Nyt mennään metsään – kaasu pohjassa

Tasavallan suurin päivälehti Hesari ja veronmaksajien ylläpitämä YLE jatkavat maan päättävien poliitikkojen renkeinä uutisointiaan Suomen metsien hiilinielun romahtamisesta. Otsikkoihin ei näköjään ole tulossa mitään muutoksia vaikka täällä Puheenvuorassakin on yritetty puuttua asiaan. Itse kirjoitin siitä 30.11.2022 otsikolla Metsätkö päästölähde – mitä ihmeessä? ja Antero Ollila 15.12.2022 otsikolla Erikoista matematiikkaa Hesarissa – metsien hiilinielu romahti kun se kasvoi. Jouni Aro totesi 16.12.2022, että Puheenvuoron hiilinielukeskustelu ryöpsähti vauhtiin. Muitakin puheenvuoroja on esitetty, joissa ikään kuin alistuneesti on päädytty sarkasmin keinoihin.
Tuorehkossa (18.12.2022) jutussaan Hesari kertoi, että Hiilinielujen romahdus voi maksaa Suomelle miljardeja euroja. YLE jatkoi (21.12.2022) samoilla linjoilla lisäten, että kyseessä on nyt ”kansallinen hätätila”, minkä YLE on viime päivinä toistanut uutisissa kaikilla kanavillaan Tilanne johtuu näiden kahden valtamedian mukaan tyystin metsien kasvun yllättävästä hidastumisesta ja suurista hakkuumääristä. Koko perinteinen mediakenttä säestää.
Näyttää siltä, ettei metsää haluta nähdä puilta, joten kaivelin taas hieman lisää lukuja metsätilastoista. Jatkan googlen avulla rautalangasta vääntämistä, sillä tämä uusi kriisi, kaikkien muiden kriisien keskellä, huolestuttaa. Älkää tarttuko pikkuvirheisiin, mutta pilkun paikka on tietenkin oltava oikein.
Uudistushakkuissa kerätään keskimäärin 400 m3/ha, josta 80-90% on tukkeja. Hyvin hoidetussa metsässä (sellaisessa jossa esimerkiksi harvennushakkuut on tehty) on yhden puun tilavuus n. kuution verran, josta seuraa, että hehtaarille mahtuu karkeasti keskimäärin 400 jämerää runkoa. Hoitamattomassa metsässä puuta voi olla jopa yli puolet vähemmän. Hyvän metsähoidon johdosta on metsissämme nykyisin 80% enemmän puukuutioita/pinta-ala kuin vain 50 vuotta sitten ja vuotuinen kasvu on tuplaantunut.
Suomessa kasvoi vuonna 2021 Luonnonvarakeskus LUKE:n mukaan uutta metsää 103 miljoonaa m3 ja samaan aikaan hakkattiin 76 miljoonaa kuutiota (”kestävien” hakkuiden määräksi on arvioitu n. 86 miljoonaa, eli 13% enemmän). Kun huomioidaan muu poistuma 16 miljoonaa kuutiota saadaan vuoden 2021 nettokasvuksi 11 miljoonaa kuutiota puuta.
Kuinka paljon on 11 miljoonaa kuutiota? Edellä mainittuja peukalosääntöjä soveltaen luku vastaa 11 miljoonaa (kappaletta) täysikasvuista (60-100 vuotta vanhaa) runkopuuta, jotka tarvitsevat kasvaakseen tilaa 27.500 hehtaaria (275 km2), Kotkan kokoisen kaupungin maa-alueen verran, eli melkein 30% suuremman alueen kuin esimerkiksi koko Helsingin kaupungin maapinta-ala! Jos täysperävaunurekkaan saa lastattua 50 m3 tarvittaisiin näiden puiden kuljettamiseen melkein 200.000 rekkaa, jotka voisivat muodostaa jonon, jonka pituus on (edit) 6.000 km, kuten etäisyys Helsingistä Vladivostokiin. Toivottavasti laskin oikein, nollia oli niin paljon etteivät mahtuneet laskukoneen näyttöön.
Nuo mainitut luvut, 11 miljoonaa ”valmiiksi kasvanutta” tukkipuuta 27.500 hehtaarin alueella kuvaavat siis Suomen puuston vuotuisen lisääntymisen määrää – hakkuiden ja luonnollisen poistuman vähentämisen jälkeen! Joka vuosi istutetaan lisäksi 150 miljoonaa puun tainta hakattujen tilalle uutta metsää kasvamaan seuraavat 60-100 vuotta. Siis joka ikinen vuosi. Puusta tehdyt tuotteet, kuten puu- ja hirsitalot lisäävät hiilinielua edelleen, mutta sitä ei ole tässä huomioitu. Osa kasvavan metsän imemästä hiilestä sitoutuu maaperään, eikä sitäkään ole tässä huomioitu nielun lisäyksenä.
Että metsän hiilinielu romahtanut? Aikamoinen väite.
Metsät ovat yksiselitteisesti hiiilinielu jos ne kasvavat ja hiililähde jos ne pienenevät. Maa- ja metsätalousministeriö kuvailee hiilinielun kehittymistä näin:

Rehellinen uutisointi olisi voinut näyttää seuraavalta: Metsiemme hiilinielun kasvuvauhti on hidastunut, sen varaan ei voi rakentaa kunnianhimoisia ilmastotavoitteita.
Suomessa hiilinielun jatkuvasta kasvamisesta 1960-luvun lopusta lähtien pitää kiittää hyvää metsänhoitoa. Kehitystä voidaan havainnollistaa tällä kuvalla (lähde: IS):

Metsien koko ei tietenkään voi kasvaa loputtomasti samalla vauhdilla, sillä jossainhan rajat tulevat vastaan – metsien luonnon lait ja matematiikka. Varmaa on kuitenkin, että niin kauan kuin metsään jää enemmän puita kuin sieltä poistuu, niin kauan hiilinielu lisääntyy vaikka sen kasvuvauhti välillä hiipuukin. Jos olemme tosissamme huolestuneita hiilinielujen supistumisesta (eikä ajeta sen asian varjolla muita ympäristöasioita) pitäisi metsänhoitoa edelleen tehostaa mutta hakkuita tuskin merkittävästi vähentää, sillä silloin nielut todella romahtaisivatkin ennen pitkää. Puuston hiilinielu on voimakkaimmillaan silloin kun puuston kasvu on suurimmillaan, mikä hyvin ilmenee tästä esimerkkikuvaajasta (lähde: YLE):

Poliitikot ovat ovelasti keksineet työkalun, jolla hiilinielua voi kutsua päästölähteeksi – tarkemmin määriteltynä ”negatiiviseksi päästöksi” – sanahirviö joka todella kuulostaa pahalta.
Työkalun nimi on LULUCF.
Hiilidioksidin vastaisessa taistelussa tavoitellaan hiilidioksidipäästöjen leikkaamista, mutta koska se on vaikeaa pyritään päästöjä ”kompensoimaan” hiilinieluilla, eli mekanismilla tai ekosysteemilla joka kerää ja varastoi (sitoo) hiilidioksidia. Tärkein hiilinielu, johon ihminen voi toiminnallaan vaikuttaa on metsät. Hiilineutraaliusuudella tarkoitetaan, että hiilidioksidipäästöjä tuotetaan korkeintaan sen verran kuin niitä voidaan sitoa ilmakehästä hiilinieluihin (lue metsiin). Nollapäästöjen saavuttamiseksi kaikki maailman ihmisperäiset kasvihuonekaasupäästöt olisi siis kyettävä ottamaan talteen.
Ilmastokirjanpidossa on metsätalous (ja puusta tehdyt tuotteet) jostain syystä YK:n johdolla laitettu samaan vaakakuppiin kuin ”muu maankäyttö ja maankäytön muutokset”. Tässä n.s. LULUCF-ryhmässä (jota yleisesti kutsutaan yksinkertaisesti maankäyttösektoriksi) vain metsätalous toimii hiilinieluna, sillä kaikki muut ryhmän kategoriat ovat sääntöjen mukaan pelkkiä päästölähteitä. Näin ollen, jotta koko maankäyttösektori olisi nollapäästöinen, pitää metsätalouden hiilinielu, eli sen ”negatiiviset päästöt”, olla vähintään niin tehokas, että se poistaa ryhmän muiden sektorien päästämän positiivisen hiilidioksidin kokonaan. Toisin sanoin, vaikka metsien hiilinielu olisi ennätyksellisen tehokas, se ei riitä jos ryhmän muut sektorit päästävät enemmän hiiltä kuin metsät pystyvät nielemään: koko maankäyttösektori romahtaa.
Kätevää.
Hesarin ja muiden jutuissa sotketaan surutta metsätaloussektoria ja koko maankäyttöryhmää keskenään, puurot ja vellit laitetaan sekaisin. Otsikoiden suunnittelussa ja juttujen sävyillä annetaan ymmärtää, että syyllinen koko surkeuteen on metsätalous. Metsien hiilinielu on romahtanut!
Olemme näin, pitkän kaavan mukaan, todistaneet että metsiemme hiilinielu ei ole romahtanut puhumattakaan siitä, että metsämme olisivat muuttuneet päästölähteeksi. Poliitikkojen ja median ylläpitämää virheellistä narratiivia kurjempi asia on kuitenkin taloudellinen puoli, eli että seurauksena tulee Suomelle EU-sääntöjen rikkomisesta miljardilasku. Lasku johtuu kahdesta, suomalaisille epäedullisesta asiasta: a) vertailutasoksi metsien hiilinielulaskelmassa on valittu vuosi 2000 (oikeastaan 1990-2009) ja b) hiilinielu kokonaisuudessaan lasketaan ottamatta huomioon uusiutuviin soihin kerääntyvää ja varastoitua hiilidioksidia. Kuvat 2 ja 4 osoittavat selvästi miten epäoikeudenmukainen vertailuajankohdan valinta on Suomelle.

Meillä on viimeisten 50 vuoden aikana saavutettu metsissämme maailmanennätysmäinen nettokasvu. Hiilivarastojen kasvuvauhdin nostaminen tästä tasosta edelleen on erittäin vaikeaa ja sellaisen vaatiminen todella epäoikeudenmukaista. Maailmanennätyksiä juoksevalle urheilijalle on merkittävä tason nostaminen vaikeaa, mutta sohvaperunalle, joka alkaa treenaamaan on 15% parannus ihan luonnollinen tavoite. EU:sta löytyy useampikin (aikoja sitten metsänsä turmellut) maa, joissa olisi mahdollista yrittää vastaavaa tasoparannusta, joka Suomessa on jo tehty. Nyt tänne härmälään ei anneta mitään kreditiä vuosina 1970-2000 saavutetusta tasonnostosta. Suomen hiilinielutavoitteita pitäisi verrata vuoden 1970 tasoon, sillä nyt käytössä olevassa kaavassa merkittävä osa Suomen hiilinielusta lasketaan päästöksi vaikka nielu kasvaa! Kuka antoi luvan ”neuvotteleville” edustajillemme suostua kaavaan, joka nyt uhkaa johtaa miljardilaskuun? Hölmöläläisten hommia. Poliitikot jotka taas jäivät kiinni housut kintuissa tarvitsevat syntipukin. Heidän syyttävät sormensa osoittavat metsäteollisuuteen.
Jos ilmastonmuutos on ongelma, syynä ei ole metsätalous ja jos kasvihuonepäästöt ovat ongelman ydin, se johtuu fossiilisten energialähteiden käytöstä ei metsäpolitiikasta. Silti ovat metsänielut Suomen vuoden 2035 ”kunnianhimoisen” hiilineutraalisuustavoitteen selkäranka. Kirjoitin siitä (4.12.2022) blogissani JOS haluamme olla hiilineutraali 2035. Suomen metsätaloutta ei saa rokottaa muiden maiden ja sektoreiden fossiilisten päästöjen turvaamiseksi.
Lopuksi: Jos suot otettaisiin loogisella ja oikeudenmukaisella tavalla huomioon olisi Suomi todennäköisesti jo nyt laskennallisesti hiilinegatiivinen (nielut suuremmat kuin päästöt) jolloin voisimme kaikki keskittyä maamme todellisiin ongelmiin, joita on ihan riittävästi ilman tätä ilmastohysteriaa. En nyt vaivaudu tämän oletuksen osalta laskelmia esille kaivamaan. Taitaa jäädä akateemiseksi kysymykseksi joka tapauksessa.
Lähden tästä nyt itse sahan kanssa metsään joulukuusta hakemaan. Lupaan kompensoida teon istuttamalla puun ensi kesänä. Näin olen toiminut joka vuosi.
Rauhallista joulua kaikille.
[Edit: korjattu rekkajonon pituus]
Hyvä kirjoitus, mutta sen verran korjaisin, että kun puhutaan metsän kasvusta, niin tarkoitetaan kiintokuutioita. Sitten kuitenkin puhuit moteista, millä tarkoitetaan pinokuutiometriä, jossa on n. 1/3 ilmaa.
Suomen kuuluu toimia koko EU:n hiilinieluna, kun meillä on eniten metsiä. Turpeen kasvua ei meillä voi laskea nieluksi, kun se on eduskuntamme päätöksellä (arvalla) uusiutumatonta eikä siis voi kasvaa.
Ilmoita asiaton viesti
”Turpeen kasvua ei meillä voi laskea nieluksi, kun se on eduskuntamme päätöksellä (arvalla) uusiutumatonta eikä siis voi kasvaa.”
Ei ne osaa tehdä päätöksiä kuin Suomen edun vastaisesti. Ruotsissa turve on uusiutuvaa.
Tilanne olisi toinen Suomen osalta jos Suomessa olisi tehty oikea päätös turpeen suhteen
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos. Joo, lapsus. Tarkoitin toki kaikissa kohdissa kiintokuutiota, mutta kun kuutio sana esiityi niin monta kertaa tekstissä yritin vaihtelua. Epäonnistuneesti. Pitänee korjata ettei herätä kysymyksiä. Tosin luvut rekkojen osalta suurenisivat entisestään, sillä 11 miljoonaa kiintokuutiota vastaa 16,5 miljoonaa pinokuutiota. Siihen tarvittaisiin jo 285.000 rekkaa. 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Rekkoihin ja yhdistelmiin toki puut pinotaan, joten sadan kuution peräkärryyn mahtuu öbaut 67 kiintokuutiometriä.
Ilmoita asiaton viesti
Taitaa olla tavanomaista politikoilemme että arvotaan päätökset, joita eivät ymmärrä
Ilmoita asiaton viesti
Turpeen osalta tuo arvonta voitaisiin ” päivittää” kolikkoa heittämällä. Jos jää lappeelleen on uusiutuvaa, jos taas reunalleen, on fossiilista. Tämä tietenkin niitä edustajia varten, jotka eivät ymmärrä suolla tapahtuvaa hiilen sidontaa kasvavaan turvekerrokseen.
Ilmoita asiaton viesti
Oli mainio kirjoitus. Samaa mieltä asiasta.
Ilmoita asiaton viesti
Muistaakseni Ruotsissa oli oltu hereillä myös metsätaksonomia asiassa, saivat siihen jonkun poikkeuksen
Vaikka on Joulu niin tekisi mieli sanoa ruma sana, näistä Suomen edustajista
Ilmoita asiaton viesti
Todella hyvä ja asiantunteva kirjoitus metsiemme kasvusta ja tilasta.
Hävettvän huonoa julkisuutta ovat lehdistömme ja yle levittänyt uskoessaan yliopistomiesten muotoiloemaan uutiseen romahduksesta.
Eihän oppineet professorit ja tiedemiehet voi muotoilla antamiaan raportteja Suomelle epäedullisissa muodossa tai suoraan tahallisen harhaanjohtavasti ja yksipuolisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Olen samaa mieltä Remun kanssa näistä Suomen edustajista😊
https://youtu.be/buaBERFxkEc
Ilmoita asiaton viesti
Hesarin jutut ovat olleet jo pidemmän aikaa silkkoa sisältä, lopetin tilaukseni, onneksi sieltä lensi pihalle rattijuoppo, joten odotettavissa, ehkä, on jotain sisällöllisesti merkityksellistä, joskus.
Ilmoita asiaton viesti
Tasavallan suurin päivälehti Hesari ja veronmaksajien ylläpitämä YLE jatkavat maan päättävien poliitikkojen renkeinä uutisointiaan Suomen metsien hiilinielun romahtamisesta. Otsikkoihin ei näköjään ole tulossa mitään muutoksia vaikka täällä Puheenvuorassakin on yritetty puuttua asiaan.
——————————————–
Miksiköhän ei 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Eiköhän tuo johdu siitä, että Puheenvuoron toisinajattelijat elävät rinnakkaistodellisuutta.
Ilmoita asiaton viesti
Niin. He tiedostavat tilanteen ja osaavat tarttua asioiden ytimiin.
Tieteen kieltäminen päätöksenteossa on kuin sopulilauman vaeltaminen jyrkänteeltä alas rotkoon. ”Kiitos” vaan Suomen ilmastopaneelille ja muille luuloon – vaan ei tietoon – perustaville tahoille maamme infrastruktuurin määrätietoisesta tuhoamisesta. LULUCF on siitä uusin surullinen kirsikanpoimintaesimerkki arvalla hylättyine turvenieluineen.
Ilmoita asiaton viesti
Totuus on kuitenkin se, että te ns. ”toisinajattelijat” elätte rinnakkaistodellisuutta. Valtatiede, jos sitä sillä nimellä voisi kutsua, ei kiellä tiedettä tai että se perustuisi luuloon.
Kieltääkö Timonen tämän tieteen vai luuleeko?
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/hannusinivirta/lustotutkimus-vahvistaa-etta-siperian-lampeneminen-on-ollut-ennennakemattoman-nopeaa-viimeisten-seitseman-vuosituhannen-aikana/
Ilmoita asiaton viesti
Jälleen kerran sekoiltu korruptoituneilla aineistoilla mallintamisessa ja saatu leivotuksi sen tuloksena harhainen lätkämaila. Tällaisten aineistojen kanssa peli pitäisi viheltää poikki jo alkuvaiheessaan ja jättää kohinan mallintamiset tutkijan pöytälaatikon perimmäiseen nurkkaan.
Kriittisen lukijan ei pitäisi kuitata siperialaisen hot spot-alueen kesäkuumaa koskevan epämääräisen proksimallinnuksen (1) suuntaa antavaa tulosta, jonka mukaan ”The Arctic is as warm as never before in the last 7500 years”. Mitä tuohon voi todeta muuta kuin ”Hoh-hoijaa …”
Datan korruptoituneisuuden aiheuttaa proksien virheellinen aikaresoluutio, mikä saa aikaan datassa tahattoman keskiarvoistumisen. Kunpa kysymys olisikin vain systemaattisesta ajoitusresoluutiovirheestä, jotain ehkä olisi tehtävissäkin. Mutta kun niin ei ole: ajoitusvirheet jakautuvat satunnaisesti esimerkiksi ±100 vuoden virhehaarukkaan. Jos esimerkiksi vuoden 1900 keskilämpötilaa kuvaa vuosien 1800−2000 lämpötilakeskiarvoa, mitä virkaa sellaisella tiedolla on?
Yhteen datalajiin (puulustot) perustuvat proksitutkimukset, joiden tuloksia ei vertailla mihinkään muuhun riippumattomaan tietoon, ovat aina epäilyttäviä. Lustokäyrän vertaaminen muihin yksittäisiin prokseihin on mielekästä, mutta sitä ei puolestaan ole multiproksimalleihin vertaaminen.
Saman kysymyksen rinnakkaisista vertailuista tekivät myös jutun vertaisarvioijat. He kysyivät paljon muutakin kriittistä, mutta niihin eivät kirjoittajat reagoineet. Juttu ilmeisesti haluttiin saada painetuksi mahdollisimman nopeasti, joten kysymykset kuitattiin olankohautuksella.
Lapin metsänrajamännyn vuodentarkoista lustoista sinivalotekniikalla tehdyt analyysit ovat parasta, mitä tällä hetkellä on tarjolla pohjoisen pallonpuoliskon dendroklimatologiassa. Tulokset ovat loogiset sekä vertailuissa muihin prokseihin että Milankovicin käyriin (viite 2, kuva 6C ja viite 3: kuva 116).
Sinivalomallinnuksemme osoittaa virheelliseksi väitteen ”Viimeisten 7500 vuoden aikana, arktisella alueella ei ole koskaan ollut niin lämmintä kuin nyt.” Väite tuossa muodossaan kuuluu sarjaan ”Iltapäivälehtien katteettomat lööppiotsikot”. Siperian paikallista kesäkuumaa koskeva tutkimustulos on raakileeksi jääneen kohina-analyysin vuoksi myös hyvin kyseenalainen.
Jos totean skandinaavisten tutkimustemme perusteella, että ”Viimeisten 7500 vuoden aikana arktisella alueella ei ole koskaan ollut niin viileää kuin nyt”, ollaan aika lähellä ilmastotodellisuutta (viite 3, luku 6).
Lopuksi nykytilanteesta Arktiksen ilmastossa: viite 4.
1: Jutussa mainitun lätkämailan kuvaaja. https://www.nature.com/articles/s41467-022-32629-x/figures/3
2: Helama S, Herva H, Arppe L, Gunnarson B, Frana T, Holopainen J, Nöjd P, Mäkinen H, Mielikäinen K, Sutinen R, Timonen M, Uusitalo J & Oinonen M. 2022. Disentangling the Evidence of Milankovitch Forcing From Tree-Ring and Sedimentary Records. Frontiers in Earth Science.
https://drive.google.com/file/d/1GlWbXiLcyiDpwtpcALzuxOJ0WiJxpa2_/view
3: Holoseeni-ilmastotutkimusta Lapissa: https://lustialab.com/data/pdf/Lappajarvi_mt_ilmastotodellisuus.pdf
4: Arktiksen alueiden syklinen ilmasto. https://lustialab.com/data/pdf/arktiksen_syklinen_ilmasto.pdf
Ilmoita asiaton viesti
No helpottaa lukea saman mielisten kirjoituksia edes.
Sanomalehtiin en suhtaudu vakavasti ja käsitän niiden olevan riippuvaisia politikoista, joita heidän on sokeasti tuettava, jotta saisivat puolestaan tukea.
Pesevät toistensa selkiä.
Ilmoita asiaton viesti
No helpottaa lukea saman mielisten kirjoituksia edes.
————————————–
Sittenhän tämä Puheenvuoro on juuri sinunlaisiasi varten. Helpottaa kun ei tarvitse välittää totuudesta.
Ilmoita asiaton viesti
Olet oikeassa!
Totuus on monasti piilossa ja vältelee esiintuloa. Joskus totutta julistavat tahot ovatkin loppujen lopuksi olleet väärässä.
Välillä tuntuu että totuus on uskon asia , kun sitä ei voi ajattelemalla ja järjellä hahmottaa.
Liukaskin se on. Juuri kun luulee saaneensa siitä kiinni, se liukastuu kauemmas.
Helpointa on vain uskoa siihen!
Milloinka saavutamme viimeisen totuuden?
Ilmoita asiaton viesti
Välillä tuntuu että totuus on uskon asia
——————————-
Paras totuus on aina siellä mitä suurin osa kunkin alan asiantuntijoista pitää parhaana totuutena. Tuskin sinäkään menet lääkärin sijaan puoskarille hakemaan sairauteesi hoitoa.
Ilmoita asiaton viesti
Huomaan että olet uskossasi vahva.
Itse olen kokenut ettei mielipiteiden määrä ole laadun tae. Olen muuten saanut viime kesänä parhaan avun puoskarilta, kun menetin kyvyn kävellä.
Kahdessa kuukaudessa ns Energiahoitaja palautti jalkoihini kävelytaidon täydellisesti. Yliopistollinen sairaala asiantuntioineen ei siihen kyennyt.
Ilmoita asiaton viesti
Huomaan että olet uskossasi vahva.
——————-
Sinulla sitä uskoa vasta piisaakin jos ”energianhoitajat” ovat mielestäsi pätevämpiä kuin lääkärit.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä minun ongelmassani ja sen parantamisessa energiahoitaja onnistui minut parantamaan, mutta keskussairaala ei.
Lääkäreille voi olla voi olla alueita, joissa fysiikka ja kemia eivät tuo ratkaisua.
Kyky kävellä palautui minulle ilman uskoa.
Toivon Juhalle terveyttä, jolloin ei lääkäteille tai hoitajille ein ole tarvetta.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos hyvästä ja selkeästä kirjoituksesta. Toit esiin sen seikan, josta myös huomautin, että juuri sopivalla hetkellä toimittajat kääntävät keskustelun ja luvut koskemaankin koko maankäyttösektoria, koska sillä tavalla saadaan varmasti negatiivisa lukuja. Mutta nämä metsien hiilinielujen romahdukset menevät kuitenkin kirkkaasti läpi kaikissa medioissa, lukijoissa ja katselijoissa.
Kun muistelen a-studion lähetystä, niin Metsäteollisuuden edustaja oli jokseenkin kädetön puolustaessaan työnantajaansa. Kun tiedetään, että siellä on aina vastassa virallisen totuuden edustaja kuten Ollikainen, niin kyllä paikalle pitää saada teollisuuden edustaja, joka osaa puhua luvuilla ja kertoa, mistä tästä on oikein kysymys. Nyt kiistämätön vaikutelma oli, että Metsäteollisuus ei myönnä tosiasioita.
Ilmoita asiaton viesti
Hiilinieluhysterian jätän omaan arvoonsa, mutta metsien kasvun hidastumiselle on tehtävä jotain.
Suometsiä on maamme metsistä 23 prosenttia (IS 23.12.), Pohjois-Pohjanmaalla 37 prosenttia. Näiden ojituksen huippu oli 40-50 vuotta sitten. Rahkasammal on tukkimassa ojia umpeen, ja puiden juuristo tukehtumassa nousevan pohjaveden alle. Olisi korkea aika aloittaa valtakunnallinen metsäojien kunnostusohjelma.
Ojituksen moottorina olleeseen MERA-ohjelmaan kuului metsien lannoitus. Sen vaikutus on laantumassa. Varsinkin turvemaiden uusintalannoitusta tarvitaan. Samainen IS kertoo tuhkalannoituksen mahdollisuuksista. Puutuhkaa on saatavissa lisääntyneestä pelletti-ja hakkeenpoltosta.
Vanhan puun kasvu hidastuu luonnostaan. Puustoa on uusittava. Tehokkain ja myös luonnollisin metsän uudistus on avohakkuu ja uuden istutus/kylvö liitettynä maanparannukseen. Cityvihreät vastustavat, lienee samat huuhaa perusteet kuin ydinvoimankin vastustamisella.
Kunpa nyt saataisiin cityvihreät äänestettyä nurin ja metsänhoidon arvostus palautettua.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos hyvin perustellusta kirjoituksesta.
Maankäyttösektoriin kuuluu maatalouskin ja kun maatalous on kärsinyt kuivista käsistä on selkeästi tullut esille hiilipitoisen maaperän edut, eli turvepohjaisilta pelloilta ja multamailta saatiin kunnon sato vuonna 2021, kun kivennäispitoisilta ei tullut. Vuosi 2021 oli katovuosi Suomen maataloudessa.
Todennäköisesti samasta syystä, mistä maatalouskin kärsi, kärsi myös metsätalous. Näitä kuivia kesiä on ollut kyllä aikaisemminkin, mutta vuosi 2021 oli poikkeuksellisen kuiva ja aurinkoinen. Pitkä aurinkoinen kausi saattaa altistaa kasvit myös UV-B säteilyvaurioille. En ole missään nähnyt mittauksia.
Ilmoita asiaton viesti
Vuosaaressa on joku biolämpölaitos joka kumoaa fysiikan lait kun hytötysuhde on kuulemma 120%.
https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000009278642.html
Montako kuutiota puuta toi polttaa vuorokaudessa? Tämä käyttää ilmeisesti puuteollisuuden ”jätettä” mutta jos puuta ei saa enää hyödyntää mitä tuolla poltetaan?
Mistä ja millä toi poltettava tonne kuskataan?
Ilmoita asiaton viesti
Se vaan – että Suomessa metsät on hoidettu todella huonosti, halkaisijaltaan yli kymmensenttistä entistä taimikkoa nykyistä pöheikköä, joka paikassa ympäri Suomea, täysin hoitamattomia kasvussa pysähtyneneitä metsiä joka puolella Suomea, liikaharvennusta joka puolella Suomea, liian myöhään tehtyä harvennusta joka puolella Suomea, avohakkuufilosofiaa eli metsän monimuotoisuuden ja lajien elinympäristön murhaa joka puolella Suomea, arvoketjultaan vanhanaikaisen metsäteollisuuden ylläpitoa joka puolella Suomea vaikka se on ympäristöhaitta joka puolella Suomea vain siksi että äly ja luovuus ei kykene maaseudulla muuhun kuin siihen ajatusjuuttumaan että metsällä ei ole muuta arvoketjua kuin avohakkuu ja metsän ymmärtäminen teolliseksi monimuotoisuustuhopuupelloksi joka puolella Suomea,
Ilmoita asiaton viesti
Siis mikä on se perussokeus – se että Suomen metsät olisi hoidettu hyvin – ei ole.
Ja se että metsien lajien ja monimuotoisuuden töystuho avohakkaava metsäteollisuus olisi ainoa vaihtoehdoton metsän totuus.
Ilmoita asiaton viesti
Avohakkuu noudattaa luonnon miljoonia vuosia vakiintunutta kiertokulkua: Metsä kasvaa ja sinä elää varjoisesta metsästä riippuvainen luonto. Metsäpalo polttaa metsän ja tuhkan lannoittamaan valoisaan avomaastoon pesiytyy siinä viihtyvä kasvi- ja eliökanta. Maasto taimettuu, osittain vesoittuukin, avomaan ruohokasvit väistyvät vähitellen, eliökanta muuttuu, luontotyypiksi tulee taimikkoa hyödyntävä. Metsä kasvaa edelleen yläpuustoiseksi ja siitä riippuvat kasvi ja eliöt lisääntyvät, muut väistyvät. Uusi metsäpalo, ehkä iso myrskykin, luo ”hakkuaukean” ja kierto alkaa alusta.
Nykyinen cityvihreiden tyrkyttämä puistomaisen yläpuumetsän idea on luonnon kannalta yksipuolinen; valoisaa avomaata ja yhtenäistä taimikkoa vaativat kasvit ja eliöt/eläimet syrjäytyvät.
Avohakkuu tuottaa valoista aukeatilaa sitä vaativan biotyypin elinedellytykseksi, kun metsää ei juurikaan päästetä palamaan. Erona on tuhkalannoituksen puuttuminen, mikä nykyään hoidetaan keinolannoituksella, aikaisemmin kulotuksella. Pintasammaleen pois palaminen korvataan laikutuksella/muokkauksella. Hakkuutähteitä ei saisi kerätä energiapuuksi, vaan ne olisi jätettävä bakteeri- ja sienieliöille ravinnoksi.
Ilmoita asiaton viesti
Aukkoihin vaan pitäisi viljellä sekapuuta eikä vain yhtä lajia. Luonnostaanhan paloaukealle kasvaa ensin lehtipuuta, jota ei pitäisi viljeltäessäkään unohtaa.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä pointti.
Ilmoita asiaton viesti
Hesari ja YLE ovat innolla mukana vihreässä valehtelussa.
Ilmoita asiaton viesti
Noita kepuleita ja virheitä vaan äänestämään ja niin kasvavat metsien hiilipäästöt.
Ilmoita asiaton viesti
Luotto tiedotusvälineisiin alkaa olla lujilla.
Ilmoita asiaton viesti
Muutamia huomioita.
Myös vanhemmat metsät ovat hiilinieluja, vaikkakin pienempiä. Suomessa talousmetsän ikärakenne on sellainen, että ei ole pelkoa niiden muuttumisesta päästölähteiksi ihan heti.
Mikään media ei tietääkseni kutsunut metsiä hiilen päästölähteeksi. Silloin ollaan puhuttu koko LULUCF-sektorista.
Kun kasvu pienenee äkkiä paljon, silloin voidaan puhua romahduksesta, vaikka ”hiilinielun kasvuvauhdin hidastuminenkin” on sekin oikea ilmaisu. ”Romahtaminen” on arvolatautunut termi, joka on oikeutettu niillä taloudellisilla seurauksilla, joita EU:n tavoitteesta jääminen aiheuttaa.
Vaikka oikea-aikaisella metsänhoidolla saadaan kasvua vähän nopeutettua, eli hiilinielua nostettua, kaikki puu, joka metsästä poistetaan, pienentää hiilinielua kokonaisuudessaan.
Vaikuttaa ristiriitaiselta. Mutta kaikki kasvava puu, joka metsästä hakataan, lakkaa yhteyttämästä ja näin ollen pienentää nielua, eli kasvun määrää.
Jos nyt lopetettaisiin kaikki hakkuut, hiilivarasto ja niin ollen hiilinielu kasvaisisivat. Jos tavoitevuosi on 2050, ne eivät ehtisi kasvaa niin vanhoiksi, että pitäisi alkaa pelkäämään niiden muuttumista hiilen lähteiksi. Mutta puuta on tietenkin käytettävä. Satojen vuosien aikaskaalalla hoitamattomien metsien nielu pienenisi, mutta nyt puhutaankin lähivuosikymmenistä.
Puhuminen pelkästä nielusta ja sen kasvattamisesta metsänhoidollisin toimenpitein hämää. Tärkeintä on säilyttää hiili metsän ja metsämaan varastoissa.
Kun metsän hiilivarasto pienenee hakkuissa, se potentiaalisesti lisää kasvihuonekaasupäästöjä ilmakehään. Jotta puuta voisi kutsua hiilineutraaliksi, uusi metsä pitäisi istuttaa kaadetun tilalle ja odottaa jotain 100 vuotta. Muun metsän nielua ei voi hyväksilaskea poistumalle, sillä niin ajatellen ja uutta istuttamatta nielu pienenee pienenemistään kunnes ei enää kykene nielemään vuosien aikana kumuloitunutta hiilidioksidipäästöjä.
Tuosta miksi soiden hiilensidontaa ei ole laskettu mukaan, olisi mielenkiintoista kuulla lisää.
Ilmoita asiaton viesti
Muuten olen samaa mieltä, mutta tätä kritisoin: ”Tärkeintä on säilyttää hiili metsän ja metsämaan varastoissa.” Jos tuijotetaan vain varastoja, unohdetaan kaksi asiaa: se että metsä ei ole varma hiilivarasto ja se että nuori metsä kasvaa paremmin kuin vanha hiilivarastometsä. Siksi tarkastelu yhden puun, metsikön, maan tai maanosan tasolla johtaa meidät osaoptimointiin kun pitäisi optimoida koko maapallon tasolla.
Nyt on käynyt niin, että sellaiset metsäiset alueet kuin Alaska, Yhdysvaltojen pohjoisosat, Kanada ja Venäjä alisuoriutuvat hiilen sidonnassa metsien vanhenemisen ja siitä johtuvien metsätuhojen takia. Pohjoismaat ja muu Eurooppa ylisuoriutuvat kasvussa, mutta alisuoriutuvat monimuotoisuudessa. Puntteja tulisikin tasoittaa, eli lisätä hakkuita muualla kuin Euroopassa.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos kommentista ja asiantuntevasta blogikirjoituksesta.
Kritiikkisi on sekin oikeutettua, lienee järkevää ottaa huomioon sekä nielu että varasto. Kasvihuonekaasujen päästöjen vähentämisen kannalta lyhyellä aikavälillä, kuten nyt tämä fit for 55 vaatii, ehdottomasti pitäisi kaikki hiili pitää niissä varastoissa, eikä polttaa tai muuten lyhytikäisten tuotteiden kautta päästää ilmakehään sitä lämmittämään. Se ei ehdi tarkasteluaikavälillä sitoutumaan takaisin uuteen kasvavaan metsään, vaan lisää säteilypakotetta, vaikka korvaisikin fossiilisia. Kierrätys ja kiertotalous näiden sellutuotteiden yms kohdalla pidentää elinikää, mutta veikkaan etteivät pääse esim rakennuspuun ikätasolle.
”Jaksollisen metsän kokonaishiilitase voikin olla paremmasta kokonaiskasvusta johtuen usein parempi kuin jatkuvapeitteisen metsän, vaikka huomioitaisiin avohakkuun jälkeinen muutaman vuoden kestävä maaperäpäästö.”
”Ilmastonmuutoksen torjunnan kannalta metsä ei ole varma hiilivarasto.”
Tämä pätee kaikkeen metsään. Joko hakkuut tai metsäpalo tai taudit. Väite ei sinänsä kuitenkaan oikeuta metsän kaatamista kestämättömissä määrin, mutta toisaalta et niin väittänytkään.
Turvallisin hiilivarasto saadaan puun kasvun ja juurien kautta maaperään, josta tulipalokaan ei sitä saa ulos (?) Vain avohakkuiden möyhentämä maa tekee maaperästä hiilidioksidin lähteen, ja se ainakin yhden lukemani tarkastelun mukaan pysyy sellaisena vähintään kahdeksan vuotta vaikka uudet taimet olisi laitettu kasvamaan. Tämä varmastikin riippuu maaperästä. Mutta jos asia on kuten sanoit, se on hyvä uutinen metsäteollisuudelle ja kaikille, epäilit tosin sitä biodiversiteetin köyhtymistä. Ymmärrän että aukkohakkuissa se köyhtyy vääjäämättä. Arvovalintoja…
”Taloudelliselta kannalta avohakkuu on tarpeen”
Tämä kyllä on uskottavaa.
”Tällainen metsämosaiikki syntyy esimerkiksi Suomen Luontopaneelin ehdottamalla biodiversiteettistrategialla: maakunnittain 10 % metsämaasta tiukasti suojeltua, 20 % osittain suojeltuja pysyvästi peitteisiä elinympäristöjä ja jatkuvapeitteisinä hoidettavia metsiä, ja loput 70 % normaalia talousmetsää.”
Samalla kannalla.
”Maapallonlaajuisesti ajatellen metsiä kannattaisi palauttaa alueille joilta niitä on hävinnyt”
Kyllä, ja mitä pikimmin.
”Meillä puun käyttöä rakentamiseen ja muihin varmoihin hiilivarastoihin kannattaa tietenkin jatkaa ja lisätä niiden osuutta hakkuukertymästä.”
Kyllä. Pitkäikäisten puutuotteiden osuus on tällä hetkellä aika pieni.
Hyvä pointti noista soiden mukaan laskemisesta. Tai laskemattomuudesta.
Ilmoita asiaton viesti
Erinomaisia huomioita, kiitos. Toki avohakkuu tekee suuren muutoksen metsän eliöyhteisöön. Meidän boreaalinen luonnonmetsä lajistoineen on kuitenkin lajinkehityksensä aikana sopeutunut suuriinkin häiriöihin. Avohakkuun jälkeinen metsä eroaa monin tavoin luonnonmetsästä, mutta eri lajeille tarpeellisia ominaispiirteitä kuten lahopuun riittävää jatkumoa voidaan kuitenkin vaalia. Avohakkuuton systeemi on toki ylivoimainen joissakin suhteissa kuten mykorritsapopulaation säilyttämisessä.
Hakkuiden kokonaismäärän suhteen olen kallistunut sille kannalle, että jonkin verran pienempi taso olisi hyvä kompromissi metsien tuottamien eri hyötyjen kannalta katsoen. Hakkuiden pitää myös kohdistua oikein: esimerkiksi tarpeellisia harvennuksia ei voida loputtomasti lykätä. Meille on juuri nimitetty uusi Metsäbiotalouspaneeli, jonka tehtävä on miettiä juuri näitä, ollaan siis kuulolla. Puun ja kuoren välissä ollaan tiukasti, kuten professori Hantula kirjoitti.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/jarkkohantula/metsapolitiikka-on-puun-ja-kuoren-valissa/
Ilmoita asiaton viesti
Nyt oli ASIAA.
Ilmoita asiaton viesti
Aika hyvin hiiliasiat kohdillaan tässä artikkelissa. Luonnontilaisten soiden rahkasammalen kasvun perään haikailu kannattaisi lopettaa, koska niitä ei saa nykyisten raportointisääntöjen mukaan laskea nieluksi. Jos lasketaan teoreettinen rahkasammalen hiilen nielu, niin on otettava mukaan myös metaanin päästö. Lopputulos on sitten että ei soista saadakaan kovin paljon apua. On tehtävä aitoja päästövähennyksiä ja nielujen parannuksia. Lisäksi on tärkeää, että ei innostuta liikaa soiden ennallistamisesta ettei lisätä metsäkatoa, koska SIITÄ lasketaan suuret päästöt.
Osa kommentoijista karsastaa avohakkuita. Jos kiinnostaa lukea toinen näkökulma asiaan, niin voi lukaista blogikirjoitukseni avohakkuiden eduista. Ja tänne saapi kommentoida miten onnistuin, kiitos!
https://metsanomistaja.blogspot.com
Ilmoita asiaton viesti
Kun metaani tuli mainittua, metaanin osalta sen lämmitysvaikutusta on liioiteltu, metaani on lyhytikäinen ilmakehässä, kun se nousee nopeasti stratosfääriin ja ultraviolettisäteily hajottaa sen.
Ilmoita asiaton viesti