”Korona ei saa levitä”

Näin sanoi Sanna Marin eilen. Hallituksella on toki paljon arvovaltaa, mutta tämähän kuulostaa siltä, että Koronan on toteltava hallitusta. Myös viimeaikaiset päätökset rajoitusten poistoista vaikuttavat siltä, että Covid-19 on kontrolloitavissa omilla päätöksillä, ottamatta huomioon sitä, että viruksesta ei vielä paljon tiedetä. Jos virusta kohtelee nöyrästi, on mahdollista tehdä oikeat päätökset koko kansan kohdalla, ja suhteuttaa ne viruksen kulkuun. Ja myös, politiikka on syytä unohtaa. Tämä ei saa olla poliittinen kysymys, ollenkaan.

Se, että Marinin hallitus on ilmeisesti yrittänyt hakea jotakin yhteistä  tapaa yrittää taistella virusta vastaan yhdessä Euroopan Unionin kanssa, on varmasti kaventanut näkemystä miten toimia viruksen suhteen, eli toimet on ainakin jollain tapaa politisoitu. Euroopan Unioni ei ole kuitenkaan pystynyt luomaan mitään yhteistä linjaa taudin hoitamiselle , vaan jokainen maa on ollut omillaan. EU ei ole oikein onnistunut tämän hoidossa. -Kuitenkin, uutta tietoa viruksesta ja sen käyttäytymisestä on tullut jatkuvasti muualta maailmasta, ja näitä tutkimustuloksia kannattaisi seurata, ja päätösten olisi syytä heijastella sitä, mitä uudet tutkimustulokset osoittavat. Pelkkä jämäkkyys ei riitä: Pitää olla avoimin mielin, ja pystyä muuttamaan suuntaa silloin, kun on uudet tutkimustulokset muuttavat käsityksiä taudin kulusta.

Marja Sannikan haastattelussa eilen tuli mielenkiintoisia uutisia THL:n kannoista ja suosituksista, suosittelen kaikille sen katsomista! THL hakee mallinnokset Sosiaali- ja terveysministeriön päätöksille, eikä päinvastoin, eli politiikka ohjaa Suomen Terveydenhuollon päätöksiä, sen sijaan että sitä ohjaisivat tutkijat ja terveydenhuollon asiantuntijat. Se tuntuu nurinkuriselta.  THL:n johtaja Markku Tervahauta oli myös sitä mieltä, että tauti pitäisi tukahduttaa. Tauti on hidastunut rajoitustoimenpiteiden johdosta, ja sen sijaan, että tautia yritetään hillitä terveydenhuollon kapasiteetin varmistamiseksi, se kannattaisi nyt tukahduttaa, koska siihen on oikeasti mahdollisuus. Aikooko hallitus kuunnella uusia tutkimustuloksia, ja asiantuntijoita ympäri maailmaa, ja onko se valmis muuttamaan strategiaa kansan parhaaksi, jos se on maalle parasta? Kaikesta ei tarvitse tehdä itse tutkimuksia, niinkuin esim, maskeista, kun tietoa on saatavissa runsaasti muualta. EU:n yhteistä käytäntöä on turhaa ja tarpeetonta odottaa. Asioista voi tehdä ihan omat päätökset uuden infon perusteella. Maskit ruuhkatiloihin, testaus ja jäljitys, pidetään huolta hygieniasta ja välimatkoista . Tällaista ei tarvitse kauan kestää: sen jälkeen päästään takaisin normaaliin elämään. Rajanylityspaikoille testaus, ja jos tautia jossain ilmenee, se jäljitetään ja eristetään.

Taudin tukahdutettua saadaan myös talous kunnolla nousuun, Rokotteita on kehitteillä (yli sata) ,ja on vain ajan kysymys koska toimiva rokote valmistuu. Toista aaltoa ei välttämättä tule. Nykyisessä vaihtoehdossa ihmiset eivät uskalla käyttää erilaisia palveluita, ja hoivakodit saattaisivat olla eristyksissä vuosikausia, suunnaton inhimillinen ja taloudellinen kärsimys. Samoin erilaisia rajoitustoimenpiteitä jouduttaisiin ottamaan käyttöön ja taas vähentämään, taudin mukaan . Tauti tukahduttamalla on se oikea tapa saada tauti talttumaan ja kaikki taas normaaliksi. Me pystymme kyllä siihen, jos tahdomme.

https://areena.yle.fi/1-50389986

 

https://www.voanews.com/covid-19-pandemic/will-warmer-weather-slow-covid-19-spread

 

hietanenkaija

Yhteiskuntatieteiden opiskelija. Mielipiteet ovat omiani.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu