Vaalikone poissulkijana ilmastopolitiikassa

Kun kukaan ehdokas ei voi olla yksittäisen äänestäjän kanssa samaa mieltä kaikista asioista pitää ehdolla olevista seuloa esiin ne, jotka ovat vähiten eri mieltä mutta varsinkin ne jotka ovat muutamasta tärkeästä asiasta väärää mieltä. Ei siis riitä, että ollaan 90% samaa mieltä, jos olennaisista kysymyksistä ollaan eri mieltä. Kysymyksellä kansalliskukasta on hieman eri painoarvo kuin Nato-jäsenyydellä.
Otetaanpa esimerkkinä sähkökriisi.
Tässä (kuva alla, vasen puolikas) näkyy Suomen sähköverkon tilanne eilen aamulla, normaalina, ehkä tavallista kauniimpana talvipäivänä. Kovasti hypetetty tuulivoima tuotti 0,9% valtakunnassa tarvittavasta sähköstä ja aurinkovoima 0,6% (vaikka aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta). Kotimaisin voimin Suomessa pystyttiin tuottamaan vain n. 80% sähkön kulutuksesta ja tuonnin osuus oli 19%. Muistettakoon että tuo 11.872 MW kulutus ei suinkaan ole mikään erityisen korkea lukema, sillä huippukulutus maassamme saattaa olla yli 15.000 MW, eli vielä neljänneksen tätä päivää korkeampi. Silloin meiltä tuulettomana päivänä puuttuisi noin 5.300 MW (yli 30%), joka vastaa yli kolmea Olkiluoto 3:n (teoreettista) tuotantomäärää.

Suomen tuulivoimaloiden tuotantokapasiteetti on 5.451 MW, josta Fingridin mukaan nyt saatiin irti 1,9% – luvalla sanoen surkea suhde.
Vielä runsas vuosi sitten pystyivät sähköyhtiöt tekemään hyviä tuloksia myymällä sähköä kotitalouksille alle 5 sentillä kilovattitunnilta. Itselläni kävi tuuri, sillä minulla on vieläkin, ensi syksyyn asti, voimassa 24kk sopimus, jossa KWh maksaa 4,59 senttiä (sis. alv 24%). Viimeksi kuluneen vuoden aikana ovat huono-onnisemmat joutuneet maksamaan jopa kymmenkertaisesti, yli 50c/KWh. Aivan käsittämätön hinta, joka johtuu poliitikoiden totaalisesta epäonnistumisesta. Ja, mikä on kaikista perversseintä, yksityisille kuluttajille on laitettu vastuu sähkön riittävyydestä: säännöstelkää.
Sähköstä ei tarvitse olla pulaa eikä sen pitäisi maksaa tänään enemmän kuin se maksoi ennen kriisin alkua.
Sähkökriisi johtuu pääosin hallitsemattomasta ’vihreästä siirtymästä’, jossa liian nopeasti siirrytään pois fossiilisista energialähteistä, ennen kuin ne pystytään korvaamaan uusilla luotettavilla ja kohtuuhintaisilla muilla lähteillä, samalla kun ydinvoimaa on laajasti ajettu alas Euroopassa yli 20 vuoden ajan. Sähkön korkea hinta sopii tottakai vihreälle ideologialle hyvin koska se pakottaa sähkön säästämiseen.
Kuvassa (edellä) oikealla puolella olevasta taulukosta näkee, että fossiilisten polttoaineiden kokonaiskäyttö maailmalla on viimeisten 20 vuoden aikana lisääntynyt noin kolmanneksella ja esimerkiksi jo volyymiltaankin suuressa Kiinassa jopa yli kolminkertaistunut. Suomessa fossiilien polttaminen on sen sijaan vähentynyt kolmanneksella. Kiinassa päästetään taivaalle joka vuosi hiilidioksidia yhtä paljon kuin 236 Suomea. Silti päättäjämme haluavat edelleen kiristää CO2-tavoitteitamme maailman kovimmiksi. Saat taulukon suuremmaksi klikkaamalla sitä.
Fossiilisistä polttoaineista halutaan eroon niiden käytöstä ilmakehään vapautuvan hiilidioksidin vuoksi. Ottamatta tässä nyt lainkaan kantaa siihen, miten haitallinen tämä kaasu lopulta on, edes suurina pitoisuuksina, lienee kiistatonta, että Suomen osuus kaikista maailman CO2-päästöistä on vain 0,14%, eli runsaan promillen luokkaa. Ilmakehän kannalta on siten aivan yhdentekevää mitä Suomi asiassa tekee tai jättää tekemättä ja vielä vähemmän missä aikataulussa. Suomen kansalaisten hyvinvoinnin kannalta asia ei kuitenkaan ole yhdentekevä. Raskaasti velkaantuneella maalla ei ole varaa heittää yhtään euroa Kankkulan kaivoon.
Suomi on EU-maana sitoutunut hiilineutraaliuteen vuoteen 2050 mennessä, sille emme voi enää mitään, mutta sen pitäisi riittää. Jopa meitä huomattavasti rikkaammalle Ruotsille riittää 2045. Mitkään sitä kunnianhimoisemmat tavoitteet, kuten ajaminen Suomi vuoteen 2035 mennessä maailman ensimmäiseksi ”hiilineutraaliksi hyvinvointivaltioksi”, eivät vaikuta ilmaston tilaan mitenkään. Sen sijaan ne ovat omiaan köyhdyttämään suomalaisia ja muutenkin hankaloittamaan meidän elämäämme Euroopan kylmimmässä ja väljimmin asutussa maassa (jossa energiasta 25% kuluu lämmitykseen ja 16% liikkumiseen) sillä seurauksella, että Suomesta uhkaa tulla maailman ensimmäinen entinen hyvinvointivaltio.
Tavoitteiden kiristys tulee olemaan maallemme erittäin kallis seikkailu, mutta mitään konkreettista kustannus/hyöty-laskelmaa ja riskianalyysia en silti ole nähnyt. Valtioneuvoston selvitys (2021:3) ei sellaiseksi kelpaa, eikä se riittäisi investointilaskelmaksi pörssiyrityksessä. Puhumattakaan siitä, että kerrottaisiin paljonko globaali lämpötila tulee alenemaan Suomen ylimääräisten uhrauksien seurauksena. Viimeinen oli sarkasmia.
Hyvä pitää mielessä kun käytte äänestämässä. Kuka maassa päättää, ja miten?
Vaalikoneista poimittuja kysymyksiä. Miten ehdokkaasi niihin vastasi:
- Suomen ilmastotavoitteesta ei voi tinkiä piiruakaan, vaikka talous sitä vaatisi (IS)
- Suomen tulee luopua vuoden 2035 hiilineutraaliustavoitteesta, joka on EU:n vuoden 2050 tavoitetta kunnianhimoisempi (KL)
- Suomen pitäisi vähentää omia päästöjään riippumatta siitä, mitä muut maat tekevät (HS)
- Poliitikkojen on asetettava Suomen ja suomalaisten etu kaiken muun edelle (HS)
Sopivien ehdokkaiden joukko harveni?
P.S.
Päivitys keskipäivän auringossa: Auringon ollessa korkeimmillaan n. 12:30 oli aurinkovoima suotuisassa aurinkokelissä noussut hieman, 160 MW:iin (verkkoon kytketty kokonaiskapasiteetti 400 MW), mutta tuulivoima pudonnut melkein olemattomaksi, 29 MW. Yhteensä ne vastasivat vaatimattomasti 1,7% tarpeesta.
Tuuli- ja aurinkovoima on karmea esimerkki siitä, miten kansakunta voidaan hypettää toimimattomien ratkaisujen taakse. Kun valhetta toistetaan tarpeeksi usein ja tarpeeksi korkealta (poliitikot ja media), niin se menee läpi enemmistön joukossa. Mutta ei kaikkien joukossa.
Vaikka meillä olisi 10-kertainen määrä tuulivoimakapasiteettia tarpeitamme ajatellen, niin kuitenkin meillä pitää olla oikeasti tuulesta ja auringosta riippumatonta sähkövoimakapasiteettia ainakin sen verran kuin tarvitsemme. Tätä faktaa ei voi kumota. Tuontiin emme voi luottaa.
Taidan ensin kertaa katsoa vaalikoneista ajattelemani ehdokkaan käsitykset näistä asioista.
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä, tähän pätee se että oli kuinka ison talon poika tahansa niin kun ei ole rahaa niin ei ole. Että kun ei tuule niin ei tuule.
Pikkupoikana, about 5-vuotiaana, kuvittelin että tuuli syntyy siitä kun puut heiluvat. Olin imeisesti huomannut heiluttamalla vaikka paperia, syntyy ilmaan liikettä.
Näin taitavat vihreät ajatella edelleen.
Tämä ilmastohumppa pitäisi olla pääasia vaaleissa. Tästä johtuu lopultakin koko seuraavien vuosikymmenten elämä täällä arktisella alueella jossa aurinkokin paistaa vuorokaudet ympäriinsä.
Ilmastohumppa tuhoaa koko maan talouden ja sitä kautta myös hyvinvoinnin, siitä ei pääse yli eikä ympäri.
llmastohumpan kannattajat puhuvat suurista investoinneista Suomeen ilmastoteknologian kehittyessä, kuinka meille tulee sen myötä teollisuutta ja työpaikkoja?
Kuka voi olla niin yksinkertainen että kuvittelee että teollista tuotantoa tulisi Suomeen kun maailmasta löytyy halvan työvoiman maita ja työntekijöitä miljoonia. Enkä tarkoita työntekijöillä mitään raketti-insinöörejä vaan aivan tavallisia, ammatti-ihmisiä.Ammatti-ihmisiä joiden ”osaaminen” on aivan samaa luokkaa kuin Euroopassa.
Monesti työmoraali saatta olla korkeampi kuin täällä, joissain maissa työolosuhteista ei ole niin väliä eikä työläisen terveydestäkään. Mutta niistä maistahan me ostamme muutenkin jo kohta kaiken.
Ilmoita asiaton viesti
Voi voi sentään. Mutta miten tässä kävikään? Eipä tullut sähkökatkoja ja ei todennäköisesti enää tulekaan. Ja mistähän tämä mahtaisi johtua?
Ilmoita asiaton viesti
Lauha talvi ja säästäväinen kansa pelastivat poliitikot = kävi tuuri.
Ilmoita asiaton viesti
No mutta ”kyllä kansa tietää”, sanoi jo aikanaan Veikko Vennamo. Ei siinä tuurilla ole mitään tekemistä. Muistaakseni viimetalvi Suomessa oli historian lämpimin.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä ”kansa tietää” teidän ilmastohumppanne.
Monessako sähkölämmitteisessä huushollissa nukutaan + 15 – asteessa ja muutoinkin on sisälämpö luokkaa 17 – 18 astetta.
Mokoman hömöilyn takia.
Nyt uutisoitiin lehdessä että puunpoltollekin asetataan vero.
Tyhmyys ei kun lisääntyy.
Ilmoita asiaton viesti
Kommentoija voisi työntää sen hiilihumppansa sinne, minne kuu ei kumota.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/henrik-lindblom/vaalikone-poissulkijana-ilmastopolitiikassa/#comment-3838275
Ja!
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/hannusinivirta/stefan-boltzmann-laki-johdettuna-termodynamiikan-ensimmaisesta-paasaannosta-ja-vahan-muutakin-ilmastonmuutoksesta/
Ilmoita asiaton viesti
Riippuu aivan siitä minkä mittainen historia kommentoijalla on.
Ilmoita asiaton viesti
Myös hiihtolomat olivat apuna tuon äsköisen pakkaskauden aikana.
Ilmoita asiaton viesti
Huono-osaisimmat sähkölämmittäjät joutuivat suoraan sanottuna kuseen. Näistä sähkölaskuista eivät kaikki selvinneet, maaseudulta kantautuu surullisia tarinoita.
Voi voi sentään, ylimielisyys ei ole hyve.
Ilmoita asiaton viesti
Havaintohistorian mukaan viimetalvi Suomessa oli historian lämpimin. Ei tässä ylimielisyydelle ole sijaa vaan kyllä se on raaka tieteellinen tosiasia.
Ps. poliittisesti sitoutumaton
Ilmoita asiaton viesti
Kommentoija ei sitten sattunut seuraamaan uutisia sähkölämmittäjien ahdingoista.
Valikoiva uutistenlukukyky on taito sekin mutta siitä ei saa mitään pisteitä.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä tulee luettua. Pelkkä sähkökäyttöinen talous ei ole oikeastaan koskaan ollut järkevä ratkaisu. Siitä herääkin kysymys: miksi edelleen jotkut käyttävät tällaisia ratkaisuja? Sehän on jokaisen itsensä arvioitavissa ja päätettävissä, mistä energiasta maksaa ja kuinka paljon.
Ilmoita asiaton viesti
Jaa että ei?
Kaikkein helppokäyttöisin, investoinnin suhteen edullisin.
Ei ”päästöjä”, ei edes CO2:a kun sähkö tulee pistorasiasta.
Tyhmä kysymys: ”miksi edelleen jotkut käyttävät tällaisia ratkaisuja?”
Kun mökki on rakennettu 1970-luvulla.
Mitähän tällaisen muuttaminen tuulella käyväksi mahtaisikaan maksaa?
Energian hinnan määrää hiilihumppa.
Ilmoita asiaton viesti
Höpöjä. Tiedettä senkin edestä ja vähän isommassa kuvassa!
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/hannusinivirta/stefan-boltzmann-laki-johdettuna-termodynamiikan-ensimmaisesta-paasaannosta-ja-vahan-muutakin-ilmastonmuutoksesta/
Ilmoita asiaton viesti
Jälkiviisaus on sitä parasta viisautta. Ja nuo väitteet ovat naurettavia: ei vähävaraisilla maaseudun asukkailla ole yksinkertaisesti varoja tuosta vaan muuttaa lämmitysjärjestelmiään.
Ylimielisyys paistaa pahasti edelleen.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä vaiheessa elämää ja kokemusta, se jälkiviisaus on jo kauan sitten jäänyt jonnekin kaus menneisyyden kypsymättömyyteen. Kun pikkupoikana piti lämmittää puuklapeiila pieni keittiö ja kammari, tiedän kyllä mitä oli kylmä silloin, kun ei ollut varaa niihin puukplapeihin. Joten on ihan turhaa viittoille siihen ylimielisyyteen, vaan kaikesta pitää aikanaan oppia myös jotakin, jotta elämä tulevaisuudessa olisi lämpimämpää.
Ilmoita asiaton viesti
Kommentoija voi jakaa viisauttaan maaseudun vähävaraisille.
Ilmoita asiaton viesti
Eikö tuo edellinen kommenttini juuri viitannut vähävaraisuuteen, riippumatta siitä, missä kohtaa suomen-niemeä asuu. Maaseudulla asuvat ovat myös varakkaita, ei siellä kaikki köyhät asustele – päinvastoin.
Ilmoita asiaton viesti
Kuten sanoin, jälkiviisaus on parasta viisautta ja ylimielisyys paistaa edelleen.
Ilmoita asiaton viesti
”Ja nuo väitteet ovat naurettavia: ei vähävaraisilla maaseudun asukkailla ole yksinkertaisesti varoja tuosta vaan muuttaa lämmitysjärjestelmiään.”
Enste älähdettiin öljyn hinnasta ja nyt sähkön.
Ensiksikin, öljykriisi oli 70-luvun alussa, että sen uusimistarve ei nyt tule mitenkään yllätyksenä. Aikaa ollut puoli vuosisataa.
Toisekseen, varmuussyistä Suomessa ei lämmityksessä saa olla mitään single point of failurea. Eli jos sähkö on kallista niin sitten lämmittää sillä toisella tavalla minkä pitäisi toimia silloinkin kun sähköt ovat poikki.
Tästä voi päätellä se että jos jollain on taloudellisia vaikeuksia, on omat valinnat vaikuttaneet siihen paljon.
Ilmoita asiaton viesti
Joo jälkiviisaus on parasta.
Ilmoita asiaton viesti
Puhtaasti sähkököyttöiseksihän tämä vihreä siirtymä tähtää.
Kohta pitää lähteä sytyttämään pannunpesää. Toivottavasti sähköä kuitenkin riittää latauspumppuun, vaikka onhan mulla akku ja invertteri hätävarana, jos sähköpula yllättää pahaan aikaan.
Ilmoita asiaton viesti
”Kommentoija ei sitten sattunut seuraamaan uutisia sähkölämmittäjien ahdingoista.”
Minä olen huomannut, että sähköä on tullut kokoajan töpselistä. Ei yhtään katkosta koko talvena. Sähköjä ei myöskään saa katkoa talvella sähkölämmitteisistä asunnoista vaikka asiakas olisikin persaukinen.
Ilmoita asiaton viesti
Kyse olikin kustannuksista eikä toimintavarmuudesta. Siis kuluvana talvena.
Ilmoita asiaton viesti
Säätää sähkölämmityksestä termostaatin 12-15 asteeseen ja lämmittää vaikka klapeilla tai öljyllä, mikä onkaan se toinen lämmitys?
Kai sitä nyt on liiteri täytetty kesällä tai edeltävän vuoden kesällä.
Ilmoita asiaton viesti
Niin siis jälkiviisaus on sitä parasta viisautta. Onko tullut yhtään seurattua tiedotusvälineitä, luettua lehtiä? Niissä on ollut juttuja erityisesti maaseudun vähävaraisista vanhuksista jotka ovat joutuneet liemeen sähkön hinnan karattua pilviin.
Kannattaisi seurata lehtiä, niistä voi ainakin oppia sen että että maaseudulla asuu joku muukin.
Tuo besserwisseröinti on nätisti sanottuna lapsellista.
Ilmoita asiaton viesti
”Onko tullut yhtään seurattua tiedotusvälineitä, luettua lehtiä? Niissä on ollut juttuja erityisesti maaseudun vähävaraisista vanhuksista jotka ovat joutuneet liemeen sähkön hinnan karattua pilviin.”
Luen aika monipuolisesti asioita maailmasta mutta välttelen kaikkea narratiivissa kirjoitettuja tarinoita.
En epäile sitä etteikö olisi ihmisiä joille olisi tullut rahallisesti turpaan, mutta en osaa sanoa määristä. Tiedän kuitenkin sen että ihmiset eivät tuon takia esimerkiksi palellu hengiltä kun niitä sähköjä ei saa katkaista.
Jos nyt odottaa muutaman kuukauden niin jos saisi päivitetyt tilastot kuinka paljon on muutosta ulosottovelallisten määrässä, niin siitä sitten saa paremman käsityksen miten vaikuttanut ja missä osissa Suomea.
Ilmoita asiaton viesti
Päästelet taas aivan pehmoisia, mikä tämä havaintohistoria on?
Ilmoita asiaton viesti
Viime talvi ei ollut historian lämpimin Suomessa. Herra Sinivirta höperehtii eikä ole ensimmäinen kerta…
Ilmoita asiaton viesti
Väite taisi kuitenkin olla ”havaintohistorian”.
Ilmoita asiaton viesti
Olen toki tiennyt miesmuistin olevan lyhyt, mutta viherpiipertäjän muisti on vielä paljon lyhyempi. Ei tarvitse paljon historiassa mennä taaksepäin, kun löytyy viime talvea lämpimämpi. Talvi 2019-2020 lienee lämpimin sitten talven 1929-1930. En minä osaa sanoa, oliko 2019-2020 lämpimämpi kuin 1929-1930, mutta isoa eroa ei ole, jos Hydrologista yleiskatsausta 1930–1931 on uskominen. Ja miksei olisi…
https://www.ymparisto.fi/download/noname/%7BA339A387-1224-4C7E-A062-63472F7FA0CD%7D/76371
Ilmoita asiaton viesti
Erinomainen kirjoitus, en voisi olla enempää samaa mieltä. Kannattaa katsoa kenelle äänensä antaa.
Ilmoita asiaton viesti
Osaisiko joku kertoa, mitä käytännön merkitystä sillä on, mikä vuosi hiilineutraalisuustavoitteeksi on kirjattu?
Entä onko joku puolue tai edes yksittäinen ehdokas halukas puuttumaan markkinaehtoisiin energiainvestointeihin?
Ja vielä yksi kysymys: Suomessa turve on fossiilinen polttoaine ja Ruotsissa uusiutuva. Mitä sillä on käytännössä merkitystä? Samat päästökauppamaksut kummassakin tapauksessa ja Suomessa on lisäksi turve osittain vapautettu päästökaupasta. Suomessa käytetään energiaturvetta kymmenenkertaisesti Ruotsiin nähden.
Ilmoita asiaton viesti
Kun nyt kysyt asiaa viitaten hiilineutraliustavoitteeseen, että onko asetettu päivämäärä sen osalta merkityksellinen.
Siinä mielessä on, että jos antaa luonnon hoitaa.
Rahasummaan sillä ei ole merkitystä, kuin siinä tapauksessa että hiilineutraliustavoite on asetettu mahdollisimman pitkälle tulevaisuuteen, että luonto hoitaa asian. 😉
”Johtopäätökset
Merkittäviä käsitteellisiä edistysaskeleita viimeisten 20 vuoden aikana koskien ymmärrystä maaperän hiilen kiertokulun suhteen ei vielä näy siinä, millä tavoin maaperän biokemia on edustettuna maapallon systeemin mallinnuksissa [Earth system model (ESM)]. Näiden askeleiden arvioiminen mallinnuksessa yksilöi sitä, miten tämä uusi tieto voisi muuttaa odotettua vastetta ilmastonmuutoksen suhteen maaperän hiilivarastojen osalta. Oivallukset malleissa puolestaan jouduttavat saamaan perustietoja tunnistamalla mekanismeja, jotka tulisi olla empiirisesti tutkittu ennen kuin niitä voidaan tarkasti simuloida maaperän hiilen kiertokulun kanssa. Nämä toimet voivat aluksi lisätä ennakoitua merkitystä maaperän hiilivaraston kehityksen suhteen lämpenemistä johtuen, mutta pitäisi järjestelmällisesti parantaa ennusteiden luotettavuutta liittäen käsitteelliset epävarmuustekijät osaksi suositusten hallintaa liittyen ihmisen aiheuttamiin muutoksiin koskien ilmastoa.”
http://www.nature.com/nclimate/journal/v6/n8/fig_tab/nclimate3071_F3.html
EDIT: Kennedy kysyi ilmastotutkijoilta, että kuinka paljon USAn osalta hiilineutraliustavoite maksaa. https://youtu.be/pLaByANKMWc
Ilmoita asiaton viesti
Onko hiilineutraalisuustavoite 2023 jollain lailla juridisesti sitova?
Vai onko se julistus, jolla halutaan viestittää Suomen pyrkivän pysymään teknisessä kehityksessä mukana, jopa edelläkävijänä.
Ilmoita asiaton viesti
Mikäli julistus tarkoittaa metsätuhoja yms. niinkuin siinä nyt näyttää käyvän, jättäisin hoosotuksen tekemättä ja keskittyisi innovaatioihin, jotka parantavat ihmisten elämää ja hyvinvointia.
”Sadat tutkimukset ovat osoittaneet lämpenemisen vaikutuksista maaperän hiilen (C) dynamiikkaan1,2. Suuri osa tästä empiirisestä tutkimuksesta on ollut pohjana sille mahdollisuudelle, että ilmaston lämpeneminen edistää biologisesti maaperän hiilen lahoamista hiilidioksidiksi (viitteet 3-7). Nopeutettu maaperähiilen lahoaminen voi vähentää maan kapasiteettia toimia ilmakehän hiilinieluna, niin että suurempi osa ihmistoiminnan hiilidioksidista jää ilmakehään 8-10. Tämän niin sanotun maa-hiili-ilmasto palautteen suuruus on siis kriittinen, jotta sallittujen kasvihuonekaasupäästöjen arvioiminen olisi mahdollista yhteensopivan ilmastotavoitteen saavuttamiseksi 10. Maaperä on suurin hiilivarasto (~ 1,500 – 2,400 PgC) maanpäällisen biosfäärin osalta, pidättäen sisällään yli kaksinkertaisen määrän ilmakehän hiiltä11-13. Siten vain pienen osan menetys tästä hiilivarastosta voi johtaa korkeampiin ilmakehän CO2 -pitoisuuksiin ja täten myös planeetan lämpenemiseen8,14.”
Ilmoita asiaton viesti
Mikä on tämän julistuksen ja metsätuhojen välinen yhteys?
Ilmoita asiaton viesti
On niistä tutkimuksia.
Tuossa Ruotsin puolella on tarkistettu tuulivoiman osalta haittoja porotaloudelle, kun asioita tutkittu.
”Ruotsin energiavirasto
Tuulivoima ja poronhoito
Muokattu viimeksi: 2020-01-24 10:40
Porotalouden huomio on lisääntynyt viimeaikaisissa päätöksissä verrattuna aiempiin päätöksiin. Kompromissit, jotka on nimenomaisesti tehty tuulivoiman kansallisen edun ja poronhoidon kansallisen edun välillä, voidaan toistaiseksi sanoa olevan päätetty jonkin verran tuulivoiman hyväksi, mutta näyttää siltä, että muutosta painoituksessa tapahtuu. Poronhoitoalalle tärkeät alueet voidaan vapauttaa tuulivoimasta, vaikka ne eivät olekaan poronhoitoalalle kansallista etua.”
https://www.energimyndigheten.se/fornybart/vindkraft/vindlov/rattsfall/rennaring-och-samernas-markrattigheter/
Ilmoita asiaton viesti
Edelleenkään en ymmärrä, mitä tällä julistuksella on asian kanssa tekemistä? Korkeintaan sen verran, että julistus on muutamana kappaleena printattu ympäristöministeriössä. Mutta kai siellä käytetään uusiopaperia?
Yhtään ainoaa tuulivoimalaa ei kai ole tämän julistuksen vuoksi rakennettu vaan liiketaloudellisista syistä.
Ilmoita asiaton viesti
Voidaanhan se yhteys kieltää.
Perustelu sille, että tuulivoima nostaa kuluttajan sähkölaskun loppusummaa, on mainittu hiilineutraliustavoite. Olet siis eri mieltä tästä asiasta. Perustelut.
Jotkut viimeisimmät uudet tieteelliset artikkelit vahvistavat, että uusiutuvat energialähteet, erityisesti tuuli- ja aurinkoenergia, eivät tuota luvattua – ei lähellekkään.
Niistä todennäköisesti tulee paljon enemmän taakkaa kuin hyötyä.
”Lähes kaksinkertaisti sähkön hinnan”
https://bfi.uchicago.edu/wp-content/uploads/BFIEPIC_WP_201962_v4.pdf
Ilmoita asiaton viesti
Ilman kepulien väsäämää kansantaloudelle yli 3 miljardia maksavaa tuulitariffia tässä maassa olisi murto-osa siitä määrästä mitä noita tuulivippereitä on nykyään. Tai no onhan sekin liiketaloutta että saa veronmaksajilta kauhottua taskunsa täyteen täysin ansaitsematonta rahaa.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllähän sitä Suomen hiilineutraaliustavoitetta pidetään Suomessa sitovana. Se näkyy mm. siinä, että Suomessa toteutetaan ja suunnitellaan huomattavasti muuta sisämarkkinaa tiukempia päästövähennystoimenpiteitä, jotta tuohon itse asetettuun tavoitteeseen päästään.
Ilmoita asiaton viesti
Osaatko heittää muutaman esimerkin?
Minä olen törmännyt lähinnä yritysten itse itselleen asettamiin tavoitteisiin. Ja näitä on perusteltu yleensä kilpailukykysyin.
Ilmoita asiaton viesti
No lonkalta tulee ”omalta tontilta” esim. jakeluvelvoite, joka on EU-vaatimusten mukaan 14% vuoteen 2030 mennessä, mutta Suomi ottaa ensi vuonna etunojaa 28% ja vuonna 2030 34%. Samoin Suomessa oltiin/ ollaan pää märkänä luomassa liikenteelle omaa kansallista päästökauppaa, jos EU ei saa aikaan riittävän kunnianhimoisia tavoitteita.
Käsittääkseni myös hiilinielu-, ja maan- ja metsien käyttöön liittyvä keskustelu on vahvasti sidoksissa itse asetettuihin tavoitteisiin, jotka toki säteilevät myös siihen, mitä EU:lle on menty lupaamaan.
Ilmoita asiaton viesti
No, jakeluvelvoite tuli kyllä minullakin mieleen. Olisiko kuitenkin tässä kyse myös oman teollisuuden suosimisesta? Onhan Neste sentään alan suurin toimija
Ilmoita asiaton viesti
Olisi melko mielenkiintoista oman teollisuuden suosimista. Heikennetään kaikkien muiden Suomessa toimivien yritysten kustannuskilpailukykyä, jotta yksi saa liikevaihtoa.
Ilmoita asiaton viesti
Kyseessä on kuitenkin valtioenemmistöinen yhtiö, josta rakennetaan johtavaa toimijaa bisnekseen joka tulevaisuudessa voi olla satojen miljardien arvoinen.
Saman huomion voi tehdä myös polttoaineverosta, sähköverosta tai työnantajamaksuista. Kaikki ne heikentävät yritysten kustannuskilpailukykyä.
Ilmoita asiaton viesti
Toki niin. Mutta tässähän kyseltiin niiden poliittisten päätösten perään, jotka johtuvat hiilineutraaliustavoitteesta.
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä, mitä käytännön merkitystä sillä on jos Suomen ”hiilineutraalisuus” saavutetaan vasta vuonna 2100? Viittaan blogistin laskemiin CO2-päästöihin Suomessa.
Veikkaan, valitettavasti en voi olla toteamassa, että tuolloin, 2100 nauretaan tälle tyhmyydelle.
Ilmoita asiaton viesti
Saanko käyttää tuota ekaa kuvaa tulevassa paikallisessa tuulivoimainfotilaisuudessa? Perusteluina siellä kuitenkin vedotaan hiilidioksidi-ilmastonmuutokseen tai ylhäällä tuulee aina ja tietenkin vetytalouteen, jota ei ole lähimmän 50 vuoden näköpiirissä.
Ilmoita asiaton viesti
Tottakai.
Ilmoita asiaton viesti
Tänä talvena on ollut sen verran hyvät tuuliolosuhteet, että vaatii jo vaivaa löytää tuollainen kuva. Siitä voidaan muuten samalla tulkita, että jos OL3 olisi tuotannossa, kuten on saatu odottaa jo14 vuoden ajan, olisivat tuotanto ja kulutus lähestulkoon tasapainossa.
Mutta joo, tuulivoiman syytä.
Ilmoita asiaton viesti
Tarkennetaan jälleen että Ruotsi ei tavoittele vuonna 2045 hiilinieutraaliutta vaan päästöttömyyttä.
Venäjän aiheuttama energiakriisi ei ole vihreän siirtymän kriisi, se on fossiilisen energian kriisi. Meillä Suomessa sähköntuotannon puhdistaminen on jo pitkällä, niinpä kriisi on koetellut meitä suhteellisen lempeästi. Toki sähkön hinta nousi paljon, mutta niissä maissa, joissa riippuvuus fossiilisista on edelleen suurta, se nousi paljon enemmän. Tämän kokemuksen valossa minun on vaikea ymmärtää sitä, että edelleen halutaan käyttää niitä fossiilisia. Vihreä siirtymä on Suomelle etu eikä haitta.
Ja vaalikoneesta todella pystyin tarkistamaan, että ehdokkaani on näistä asioista kanssani samaa mieltä (vinoilijoille tiedoksi, ei ole vihreä).
Ilmoita asiaton viesti
Ruotsin linja on paljon fiksumpi kuin Suomen, jossa sen lisäksi että kiristetään aikataulua tukehdutaan hiilinielukeskusteluun. Toisaalta Ruotsi on paljon Suomea rikkaampi ja talous kunnossa eikä kuralla niin kuin meillä.
Länsi-Euroopan riippuvuus fossiilisista johtuu Energiewendestä ja ydinvoiman alasajosta sekä tukeutumisessa Putiniin säätövoiman tuotannossa. Jos siellä olisi jätetty ydinvoima vuoden 2000 tasolle olisi tilanne energiamarkkinoilla nyt aivan toinen.
Ilmoita asiaton viesti
Jokunen ydinoimala on ajettu alas ennen aikojaan. Typeräähän se on, mutta ei sillä EU:n mittakaavassa mitään ratkaiseva vaikutusta ole. Sähkön hinnan määrää kallein senhetkinen tuotantopata, ja jos se on kaasua jonka hinta nousee lyhyessä ajassa yli 10-kertaiseksi, niin siinä on merkittävin selitys kalliille sähköllekin.
Ruotsin linjan fiksuudesta en ole eri mieltä. Mutta aikatauluhaasteena se ei välttämättä ole yhtään sen helpompi kuin meilläkään.
Ilmoita asiaton viesti
Jokunen?
Ilmoita asiaton viesti
Suurin osa niistä viime vuonna pois pelistä olleista ydinvoimaloista oli kytkettynä pois teknisistä syistä.
Tänä vuonna tilanne on jo hiukkasen parempi, vaikka EDF alensikin tämän vuoden tuotantoennustettaan 11.2.2023
”EDF updates its 2023 French nuclear output estimate from 340 – 370 TWh to 300-330 TWh.
This estimate takes into account:
– a heavy industrial programme with 44 reactor outages for maintenance and inspection, including 6 ten-yearly inspections, plus 2 scheduled outages starting in 2022 that will continue into 2023;
– the continuation of the control and repair programme on the pipes potentially affected by the stress corrosion phenomenon, which is still ongoing.”
Ilmoita asiaton viesti
Nythän ei ole kysymys tilapäisesti poiskytketyistä voimaloista.
Aina täytyy varautua tilapäisiin häiriöihin ja kokonaismitoitus pitäisi olla niin että on varavoimaa. Ranskassa taisi aika suuri osa voimaloista olla pois pelistä.
Mutta, montako reaktoria Saksa on ajanut alas? Montako Ruotsi,
Belgia on tainnut ajaa alas jonkun.
Yhteensä veikkaan että toistakymmentä pitkästi ja sillä on jo vaikutusta Euroopan koko sähklntuotannolle.
Kun tähän lisätään vielä alasajetut hiilivoimalat.
Ja kun lisätään vielä että kaasuun siirtyminen ei juurikaan vähennä CO2-päästöjä. Maakaasu on yhtälailla fossiilista kuin kivihiili ja öljykin. Se on vain puhtaampaa.
En tiedä mikä on ko. energialähteiden CO2 / energia – suhde mutta ero ei varmastikaan ole millään lailla ratkaiseva kokonaisuutta ajatellen.
Ilmoita asiaton viesti
Saksassa puhutaan muutamista reaktoreista. Ranskassa on teknisistä syistä edelleen 15-20 reaktoria pois pelistä.
Ilmoita asiaton viesti
Suuruusluokka ilmenee tästä: Vuonna 2015 EDF:n 416,8 TWh. Tälle vuodelle ennakoidaan 300-330 TWh.
TVO:n sähköntuotanto oli viime vuonna 16,35 TWh. EDF:n tuotannosta on siis vähentynyt muutamassa vuodessa 5-7 Olkiluodon verran tuotantoa.
Ilmoita asiaton viesti
Ilmeisestikin n., 13,5 Olkiluoto 3:n verran ydinvoimaa on lakkautettu. Siis n. 20 000 megawatin edestä.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä maakaasu on CO2-emissioiden suhteen huomattavasti parempi kuin kivihiili. Kun tuotetaan sama määrä lämpöä maakaasulla, niin CO2-emissiot ovat vain puolet kivihiilen tuottamasta CO2-emissiomäärästä.
Ilmoita asiaton viesti
Totta. TVO:n vuosikertomuksen/vastuullisuusraportin mukaan (s. 33) päästöt koko elinkaaren ajalta ovat:
Ydinvoima 12 g/kWh
Tuulivoima 12 g/kWh
Aurinkovoima 48 g/kWh
Kaasu 490 g/kWh
Kivihiili 820 g/kWh
https://www.tvo.fi/material/collections/20230215113325/HqC4KJQ3H/TVO_Vuosi-Vastuullisuusraportti_2022.pdf
Ilmoita asiaton viesti
Kumma, että noistakin on eri lukuja.
Kivihiilen osalta tilanne tasoittuu maakaasuun verrattuna huomattavasti, kun kivihiili otetaan avolouhoksesta ja LNGn osalta hiilipäästöt vaan kasvavat.
”Vind-el släpper ut mer koldioxid (CO2) än vad vatten-el och kärnkrafts-el släpper ut tillsammans. Vindel släpper ut 13 gram koldioxid (CO2) / kWh, vatten-el 4,4 gram CO2 / kWh och kärnkrafts-el släpper ut 4,5 gram CO2 / kWh.”
https://www.vindbrukdalsland.se/vind-el-och-koldioxid/
Ilmoita asiaton viesti
Noilla hiilidioksidipäästöillä ei ole mitään haittaa ilmastolle tai muullekaan systeemille, enempi on hyötyä. Eli keskustelu voitaisiin hiilidioksidipäästöjen osalta lopettaa ja siirtyä vain energiaongelmiin.
Ilmoita asiaton viesti
Tuoretta faktaa:
” Kun ilmastopolitiikka vedetään överiksi, suomalaisen elintaso laskee Pohjois-Korean tasolle”
https://www.suomenuutiset.fi/kun-ilmastopolitiikka-vedetaan-overiksi-suomalaisen-elintaso-laskee-pohjois-korean-tasolle/
” Pohjois-Korean päästöt per henkilö ovat tällä hetkellä alle 2,5 tonnia.
– Se on juuri se määrä, johon suomalaisen pitäisi Sitran selvityksen mukaan päästä vuoteen 2030 mennessä. Pohjois-Korean tasolle! Näyttääkö siltä? Purra kysyy.”
Kyllä suomalaiset pystyy samaan kuin pohjois-korealaiset … näytetään niille!
Ilmoita asiaton viesti
Poliitikkojen suurin synti vihreän siirtymän hitaudessa on ollut liian herkkä halu kuunnella fossiilisen energian lobbareita.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä se suurin synti oli alkaa ”väsäämään” ryssän maakaasusta vihreää ja ajaa muu energiantuotanto alas.
Ilmoita asiaton viesti
”Kotimaisin voimin Suomessa pystyttiin tuottamaan vain n. 80% sähkön kulutuksesta ja tuonnin osuus oli 19%.”
Mitä sitten?
”Sähköstä ei tarvitse olla pulaa eikä sen pitäisi maksaa tänään enemmän kuin se maksoi ennen kriisin alkua.”
Koko ajan sitä sähköä tullut töpselistä.
”Sähkökriisi johtuu pääosin hallitsemattomasta ’vihreästä siirtymästä’, jossa liian nopeasti siirrytään pois fossiilisista energialähteistä”
Mikä järki on vastustaa uusiutuvaa energiaa?
”ennen kuin ne pystytään korvaamaan uusilla luotettavilla ja kohtuuhintaisilla muilla lähteillä”
Sähköä tullut edelleenkin töpselistä kaiken aikaa.
”Kiinassa päästetään taivaalle joka vuosi hiilidioksidia yhtä paljon kuin 236 Suomea.”
Mitä sitten? Onhan siellä ihmisiäkin enemmän. Muista lisäksi se mitä ollaan sovittu päästöjen vähentämisen ajankohdasta.
”että Suomen osuus kaikista maailman CO2-päästöistä on vain 0,14%, eli runsaan promillen luokkaa.”
Mitä sitten? Kyse ei ole kokonaispäästöistä vaan päästöistä per capita. Se on se millä on väliä.
”Ilmakehän kannalta on siten aivan yhdentekevää mitä Suomi asiassa tekee tai jättää tekemättä ja vielä vähemmän missä aikataulussa.”
Onhan sillä merkitystä noudatetaanko sopimuksia, jos me emme noudata sopimuksia niin miksi kukaan mukaan noudattaisi?
Sen lisäksi että en ymmärrä uusiutuvan energian vastustamista, en myöskään ymmärrä epäluotettavia ihmisiä.
”Suomen kansalaisten hyvinvoinnin kannalta asia ei kuitenkaan ole yhdentekevä.”
Nykyään kaikki on paremmin kuin ennen.
”Mitkään sitä kunnianhimoisemmat tavoitteet, kuten ajaminen Suomi vuoteen 2035 mennessä maailman ensimmäiseksi ”hiilineutraaliksi hyvinvointivaltioksi”, eivät vaikuta ilmaston tilaan mitenkään. ”
Se voi vaikuttaa suomalaisten elämään myös positiivisesti koska mehän hyödyntään siitä että ei tarvitse niin paljoa maksaa päästömaksuja.
Itse en hiilineutraalisuuden aikataulusta välitä pätkääkään mutta öljyriippuvuuden ratkomisessa Suomella on kova kiire. Öljyriippuvuuden ratkominen ei kuitenkaan ole mitenkään pois hiilineutraalisuudesta vaan tavoite on suurelta osin yhtenevä.
”Sen sijaan ne ovat omiaan köyhdyttämään suomalaisia ja muutenkin hankaloittamaan meidän elämäämme Euroopan kylmimmässä ja väljimmin asutussa maassa (jossa energiasta 25% kuluu lämmitykseen ja 16% liikkumiseen)”
Tämä lämmittäminen ja liikkuminen pitäisi tehdä toimimaan ilman öljyä. Sillä asialla on kiire. Hiilineutraalisuudella ei ole.
Ilmoita asiaton viesti
En ole koskaan vastustanut uusiutuvaa energiaa silloin kuin siihen investoidaan järkevästi. Fossiilisista on monta hyvää syytä päästä eroon, hallitulla tavalla – hiilidioksidi ei ole näistä syistä kärkipäässä.
Tottakai Suomen on noudatettava sopimuksia.
Ilmoita asiaton viesti
”Se voi vaikuttaa suomalaisten elämään myös positiivisesti koska mehän hyödyntään siitä että ei tarvitse niin paljoa maksaa päästömaksuja.”
Maksaako Kiina jotain päästömaksuja? Tai Saksa? Keksitään jokin keinotekoinen maksu ja sitten näivetetään kilpailukykymme jottei tarvitse maksaa sitä! Mitä hyötyä Suomen päästövähennyksistä kun globaalisti päästöt vain kasvavat? Jos tuotanto pidettäisiin täällä, se pystyttäisiin tekemään energiatehokkaammin.
Ilmoita asiaton viesti
”Maksaako Kiina jotain päästömaksuja? Tai Saksa?”
Onhan Saksa tietenkin mukana päästökauppajärjestelmässä. Se koskee tätä talousaluetta.
”Mitä hyötyä Suomen päästövähennyksistä kun globaalisti päästöt vain kasvavat?”
Vaikka sellaista hyötyä, että ei tarvitse maksaa niin paljoa päästömaksuja. Sen lisäksi hiilidioksidipäästöjen kasvu on merkittävästi hidastunut.
Et nyt ilmeisesti tiedä mitä ollaan sovittu millä aikataululla asioita tehdään ja missäkin.
Ilmoita asiaton viesti
En ole koskaan kuullut tai nähnyt mitkä on ne kriteerit joilla voidaan maa ”julistaa” hiilineutraaliksi. Luulen että kukaan hallituksessakaan ei sitä tiedä, saa kertoa jos joku tietää?
Ja tosiaan olisi kiva nähdä laskelmat paljonko glopaali ilmasto on muuttunut meidän ansiosta silloin kun toi ”julistus” tehdään.
Ilmoita asiaton viesti
Varmaan hyviä vastauksia saadaan Viinikalta, Vuorelalta ja Härköseltä, kun ovat tuolla ylempänä kommentoineet tuota hallituksen asettamaa hiilineutraliustavoitetta.
😁
Ilmoita asiaton viesti
Taitaa olla liian vaikea kyskä vaikka jokasiantuntijoita omasta mielestään ovatkin.
Ilmoita asiaton viesti
Tyypillistä mainituille, ilmestyvät sitten taas jossakin toisessa blogissa yhtä tyhjäpäisinä kuin ennenkin. 😉
Ilmoita asiaton viesti
Minusta tuollaisilla julistuksilla on kovin vähän merkitystä. Saattaa se jollekin saada aikaan hyvän mielen tai jopa herättää ajattelemaan.
Oikeasti päästövähennykset tehdään yrityksissä ja kotitalouksissa jokapäiväisillä valinnoilla. Näitä valintoja ohjataan jonkin verran päästökaupalla, joka ei kovin paljoa riipu meidän hallituksemme linjauksista.
Ilmoita asiaton viesti
USAn osalta oli heitetty hiilineutraliustavoitteen hinnaksi 50 000 miljardia dollaria. Mikä Suomen kustannus lienee, kun yrityksille täytyy myös löytää porkkanoita.
Ilmoita asiaton viesti
Oli just niin surkea vastaus kun odotinkin. Se on hallitus joka koohottaa siitä että vuonna 2035 tää maa on hiilineutraali. Kukaan vaan ei oikeasti tiedä mitä sillä sanalla tarkoitetaan.
Päästökauppa ei ole vähentänyt mitään päästöjä grammaakaan mutta hintoja sillä kyllä on saatu hinattua keinotekoisesti ylös ja se saastuttaa toisella puolella palloa.
Ilmoita asiaton viesti
Aikamoista pelleilyä.
Härkönen ei osaa yhdistää uusiutuvaa energiaa kaasun käyttöön ja selitykset ovat sen mukaisia.
Euroopassa Saksa on eniten satsannut jaksottaisten energiantuotantomuotojen lisäämiseen ja on korvannut tuulivoimaloilla ydinvoimatuotannon.
https://pbs.twimg.com/media/FNyUmQVVgAERsol?format=jpg
Ilmoita asiaton viesti
Miksi pitäisi tehdä hiilidioksidipäästövähennyksiä?
Ilmoita asiaton viesti
”Miksi pitäisi tehdä hiilidioksidipäästövähennyksiä?”
Vähemmän päästömaksuja.
Hyvä systeemi, jokainen toimikoot miten parhaaksi näkee omilla rahoillaan. On vain sille ilmakehän pilaamiselle laitettu hintalappua.
Ilmoita asiaton viesti
Siis aivan perusteettomia päästömaksuja? Päästömaksut turhina pitäisi poistaa.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo on puppua.
Päästövähennyksiä ei tehdä kotitalouksissa eikä yrityksissä missään muussa mielessä kuin säästämis- / tuottavuusmielessä.
Joku ituhippi saattaa tietenkin tehdäkin.
On aivan toinen asia sanoa tekevänsä jotain kun ”yleinen mielipide” sitä vaatii ja todellisuudessa tehdä se.
Ihminen on varsin sopeutuvainen ja oppivainen eläin. se oppii hyvin nopeasti sanomaan tekevänsä niinkuin käsketään.
Ainoa millä näitä valitoja tehdään on näin ollen tuotteen hinta.
Ja senhän me olemme huomanneet. Kaikenmaailman päästömaksuilla, energiaveroilla, haittaveroilla ym. korotetaan tietyn tuotteen hintaa.
Käytännössä koko hinnanmuodostus riippuu meillä vain ja ainoastaan hallituksen toimista. Ei ole pakka laittaa nimeään kaiken maailman älyttömiin sopimuksiin.
Ilmoita asiaton viesti
”Päästövähennyksiä ei tehdä kotitalouksissa eikä yrityksissä missään muussa mielessä kuin säästämis- / tuottavuusmielessä.”
Sehän se mekanismi on, että vähennetään myytävien päästöoikeuksien määrää vähitellen niin ilmakehän sotkemiselle tulee hintalappua.
Rahalla ohjataan ihmisten toimintaa että optimoivat toimintaansa kun tekevät sitä säästämis- ja tuottavuusparannusta.
Tästä on muuten aivan loistavia esimerkkejä miten hyvin tämä toimii.
”Kaikenmaailman päästömaksuilla, energiaveroilla, haittaveroilla ym. korotetaan tietyn tuotteen hintaa.”
Optimoi se. Täysin mahdollista optimoida kohonnutta energiakulua tekemällä paremmin, että maksaakin vähemmän. Esimerkkinä vaikka sähköauton kilometrikustannukset tai palvelimien hostaus.
Ilmoita asiaton viesti
Pitkäänkö meinaat että sähköauton kilometrikustannus on alhaisempi kuin polttiksen? Muista että valtio tulee keräämään taatusti saman summan autoilusta kuin ennenkin. Lisäksi noista tulee vielä ongelmia monessakin paikassa. Norjassa esim. Havila Shipping ei ota noita kyytiin enää.
Ilmoita asiaton viesti
”Pitkäänkö meinaat että sähköauton kilometrikustannus on alhaisempi kuin polttiksen?”
Kyllä. Jos polttoaineen hinta kallistuu ja vaikka sähkökin kallistunut, päivittämällä autoa kilometrikulut jää helposti alhaisemmaksi mitä ollut aiemmin.
Samaa voidaan nähdä siinä jos vähän optimoi palvelimien hostauskuluja että vaikka sähkö kallistunut, voi pienellä optimoinnilla saada kulut alhaisemmaksi.
En oikein ymmärrä mikä ongelma tässä on että tekee asioita paremmin.
Ilmoita asiaton viesti
Etkö sää tajua sen vertaa ettävaltio laittaa kilometriveron. Siitähän on puhuttu jo pitkään.
Samalla saadaan kontrolliyhteiskuntaa pykälä eteenpäin.
Kilometriveron perusteella voidaan ja laitetaan autojen paikannus on line.
Valtio, siis KGB, tietää missä itse kukin milloinkin on.
Ilmoita asiaton viesti
”Valtio, siis KGB, tietää missä itse kukin milloinkin on.”
Voi sen kilometriveron tehdä myös tarkkailemalla ajettuja kilometreja eikä paikannusta.
Minua ei sinänsä kiinnosta tietääkö valtio missä minä olen milloinkin, kun tuollaisen kiertää helposti mutta se on pääasia että tuollaista tietoa ei saa käyttää profilointiin ja tästä asiasta pitää olla tiukkana että ei mene Kiinan meininkiin.
Ilmoita asiaton viesti
”Ei saa käyttää”. Heh heh.
Miksi valtio tarkkailisi kilometrejä kun se voi tehdä sen online?
Maksattaa auoilijalla laitekustannukset ja lasku ajetuista tulee joka kuukausi aurtomaattisesti.
Ilmoita asiaton viesti