Minunkin suuni tukittiin – olen hyvässä seurassa

Alaotsikko: Blogistin oikeusturva – onko sellaista?
Tausta
Apokalyptiset visiot ilmastonmuutoksesta ovat nyt muotia. Ne ovat peruspalikoita esimerkiksi YK:n pääsihteerin António Guterresin puheissa, joiden mukaan olemme matkalla maailmaan jossa elämä on mahdotonta. Presidentti Joe Biden käyttää usein samaa retoriikkaa: ilmastonmuutos on kirjaimellisesti eksistentiaalinen uhka yhteiskunnallemme ja maailmalle.
Medialle tämä narratiivi on houkutteleva ja se on alistunut edistämään sitä käsitystä, että tiedeyhteisössä vallitsee konsensus ilmastotieteestä ja siitä, että maapallolla raivoaa ilmastokriisi, -katastrofi ja -hätätila, jopa -verilöyly. Mediamaailmassa on jopa muodostettu koaliitioita jotka jakavat keskenään suosituksia siitä miten ilmastokriisinarratiivia parhaiten voidaan levittää suurelle yleisölle.
Mutta mitä tapahtuisi jos paljastuisi, että yksi maailman arvostetuimmista tiedemiehistä, vieläpä nobelilla palkittu fyysikko, kertoo että on satavarma siitä, että ”todellista ilmastokriisiä ei ole olemassa eikä ilmastonmuutos aiheuta äärimmäisiä sääilmiöitä”? Yhtäkkiä laajat joukot tajuaisivat, että tiedeyhteisössä itse asiassa edelleen ollaan erimielisiä, vaikka on kerrottu että ”kaikesta on yksimielisyys ja keskustelu päättynyt”. Onko meille siis valehdeltu?
Siitä paljastuksesta seuraisi viralliselle totuudelle liian suuri vahinko. Skeptisissä nobelisteissa on nimittäin se vaara, että he saavat heistä käytettyä haukkumanimeä ”denialisti” näyttämään tosi hölmöltä.
Kerettiläisen nobelistin suu pitää siis tukkia.
Tässä kirjoituksessani ei ole kysymys siitä pukkaako maapallolla ilmastokriisiä vai ei vaan siitä, että kuka saa asiasta ylipäänsä esittää ajatuksia – että perinteiset mediatalot, tukkimalla toisinajattelevien tiedemiesten suut ovat, aivan vakain tuumin, päättäneet siirtyä objektiivisista tietojen välittäjistä agendapolitiikan tekijöiksi.
Konsensuksella ei kuitenkaan ole mitään sijaa tieteessä, konsensus on poliittinen käsite. Vuonna 1931 julkaisivat 100 tiedemiestä (Hans Israel et al. – mukana myös suomalainen professori Hjalmar Mellin) kirjan, jossa kiistettiin Einsteinin suhteellisuusteoria. Kun Einstein sai tietää asiasta hänen kerrotaan sanoneen: ”Miksi sata? Jos olen väärässä siihen tarvitaan vain yksi”. Tuo kirja on muuten luettavissa (saksaksi) netissä (linkki).
Miksi toimittajat näyttävät unohtaneen kriittisen suhtautumisen vallassa olevien syöttämään informaatioon? Eikö median pitäisi suhtautua aivan erityisen kriittisesti ”yleiseen mielipiteeseen”.
Blogini sensuroitiin
Jokin aika sitten julkaisin eräällä blogialustalla kirjoituksen otsikolla ”Nobelistin suu tukittiin”. Blogini pääosassa oli vasta vajaa vuosi sitten Nobelin fysiikan palkinnolla aateloitu professori John Clauser, jonka luento Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) seminaarissa peruttiin Clauserin tuoreen, ilmastokriisinarratiivia arvostelevan, puheen johdosta.
Clauserin perutun esitelmän nimi olisi ollut How much can we trust IPCC climate predictions? (Miten luotettavia ovat IPCC:n ilmastomallit?) IMF:n alaisuudessa toimiva IEO (Independent Evaluation Office) mainosti esitelmää tästä seminaribrosarista ilmenevällä tavalla (alleviivaukset ovat minun):

Vapaasti suomennettuna poimin tuosta tekstistä seuraavan tiivistelmän (alleviivaukset minun):
IPCC:n käyttämät mallit ennustavat vuoteen 2100 mennessä ilmaston lämpenevän 1,4 – 4,4 asteella, minkä torjumiseksi IPCC vaatii globaalisten kasvihuonekaasupäästöjen vähentämistä 60 prosentilla vuoteen 2035 mennessä.
Koska useat talouspoliittiset päätökset tänä päivänä perustuvat haluun torjua IPCC:n mallintamia lämpenemistrendejä ”vihreillä siirtymillä” on IMF:lle tärkeää selvittää miten tarkkoja nämä IPCC:n mallinnukset ovat ja miten tehokkaita ovat IPCC:n esittämät rajoitustavoitteet. Tässä seminaarissa vuoden 2022 fysiikan Nobel-palkinnon saaja John Clauser selittää miksi ilmaston lämpenemistä koskeva tiede ei ole läheskään vakiintunut. Clauserin mielestä on perusteltua noudattaa äärimmäistä varovaisuutta kun talouspolitiikka perustetaan IPCC:n liian yksinkertaisille näkemyksille maapallon ilmastojärjestelmästä ja arvioitaessa taloudellisia riskejä sen tieteellisesti kyseenalaistetun väitteen perusteella, että äärimmäiset sääilmiöt ovat voimistuneet.
Seminaarissa keskitytään myös hallitusten, kansainvälisten rahoituslaitosten, korkeakoulujen ja tiedotusvälineiden rooliin laajan ja osallistavan tieteellisen keskustelun edistämisessä ilmastotieteestä, jotta voidaan minimoida riski omaksua politiikkaa, joka saattaa pahentaa nykyistä energiakriisiä sen sijaan, että se ratkaisee sen.
Muutama viikko ennen IMF:n seminaaria Clauser piti puheen Quantum 2023-tapahtumassa Koreassa. Puheen aiheena oli nuorten tiedemiesten inspiroiminen. Clauser varoitti nuoria tiedemiehiä tieteen korruptoitumisesta ja kertoi, että heihin tullaan asettamaan vaatimuksia poliittisesta korrektiuudesta. Hän päätti puheensa sanoihin, ”voin vakuuttaa teille, ettei mitään ilmastokriisiä ole olemassa eikä ilmastonmuutos aiheuta äärimmäisiä sääilmiöitä”. Puheen voi kokonaisuudessaan lukea täältä (linkki).
Tämän seurauksena joku IMF/YK:ssa veti hätäjarrua. Clauserin esitelmä peruttiin!
IMF on YK:n sateenvarjon alla toimiva poliittinen elin, jolla tottakai on vapaus päättää asioistaan aivan miten poliitikot haluavat niitä puliveivata, mutta minua ihmetyttää, että perinteiset tiedonvälittäjät, meillä ja maailmalla, eivät nähneet nobelistin suun tukkimisessa mitään uutisoitavaa. Kuten ei ilmeisesti ollut myöskään Clauserin Koreassa pitämässä puheessa.
Kirjoitin blogissani myös siitä, että monta sataa tiedemiestä ovat esittäneet YK:lle vetoomuksen suhtautua kriittisemmin ilmastokriisipuheisiin ja ilmastomalleihin, eikä sekään vetoomus ole saanut julkisuutta mediassa, jossa vallitsee mantra ”tiedemiesten yhteisestä kannasta”.
Edellä näkyvää seminaarin brosyyriä on turha enää hakea IMF/IEO:n nettisivuilta, sillä historia on siellä pyyhitty pois.
IMF on todella ”vähin äänin” putsannut näkyvistä kaikki jäljet suunnitellusta webinaarista. Ainoa pienellä vaivalla löytämäni jälki on iCalender (.ics) kokouskutsutiedosto, josta löytyy sama teksti kuin tuossa seminaaribrosyyrissä, mutta kutsussa oleva varsinainen linkki ei enää toimi.
Runsaan vuorokauden kuluttua blogini julkaisemisesta sain ylläpidolta 1) varoituksen sääntöjen rikkomisesta ja ilmoituksen, että 2) kirjoitukseni oli poistettu ja 3) minut asetettu kirjoituskieltoon. Perusteluissa viitattiin sääntöihin: ”Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan, harhaanjohtavaan tai epäasialliseen materiaaliin.” ja ”Valheellisen tai perättömän tiedon ja haitallisten huhujen levittäminen on kiellettyä.” Sitä mikä osa tekstistäni pidettiin sääntöjen vastaisena ei mainittu.
Clauserin lailla minutkin oli nyt canceloitu. Olen kuitenkin hyvässä seurassa.
Blogini piilottamisen perusteet
”Laiton, harhaanjohtava, epäasiallinen, valheellinen, perätön, haitallinen” ja kaikkien näiden adjektiivien väliin vielä ja/tai. Juristina pidän tuota sääntötekstiä sekavasti muotoiltuina, mutta tulkitsen yksinkertaistettuna, että kysymys on, a) kutsutaan sitä vaikka ”kielletyn” linkin ja b) ”väärän” tiedon jakamisesta. Myönnän olevani asiassa puolueellinen, mutta edes luettuani kirjoitukseni useaan kertaan ja juteltuani muiden kanssa en millään pysty löytämään blogista kohtia joihin nuo perustelut osuisivat.
Perusteluista ei ilmene oliko kysymyksessä yksi teko, eli riittikö pelkästään jonkun linkin jakaminen täyttämään perustelun kaiken moitittavuuden vai sisältyikö blogiini linkin jakamisen lisäksi jotain muuta ”väärää”.
Blogissani oli 9 linkkiä, joista ensimmäinen oli perinteiseen Newsweek-mediaan ja kaksi omiin aikaisempiin blogeihini. Yksi linkki oli Wikipediaan, yksi kertoo nobel-tiedemiesten blogissa esitetystä, vuonna 1927 otetusta, ryhmäkuvasta ja kaksi linkkiä osoittivat Clintel-tiedemiesryhmän vetoomukseen ja Clintelin avoimeen kirjeeseen YK:n pääsihteerille. Kahdeksas linkki johti saksalaisen DW:n artikkeliin IPCC:n uudesta puheenjohtajasta. Vaikea ymmärtää, että mitään näistä linkeistä voitaisiin pitää ”laittomana, harhaanjohtavana tai epäasiallisena” – eli kiellettynä.
Jäljelle jää vain yksi linkki. Se osoitti tekstiin, jonka oli kirjoittanut eräs australialainen kirjailija, toimittaja ja blogisti, jonka nimen nyt jätän mainitsematta, ettei siitäkin tulisi rangaistusta, sillä häntä pidetään mediassa ”denialistina”. Tässä tapauksessa ei linkittämässäni tekstissä kuitenkaan esitetty mitään tuon blogistin omaa mielipiteitä ilmastonmuutoksesta vaan kerrottiin Clauserin canceloinnista ja esitettiin sama kysymys, minkä minäkin tekstissäni otin esille, eli miksi mediaa (BBC, ABC) ei kiinnostatanut kysyä asiasta suoraan Clauserilta. Syyksi arveltiin sarkastisesti, että professori Clauserilla saattaa olla liian hyvä vastaus.
Jos tämä linkki todella oli syy minun blogini piilottamiselle, on ylläpito mielestäni sortunut hätävarjelun liiotteluun. Kuten totesin, linkin päässä olleessa kirjoituksessa ei esitetty mitään laitonta, harhaanjohtavaa tai epäasiallista tietoa. Ilmeisesti riitti, että tekstin oli kirjoittanut väärä henkilö, eli denialisti. Ylläpidolle ei ehkä ollut ongelma se mitä tekstissä kirjoitettiin vaan se kuka sen oli kirjoittanut? Sensuroinnin syyksi riittää ilmeisesti pelkkä kirjoittajan henkilöllisyys.
Ja, jos kysymyksessä oli ainoastaan tuo yksi linkki, niin miksi ei minulle annettu mahdollisuus poistaa se? Sen olisin voinut tehdä ilman mitään muutoksia itse blogi-tekstiin.
Lähetin ylläpidolle toimituksen yhteydenottolomakkeella viestin, jossa kysyin: a) Mikä on tuo kyseessä oleva kielletty linkki ja b) mikä tarkalleen on tuo väärä tieto, jonka olen levittänyt. Tällaisten tapausten välttämiseksi jatkossa olisi vastaus näihin kysymyksiin suotava.
Luulisi että nuo a) ja b) kohdat olisi helppo yksilöidä. Ylimalkainen sääntöihin viittaaminen ei riitä. Kysymys on blogistien oikeusturvasta. Ihan kuin joku voitaisiin tuomita rangaistukseen pelkästään rikoslakiin yleisesti viittaamalla. Vastausta en ole saanut. Siitä enemmän jäljempänä.
Blogini on edelleen luettavissa
Viimeisen kerran kuin katselin tuon (Nobelistin suu tukittiin) blogini tilastoja ennen sen sensurointia oli sillä jo 1. vuorokauden aikana n. 5.000 lukukertaa, n. 40 tykkäystä (mikä kyseisellä alustalla on aika paljon) ja n. 100 kommenttia, pääosin positiivisia. Blogiteksti on toki säilynyt, mutta kommentit menivät hukkaan. Kun poisto tuli ihan puskista en tullut ottaneeksi niistä varmuuskopiota. Harmi, sillä siellä oli monta hyvää kommenttia.
Blogi on nyt hieman viilattuna luettavissa väistötilassa, mutta jätän tässä siihen linkkaamatta. Varmuuden vuoksi poistin siitä myös edellä mainitun australialaisen linkin. Blogi on helposti löydettävissä ja sieltä voivat kiinnostuneet käydä tarkistamassa mikä kirjoituksessa on laitonta, harhaanjohtavaa, epäasiallista, valheellista tai perätöntä. Ja jos siinä on jotain ”haitallista”, niin kenelle haitallista, ”viralliselle totuudelleko”?
Lopuksi
Tämän kirjoituksen otsikkona olisi voinut olla Blogistin ”oikeusturva”. Jokaisen yksityisen blogialustan haltija voi tietenkin aivan vapaasti päättää noudatettavista säännöistä, mutta sitten kun ne on lyöty lukkoon on myös kirjoittajien voitava niihin luottaa. Mielivaltainen ylläpito on vakavasti asiaansa suhtautuvien ja hyvässä uskossa kirjoittavien blogistien pettämistä.
Olen viivytellyt tämän kirjoituksen julkaisemista odotellessani tulisiko tuon nimeltä mainitsemattoman blogialustan ylläpidolta (toimitukselta) vastausta esittämilleni kysymyksille (a. mikä linkki ja b. mikä tieto) mutta sitä ei vielä kohta parin viikon kuluttuakaan ole kuulunut, joten tuskin enää kannattaa odottaa. Kysymyksen esitin toimituksen omalla lomakkeella, jossa ”luvataan”, että jokainen yhteydenotto luetaan. Ylläpito on siten todistettavasti lukenut viestini, mutta päättänyt olla siihen vastaamatta. Mitä siitä voi päätellä?
Ainakin minulle herää vahva epäily siitä, ettei kirjoituksestani itse asiassa löydy mitään varsinaisesti kiellettyä tai väärää ja että blogin poistaminen yksinkertaisesti johtuu siitä, että sen sanoman levittämistä, että mediassa sensuroidaan toisinajattelevia tiedemiehiä, pyritään estämään. Mutta kun on totta, että Clauser lausui kuten kerroin ja IMF peruutti seminaarin ja että näistä vaietaan, niin miten kirjoittaminen totuudesta voi olla kiellettyä?
Minusta asiasta kertominen on tärkeää ja siksi otan sen esille uudestaan. Minulla ei olisi ollut ongelmia korjata alkuperäistä tekstiä, jos siinä oli jotain kiellettyä tai väärää. Annetaanhan mediallekin mahdollisuus korjata virheitään. Tahallani en kielletyistä ja vääristä asioista kirjoita, joten ylläpito olisi voinut vastaamalla viestiini varmistaa etten epähuomiossa siihen enää tällä kerralla syyllisty.
Medialle tämä narratiivi on houkutteleva ja se on alistunut edistämään sitä käsitystä, että tiedeyhteisössä vallitsee konsensus ilmastotieteestä.
——————————————
Media on alistunut totuuden edessä niin kuin rehellisen median pitääkin. Esittämälläsi tiedemiehellä on täysi oikeus osoittaa tieteellisesti, että hän on oikeassa ja kaikki muut väärässä.
https://tekniikanmaailma.fi/yli-999-prosenttia-vertaisarvioiduista-tutkimuksista-yhta-mielta-ilmastonmuutos-johtuu-paaosin-ihmisen-vaikutuksesta/
Ilmoita asiaton viesti
Nyt oli kysymys pelon lietsonnasta ja siitä onko kysymyksessä eksistentiaalinen kriisi vai ei. Asiasta löytyy tuore vertaisarvioitu tutkimus jossa todetaan, että ihmiset, jotka tietävät enemmän (vähemmän) ympäristöstä yleensä ja ilmastosta erityisesti, ovat vähemmän (enemmän) huolissaan ilmastonmuutoksesta: Environmental knowledge is inversely associated with climate change anxiety.
Ilmoita asiaton viesti
Huomio linkkaamastasi artikkelista. Ilmastoahdistuksen torjunnasta siinä kirjoitetaan näin: ”…the main finding that environmental knowledge is negatively related to climate change anxiety suggests that efforts to improve environmental knowledge, for instance through educational and training interventions, may help reduce such anxiety.”
Toisin sanoen, ilmastoahdistusta lievennetään levittämällä tietoa ilmastonmuutoksesta. Koska kyseessä on akateeminen julkaisu, tällä ilmiselvästi viitataan tieteellisesti tutkittuun tietoon – huuhaan ja disinformaation sijaan.
Ilmoita asiaton viesti
Todellisuus on tarua ihmeellisempää.
Jokapäiväinen, ilmastonmuutoksen, ihmisen aiheuttaman, syyttäminen joka-ainoasta vesisateesta ja hellejaksosta, metsäpalosta, tulvasta ym. nimenmaan lisää, ja se on tarkoituskin, ihmisten ahdistusta ja pelkoa.
Nykyään jo esikoululaisetkin ovat huolissaan ihmisen aiheuttamasta ilmastonmuutoksesta ja syyttävät siitä itseään.
Ilmoita asiaton viesti
Eihän tuossa ole mitään ristiriitaa sen kanssa, että ilmastoahdistusta lievennetään levittämällä tietoa ilmastonmuutoksesta.
Ilmoita asiaton viesti
Osaatko lukea ihan varmasti?
Ilmoita asiaton viesti
Jos siis kukaan ei olisi koskaan puhunut ilmastonmuutoksesta, niin Härkösen logiikalla meillä olisi aivan hirveä ilmastoahdistus.
Ilmoita asiaton viesti
Environmental knowledge ja median ilmastohysterian levittäminen ovat täysin eri asioita. Artikkelissa puhuttiin ilmastotietämyksestä ei tunteista.
Ilmoita asiaton viesti
Medialla ilmeisesti tarkoitat sensaatio- ja iltapäivälehtiä. Niiden uutisointi ilmastosta voi olla kovin uhkapainotteista, niinkuin on se muutenkin kärjistävää: jos tiede sanoo että merenpinta eri skenaarioiden mukaan nousee 0,6-2,2 metriä vuoteen 2100, uutinen otsikoi että ”tieteen mukaan jopa 2,2 metriä”. Tähän auttaa parempi taito lukea mediaa ja tietämys siitä mitä ilmastotiede todellisuudessa meille kertoo. Kirjoitan sen nyt kolmannen kerran, miksi minä olen se jolta kysytään osaanko lukea.
Ilmoita asiaton viesti
Aivan niin. Kun ei tiedä, että jokin uhkaa ei hätääny eikä synny tunnetta, että pitäis ehkä tehdä jotain, jolloin voi puurtaa rauhassa ja toimijat jotka aiheuttavat uhkia saavat jatkaa omassa rauhassaan. Tätä mieltä olivat tällä kertaa imastonmuutokseen liittyvän existentiaalisen uhkan olemassaolon määrittelyyn ”kykenevät huippuasiantuntijat”:
Hannes Zacher
Google Scholar: Työ- ja organisaatiopsykologian professori Leipzigin yliopisto, Wilhelm Wundt Institute of Psychology.
Työpsykologia, organisaatiopsykologia, työterveyspsykologia, Ikääntyminen ja elinajan kehitys.
Cort W. Rudolph
Google Scholar:
Teollisuus- ja organisaatiopsykologian professori, Wayne State University, Detroit, MI.
Työ ja ikääntyminen, elinajan kehitys, työterveyspsykologia, suorituksen arviointi monimuotoisuus ja osallisuus organisaatiossa.
Pääasia on, että bisnes pyörii häiriöttä…
Olisi todella mielekiintoista nähdä paperi jossa nämä kaksi em. työelmäpsykologian proffaa esittäisivät näkemyksensä siitä onko länsimaisen puurtajan terveellistä olla huolissaan Venäjän aiheuttamasta existentiaalisesta uhakasta, joka konkretisoituu parasta aikaa Ukrainassa ja Kiinan vielä kuitenkin toistaiseksi mahdollisesta existentiaalisesta uhkasta länsimaiselle demokratialle.
Ilmoita asiaton viesti
”Nyt oli kysymys pelon lietsonnasta ja siitä onko kysymyksessä eksistentiaalinen kriisi vai ei.”
Kun ymmärtää ilmastonmuutoksen kehityskulun johtavan suursotaan, mitä ilmeisimmin ydinaseilla käytävään ja sivilisaatioiden romahdukseen niin tajuaa, että ilmastonmuutos on selvästikin tällä hetkellä ylivoimaisesti suurin uhka ihmiskunnalle. Liikakansoitetussa maailmassa jälkiseuraus on tietenkin se, että kaikki syödään, niin sarvikuonot kuin muutkin syötäväksi kelpaavat kun nälällä on sellainen jännä vaikutus joten kun ihmiskunnan populaatio väkisin romahtaa väkivaltaisesti miljardeilla niin planeetasta jää aika karu paikka elää ihmiselle.
Ilmoita asiaton viesti
Henrik kirjoittaa oikeaa asiaa.
Oikea tieto ilmastosta tulee vääjäämättömästi lopulta voittamaan ja IPCC:n korruptoituneet CO2-uskovaiset vaipuvat toivottavasti piankin kaikkien muitten maailmanlopun ennustajien tapaan unholaan.
Itsekin joskus matemaattisia malleja tehneenä, ikäluokkani nr 12 fysiikkakilpailussa olen hämmästyneenä seurannut tätä ilmastohumpuukia.
Tässä ilmastomalli-asiassa kannattaa seurata alan huippujen työtä CliMA-projektissa (https://clima.caltech.edu) , jossa ovat mukana NASA, MIT, Caltech, jne.
Tässä CliMA:n missio: ”Tiedämme, että ilmastonmuutos muokkaa maailmaamme, mutta meillä ei ole vielä tarpeeksi selkeitä ja tarkkoja ennusteita siitä.
CliMA:lla missiomme on tarjota täsmällistä ja käyttökelpoista tieteellistä tietoa, jota tarvitaan tulevien muutosten kohtaamiseen – lieventämään vältettävissä olevia asioita ja sopeutumaan siihen, mikä ei ole vältettävissä.
Haluamme tarjota tarvittavat ennusteet kestävän infrastruktuurin suunnitteluun, toimitusketjujen mukauttamiseen, tehokkaiden ilmastonmuutoksen hillitsemispolitiikkojen suunnitteluun ja ilmastoon liittyvien vaarojen ja riskien arvioimiseen maapallon haavoittuvilla alueilla.”
Ilmastomallit ovat monimutkaisia tietokonesimulaatioita, jotka sisältävät erilaisia fyysisiä prosesseja maapallon ilmastojärjestelmän simuloimiseksi. Vaikka ilmastomallit ovat parantuneet vuosien varrella, on edelleen joitain fysiikan prosesseja, joita on haastavaa mallintaa tarkasti niiden monimutkaisuuden tai rajallisen ymmärryksen vuoksi.
Tässä on muutamia esimerkkejä fysiikasta, joka joskus puuttuu tai esitetään epätäydellisesti ilmastomalleissa.
1) Pilvet: Pilvillä on ratkaiseva rooli maapallon energiatasapainossa, sillä ne sekä heijastavat auringonvaloa takaisin avaruuteen, että vangitsevat lämpöä. Pilviprosessien esittäminen ilmastomalleissa on erittäin haastavaa, sillä pilvet muodostuvat pienikokoisissa fysikaalisissa ilmiöissä, joita ei vielä osata tarkasti ohjelmoida globaaleihin malleihin. Pilvien mikrofysiikan ja pilvipalautteiden esittäminen ilmastomalleissa onkin aktiivinen tutkimusalue.
2) Aerosolit: Aerosolit ovat ilmakehään sekoittuneita pieniä hiukkasia, joilla on sekä viilentäviä että lämmittäviä vaikutuksia ilmastoon. Ne voivat heijastaa tai imeä auringonvaloa, sekä vaikuttavat merkittävästi pilvien ja sateitten muodostumiseen. Aerosoliprosessien tarkka mallintaminen on haastavaa niiden moninaisten lähteiden, monimutkaisten kemiallisten vuorovaikutusten ja niiden tila- ja ajallisen jakautumisen kvantifiointivaikeuksien vuoksi.
3) Valtameren dynamiikka: Valtamerillä on elintärkeä rooli maapallon ilmaston säätelyssä, koska ne varastoivat ja kuljettavat valtavat määrät lämpöä, hiiltä ja muita aineita. Ilmastomallit edustavat valtamerten dynamiikkaa käyttämällä yksinkertaistettuja parametrointeja laskennallisten rajoitusten vuoksi. Pienen mittakaavan prosesseja, kuten pieniä pyörteitä ja valtamerivirtojen vuorovaikutusta merenpohjan kanssa, ei ole selkeästi ratkaistu useimmissa ilmastomalleissa.
Esimerkiksi mannerlaattojen yhtymäkohdissa valtamerien syvyyksissä on arvioitu olevan merkittävää vulkaanista toimintaa, jopa 3 miljoonaa aktiivista tulivuorta. Näitä ei ilmasto malleissa huomioida mitenkään.
4) Biogeokemialliset syklit: Ilmastomallit sisältävät yksinkertaistettuja esityksiä biogeokemiallisista kiertokuluista, kuten hiilen kiertokulku. Nämä syklit sisältävät hiilidioksidin, metaanin ja muiden kasvihuonekaasujen vaihdon ilmakehän, maan ja valtamerten välillä. Vaikka ilmastomallit ottavat huomioon perusprosessit, ne eivät pysty täysin kuvaamaan ekosysteemien, hiilen kierron ja ilmastonmuutoksen välisten palautteiden ja vuorovaikutusten monimutkaisuutta.
Ilmoita asiaton viesti
Itsekin joskus matemaattisia malleja tehneenä, ikäluokkani nr 12 fysiikkakilpailussa olen hämmästyneenä seurannut tätä ilmastohumpuukia.
———————————
Vau, mikä meriitti 🙂
Taidat olla paljon viisaampi kuin kukaan noista linkin takaa löytyvistä asiantuntijoista.
https://tekniikanmaailma.fi/yli-999-prosenttia-vertaisarvioiduista-tutkimuksista-yhta-mielta-ilmastonmuutos-johtuu-paaosin-ihmisen-vaikutuksesta/
Ilmoita asiaton viesti
Juha hyvä,
Toivottavasti olet huomannut, että nyt on meneillään kausaali-vallankumous?
Siinä on kyse siitä, että korrelaatio ei ole sama kuin syy-yhteys, kausaalisuus. Esimerkiksi sytkäri taskussa ei aiheuta keuhkosyöpää! Tai aiheuttaako CO2-lisä pääosan ilmaston lämpenemisestä vai päinvastoin?
Kausaali-asioissa on tehty paljonkin syntiä…
Tämän tilastotieteen klassisen ongelman, ”mustan aukon”, ratkaisi jokin aika sitten UCLA:n ”kausaali-guru”, professori Judea Pearl, tiiminsä kanssa.
Pearl kirjoitti tästä kirjankin 2018: ”The Book of Why”
Kirjan sivulla 261 Pearl sanoo ilmastomalleista seuravaa: ”Contrafatuaalinen analyysi mahdollistaa ilmastotieteilijöille paljon tarkemmat ennusteet kuin aikaisemmin.”
Ja sivulla 296: ”Normaalien tiede-standardien mukaan ilmastomallit toimivat hyvin, mutta yhdellä ehdolla. Ne ennustavat säätä kohtuullisen luotettavasti vain muutaman päivän eteenpäin, mutta niitä ei ole koskaan verifioitu vuosisatojen pituisilla aikajaksoilla. Tästä johtuen ne saattavat sisältää sellaisia systemaattisia virheitä, joista emme tiedä.”
Peaerlin kausaalisuus-ratkasu käyttää uutta contrafactuaalista metodia ja tekoälyä, ja sitä käyttävät ”sutena” jo isot lääkefirmat ja high-frequency pörssimeklarit. Ensimmäiset sitä käyttävät ”vallankumoukselliset” ilmastomallitkin ovat jo kehitteillä…
Itsekin käytän nykyisin työssäni tekoäyä ydinvoimaloiden kunnonvalvontaan…
Aikaisemmin laskin Wärtsilän Hietahden Telakalla isojen laivojen vakavuutta ja runkolujuutta ihan oikeitten fysiikan lakien mukaan, eikä noista laivoista ole yksikään uponnut / katkennut merellä.
Jos olisin käyttänyt laskennassa noita IPCC:n urpojen metodeja, seurauksena olisi ollut paljonkin ruumiita!
Ilmoita asiaton viesti
Judean Helmi on tutkinut moraalin asemaa tekoälyssä, tarkemmin sanoen vaihtoehtoisten toteamusten roolia (esimerkkinä ”Jos auto olisi toiminut, olisin ajanut kauppaan”).
Hänen mukaansa vaihtoehtoiset toteamukset ovat tieteellisen ja moraalisen käyttäytymisen rakennuspalikoita.
Äijän mielestään kone, joka pystyy ymmärtämään sellaisia toteamuksia pystyisi ottamaan vastuun tekemisistään.
Vittu mitä sontaa! Mitäpäs jos hieman viilataan esimerkkiä vaikkapa tyyliin: Jos auto olisi toiminut olisin ajanut kauppaan, mutta jos tyriessäni olisin ajanut ojaan siitä ei olis tullut kuitenkaan yhtään mitään jne…
Miten tämä moraalisen vastuun ottava tekoäly määrittäisi syy-yhteyden ja ennekaikkea kuka olisikaan syyllinen:
Auto joka ei toiminut, auto joka sittenkin toimi, mahdollinen ojaan ajo, kuski joka mahdollisesti tyri, idea lähteä autolla, se joka sai idean, tekoäly, vaiko kaikki yhdessä koska homma ei missään vaiheessa edes toiminut…
Äijä on itse asiassa aivan helvetin vaarallinen jo pelkästään kelatessa mahdollisuutta moraalisen vastuun siirtämisestä ihmiseltä tekoälylle.
Ilmoita asiaton viesti
Jos olisin käyttänyt laskennassa noita IPCC:n urpojen metodeja
—————————
IPCC ei laske yhtään mitään. Linkistä selviää mikä se on ja mitä se tekee.
https://fi.wikipedia.org/wiki/IPCC
Ilmoita asiaton viesti
Juha hyvä,
Olen kyllä hyvin perillä IPCC:n ja sen ympärille kerääntyneen korruptoituneen, CO2-uskoon hurahtaneen porukan asioista.
Kysymyksessähän on ehkäpä maailmanhistorian suurin tiede-huijaus, joka on niin kipeä kysymys, ettei siitä oikealle tieteelle vieras ”ilmasto-konsensusporukka” uskalla edes puhua.
Tässä joitakin historian vastaavia muitakin tapauksia:
1. Geosentrinen maailmankuva: Antiikin aikana ja keskiajalla yleinen käsitys oli, että maa oli maailmankaikkeuden keskipiste ja kaikki taivaankappaleet kiersivät sitä. Tämä käsitys osoittautui virheelliseksi, kun Kopernikus esitti aurinkokeskisen maailmankuvan.
2. Flogiston-teoria: Flogiston oli kuvitteellinen aine, joka oli muka vastuussa palamisesta. Tämä teoria oli vallalla 1600- ja 1700-luvuilla, mutta se osoittautui virheelliseksi kemiallisten reaktioiden ymmärtämisen suhteen.
3. Pilvien teoria sateen synnystä: Antiikin kreikkalainen tiedemies Aristoteles uskoi, että sade syntyy maan höyryjen kohotessa ja tiivistyessä taivaalla. Todellisuudessa sade syntyy vesihöyryn tiivistyessä pilviksi ja putoamalla sitten maahan.
4. Spontaani sukupolviteoria: Ennen mikrobiologian ymmärtämistä uskottiin, että elämä voi syntyä spontaanisti esimerkiksi mätänevistä aineista. Louis Pasteurin kokeet kuitenkin osoittivat, että elämä tulee vain olemassa olevasta elämästä.
5. Fysiognomia: Fysiognomia tarkoitti uskoa, että ihmisen ulkonäkö voi paljastaa hänen luonteensa ja persoonallisuutensa piirteitä. Tämä uskomus johti usein ennakkoluuloihin ja stereotypioihin.
6. Lysenkoismi: Neuvostoliitossa Lysenko-nimisen tiedemiehen esittämät periaatteet biologian alalla johtivat katastrofaalisiin virheisiin maataloudessa ja tieteellisen tutkimuksen tukahduttamiseen ideologisten näkemysten vuoksi.
Tässä ilmastomalli-asiassa ei kannata harhaantua huijareitten kelkkaan, vaan pitää seurata alan luotettavia huippu-osaajia NASA, MIT, Caltech, etc. / CliMA (https://clima.caltech.edu/).
Toinen katsomisen arvoinen paikka on GREENPEACE:n perustajan Patrick Mooren julkaisu (2022), jossa paljastetaan ilmastoa koskevia täysin valheellisista väitteistä: https://fcpp.org/2022/09/16/greenpeace-founder-patrick-moore-says-climate-change-based-on-false-narratives/
Tässä ilmastoasiassa olen historian oikealla puolella ja hyvässä seurassa.
Ilmoita asiaton viesti
Kysymyksessähän on ehkäpä maailmanhistorian suurin tiede-huijaus
—————————-
Hyvin on huijattu kun käytännössä kaikki maailman asiantuntijat on saatu huijattua ja YK myös eikä kukaan ole jäänyt huijauksesta kiinni.
Ja kaiken kukkuraksi, kenelläkään ei ole edes harmaista aavistustakaan mikä mahtaa olla huijauksen motiivi.
Ilmoita asiaton viesti
Motiivihan on se sama vanha: raha ja vallanhimo
Ilmoita asiaton viesti
Ja kukas sen huijauksen avulla saa
1. Rahaa
2. Valtaa
Ilmoita asiaton viesti
Juha hei,
Lueppas tuo Patrick Mooren juttu.
Sieltä tuo kaikki selviää!
Ilmoita asiaton viesti
En sitten varmasti lue. Mutta lohdutukseksi sinulle, eipä ole kukaan muukaan denialisti osannut vastata kysymykseen.
Ilmoita asiaton viesti
Patrick Moore on ympäristöfasisti, joka lähti Green Peacen toimintaan ainoastaan lobatakseen ydinvoimaa. Täältä löytyy tieto joka kumoaa ko. desantin väitteen, että olisi muka Green Peacen perustajajäsen.
Mitä tulee Caltech, MIT, NASA JPL & Naval Postgraduate School CLiMA yhteisprojektiin joka polkaistiin pystyyn vuonna 2018, ei tämä itseään mahtipontisesti todelliseksi YK:ksi mainostanut tiedeyhteisö ole kyennyt viiden vuoden toimintansa aikana löytämään mitään joka kumoaisi kasvihuonekaasujen päästöjen olevan ehdottomasti tärkein tekijä ilmaston lämpenemisessä globaalilla tasolla ja että kasvihuonekaasujen osalta CO₂ päästöt jotka syntyvät fossiilisten polttoaineiden, kuten öljyn, kaasun ja kivihiilen, polttamisen yhteydessä on merkittävin yksittäinen tekijä.
Mikäli joku sattuisi epäilemään, että näpyttelen paskaa niin soitelkoon, pistäköön sähköpostia tai lähestyköön vaikkapa kirjeitse esim. Tapio Schneideria, joka vetää CLiMA projektia Caltech – NASA JPL:n osalta Pasadenassa Kaliforniassa ja kyselköön, että missäs nyt oikein mennään.
Toimisto:
1200 E. California Blvd.
MC 131-24
Pasadena, CA 91125, USA
Puhelin:
+1 (626) 395-6143
Sähköposti:
tapio@caltech.edu
P.S.
Seppo Korppoolta kysyisin: Koska nyt pidät ensiarvoisen tärkeänä seurata eritoten CLiMA:n aikaansaannoksia niin oletko tietoinen esim. siitä mitä MIT on kyennyt saamaan viimeaikoina aikaan sellaista, joka olisi tuonut tutkimuksen kannalta jotain merkittävää lisäarvoa ko. projektiin?
Hieron jo etukäteen käsiäni päästäkseni näpyttelemään vastineeksi, mihin esim. Schneider & Co. omalta ja MIT omalta osaltaan ovat juuttuneet pitääkseen projektia yllä, jotta on edes jotain esittää jonka avulla pysyä osallisena esim. Bidenin & hallinnon järkkäämästä kaku$ta.
Ilmoita asiaton viesti
Nea hyvä,
Vaikutat fiksulta ja aktiiviselta ihmiseltä. Sinulla näyttää olevan harvinaista kiinnostusta, kykyä ja energiaa selvittää kaikenlaisia asioita IHAN ITSE. Arvostan tuollaista paljon!
Olet tietenkin siinä oikeassa, ettei CliMA ole vielä saanut valmiiksi ilmaston Earth system modeliansa, niinkuin ei kukaan muukaan!. Heidän missionsa on kuitenkin tämä:
” We are building a new Earth system model that leverages recent advances in the computational and data sciences to learn directly from a wealth of Earth observations from space and the ground.”
On käynyt selväksi, että tuon mallin kehitys on niin iso projekti, että se on jo vaatinut uuden Julia-ohjelmiston tekemisen ja valtavan määrän koodaustyötä, sekä maailman isompien tietokoneitten hirmukallista vääntöä…
Yleisesti on arvioitu, että tuon pähkinän ”lopullinen” murtaminen vaatii vielä uusien kvanttitietokoneitten ja kehittyneitten tekoälyohjelmien käyttöönottoa…
Tuttuun tapaan tämä tilanne onkin sitten avannut pelikentän kaikenlaisille populistisille huijareille, jotka pystyvät kaappaamaan ”vallan” ja houkuttelemaan varsinkin niitä, jotka ovat alttiita seuraamaan tällaisia ”vääriä profeettoja”. He tietenkin sanovat voivansa pelastaa maailman. Vahvat domioivat heikkoja!
Muistan vielä ne ajat kun 60 ja 70-luvuilla merkittävä osa Suomen nuorista hurahti pönttö pimeänä Marxisimi-Leninismiin, Stalinismiin. Seurasin ihmeissäni kun nuo pulskat stalinistit lauloivat: ”Nälkä on aina vieraanamme!”. Tämäkin huijaus pörpähti kun Neuvostoliitto romahti 1991!
Samoin tulee käymään CO2-hysteerikoille ja jäljelle jää todelliseen tietoon perustuva ihan oikea luonnonsuojelu, jossa Suomi on ollut pitkään eturivin maa.
Nea, tässä yhteydessä suosittelen, että luet tämän kirjan: ”Kapea käytävä” (Terra Cognita 2020, kääntänyt fyysikko-ystäväni Kimmo Pietiläinen). Sen ovat kirjoittaneet D. Acemoglu ja J. Robinson / Teema on ”Valtiot, yhteiskunnat ja vapauden kohtalo”.
Siitä on jo tullut ”kulttiteos” ja siinä kerrotaan kuinka ”vapaus ei ole asioiden luonnollinen tila. Useimmissa paikoissa ja useimpina aikoina vahvat ovat dominoineet heikkoja ja ihmisen vapaus on murskattu voimalla tai tavoilla ja normeilla”.
Näin on ilmiselvästi käynyt nyt myös tässä ilmasto-teemassa. IPCC pitää valtaa ”tavoilla ja normeilla” ja ”vääräuskoiset” poltetaan tuttuun tapaan roviolla…
Hyvää lukukesää sinulle Nea!
PS: Tässä tulee mieleen se, että Einstein ei saanut Nobelia suhteellisuusteoriastaan sillä 100 tutkijan konsensus-porukka kirjoitti sitä vastustavan kirjeen. Einstein kommentoi sitä: ” Miksi sata, yksikin riittää!”
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos pikaisesta vastineesta!
Nyt jos lähdetään purkamaan keissiä niin esim. Schneider on lähtenyt keskittymään idean toteuttamisen mahdollisuuksiin tilanteen varalta jolloin poliittinen tahtotila ei globaalilla tasolla riittäisi kasvihuonekaasujen päästöjen merkittävään vähentämiseen eikä muutakaan olisi enää tarjolla, jolloin käyttöön otettaisiin hatäratkaisu, jossa stratosfääriin alettaisiin hätäpäissään ruiskimaan aerosolihiukkasia, jotka peilasivat osan auringosta tulevasta säteilystä takaisin avaruuteen jolloin maapallon pinta ja troposfääri viilenisivät ainakin teoriassa 😵💫
MIT puolestaan kehitteli järjestelmästä riippumattoman ohjelmointi ympäristön ja mallintamiseen ohjelmiston jota lähdettiin luomaan aivan alusta alkaen uudestaan käyttäen Julia ohjelmointikieletä jonka lisenssiä hallitsee yllättäen MIT.
Nyt he ovat päässeet siihen pisteeseen, että Tennesseessä sijaitsevan Oak Ridge Laboratoryn kapasiteetiltaan tällä hetkellä maailman tehokkain sekä laskentakyvyltään nopein supertietokone Frontier huutaa äärirajoillaan käsitellessään dataa joka kattaa käytännössä ilmaston näkökannalta kerralla mitätöntä siivua maapallon pinta-alasta neliökilometreinä & ilmakehästä kuutiokilometreinä.
Tämä tenkkapå on johtanut tilanteeseen, että on mietittävä järjestelmän kehittämistä taaskin uudelta kantilta ja odoteltava, että kvanttitietokoneet saadaan integroitua systeemiin mikä ei taida tapahtua hetikään aivan lähimmässä tulevaisuudessa 🥴
Pääasia, että tutkitaan, homma kehittyy ja etenee. Nyt ei edes skeptisemmin ilmaston muutokseen suhtautuvan porukan tarvitse kuitenkaan heittää kirvestä kaivoon vaikka hieman jumittaisikin, rahahanat eivät ole menossa kiinni.
Fossiilipuljut ovat nimittäin ryhtyneet toteuttamaan näkyvyyttä ja ottaneet käyttöön suoran avoimen talodellisen tuen tarjoamisen valikoiduille yliopistoille ja tukimusyksiköille jotka lähtevät kehittämään uusien innovaatioiden pohjalta ratkaisuja joilla fossiilisten polttoaineiden käyttö saataisiin vähintään näyttämään turvallisemmalta. Vuonna 2022 hynää oli jaossa about 850 mijoonaa taalaa. Tarkoituksena on tätä kautta saada poliitikot ymmärtämään ettei hätiä mitiä, turhaa on enää miettiä mitään sen enempiä rajoitteita 😜
Ilmoita asiaton viesti
Nea, kiitos erinomaisesta kommentistasi koskien ilmastomallien kehitystä. Näytämme olevan tässä samoilla linjoilla.
Mitä tulee fossiilisten polttoon, vaikka uskoisimmekin ihmisen aiheuttaman CO2-lisän olevan pääsyyn ilmaston lämpenemiseen, tässä on iso käytännön ongelma.
Kaikki täysjärkiset tietenkin haluavat vähentää fossiilisten polttoa, ja uusiutuvien nopeaa käyttöönottoa, mutta, mutta…
Tässä on pakko ottaa käyttöön insinöörimäinen maalaisjärki ja unohtaa epärealistiset fantasiat!
Tässä tekoälyn tuottama vastaus tähän ongelmaan:
Replacing fossil fuel burning power plants with renewables on a global scale is a complex challenge due to a combination of technical, economic, and logistical factors.
While the transition to renewable energy sources is both necessary and desirable for addressing climate change and reducing environmental impacts, there are several reasons why an immediate and complete replacement is difficult:
1. Infrastructure and Capacity: Fossil fuel power plants are deeply entrenched in the energy infrastructure of many countries, with decades of investment in their construction and operation. Renewables require significant infrastructure development, including new power generation facilities, transmission lines, and energy storage systems. Scaling up this infrastructure to match the capacity of fossil fuel plants takes time and resources.
2. Intermittency and Energy Storage: Many renewable energy sources, such as solar and wind, are intermittent in nature. The sun doesn’t always shine, and the wind doesn’t always blow. This intermittency makes it necessary to develop efficient energy storage solutions, such as advanced batteries, to ensure a stable and reliable power supply. While significant progress has been made in energy storage, these technologies are still developing and need further improvements.
3. Technology Maturity: Fossil fuel technologies have been refined over decades, resulting in highly efficient and reliable power generation. Many renewable technologies are still evolving, and their efficiency, reliability, and cost-effectiveness continue to improve. This technology maturation process takes time, research, and development.
4. Economic Considerations: While the cost of renewable energy has been decreasing, fossil fuels still often have a lower upfront cost due to the existing infrastructure. There can be economic challenges associated with decommissioning existing power plants and investing in new renewable infrastructure, especially for countries with limited financial resources.
5. Energy Transition Planning: Transitioning to renewables requires careful planning and coordination to ensure a smooth shift without causing disruptions to the energy supply. Governments, utilities, and industries need to collaborate on comprehensive strategies that consider energy mix, policy frameworks, workforce transitions, and more.
6. Grid Integration and Infrastructure: Integrating high levels of renewable energy into existing power grids can be complex. The grid infrastructure may need upgrades to handle variable and distributed energy sources efficiently. Grid stability and reliability are critical, and changes to the grid require careful engineering and investment.
7. Geographical Constraints: The availability of renewable resources varies geographically. Some areas might have excellent solar exposure, while others might be more suited for wind or hydroelectric power. This geographical diversity necessitates tailored approaches for each region, potentially adding complexity to the transition.
8. Political and Regulatory Challenges: Political and regulatory factors can influence the pace of the transition. Policy uncertainties, changes in leadership, and the influence of vested interests in the fossil fuel industry can slow down the adoption of renewable energy sources.
9. Social and Workforce Transitions: The shift to renewables can have implications for jobs in the fossil fuel sector. There’s a need for careful planning to ensure a just transition for workers and communities that depend on these industries.
10. Investment and Funding: Large-scale investments are required to transition to renewable energy sources. Attracting sufficient funding and investment for renewable projects can be a challenge, especially in regions with limited financial resources.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä on vai yksi ainoa pointti joka merkitsee ja se on sen ymmärtäminen ettei bisnes kykene, ei ole ikinä kyennyt, korjaamaan ongelmaa jonka on itse aiheutunut. Ainoa mitä bisnes on kyennyt ongelmatilanteissa koskaan tarjoamaan on tilapäinen lievitys, korjaussarjaa korjaussarjan päälle.
Ilmoita asiaton viesti
Nea hyvä,
Todellisuudessa uusi teknologia on aina ollut kehityksen draiverina, aina kivikaudelta alkaen…
Toisena tekijänä on ollut kaupankäynti/vaihtokauppa uudella teknologialla, kivikaudelta alkaen…
Opetus: Joka putoaa uuden teknologian kelkasta, jää kivikaudelle!
Suomelle tämä tarkoittaa mm. sitä, että romahtanut koulutussektorimme on nostettava pikaisesti takaisin maailman huipulle!
OECD:n Pisa-tutkimuksessa Suomen 15-vuotiaat ovat pudonneet matematiikassa vuoden 2000 sijalta 6. sijalle 16.
Ja IT-osaamisessa sijalta 1. Meksikon jälkeen sijalle 30-40!!!
Koulusta valmistuvat eivät osaa kirjoittaa kirjettä tai laskea, eivätkä juurikaan lue kirjoja…
Ilmoita asiaton viesti
Ja mihin se turha draivi onkaan johtanut 🥴
Globaalin kilpailun syvin olemus sinivalkoisten silmälasien läpi
katseltuna. Optimaalisintako olisi kenties se, että Suomen koululaitos suoltaisi bisnekseen maailman pätevimmät yksilöt jotka globaalissa kilpailussa kyykyttäisivät muiden maiden ääliöitä 100-0? Ilman, että nämä huomaisivat jujua, ja vaikka huomaisivat eivät ryhtyisi ainakaan väkivaltaisiin vastatoimiin, niinkö?
Ilmoita asiaton viesti
Tässä kirjoituksessani ei ole kysymys siitä pukkaako maapallolla ilmastokriisiä vai ei vaan siitä, että kuka saa asiasta ylipäänsä esittää ajatuksia
——————————————-
Kyllä täällä saa valehdella ihan reippaasti ja sitä tehdään päivät pitkät. Valheet ovat sitä paitsi paljon tykätympiä tällä foorumilla kuin totuudet.
Ilmoita asiaton viesti
”Valheet ovat sitä paitsi paljon tykätympiä tällä foorumilla kuin totuudet.”
Touché!
Ilmoita asiaton viesti
”Kyllä täällä saa valehdella ihan reippaasti ja sitä tehdään päivät pitkät”. Voisittehan myös lopettaa tuon, että ihmiset eivät olisi niin ahdistuneita!
Ilmoita asiaton viesti
Minä kiitän blogistia huolellisesta työstä ja uskaliaisuudesta, rohkeudesta ja peräänantamattomuudesta.
Palstan moderointikulttuuri osoittaa kaikessa, mielestäni, suomettuneisuutta.
– Joskus sellaiseen sopeutuminen oli viisautta. Nykyään luulemme elävämme sallivammassa todellisuudessa kuin silloin aikoinaan.
Ilmoita asiaton viesti
Pidän siitä, kun ihmiset kirjoittaa / lausuu ymmärrettävästi / ehkä ”pidemmän kaavan” mukaan – kun muuten se perusteellinen asiasta ilmaisu antaa enemmän, kuin minä Mummelina mistään pikku koosteesta ymmärtäisin.
Tuohon täytyy lisätä, et kyseenalaistan – eikä kyllä kiinnosta niiden sepustukset, jotka sensuuria harjoittaa = heidän totuus.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, tiedostan, että usein ehkä tulee kirjoitettua liian pitkästi, mutta kun itselleen pitää vaikeasta asiasta taivuttaa rautalangasta niin helposti luulee että kaikille muillekin. Julkaisen kirjoituksiani keskimäärin vain kerran kuukaudessa ja otan jokaisen vakavasti. Siksi harmittaa kun tuntuu, että kirjoitus mielivaltaisesti vedetään vessasta alas.
Ilmoita asiaton viesti
Siksi harmittaa kun tuntuu, että kirjoitus mielivaltaisesti vedetään vessasta alas.
——————————————
Täytyy kyllä ihmetellä, että ilmastonmuutoksesta kirjoitettu blogi on poistettu vaikka siinä olisi mitä valheita. Sellaisia kun on ollut täällä vaikka kuinka paljon. Joko siinä oli jotain poikkeuksellista tai moderaattoreiden linja on muuttunut.
Ilmoita asiaton viesti
Pituus ei haitannut vahvan asiasisällön ansiosta. Jos yrittää selittää monivivahteista asiaa lyhyesti, viesti on joko vaarassa mennä harakoille (ei lueta) tai se luetaan, mutta ymmärretään väärin.
Parempi kertoa asia niin, että kirjoittaja on tyytyväinen esittämäänsä. Jos joku ei jaksa lukea, aina voi siirtyä silmäilyyn ja syventyä vain niihin kohtiin, jotka kiinnostavat.
Ilmoita asiaton viesti
Tuossa taannoin löysin prosessioikeuden emeritusprofessori Jyrki Virolaisen sivulle, niin hän kirjoittaa erittäin ymmärrettävästi ja kun kyse on lakiasioista, ne pitääkin olla perusteellisia tulkintoja – jotta tavallinen kuluttaja ymmärtää, miten prosessissa toimitaan.
Mietin myös sitä – että miksi nykyisin ”vaaditaan” lyhyt kooste eri asioiden edessä: – halutaanko ettei lukijan tarvitse sitä ymmärtää, vai että jo sillä lukija / kuulija tyhmennetään?
Minullekkin fb:ssä jotkut ovat sanoneet, etteivät jaksa lukea pitkiä kirjoituksiani, mutta haluan ne kirjoittaa siten – jotta ymmärretään mitä takoitan,,,,,, kuten sinä, pitää taivuttaa rautalangasta. Edelleen kun ihmiset ovat tulleet ”laiskoiksi”, niin kun hoitotyössäkin esittelin itseni – hoitaja kaverit sanoivat, eikö minulla ole jotain lempinimeä – kun eivät jaksaisi minun nimeä Pirjo-Margit sanoa, joka on minun etunimeni.
Vaikka kirjoittajat olisivat vastakkaista puolta ajatusmaailmaltaan, niin parempi pitkä kirjoitus, kuin vaan haukkuminen eri nimikkeillä, kun olishan se hyvä perustella miksi jotain haukkuu – ja miksi itse ei ole sitä.
Ilmoita asiaton viesti
Jatka vaan samaan malliin… Totuudet esiin – Kiitos!
Ilmoita asiaton viesti
Varmaankin tämän alustan ilmastohihhulit saivat blogisi poistumisen ja bannauksen aikaan. Ei se sen kummempaa.
Itse asiaan. Ennen nykyistä jääkausisykliä yli miljoona vuotta sitten esi-isämme kuolivat sanamukaisesti Välimeren alueella kylmyyteen. Paluumuutto onnistui vasta satoja tuhansia vuosia myöhemmin. Kylmyys oli samaa luokkaa kuin nykyisten jääkausivaiheiden kylmimmät ajat. Ja nää kitisee jostain asteen kymmenysosan lämpenemisestä matkalla seuraa jääkauden kylmää vaihetta kohti.
https://tekniikanmaailma.fi/tutkimus-euroopan-ilmasto-mullistui-akillisesti-11-miljoonaa-vuotta-sitten-valimerella-asuneet-ihmiset-kuolivat-sukupuuttoon/?shared=1324382-cfc38c10-500
Oikeasti kyse ei ole ihmisen muka aiheuttamasta ilmaston muuttumisessta, vaan energiasta, kuten olemme huomanneet. Fossiilistenkin polttoaineiden kulutus ihmistaloudessa kasvaa koko ajan. Antimet alkavat olla vähissä ja älämölö, kähinät kasvavat sitä mukaa.
Ilmoita asiaton viesti
”Varmaankin tämän alustan ilmastohihhulit saivat blogisi poistumisen ja bannauksen aikaan”.
Joo, voi olla, mutta vastuu on kuitenkin toimituksella. Tuntuu pahalta kun asiaan vakavasti paneutuu ja kirjoitus mielivaltaisesti vedetään pönttöön. Ei liikenteen vaarantamisestakaan voi tuomita vain yleisesti ”tieliikennelainsäädäntöön” viittaamalla. Kyllä sieltä pitää kaivaa joku konkreettinen pykäläkin esille. Ellei sellaista löydy pitää jättää tuomitsematta.
Ilmoita asiaton viesti
Toimitus käyttää tyyliä rikollinen ensin vankilaan ja sitten keksitään sille syy. Pistää hihittämään kun Uusi Suomi väittää olevansa riippumaton ja puolueeton media.
Ilmoita asiaton viesti
”Ja nää kitisee jostain asteen kymmenysosan lämpenemisestä matkalla seuraa jääkauden kylmää vaihetta kohti.”
Mitään jääkauden kylmää vaihetta ei ole tulossa. Jääkausi on peruttu kun ilmakehä on kyllästetty hiilidioksidilla.
Ja kuten historiasta ja esihistoriasta tiedämme miten lämpötila vaikuttaa merenpinnan korkeuteen ja kasvillisuusvyöhykkeisiin ja miten ihmiskunta on ennen lämpötilan nostattamista hölmönään ylikansoittanut maailman asettunut asumaan jokisuistoihin ja rannikoille, on näiden prosessien yhteisvaikutus tuhoisaa.
Ihmiset kun tunnetusti siirtävät rajojaan aseilla. Suomessakin älytön valitus muutamasta maahanmuuttajasta mutta mitäs kuvittelevat sitten vuosisadasta toiseen jatkuvan kansainvaelluksen tekevän? Ja mikäli antarktiksen sulamisprosessi käynnistyy niin puhutaan sitten kymmenistä tuhansista vuosista.
Ilmoita asiaton viesti
Varoituksia ja määräakaisia kirjoituskieltoja on harvakseltaan tipahdellut minullekin.
Lehden poliittista linjaa ei saa loukata, tai seuraa banni.
Ilmoita asiaton viesti
Kyse on puhtaasta sensuurista. Toimitus ei osaa eikä ehdi seurata blogeja. Asialla on ollut todennäköisesti Puheenvuorossa aktiivisesti esiintyviä IPCC:n tieteen kannattajia. Stasi-meininkiä.
Elämme erikoisia aikoja.
Ilmoita asiaton viesti
Näin varmaan. Mutta minkälaisia ihmisiä nämä ylläpitäjät ovat, jotka kirjoittavat, että ”lupaamme” että jokainen yhteydenotto luetaan, mutta jättävät yksinkertaiseen, silti tärkeään kysymykseen vastamatta juuri siksi ettei heillä ei ole siihen vastausta. Väitetään että kysymys on sääntöjen rikkomisesta vaikka kyse on pelkästä mielivallasta.
Ilmoita asiaton viesti
Ensinnäkin, blogin poistaminen ei ole sensuuria. Sensuuri tarkoittaa ennakkotarkastusta joka tehdään ennen julkaisua. Katso Nykysuomen sanakirjasta jos et usko.
Toisekseen, et voi eritellä että olisit mukamas tieteen kannattaja mutta et olisi ”IPCC:n tieteen kannattaja”. IPCC noudattaa tieteellisiä prosesseja kuten muukin tiede. Jos IPCC:tä ei olisi olemassa, sellainen pitäisi perustaa. Joko luotat tieteeseen – ja silloin se pitää sisällään myös IPCC:n – tai sitten et luota tieteeseen.
Kolmannekseen, minä olen epäilemättä sellainen ”hihhuli” tai ”IPCC:n tieteen kannattaja” johon teikäläiset viittaavat, eikä minullakaan ole käsitystä miksi Lindblomin blogi oli vedetty pois. Mutta syyttelynne on tympeää ja osoitus tämän palstan alennustilasta.
Ilmoita asiaton viesti
Härkönen nussii pilkkua, kun ei muuhun kykene…
Ilmoita asiaton viesti
Minä en kyllä ihan ymmärrä mihin tällaisilla kommenteilla pyritään. Härkönen tuossa kirjoitti hyvän ja perustellun kommentin joka selkeästi erottuu edukseen täällä. Ajattelitko, että tämän kommenttisi jälkeen Härkösen uskottavuus on mennyt täysin kun taas sinun kommenttisi kielisi kyvykkyyttäsi käydä asiallista ja järkevää keskustelua?
Ilmoita asiaton viesti
Puhekielessä sensuroinnilla tarkoitetaan muutakin kuin ennakkosensuuria ja useimmiten sitä muuta. Puhekielessä Härkösen harjottamaa näsäviisastelua sanotaan pilkunnussimiseksi, joten…
Blogisti mainitsee poistetun bloginsa olevan luettavissa muualla. Googlella en sitä löytänyt hakufraasilla ’nobelistin suu tukittiin’, mutta duckduckgo.com hakutuloksissa se on heti toisena tämän blogin jälkeen. Näin se ilmastoeliitin masinoima sensuuri toimii…
Ilmoita asiaton viesti
Ja näin sitten termejä venyttämällä päädyttiin rinnastamaan Puheenvuoron moderointi Itä-Saksan salaiseen poliisiin ja sen harjoittamaan sensuuriin. Joka lähinnä kertoo sen, että teikäläiset ovat täydellisen pihalla siitä mitä on sananvapaus – näin puhekielellä ilmaistuna.
Ilmoita asiaton viesti
IPCC ei tee tiedettä, niin minulle on vakuutettu. Sehän on poliittinen elin, joka valitsee tarkkaan, mitä se hyväksyy raportteihinsa. Milläköhän perusteella sitten valitseekaan?
Sen lisäksi se tekee ne hyvin kysenalaiset lyhennelmänsä päätöksentekijöille. Lyhennelmä raportista tehdään jo ennen varsinaisen raportin valmistumista, mistä sen pitäisi olla lyhennelmä.
Ilmoita asiaton viesti
Kaikessa tieteellisessä julkaisutoiminnassa on keskeistä, että käytetään asiaankuuluvia lähteitä ja niitä käsitellään asiaankuuluvalla tavalla. Onko sinulla sitten esittää tutkimusnäyttöä, jota IPCC:n olisi pitänyt sisällyttää raporttiinsa mutta se ei ole sitä tehnyt, vai oletko täällä vain levittämässä epäluuloa?
Ilmoita asiaton viesti
Kaveriarviointi määrää, mitkä ovat asiaankuuluvia lähteitä. Edes arvioitaviksi ei oteta kuin kaverien papereita. Niistä on IPCC:n poliitikkojen sitten helppo valita.
Epäluuloa on ihan terveellistä levittää.
Ilmoita asiaton viesti
Eli kaveriltasi kuulit, että tieteessä harjoitetaan kaveriarviointia, ja tämä kuulosti korvaasi niin hyvältä, että levität tarinaa omissa nimissäsi eteenpäin. Mitään omakohtaista kokemusta tieteellisistä julkaisukäytännöistä sinulla ei taida olla.
Ilmoita asiaton viesti
Tunnen ja tiedän kaveriarvioinnin tiedettä vääristävän mollivoittoisen vaikuttavuuden julkaisutoiminnassa, jota on tullut tehtyä lukuisten tutkijaryhmien kanssa yli 30 vuoden ajan.
Ilmoita asiaton viesti
”Ensinnäkin, blogin poistaminen ei ole sensuuria. Sensuuri tarkoittaa ennakkotarkastusta joka tehdään ennen julkaisua.” Saivartelua. Minunkin töherryksiä on tällä tavoin sensuroitu, jotkut syystä ja jotkut syyttä,
Ilmoita asiaton viesti
Kyseessä on silloin moderointi, ei sensurointi. Ja kun sinä ja Kekki pidätte tätä saivarteluna, niin huomattakoon että vastasin kommentoijalle, joka itse väittää korostavansa akateemista lähestymistapaa, ja kyllä silloin ensimmäinen vaatimus on, että puhutaan ilmiöistä edes niiden oikeilla termeillä.
Ilmoita asiaton viesti
Sanomalehtien keskustelupalstat eivat ole tarkoitettu akateemiselle keskustelulle.
Ilmoita asiaton viesti
Moderoinnin tehtävät muuttuvat mielivallaksi, jos ne alkavat kattaa asiattomuuksien sijasta eri mieltä olemista.
Onkohan mahdollista, että myös tekoälyä olisi alettu käyttää esimoderoinnissa? Silloin olisi kysymyksessä ainakin automatisoitu moderointi.
_______________________________________________________________________________________
Mikä moderoinnin alalajeista olisi tässä tapauksessa kyseessä? Reaktiivinenkö ?
Moderoinnin tyylit:
Esimoderointi (pre-moderation) tarkoittaa julkaisupalveluun lähetetyn sisällön tarkastamista ja julkaisijan ohjeiden vastaisen sisällön poistamista ennen julkaisemista.
Jälkimoderointi (post-moderation) taas viittaa samanlaiseen toimintaan sisällön julkaisun jälkeen. Tämä mahdollistaa reaaliaikaisen keskustelun ja välittömän julkaisun. Jälkimoderointi toimii parhaiten sosiaalisen median, foorumin sekä muiden aktiivisten internetyhteisöjen sivustoilla
Jaetussa moderoinnissa (distributed moderation) yhteisön jäsenet äänestävät moderoitavaksi päätyvän sisällön. Äänestysmäärä määrittää, onko julkaistu sisältö yhteisön sääntöjen mukaista vai ei. Lopullinen valinta jää moderaattorille.
Reaktiivisessa moderoinnissa (reactive moderation) käyttäjät aktiivisesti poistavat ja merkitsevät sivuston kaikenlaisen sopimattoman sisällön. Lopullinen valinta jää moderaattorille.
Automatisoidun moderoinnin (automated moderation) sisällönvalvontasovellukset suodattavat määritellyt loukkaavat sanat ja multimediasisällöt. Sopimattomien julkaisujen havaitseminen toimii automatisoituneesti. Tämä mahdollistaa vääräkäytöksisen käyttäjän IP-osoitteen estämisen.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Moderointi
Ilmoita asiaton viesti
Sanojen merkitys muuttuu ja laajenee ajan mukana. Wikisanakirjassa todetaan, että ”sensuuri on yleisesti mikä tahansa järjestelmä, jolla pyritään rajoittamaan sananvapautta”.
Ilmoita asiaton viesti
Eihän sananvapautta ole estetty.
Ilmoita asiaton viesti
Ei tietenkään, jos olet punavihreiden kanssa samaa mieltä.
Ilmoita asiaton viesti
Sanojen merkitys ei muutu sillä, että sinä päätät niin. Sanojen merkitys voi muuttua jos niitä yleisessä kielenkäytössä aletaan käyttää uudella tavalla. Tällöin on Kielitoimiston tehtävä ajantasaistaa termin määrittelyä.
Itä-Saksassa harjoitettiin sensuuria eikä siellä ollut sanavapautta. Suomessa meillä vallitsee sananvapaus. Moderointi ei ole sensuuria. Rinnastuksesi oli falski.
Ilmoita asiaton viesti
Mielestäni on turha viisastella sensuuri sanan sisällöstä. Se vie huomion pääasiasta. Tärkeintä kai on että viesti on mennyt perille. Arkikielessä varmaan jokainen ymmärtää, että sensuurilla yleensä tarkoitetaan puheen, kuvan tai kirjoituksen kieltämistä yleensä. Jos sensuurilla tarkoitettaisiin ainoastaan ennakkokieltoa olisi usein käytetty käsite ”ennakkosensuuri” sanana tautologiaa tai kontaminaatiota, vähän kuten ”whisky on the rocks jäillä”. Itse olen yleensä käyttänyt, joskus epähuomiossa, sekaisin sanoja sensuuri ja uuttaa, varsin osuvaa lainasanaa cancelointi. Yhteys ratkaisee yleensä valinnan. Tässä esimerkki kirjoituksesta, jossa luetellaan useita sensuurin muotoja ennakkosensuurista itsesensuuriin.
Ilmoita asiaton viesti
Ja moderoinissakin on esimoderointi, joka luonteeltaan vastaa täysin sensuuria.
Ilmoita asiaton viesti
Mainitsit kirjoituksessasi YK:n ja IMF:n.
Koska IMF on YK:n alainen niin siihen pätee sama kuin YK:n: Näissä järjestöissä menee läpi vain sellaiset asiat joiden seurauksena kehitysmaille ja kolmannen maailman maille voidaan vaatia lisää tukirahaa.
Ja yksi tällainen on juuri ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos. Sen väitetään aiheuttavan suuria katastrofeja ja jostain syystä juuri kolmansissa maissa seuraukset olisivat erityisen vakavia. Tästä syystä niille pitää antaa enemmän ja enemmän vastikkeeettomasti rahaa.
Kun seuraukset ihmishenkien menetyksinä ovat nykyään huomattavasti pienempiä kuin oli sata vuotta sitten jolloin ihmisen aiheuttamaa ilmastonmuutosta tuskin oli ja jolloin ihmisiäkin oli kaikkiaan alle 2 miljardia kun nykyääno n 8 miljardia ja suurin osa, ylivoimaisesti, juurikin köyhissä kehittymättömissä maisa.
Tosiasiassa nykyään ”katastrofien” seurauksena menehtyy monin verroin vähemmän suhteutettuna väkilukuun kuin aikaisemmin.
Tämä tekniikan kehittymisen ansiosta. Mm. kommunikaatio ja pelastusvälineet ovat huomattavasti kehittyneempiä.
Jos maapallon ilmaston lämpötilassa tapahtuu jotain muutosta niin se tapahtuu joka tapauksessa eikä ihminen voi sitä pysäyttää.
Ilmoita asiaton viesti
Näin on. Siteeraan itseäni: ”IMF on YK:n sateenvarjon alla toimiva poliittinen elin, jolla tottakai on vapaus päättää asioistaan aivan miten poliitikot haluavat niitä puliveivata, mutta minua ihmetyttää, että perinteiset tiedonvälittäjät, meillä ja maailmalla, eivät nähneet nobelistin suun tukkimisessa mitään uutisoitavaa”.
Poliitikoille en voi mitään, mutta on surullista että joudumme pettymään ”vapaaseen mediaan”, joka on päättänyt siirtyä objektiivisesta tietojen välittäjistä agendapolitiikan tekijäksi.
Ilmoita asiaton viesti
Kerrohan nyt aivan rehellisesti milloin YK tai mikään sen alainen järjestö olisi kyennyt kävelemään esim. USA:n, Kiinan tai Venäjän yli niin, että päätöslauselmilla olisi ollut jotain käytännön merkitystä jos em. maat ovat päättäneet olla ratifioimatta jotain sopimusta mikäli sen sisältö ei sovi niiden kulloinkin harjoittamaan politiikkaan.
Ilmoita asiaton viesti
En ole tuosta eri mieltä, varmaan väärinkäsitys. Sitä tarkoitin, että poliitikot YK:ssa ja kaikissa sen alajärjestöissä voivat keskenään sopia ihan mitä haluavat, luonnonlaeista ja tieteestä riippumatta. Median pitäisi kuitenkin kertoa asioiden oikeasta tilasta eikä myötäillä valtaa.
Ilmoita asiaton viesti
Ei osunut vieläkään. Kunkin valtion YK:n alaisten järjestöjen edustajia voisi verrata diplomaatteihin jotka toimivat ja neuvottelevat niissä raameissa jonka kunkin valtion poliittista valtaa kulloinkin edustava johto heille asettavat ja piste. Mikäli syntyy tilanne etteivät he noudata asetettuja raameja vankanssi on ohi, eli YK:n edustajat eivät sovi eivätkä varsinkaan päätä keskenään yhtään mitään ohi edustamiensa hallitusten määräämien raamien. Jos tilanne menee siihen, että päätöslauselma saa taakseen enemmistön tuen, eikä se sovi jonkun (käytännössä ison) valtion poliittisen vallan kulloiseenkin linjaan ne jättävät pääsääntöisesti sopimuksen ratifioimatta eikä kukaan voi muuta kuin korkeintaan paheksua.
Näin tapahtui muun muassa Trumpin & hallinnon päätettyä irrottaa USA Pariisin ilmastosopimuksesta.
Näin toimi myös George W. Bush tyrmätessään Kioton pöytäkirjan sisällön.
Harhaanjohtavaa propagandaa, että YK:n ja erityisesti IPCC:n (hallitusten välinen ilmastopaneeli) edustajat sopisivat tai tekisivät hämäriä päätöksiä ohi edustamiensa hallitusten asettamien raamien, lähti levittämään ilmastonmuutoksen kieltäjät, jotka ottivat kohteeksi nimenomaan juuri IPCC:n toiminnan saadakseen ihmisiä uskomaan salaliittoon joka valehteli kaikille huijaten samalla valtavia summia jäsenmaidensa veronmaksajien rahoja.
BTW, IPCC:n tilinpäätösten tarkastukset ovat julkisia, kenen tahansa vapaasti luettavissa ja löytyvät hakusanalla: Audit of financial statements of the Intergovernmental Panel on Climate Change
Ilmoita asiaton viesti
Kehitysmaiden ulkoinen velkakanta saavutti 11,4 biljoonaa Yhdysvaltain dollaria vuonna 2022, mikä on yli kaksinkertainen vuosikymmeniin verrattuna. Pandemiaa edeltävään tasoon (2019) verrattuna kehitysmaiden kokonaisulkovelka vuonna 2022 kasvoi 15,4 prosenttia.
Ole hyvä Jocke Rantanen ja esitä oma laskelmasi siitä mikä on tämän velan suhde ns. kehittyneiden maiden kehitysmaille kehitystukena hyvää hyvyyttään maksamiin tukiin verrattuna, aivan sama esitätkö arviosi dollareissa vaiko euroissa.
Edelleen Mr. Rantanen esittäköön oman näkemyksensä siitä sallivatko ns. kehittyneet maat aivan aikuisten oikeasti kehitysmaiden kehittyä tasolle jossa niiden velka lakkaisi jatkuvasti kasvamasta saatikka, että ko. maat kykenisivät ehkä joskus hamassa tulevaisuudessa jopa kaventamaan velkataakkaansa niin, että niiden taloudet voisivat pikkuhiljaa alkaa irtautumaan niitä ryöstäneiden ja yhä edelleen kuppaavien entisten siirtomaaisäntien niiden kaulaan jättämästä kireästä taloudellisesta liekanarusta 🥴
Ilmoita asiaton viesti
pienenä lisänä:
Ettei pohjoisen – eteläisen pallonpuoliskon välisen etelälle epätoivoisen kamppailun epäreiluuden miettimisestä aiheutuisi traumoja joillekin kehityksen jossain vaiheessa puusta alasastuneiden, omasta mielestään jopa korkean sivistyksen tason saavuttaneille yksilöille, on heille tietenkin mielekkäämpää keskittyä kelaamaan itä-länsi ottelun mahdollista lopputulosta ja mitä se maksaa.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä ihmeen ”laskelmia” kaipaat?
Kun velkaa on noin paljon, samaan aikaan on saatu valtavasti tukea maiden kehittymiseen mutta maat ovat enemmänkin menneet ”pakkia” kehityksessään niin minne nuo rahat ovat menneetkään?
Velkasummasta sen verran että olisi mielenkiintoista tietää mitkä maat tuohon sisältyvät?
Velkamäärä kasvaa 15% vuodessa ja kun siihen lisätään, tietämättä, satojen miljardien kehitysapu niin minne nuo varat menevät?
Kun kansat vain köyhtyvät?
Ekvaatio ei toimi.
Ilmoita asiaton viesti
Kuvitteletko että öljyntuottajat (OPEC-maat) puhtaasti ystävällisyyttään lainasivat esim. Afrikan öljyvarantoja omaavien maiden hallituksille niiden näkökulmasta älyttömästi hynää tukien näiden hallitusten pysymistä pystyssä myymällä niille samalla aseita, jotka maksettiin lainatuilla rahoilla, joiden avulla ne pysyivät pystyssä tietäen etteivät ne kykene ikinä maksamaan takaisin.
Lainaa tarjonneet tahot tyhjensivät samaan aikaan tukemiensa hallitusten suostumuksella ko. maiden raaka-ainevarantoja kuivaksi käärien tähtitieteellisiä voittoja.
Ne lainat olivat myöntäjille ainoastaan keino kiristää liekanarua entisestää ja pikkurahoja nyhdettyihin voittoihin nähden, kasvavat kuitenkin ikuista korkoa, lainasumma ei kapene ikinä eikä ole tarkoituskaan.
Nykyään noin puolet kehitysmaista käyttää vähintään 7,4 prosenttia vientituloistaan roistohallitusten ottaman ulkoisen ”julkisen” velan korkojen maksuun, siitä huolimatta velkasumma vain kasvaa…
Jos aivan totta puhutaan niin joku Jocke Rantanen, mikäli olisi syntynyt ja olisi vielä hengissä, vääntäisi todennäköisesti jossain melko lähellä naurismaita tai tervahautoja ilma Britannian, Ranskan, Belgian, Hollanin etc. siirtomariiston aikaa johon aseelliseen ryöstöön niiden talouden ja teollistumisen nousu lähes puhtaasti nojasivat, josta täälläkin sitten joskus myöhemmin päästiin osalliseksi. Eikä se kuppaaminen ole loppu vieläkään, tuskin loppuukaan, uusia tekijöitä on tullut ja pyrkii mukaan yhä edelleen. Keinot tosin eivät ole aivan yhtä suoria, kuin aikaan entiseen, sitäkin tosin vielä tapahtuu…
Ilmoita asiaton viesti
Hyvin sanottu! Todellisuudessa länsimaiden tarkoitus on ”kolonismi, nyt rahataloudella”…
Ilmoita asiaton viesti
”Ja yksi tällainen on juuri ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos. Sen väitetään aiheuttavan suuria katastrofeja ja jostain syystä juuri kolmansissa maissa seuraukset olisivat erityisen vakavia”
Kuuluisa hokema on kuitenkin se että pohjoinen lämpenee nopeiten ja eniten. Jos pohjoisen talvi muttuu -30°C>-25°C talveksi niin pohjoinen on ”lämmennyt” 5°C. Tämä tietenkin nostaa sitä glopaalia keskilämpöä vaikka päiväntasaajan alueella lämpötila ei olisi muuttunu lainkaan. Silti lietsotaan paniikkia että juuri siellä tapahtuu hirveitä ja tulee se ilmastohelvetti niinkuin yk ukkeli suustaan päästi. Sairasta pelottelua.
No nyt se pohjoinenkin on viilentynyt tasaisesti vuodesta 2016 lähtien.
Ilmoita asiaton viesti
Minä kommentoin jotain 6-7 vuotta sitten Ville Niinistön blogiin. Siinä hän kirjoitti, että hänen kaverinsa Manilassa ovat kovin huolissaan paikallisen sataman tulvariskin lisääntymisestä. Siihen eivät hänen mukaansa filippiiniläiset ole syyllisiä, mutta me olemme.
Pitää toki paikkansa, että Manilan sataman suhteellinen merenpinta on noussut 50 vuodessa melkein metrin, mutta miten me siihen olemme syyllisiä ja filippiiniläiset eivät?
Tästä linkistä näkyy ko. sataman mareografin data. https://psmsl.org/data/obtaining/stations/145.php
Ville tietysti tarkoitti, että me olemme ilmastonmuutoksen kautta aiheuttaneet merenpinnan nousua, mutta filippiiniläiset eivät. Jos katsoo tuon linkin tarjoamien mareografien dataa sieltä lähiseudulta, niin moista nousua ei näy missään. Lähimmällä paikalla mantereella merenpinta on jopa laskenut.
Ville ei tähän opetusmateriaaliini vastannut, mutta tiettyä nappulaa varmaan painoi kiihkeästi. No, minä menin toiseen blogiin kommentoimaan eräällä vanhalla vitsillä, mistä toimitus sai aiheen antaa minulle ”varoituksen”. Sellaiseksi sitä kutsuivat, vaikka siitä seurasi banni, joka kesti n. 3,5 v. Eikä se olisi loppunut vieläkään, jos alustan vaihtamisen yhteydessä en olisi salaa päässyt takaisin ”langoille”.
Jos sitten mietitään sitä, miksi Manilan sataman suhteellinen merenpinta on noussut rajusti, niin ei syynä ainakaan voi olla merenpinnan nousu keskimäärin. Sehän on 50 vuodessa noussut n. kymmenen senttiä eikä suinkaan metriä. Pohjaveden otto tai öljynporaus ovat tyypilliä syitä paikalliselle merenpinnan nousulle. En usko, että suomalaisilla on siinä hommassa ollut sormiaan pelissä.
Entä filippiiniläisten syyllisyys? Toki ihan kotoperäisiä ovat nuo mainitsemani seikat. Sen lisäksi filippiineillä on raiskattu sademetsiä reippaaseen tahtiin. Onko sillä sitten ollut merkitystä paikalliseen merenpintaan? Tuskin sentään, mutta niihin kaameisiin päästöihin tai nieluihin kuitenkin.
https://www.globalforestwatch.org/dashboards/country/PHL/?category=summary&location=WyJjb3VudHJ5IiwiUEhMIl0%3D&map=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&showMap=true
Yksi kaveri kävi siellä eräillä asioilla ja totesi, että luonnonsuojelualueilla soi öisin iloinen moottorisahojen konsertti. Onko siellä meikäläisten firmojen puunjalostustehtaita, jotta voisimme olla syyllisiä tähän? En tiedä.
Ilmoita asiaton viesti
Kunnioitan totuutta arvostavaa kirjoitustasi. Cäncelointi on hyvä ansiomerkki, jonka jokaisen tulisi hankkia.
Näin se vaan nykyään on, että eliitin poliittinen agenda menee totuuden edelle. Siksi tarvitsemme sen todellisia kriitikkoja eikä heidän kilttejä rakkikoiria, jotka ahneudessaan ja myöntyväisyydessään pyrkivät eliittistatukseen ja sen tuomiin maallisiin etuihin.
Ilmoita asiaton viesti
Ei se ole mikään ihme, että joidenkin blogit blogistia lainaten ”sensuroidaan”, kun jo lähtökohtaisesti ei ole kyse sensuurista, joten täytyyhän silloin ks. blogeissa olla muutenkin jokin pahasti pielessä ja vääristelty (poliittinen / tieteellinen). Kun esim. omalle kohdalleni jo vuosia kirjoittaneena, ja samoihin ajatuksiin yhtyneille, ei ole tapahtunut ainuttakaan blogin moderointia.
Ilmoita asiaton viesti