Omicron päättämässä pandemian?

Kansainvälisissä uutisissa kuuluu todella positiivisia uutisia. Etelä-Afrikka on luopumassa pandemian määrittelystä koronan hoidossa: todetut tartunnat ovat tippuneet huomattavasti ja nopeasti omicron- huipun jälkeen. Tartunnoista suuri osa, noin 40%, huomataan sattumalta, jonkun muun ongelman yhteydessä. -Samanlaista taudin hiipumista on huomattu myös muualla, ja positiivisia tuloksia on saatu mm. Britanniasta ja Tanskasta. Näistä tuloksista voinee vetää sen johtopäätöksen, että virus pandemiana vetelee viimeisiään, mikä on hieno juttu! Tätä me kaikki olemme odottaneet jo kauan!
Tämä nostaa tietysti kysymyksen siitä, että kannattaako yhteiskuntaa rajoittaa enää, jos pitää, niin miten paljon? Sairaalan kantokyky on ollut huolena, tai monen sairastuminen samanaikaisesti. Kuitenkin, miten suuri ongelma tämä oikeasti on? Kaikki rajoitukset maksavat tosi paljon yhteiskunnalle, ja rajoittavat myös mahdollisesti enemmän kuin se, että monet sairastuisivat samaan aikaan. Useimmat eivät tarvitse tietenkään edes sairaalahoitoa. Miten paljon tämä enää kuitenkaan eroaa siitä, että joka vuosi on influenssakausi jolloin sairastutaan? Omicron ei ole vaarallisempi kuin tavallinen influenssa, tai ainakaan rokotetuille, eikä ilmeisesti myöskään lapsille. -Tanskalaisen tutkimuksen mukaan Omiccron on itse asiassa vaarattomampi kuin tavallinen influenssa. Suhteettomat rajoitustoimet tuntuvat siihen nähden melko järjettömiltä.
Tämä nykytilanne laittaa koronapassin taas ihan uuteen tilanteeseen: Itse asiassa siitä tässä vaiheessa ei ole mitään hyötyä enää, ja tapa jolla se Suomessa oli käytössä, oli minusta muutenkin aika kyseenalainen. Ja pikatestien harkitseminen, kilpailuttaminen , mahdollinen tilaus ja saanti menisi liian pitkälle: kun ne saataisiin keväällä, Omicron, pandemia ja tilanne on todennäköisesti ohi. -Tässä kannattaa käyttää maalaisjärkeä nyt, muuttaa katsontatapaa eikä rajoitella turhaan, koska on jo aika että saadaan normaali elämä jatkumaan. Rokotteita ei kannata ottaa jatkuvasti, jos kysymyksessä on vain influenssaan verrattava tauti, paitsi ehkä jos on perussairauksia. -Mutta jos on niin, että terveydenhuolto on ollut lujilla, nyt olisi aika laittaa tämä asia kuntoon! Sairaanhoito ei saa romahtaa jos potilaita on pari sataa enemmän. Se ei saa halvauttaa yhteiskuntaa. Terveydenhuoltoon täytyy laittaa rahaa, varmistaa että sairaalapaikkoja on tarpeeksi, samoin lääkäreitä ja hoitajia. Se hoitajien palkkaus pitää hoitaa myös arvoiselleen tasolle, jos haluamme kutsua maatamme edelleen hyvinvointivaltioksi. Tämä ei välttämättä ole viimeinen pandemia, vaikka niin toivoisimmekin, ja siihen on kyllä varauduttava. Huoltovarmuus on nyt saatava kattavaksi ja ehdottomasti ajantasalle.

https://www.moneyweb.co.za/news-fast-news/omicron-study-in-sa-points-to-end-of-acute-pandemic-phase/

https://www.dailymail.co.uk/news/article-10364503/Denmark-health-chief-says-Omicron-bringing-END-pandemic.html

+3
hietanenkaija
Perussuomalaiset Espoo

Yhteiskuntatieteiden opiskelija. Mielipiteet ovat omiani.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu