Venäjän kutsuu kansainvälisen yhteisön tukemaan Palestiinan liittymistä YK:n jäseneksi

YHDISTYNEET KANSAKUNNAT, 8. Huhtikuuta. /TASS/.
Moskova kutsuu kaikkia maailman maita tukemaan Palestiinan hakemusta YK:n pysyväksi jäseneksi, sanoo Venäjän YK:n ensimmäinen apulaislähettiläs Dmitri Poljanski.

”Venäjä tukee täysin Palestiinalaisosapuolen aloitetta uusia hakemuksensa Palestiinan täysjäsenyydelle YK:ssa. Tämän hakemuksen kohtalosta tulee modernin maailman humaanisuuden ja sivistyneisyyden mitta.”, Poljanski sanoi YK:n yleiskokouksessa. ”Kehotamme kaikkia kansainvälisen yhteisön jäseniä tukemaan Palestiinan hakemusta YK:n jäseneksi.”

Palestiina on tällä hetkellä pysyvä tarkkailijajäsen YK:ssa. Vuonna 2011 Palestiina haki jo pysyvää YK:n jäsenyyttä, mutta päätti myöhemmin pitää asemansa pysyvänä tarkkailjajäsenenä jonkin aikaa. Huhtikuussa Palestiinan lähetti kirjeen YK:n turvallisuusneuvostolle pyytäen harkinnan jatkamista Palestiinan hakemukselle YK:n täysjäseneksi. Maat, joilla on tämä asema, voivat osallistua useimpiin kokouksiin ja saavat käyttöönsä melkein kaikki olennaiset asiakirjat, mutta niillä ei ole äänioikeutta. Palestiinan lisäksi vain Pyhällä istuimella, toisin sanoen Vatikaanilla, on pysyvän tarkkailijajäsenen asema.

Maita otetaan YK:n jäseniksi yleiskokouksen päätöksellä tai turvallisuusneuvoston suosituksella. Turvallisuusneuvosto antaa suosituksen jos 9 sen 15:sta jäsenestä äänestävät hakemuksen puolesta, mikäli mikään turvallisuusneuvoston pysyvistä jäsenistä – Yhdistynyt Kuningaskunta, Kiina, Venäjä, Yhdysvallat ja Ranska – ei äänestä hakemusta vastaan. Hakemuksen täytyy sitten saada kaksi kolmasosaa äänistä YK:n yleiskokouksen äänestyksessä.

Lähde: TASS https://tass.com/politics/1772129

(Vapaasti käännettynä, pahoittelen mahdollisia käännösvirheitä, kursiivi lisätty)

 

 

 

Venäjä on toimittanut humanitaarista apua Gazan kaistalle

Venäjä on toimittanut Palestiinalaisille humanitaarista apua ainakin vuodesta 2009 lähtien, kun Gazassa tuolloinkin sodittiin, ja jatkanut humanitaarisen avun toimittamista Israelin hyökättyä Gazan kaistalle 2023 Lokakuussa. Vuoden 2023 loppuun mennessä Venäjä oli toimittanut jo 370 tonnia humanitaarista apua, kuten lääkkeitä, ruokaa, vaatteita ja perustarpeita, Gazan kaistalle.

Lähde: Rossotrudnitšestvo https://rs.gov.ru/en/news/the-russian-ministry-of-emergency-situations-delivered-humanitarian-aid-to-the-gaza-strip/

 

 

Venäjä kutsui palestiinalaisosapuolet Moskovaan Helmikuun 2024 lopussa.

Venäjän Federaation ulkoministeri Sergei Lavrov kehotti Palestiinalaisia yhdistymään Moskovassa Helmikuun lopussa pidetyissä neuvotteluissa, sekä kertoi lehdistölle Hamas puolueen ensi kertaa suostuneen kunnioittamaan Palestiinan vapautusjärjestön (PLO, Palestinian Liberation Organization) poliittista ohjelmaa. Hamas ei ole hyväksynyt Israelin valtiota. Lavrovin mukaan palestiinalaisosapuolten yhteinen kommunikea on edistystä 5 vuoden takaisiin – myös Moskovassa järjestettyihin – neuvotteluihin verraten, jolloin palestiinalaisosapuolet eivät vielä pystyneet olemaan samaa mieltä minkäänlaisesta kirjoitetusta lauselmasta.

Lähde: Guardian, https://www.theguardian.com/world/2024/mar/01/palestinian-factions-hamas-fatah-political-unity-talks-russia-sergei-lavrov

Neuvottelut osoittavat että palestiinalaisosapuolten kanssa on mahdollista päästä tuloksiin diplomaattisin keinoin.

 

 

Kestävän rauhan tuo vain poliittinen prosessi

Kestävä rauha voi syntyä vain miehityksen purkamisella poliittisen prosessin kautta, Timo R. Stewartin mukaan. Kyseessä ei ole tavanomainen valtioiden armeijoiden välinen sota. Gazan sota muistuttaa pikemminkin siirtomaavaltojen sotia Indonesiassa, Vietnamissa, Angolassa, Mosambikissa, Keniassa, Algeriassa, Namibiassa ja monissa muissa paikoissa.

Lähde: YLE https://yle.fi/a/74-20083184

 

 

YK:lla on ollut keskeinen rooli Palestiinan tilanteen syntymisessä

Yhdistyneillä Kansakunnilla on ollut keskeinen rooli Palestiinan tilanteen syntymisessä. Päätöslauselmassa 181, vuonna 1947, Yhdistyneet Kansakunnat esittivät kahden erillisen valti0n, Palestiinan ja Israelin muodostamista. Päätöslauselmaa muodostettaessa arabiosapuolta ei huomioitu kunnollisesti, mikä lopulta johti sotaan Israelin ja arabivaltioiden välillä. Lopulta ainoastaan Israel itsenäistyi, eivätkä palestiinalaiset saaneet valtiota synnyinsijoilleen. Olisi sopivaa, että Palestiina hyväksyttäisiin YK:n jäseneksi täysimääräisesti.

Lähde: Wikipedia https://en.wikipedia.org/wiki/United_Nations_Partition_Plan_for_Palestine

 

 

 

HenriKarjalainen

Kirjoittelen mielipiteitä ja näkemyksiä, jotka sisältävät paljon virheitä. Mielipiteiden kriittiseen tulkitsemiseen haluan kannustaa sillä yritän pyrkiä vuorovaikutukseni positiiviseen nettovaikutukseen ja tekemieni virheiden mahdollinen siirtyminen lukijoille saattaisi johtaa päinvastaiseen :)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu