AstraZenecan tarpeellisuus

Tanska päätyi luopumaan AstraZenecan rokotteesta, kun varmistui sen yhteys kylläkin harvinaiseen aivolaskimotukokseen. Norjassa tämä rokote laitetaan lopullisesti syrjään myös eilisellä päätöksellä. Norjassa syyksi sanottiin se, että rokotusvuorossa olevilla 65-vuotiailla kuolemanvaara ei ole niin suuri, että rokottaminen olisi parempi vaihtoehto, näitä kaksiahan aina verrataan. Norjassa myös arvioitiin sitä, miten suuren piikin rokotuksesta kieltäytymiseen AstraZenecan hyväksymisen osalla kansasta olisi aiheuttanut, ja päätettiin luopua rokottamisesta tällä, ketään. Norjassa tiedottamiseen on aina pyritty avoimesti, jotta ihmiset uskoisivat edelleen päättäjiin ja rokotteisiin, joita heille yritetään tarjota.
Osasyy rokotteen heivaamiseen on tietysti myös se, että näissä maissa – niinkuin myös Suomessa – korona on suhteellisen hyvässä kontrollissa, kaikista heikoimmat rokotettu, ja kevät luonnollisena taudin vähentäjänä saapunut, ja kohta kesä.
Suomessa halutaan edelleen rokottaa yli 65-vuotiaita AstraZenecalla, vaikka hiukan huonolla menestyksellä. Tämä saattaa Suomen viranomaisten päätökset mielestäni hiukan merkilliseen valoon. Muitakin rokotteita on, lisää tulossa, nopeallakin aikataululla, ja 65-69 -vuotiaiden rokottaminen rokotteella, jolla on mahdollisesti hyvin vakava sivuvaikutus, huonoimmassa tapauksessa seurauksena kuolema, arveluttaa ymmärrettävästi. Rokottaminen tällä koetaan epäoikeudenmukaiseksi ja epätasa-arvoiseksi, ja monia todella pelottaa ottaa rokote. Koska vaikka riski onkin pieni, se on siellä. Näitä rokotettavia on vain 200-300 000.
Kannattaa myös muistaa, että AstraZenecan rokote ei anna kovin hyvin suojaa etelä-afrikkalaista muunnosta vastaan, Etelä-afrikassa tutkimus antoi 22%:n suojan, ja Suomessa on jo tätäkin muunnosta. Eli vaarana on, että kaikki joudutaan rokottamaan uudelleen kuitenkin, siis täydellinen fiasko.
Ymmärrän hyvin, että maassa, jossa on hyvin vaikea koronatilanne, siellä hyväksytään riemuiten mikä tahansa rokote, jotta tilanne saadaan hallintaan. Mutta Suomessa jossa tilanne on melko hyvä, ja paranemassa, olisin sitä mieltä, että kaikille annettaisiin samanlainen hyväksi todettu rokote. Se antaisi taas enemmän uskoa meidän päättäjiin, että he ajattelevat kaikkien parasta. Ainakin joskus. Vai ajattelevatko? Päätökset ja niiden syyt pitäisi olla myös avoimia, ja niistä pitäisi sallia avointa keskustelua kansalaisten kesken.

+1
hietanenkaija
Perussuomalaiset Espoo

Yhteiskuntatieteiden opiskelija. Mielipiteet ovat omiani.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu