Polkupyöräkiellolla laiton maahantulo järjestykseen

Pitkin päivää on uutisissa kerrottu, että itärajan rajanylityspaikoille on saapunut kasvava määrä turvapaikanhakijoita, joiden matkustusasiakirjat eivät ole olleet kunnossa.

”Laittoman maahantulon hallitsemiseksi ja rajaturvallisuuden varmistamiseksi” rajavartiolaitos on nyt turvautunut järeään keinoon: rajanylitys polkupyörällä ei ole enää sallittu. Samalla rajavaltuutettu huomauttaa, ettei rajan ylittäminen jalan ole aikaisemminkaan ollut sallittua.

Asia siis selvästi hallinnassa?

Laittomalla maahantulolla tarkoitetaan maahantuloa, joka ei vastaa kohdemaan laissa säädettyjä edellytyksiä. Suomen itärajalla tämä tarkoittaa käytännössä Schengen-alueelle vaadittavia matkustusasiakirjoja. Ymmärtääkseni maahantulo ilman näitä asiakirjoja on siten luvatonta ihan riippumatta siitä saapuuko maahan pyrkivä henkilö rajapaikalle autolla, polkupyörällä, jalan tai ryömimällä. Traktorikin voisi tulla kysymykseen.

Onko polkupyörällä tapahtuva laiton maahantulo siis nyt vielä laittomampi kuin tavallinen laiton maahantulo? Raskauttavien asianhaarojen vallitessa.

Mitä tarkoitetaan sillä, ettei itärajan ylittäminen polkupyörällä tai jalan ”ole sallittua”. Ja toisinpäin, voiko kulkuvälineen valinta tehdä maahantulosta laittoman vaikka tulijalla olisi Schengen-alueelle vaadittavat matkustusasiakirjat?

Ylen jutun mukaan ”viime torstaista alkaen polkupyöräilijät eivät ole enää päässeet Venäjältä Suomeen”.

Todellako?

Miten rajaviranomaiset sitten menettelevät sellaisen kolmannen maan paperittoman turvapaikanhakijan kanssa, joka (kiellosta huolimatta) muina miehenä tulee fillarilla tai kävellen Venäjän puolelta rajanylityspaikalle ja sanoo asylum, please? Oletettavasti ihan samoin kuin jos tulija saapuisi autolla tai bussilla? Oikeus hakea turvapaikkaa on jokaisen perusoikeus nykyään. Ei se riipu siitä millä pelillä ollaan liikkeellä.  Kun turvapaikkahakemus on jätetty hakija oleskelee maassa laillisesti kunnes hakemus on tutkittu.

Veikkaan ettei pyöräilijää käännytetä takaisin vaan lähetetään vastaanottokeskukseen muiden tulijoiden kanssa.

Polkupyöräkiellosta on uutisissa kerrottu laajasti, mutta ei siitä mikä käytännön merkitys sillä on?

 

henrik-lindblom

Poliittisesti sitoutumaton, ankkurinsa nielaissut purjeveneellään maapallon 20 vuodessa kiertänyt juristi ja entinen yritysjohtaja. Ihmettelee nykyisin maailman menoa hyötyliikunnan parissa Saimaan rannalla - välillä kirjallisessakin muodossa. - Usein tahallisesti väärin ymmärretty.
Arvostan ihmisiä jotka etsivät totuutta, mutta varon niitä jotka kertovat löytäneensä sen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu