Riemun aika

Oli ihanaa että Suomi voitti MM-jääkiekon, Suomi tarvitsi tätä! Sitä riemua koko Suomessa, pitkän koronan ja sulkujen jälkeen, ja Venäjän sodan Ukrainassa aiheuttaman shokin jälkeen. Nyt on vain jännitteenä enää se, mitä Suomen Nato-päätös maallemme aiheuttaa. Turkki on jo noussut vastustamaan Suomen jäsenyyttä, eikä liittyminen vaikutakaan enää niin yksinkertaiselta. Mitä sanoo Venäjä, ja mitä tapahtuu Ukrainassa? -Ymmärrän kyllä, että tässä tilanteessa Suomi halusi liittyä puolustusliittoon, mutta oliko se kuitenkaan oikea ratkaisu Suomen kannalta, vai oliko se liian hätäinen ratkaisu? On tottakai selvää, että Nato haluaa Suomen Venäjää vastaan. Baltia myös mielellään vastaanottaisi tällaisen puolustuksen lisän, sekin on selvää. -Mutta tietysti, Naton vastustajien mielestä Suomi ei ensinnäkään ole Ukraina, meillä ei ole slaavilaista historiaa eikä merkittävää määrää venäläisiä asu täällä. Toiseksi, liittymisessä on ns.”harmaa aika”, jolloin avusta ei ole mitään konkreettista takuuta vaikka lupauksia onkin materiaaliavusta. Mutta riittääkö se? Suomella on 1300km yhteistä rajaa Venäjän kanssa. Asukasluku vain 5 miljoonaa, verrattuna Ukrainaan jossa on yli 40 miljoonaa. Miltä se oikeasti näyttää? Onko kolmas maailmansota tiedossa?
Viimeisten tietojen valossa, Venäjän suunnitelmat hyökätä Ukrainaan olivat jo aikaisemmin tiedossa tarkan tiedustelun ansiosta, ja myös Suomen ja Ruotsin saaminen Natoon, joten yllätyksenä tämä ei tullut. Yhdysvallat on jo myös viime kuussa puolustusministerin suulla myöntänyt, että Usa:n tarkoituksena Ukraina sodassa onkin nyt heikentää Venäjää, ja se kuulostaa siltä että rauha on kaukana, Ukrainassa kuolee aina lisää sekä sotilaita että siviilejä. Mutta mikä on Zelenskyn tahtotila? Toistaiseksi saanut kaiken materiaalisen avun mitä on pyytänyt, ja suuret pakotteet Venäjälle, ja moraalisen tuen. Mutta silläkin on hintansa. Miten kauan hän voi pysyä sankarina ja sota jatkua?
Monia varmasti kiinnostaa Turkin kielteinen kanta Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyteen, varsinkin kun Erdogan on taas muuttanut mieltään asiassa, eikä hyväksy näitä maita enää Natoon, ja on laittanut liittymiselle ehdot, joita on mahdoton hyväksyä. Moni ihmettelee myös, miten Turkki voi edes olla Natossa, kun sen arvot ei ollenkaan ole samat kuin länsimaissa. Onko Turkki sopinut jotain Venäjän kanssa siitä, että Suomea ja Ruotsia ei päästetä Natoon, ja onko se lopullista? Vai onko Erdoganin mielestä ihmisoikeudet vain niin erilainen käsite, että niistä ei luovuta, varsinkin kun se tietää että Usa ei voi luopua strategisesti tärkeästä Turkista Naton jäsenenä? Onko Turkki tässä rauhan kyyhky, joka auttaa Venäjää pitämään tilanteen stabiilina Suomen itärajalla, vai estääkö se Suomea saamasta turvaa Natosta, jota Suomi sodan kokemasta shokista tunsi tarvitsevansa? Ja sitten on se ”harmaa aika”, jolloin Suomi on periaatteessa omillaan, vai onko? Naton omien sääntöjen pohjalta vain materiaaliapu on mahdollista, ja se saattaa kestää, eikä liittyminen ole edes varmaa. Turkki voi olla antamatta periksi. Jos maa on sodassa, se ei tietenkään voi myöskään liittyä. En haluaisi uskoa, että Usa haluaa käyttää Suomea vain Venäjää vastaan, mutta toisaalta, maat ajattelevat vain itseään, varsinkin suurvallat, ja kyllähän tässä aina siitä on kysymys suurvaltapolitiikassa. Mannerlaatat on siirtymässä maailmassa, mutta mihin päin? Mitä tekee Kiina, jos sota eskaloituu Suomeen päin? Tai mitä tekee Yhdysvallat, jos Kiina hyökkää Taiwaniin? Bidenin suulla, Usa puuttuu asiaan. Onko kolmas maailmansota ovella, ja jos, niin mitä se tietäisi meille kaikille, ja miten sen voi vielä estää? -Joka tapauksessa, on hyvä että on että jääkiekkohuuman kaltaisia ilon aiheita Suomessa tässä välissä, mutta ei kannata unohtaa, että maailmassa on todella vakava vaihe käynnissä tällä hetkellä, ja kyllä sitäkin kannattaa vakavasti pohtia, sitten kun lätkähuuma on ohi.

hietanenkaija
Perussuomalaiset Espoo

Yhteiskuntatieteiden opiskelija. Mielipiteet ovat omiani.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu