Venäjän salainenpalvelu Suomessa: Eräs tapahtumakuvaus omasta elämästäni.

Kirjoitus julkaistu aiemmin tänään facebookissa. Tässä kirjoituksessa kuvaus eräästä omakohtaisesta kokemuksestani liittyen Venäjän vakoilutoimintaan ja Venäjän kontaktiverkostojen avulla toteutettavaan häiriköintiin Suomessa. Joudun jättämään tästä tekstistä useita hyvinkin olennaisia kohtia pois, mutta teen näin ymmärtäen, että sikäli kun koko totuus olisikin mahdollista mahduttaa tähän tekstiin, olisi viimein oikea tulkinta ja tiivistelmä tapahtuneesta kuitenkin samanlainen kuin tässäkin kirjoituksessa oleva.

 

Olen yksin kotonani viettämässä rauhallista iltaa. Suunnitelmiini kuuluu lähinnä lohen paistaminen uunissa, ja kinkun laittaminen ruisleivän päälle sinapilla maustettuna. Kissoillenikin on tapana antaa joulukalaa, kun on nimittäin jouluaatto.

 

Ovikello soi ja oveen koputetaan. Mietin että kukakohan tällaisena päivänä saattaisi olla ovella. Menen avaamaan oven. Vastassa on poliisikonstaapeli. Hän alkaa kyselemään minulta kysymyksiä mielenlaadustani. Poliisi on saanut ilmoituksen, jonka mukaan saattaisin olla poissa tolaltani ja esimerkiksi vahingoittaa itseäni, tai jotain sen suuntaista. Kerron poliisille että ilmoitus on aiheeton.

 

Kaksi viikkoa aikaisemmin olin joutunut olemaan puhelimitse yhteydessä paikalliseen keskussairaalaan ja pyytämään heitä tekemään kirjauksen järjestelmään, että jos heille tulee puhelinsoittoja, joissa väitetään vastaavanlaisia asioita, niin että jättäisivät nämä ilmoitukset huomioimatta, ja soittasivat minulle ensin, selvittääkseen edes puhelimitse onko ilmoituksessa mitään perää, ennenkuin alkavat toimimaan.

 

Kerronkin poliisille tuona jouluaattona, joutuneeni juuri kaksiviikkoa aikaisemmin tekemään tällaisen ilmoituksen sairaalalle, jonne on siis aikaisemmin tehty saman tyyppisiä aiheettomia ilmoituksia. Kirjauksen lienee ollut mahdollista tarkistaa sairaalan järjestelmästä. Todennäköisesti se on siellä vieläkin tätä kirjoittaessani, varmahan asiasta ei voi olla.

 

Poliisi toteaa ettei ilmoitukseen selvästikään ollut mitään aihetta, ja pahoittele häiriötä. Hän ja hänen työparinsa sitten poistuvat paikalta ilman sen isompia askelmerkkejä. Harmillisesti sairaalan järjestelmässä oleva kirjaus ei vaikuttanut poliisiviranomaiselle tehtyyn puhelinsoittoon, mutta toisaalta se että olin joutunut tällaisen kirjauksen tekemään aikaisemmin – ja pystyin mainitsemaan kirjauksen heti – luonnollisesti paransi uskottavuuttani tuona iltana, jolloin poliisihenkilön oli helpompi ymmärtää mistä on kyse ilmankin jatkoselvityksiä.

 

Onneksi olen lapseton ja yksinasuva henkilö, olisi ollut harmillista jos esimerkiksi olisi omia lapsia kotona yrittämässä viettää joulurauhaa, ja yhtäkkiä tämän kaiken katkaisee hieman painostavan tunnelman omaava poliisin vierailu myöhäisiltana. Mahdollinen puolisokin olisi saattanut tästä menettää joulutunnelmansa.

 

Itse en oikeastaan ollut edes kovin yllättynyt tapahtuneesta, ylipäätään olen virittynyt siihen asetelmaan tässä vuosien varrella, että ongelmia tuon Venäjän suunnalta tulee jatkuvasti vaihtelevissa muodoissa. On erityisen tyypillistä, että jotain tällaista tapahtuu silloin kun on jokin merkkipäivä, kuten Juhannus tai Joulu, sukulaislapsen ristiäiset, tai muuta vastaavaa.

 

Tässä tapauksessa poliisihenkilö ei itse aktiivisesti osallistunut minkäänlaiseen ”trollaukseen”, ja kyse on pikemminkin siitä, että Venäjä pystyi paikallisia kontaktejaan käyttäen järjestämään episodin suunnittelemalla tapahtumien kulun, ja toimenpide sitten ajoitettiin ystävällismielisesti juuri jouluaaton illaksi.

 

Kuten alussa mainitsin, tapaus on kokonaisuutena monimutkaisempi, kuin mitä tähän kirjoitin, mutta kun kaikki yksityiskohdat ja tapahtumien käänteet on käyty läpi, oikea ja täsmällinen tulkinta tapahtuneista on kuitenkin yllä kirjoitetun kaltainen. Harmillisesti näiden yksityiskohtien läpikäyminen olisi hyvin työlästä ja jotta niistä jäisi oikeanlainen kuva, täytyisi jokaisesta niistäkin kirjoittaa samantyyppinen pitkähkö teksti. Kukin saa tietysti muodostaa omat mielipiteensä tapahtumien kulusta, eikä minun vakuuttuneisuuttani asiasta tarvitse hyväksyä, varsinkin kun kyseessä on aihe johon liittyy paljon disinformaatiota.

 

Tässä on kuitenkin melko selkeä esimerkki, miten helposti Venäjän vakoilulaitos pystyy tarvittaessa järjestämään Suomen viranomaisen oman toimintansa välikädeksi, kun vaan viitsii huomioida asioiden seuraamuksia etukäteen. Omien kokemusteni pohjalta on tosin selvää, että Venäjällä on merkittävästi kontakteja Suomessa ja myös Suomen poliisilaitoksessa. Tiedän myös näitä kontakteja olevan kunnallishallituksessa, muissa viranomaislaitoksissa, paikalisissa yrityksissä yrittäjinä tai muina työntekijöinä, koulutusjärjestelmän hallinnollisilla portailla ja monessa muussakin paikassa.

 

Tietenkin tällaista kehitystä ehkäisemään tarvittaisiin vastatiedusteluviranomainen, jolla olisi riittävät resurssit.

+1
HenriKarjalainen

Kirjoittelen mielipiteitä ja näkemyksiä, jotka sisältävät paljon virheitä. Mielipiteiden kriittiseen tulkitsemiseen haluan kannustaa sillä yritän pyrkiä vuorovaikutukseni positiiviseen nettovaikutukseen ja tekemieni virheiden mahdollinen siirtyminen lukijoille saattaisi johtaa päinvastaiseen :)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu