4 tuntia testaukseen

Viime päivinä on kuulunut kummallisia uutisia: koronatestaukseen on joutunut odottamaan pääkaupunkiseudella 4 tuntia, eikä välttämättä kuitenkaan päässyt edes testatuksi. Ja tämä on tapahtunut ulkona. Ajanvaraukset ovat menneet monien päivien päähän. Miten käy niiden työpaikkojen, joiden sairauspoissaoloon täytyy hankkia lääkärintodistus? Omicronia tällä ei kyllä enää pystytä pysäyttämään. Mutta kuulostaa jo entiseltä itäblokin maalta, tämähän on täysin järjetöntä! Suomi-kuva on todellakin vakavassa vaarassa.
Koko pandemian ajan on sanottu, että testaus on kaiken a ja o. Nyt pandemia on menossa kolmatta vuotta, mutta testaus sakkaa yhä, ja pahemmin kuin koskaan ennen. Jos muualla maailmassa olisi samalla tavalla, sitä voisi ehkä puolustella, mutta kun ei ole. Esim Tanskassa testataan noin 10x enemmän kuin Suomessa – sisätiloissa tietenkin, ja tämä tapahtuu ilmaiseksi. Skotlannissa ihmiset testaavat itse itsensä, valvotussa tilassa. Testaajaksi voi kouluttaa, se ei ole mitenkään mahdotonta tai rakettitiedettä. Näin tehtiin juuri Tanskassa.
Terveydenhuolto tietysti maksaa, sen lisäksi että siihen tarvitaan ennakoivaa suunnittelua. Tähän ei ole ole haluttu uhrata rahaa, eikä ole suunniteltu tulevia tehtäviä, vaan on tehty kaikki aina hiukan jäljessä, tai jätetty tyystin tekemättä, esim. myöhästynyt koronapassi. Rahaa on riittänyt antaa etelä-Euroopan varakkaille maille, tai ilmastonmuutoksen torjuntaan, jonka suuruutta itse Von der Leyenkin ihmetteli. Mutta oman maan terveydenhuoltoon ei riitä rahaa, ja tilanne on täysi katastrofi jo nyt. Sote-uudistus ei muuta tilannetta, eikä todellakaan ole mikään pelastus tälle maalle, tulee luultavasti kalliiksi eikä lisää hoitohenkilökuntaa.
Muihin pohjoismaihin verrattuna Suomen terveydenhuolto on häpeäpilkku. Voiko tätä kutsua enää hyvinvointivaltioksi?
Kyllä hallitus voisi antaa terveydenhuoltoon korvamerkittyä rahaa kunnille, jos haluaisi, nämä rahat menisivät kuitenkin omalle maalle. Mutta jos ”on haitallista ajatella oman maan etua”, niinkuin vihreiden edustaja sanoi, niin ei kai hallitus tällaiseen halua ryhtyä? Ja missä on meidän kriittinen journalismi? Meidän media ei kyseenalaista mitään, mitä hallitus päättää, tähän tarvittaisiin rohkeutta ja ryhtiä!
Hoitajien palkkaukseen olisi puututtava heti. Se on muihin pohjoismaihin verrattuna suorastaan surkea, satoja euroja huonompi verratessa. Hoitajat tarvitsevat kunnon palkan, jolla voi elää ja kasvattaa perhettä. Ja jos on myöhäistä pyytää takaisin etelä-Eurooppaan uhrattuja lainarahoja, ilmastonmuutokseeen luvatuissa toimissa olisi syytä kyllä vetää hätäjarrua. Terveydenhuollon pitäisi olla ykkösasia, ja nimenomaan omassa maassa, ja kaikki muu vasta sen jälkeen.

0
hietanenkaija
Perussuomalaiset Espoo

Yhteiskuntatieteiden opiskelija. Mielipiteet ovat omiani.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu