kallista ja milloin ei?
Ja se automatisointi ei välttämättä ole yksinkertaista ja halpaa,varsinkin kun painitaan nousevien korkojen ja kustannusten aikaa,mikä ei näytä loppuvan ihan heti.
Katsos,kun alkaa lomppuukki näyttämään pikkuhiljaa pohjaansa.
No,ei siinä mitään.Kupataan iso osa kansasta lopullisesti persaukisiksi ja ulosoton asiakkaiksi,mistä sitten tässä maassa ei ole paluuta ja kattellaan,mistä sitten herrat elantonsa nyhtää.
Ilmoita asiaton viesti
”Tähänkö se elämä pitää perustua ja ruveta kyttäämään alvariinsa milloin on kallista ja milloin ei?”
Miksi pitää itse kytätä? Antaa ohjelmanpätkän hoitaa sen automaattisesti.
”Ja se automatisointi ei välttämättä ole yksinkertaista ja halpaa,varsinkin kun painitaan nousevien korkojen ja kustannusten aikaa,mikä ei näytä loppuvan ihan heti.”
Tietokone tuohon maksaa muutaman kympin että tekemällä itse voi olla hyvin edullinen. Kaupan hyllyn ratkaisuista ja hinnoista en tiedä.
Ilmoita asiaton viesti
Et sitten laittanut taloosi lämmityslaitteita. Itsekin luotin suorasähkötalossa yösähköön siihen asti,että aloin lämmittään huoneita puilla.
Sammutin sitten patterit tarpeettomina.
Ilmoita asiaton viesti
Suurimman tukirohmun Tuuliwatin pohjalta syntyi Tuulivoltti, joka myi välittömästi tuulipuistonsa. Energiayhtiö St1 sai kaupasta yli 73 miljoonan euron voiton.
Yksittäisistä yrityksistä eniten tuulivoimatukia, 283 miljoonaa euroa, on maksettu Tuuliwatti Oy:lle.
St1 Nordicin ja S-Voiman omistama Tuuliwatti jakautui kahdeksi yhtiöksi lokakuun lopussa 2020. Yhtiöistä toinen eli Tuulivoltti Oy tuli St1 Nordicin omistukseen.
Tuulivoltin hallitus päätti jakaa osinkona koko tilikauden tuloksen 73,2 miljoonaa euroa, joka muodostui kaupan myyntivoitosta.
LISÄKSI Tuulivoltin hallitus päätti jakaa osinkona sijoitetun vapaan pääoman rahastosta 43,8 miljoonaa euroa.
Osinkoa jaettiin siis yhteensä 117 miljoonaa euroa.
Talvitien mukaan osinkoa maksettiin Tuulivoltin ainoalle omistajalle eli emoyhtiö St1 Nordic Oy:lle.
TUULIVOLTIN hallituksessa istuu myös Miika Johansson, joka tunnetaan vihreiden puheenjohtajan ja ympäristö- ja ilmastoministerin Maria Ohisalon puolisona.
Johtajana St1:n uusiutuvan energian yksikössä toimiva Johansson sanoo, että tuulivoimakauppaa kommentoi Talvitie.
https://www.is.fi/politiikka/art-2000008616898.html
Ilmoita asiaton viesti
Tuulivoiman tuotanto / kapasiteetti
=
piiperön järjen
käyttö / kapasiteetti
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä tuo yhtälön oikea puoli lähentelee tilannetta 0/0 eli mun laskimen mukaan määrittelemätön. On valitettavaa, että hallintomme on lähes läpikotaisin hiilipiiperöitä.
Ilmoita asiaton viesti
No kun Suomessa vallitseva ainoa oikea totuus on se, että vihreä siirtymä on hyvä juttu ja että me tienataan fantsusti olemalla ykkönen ilmastotoimissa. Nasan mittaukset joissa todetaan että Suomi on ollut jo vuosia hiilinegatiivinen, ohitetaan olankohautuksella kun se tieto ei sovi agendaan siitä että olemme ilmastopahiksia.
Ilmoita asiaton viesti
Ja Kiina ilmastohyvis.
https://newsbusters.org/blogs/business/tom-olohan/2023/08/17/joe-rogan-blasts-climate-change-cult-youre-not-saving-jack-sht
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos. Mietinkin että mistä ”tietolähteistä” sinä noita vääristyneitä käsityksiäsi kaivelet.
Joe Rogan on luotettavuudessaan ja ”asiantuntijuudessaan” aikalailla samaa kastia kuin Alex Jones:
”Alex Jones ordered to pay $965 million for Sandy Hook lies”
https://apnews.com/article/shootings-school-connecticut-conspiracy-alex-jones-3f579380515fdd6eb59f5bf0e3e1c08f
Ilmoita asiaton viesti
Meillä on pitkät perinteet siitä, että ”asia vaietaan kuoliaaksi.” Näin on nytkin. Tuulivoimaan panostaminen on ollut selvä virhe ja sen kieltäminen tekee virheen kaksinkertaiseksi.
”Tampereen koulukunta” voisi ottaa käyttöön kirjoituksissaan sanan ”tuulivoimatabu.”
Suomi-neito on kiivennyt tässäkin asiassa takapuoli edellä puuhun ja latva heiluu.
P.S. Suosittelen siirtymistä puukiukaisiin omakotitaloissa. Ne maksavat aikaa myöten itse itsensä takaisin. Itselläni on sellainen ja saunan löylyt on kuin silkkiä iholle. Sen takaa kiukaan verkkovaippa suurella kiuaskivimäärällä.