21 vuotta Irakin sodan alkamisesta

Yhdysvaltain johtama koalitio aloitti hyökkäyksen Irakiin 21 vuotta sitten

Keskiviikkona tuli kuluneeksi 21 vuotta Irakin sodan aloittamisesta 20.3.2003. Sodan casus belli eli peruste sodan aloittamiselle oli väite joukkotuhoaseista, joita ei kuitenkaan ollut. Mahdollisesti Yhdysvaltain tiedustelupalvelut tuottivat tekosyyn sodan aloittamiselle, vaikkakin julkisuudessa on puhuttu vääristä tiedustelutiedoista. Kukin voi toki ilman parempaa tietoa uskoa niin kuin haluaa.

Joukkotuhoaseista (eng. Weapons of Mass Destruction, WMD) tuli eräänlainen tehostesana, jolla sodankäyntiä oikeutettiin julkisuudessa. Pentagonin ja Valkoisen talon edustajat toistelivat sitä televisiokameroiden edessä.

 

 

 

Yhdysvaltain tiedustelubudjetti vuonna 2007 oli noin 63.5 miljardia dollaria. Vuoden 2003 lukuja ei ole saatavilla.

https://irp.fas.org/budget/index.html

 

Alla kuva vuoden 2013 tiedustelubudjetista, joka perustuu Snowdenin vuotamiin tietoihin. Kuvan perusteella vuonna 2013 tietojen analysoimiseen on budjetoitu 6.2 miljardia dollaria. Voiko näin merkittävää virhettä syntyä käyttössä olleilla resursseilla? Mikäli ei, Yhdysvallat aloittivat George W. Bushin johdolla autoritaarisen johtajan syrjäyttämiseen pyrkivän sodan valheellisin perustein. Irakin öljyvarat ovat myös saattaneet olla strateginen tekijä.

https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_Intelligence_Community

https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_intelligence_budget

 

 

Demokratiavientiä sotateollisen kompleksin voimin

Toinen perustelu Irakin sodan aloittamiselle oli autoritaarisen Saddam Husseinin syrjäyttäminen. Yhdysvalloissa on tulkittu sotimiselle olevan moraalinen oikeutus jos hierarkisempi autoritaarinen järjestemä korvataan demokraattisemmalla järjestelmällä. Yhdysvalloissa olisi toki syytä katsoa myös omia ongelmia, maa kärsii tälläkin hetkellä aseväkivallasta ja opioidiepidemiasta, eikä Yhdysvalloissa tunnu löytyvän puolta maata edustaville republikaaneille Donald Trumpia parempaa ehdokasta. Tämä on ehkä hieman kärjistävästi muotoiltu, mutta kyseessä on vakava asia. Yhdysvallat syyllisyivät Irakin sodassa sotarikoksiin, käyttivät köyhdytetystä uraanista valmistettuja ammuksia ja valkoista fosforia.

 

 

 

Köyhdytetty uraani Irakin sodassa

Yhdysvallat käyttivät Irakin sodassa köyhdytetystä uraanista (eng. Depleted Uranium, DU) valmistettuja ammuksia, koska niillä on parempi panssarinläpäisykyky kuin perinteisillä ammuksilla ja ne ovat halpoja.

Köyhdytetty uraani levittyessään maastoon ammuttujen ammusten mukana aiheuttaa kemiallisen vaaran ja säteilyvaaran, ja on vaikuttanut todennäköisesti Irakilaisten terveyteen. Kansainvälisen atomienergiajärjestön arvion mukaan 2003 alkaneen sodan jälkeen Irakin maastoon päätyneen uraanin määrä on välillä 170 – 1700 tonnia köyhdytettyä uraania. Muiden lähteiden mukaan määrä on saattanut olla jopa 1000 – 2000 tonnia eli 1-2 miljoonaa kiloa. Yhdysvaltain viranomaisten kanta on ollut – käsittämättömästi – ettei köyhdytetty uraani aiheuta terveyshaittoja, eikä tallennettuja ammuntarekistereitä ole julkaistu. Vertauksen vuoksi täällä Suomessa on esimerkiksi murehdittu pitäisikö lyijyä sisältävät ammukset kieltää.

 

 

 

Alla olevassa osittainen (A-10) kartta köyhdytetyn uraanin käytöstä Irakin sodassa. Irak on pinta-alaltaan noin 29% suurempi kuin Suomi. Irakissa asuu 43.3 miljoona ihmistä. Pääkaupungissa Baghdadissa asuu noin 8.1 miljoonaa ihmistä.

https://ceobs.org/wp-content/uploads/2018/03/pax_icbuw_targets_of_opportunity.pdf

 

 

Irakilaisväestön altistuminen köyhdytetylle uraanille tapahtuu nielemisen, hengittämisen, ihokontaktin ja kehonsisäisten sirpaleiden kautta. Osuessaan kovaan kohteeseen (esimerkiksi panssarivaunu) köyhdytetystä uraanista tehdyt ammukset tuottavat uraanioksidipilven, jonka sisältämillä hiukkasilla on vaihteleva liukenevuus, tätä ominaisuutta kutsutaan pyroforiaksi. Kehoon joutumisen jälkeen uraanioksidit muuttuvat aineenvaihdunnassa uranyyli-ioneiksi, jotka muodostavat helposti yhdisteitä muiden molekyylien – mukaan lukien proteiinien ja bioligandien – kanssa ja leviävät elimistöön verenkierron ja muun aineenvaihdunnan välityksellä. Suurin osa uraanista poistuu elimistöstä, mutta osa jää luihin, munuaisiin ja maksaan. Uraani voi läpäistä myös aivoveriesteen ja läpäisee istukan seinämän.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7903104/

 

 

 

Valkoista fosforia Fallujahin taistelussa

Valkoinen fosfori (eng. White phosphorus, WP) on napalmia muistuttava kemiallinen yhdiste, jonka käyttäminen aseena on kielletty. Yhdysvalloista on tullut ristiriitaisia lausuntojavalkoisen fosforin käytöstä aseena, ja asiaa on selitetty julkisuudessa siten, että valkoisella fosforilla on valaistu kohteita maalinosoittamiseksi. Kuitenkin julkisuuteen on tullut lausuntoja myös ns. `Shake ’n’ Bake` menetelmästä, jossa valkoisella fosforilla ajetaan vastustajat pois juoksuhaudoista, jonka jälkeen he altistuvat muille aseille.

15.11.2005 puolustusministeriön edustaja Barry Venable myönsi BBC:n haastattelussa Yhdysvaltain käyttäneen valkoista fosforia aseena. Italialaiset journalistit, jotka olivat paikan päällä, todistivat valkoisen fosforin käyttöä aseena ja tekivät aiheesta dokumenttielokuvan.

https://www.asil.org/insights/volume/9/issue/37/use-white-phosphorus-munitions-us-military-forces-iraq

https://en.wikipedia.org/wiki/Second_Battle_of_Fallujah

 

PS. Kirjoitus on hieman huolittelematon ja keskeneräinen mutta julkaisen sen sellaisenaan ja palaan myöhemmin päivittämään ehkä…

 

HenriKarjalainen

Kirjoittelen mielipiteitä ja näkemyksiä, jotka sisältävät paljon virheitä. Mielipiteiden kriittiseen tulkitsemiseen haluan kannustaa sillä yritän pyrkiä vuorovaikutukseni positiiviseen nettovaikutukseen ja tekemieni virheiden mahdollinen siirtyminen lukijoille saattaisi johtaa päinvastaiseen :)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu