Raiskauslainsäädännön muutoksia Britanniassa ja Intiassa

Britannia on sallimassa raiskauksesta syytetyille anonymiteetin, koska raiskaussyytöksen kohteeksi joutuminen voi pilata miehen maineen, piti väite paikkansa tai ei. Niillä naisilla, jotka ovat tehneet ilmoituksen raiskatuksi tulemisestaan, on jo nyt oikeus anonymiteettiin.

Raiskauksesta syytetty ja sen jälkeen vapautettu Peter Bacon kertoo, että raiskauksesta syytetyksi tuleminen on pahempaa kuin murhasta syytetyksi tuleminen. Hän vaihtoi nimeä ja muutti maasta pois. Sarjavalehtelija ajoi yhden miehen itsemurhaan ja toisen harkitsemaan itsemurhaa. Siitä huolimatta 21-vuotiaalla naisella on oikeus anonymiteettiin. Vesa Keskinen kuvailee omaa tapaustaan oikeusmurhaksi.

Feministit (1) ovat olleet vihaisia ehdotetusta lainmuutoksesta, jota vastaan on esitetty seuraavia perusteluja:
– anonymiteetti estää poliisia etsimästä silminnäkijöitä tapauksille.

– enemmän huomiota pitää kiinnittää siihen 94 prosentiin tapauksia, joissa tuomiota ei tule.

– anonymiteetti antaa sellaisen kuvan, että naisilla on tapana valehdella raiskatuksi tulemisesta.

– anonymiteetti antaa kuvan raiskauksista syytettyjen erityisestä tuen tarpeesta.

– murhasta ja muista vakavista rikoksista syytetyillekään ei anneta anonymiteettiä.
Maskulisteille lainmuutos on paras uutinen aikoihin. Lainmuutoksen puolesta voidaan esittää seuraavia perusteluja:
– alhaista tuomioprosenttia raiskauksista ja väärin perustein raiskauksista syytettyjä ei pidä asettaa vastakkain, koska kyse ei ole nollasummaisesta pelistä.

– muista rikoksista, kuten murhasta, syytetyksi tuleminen ei ole vertailukelpoinen raiskauksesta syytetyksi tulemisen kanssa.
Maskulisteille sympatian puute väärin raiskauksesta syytettyjä kohtaan kertoo miessukupuolta kohtaan tunnetusta vihasta, jossa väärin syytettyjen miesten pitäisi kärsiä raiskaajien tekemistä rikoksista. Feministeillä olisi nyt mahdollisuus hankkiutua eroon vanhoista sloganeistaan kuten ”all men are rapists” ja ”men who are falsely accused can learn from the experience”.

Intiassa raiskauslainsäädäntö on muuttumassa miehille epäedulliseen suuntaan. Kielen työntäminen suudelmassa rankalaiseen tapaan voi johtaa tuomioon seitsemästä vuodesta aina elinkautiseen asti. Uudessa laissa termi raiskaus vaihtuu ”seksuaaliseen pahoinpitelyyn” (sexual assault). Seksuaalinen pahoinpitely tarkoittaa laissa mitä tahansa tekoa, jossa mies tunkeutuu mihin tahansa naisen ruumiin osaan jollakin kehon osallaan tai esineellä.

Jyrki Virolainen tarkastelee naisoikeudellista väitöstutkimusta raiskausjuttujen todisteluongelmista.

henrylaasanen
Sitoutumaton Jyväskylä

"Jos vaihtoehtoina ovat rikokset, itsemurha, psykoosi ja Laasanen, miksi Laasanen on niin kovin huono vaihtoehto?" (tuukkavirtaperko)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu