Sairaanhoitajille oikeutta

Sairaanhoitajat ovat viime aikoina olleet kovan stressin alaisina koronan takia. Kiitokseksi on tullut kiitoskortteja. Varmasti kiitollisia siitä, mutta olisiko jotakin muutakin tarpeen tehdä heidän asemansa parantamiseksi? -Hoitajien työ(myös lähihoitajien) on tietysti ollut stressaavaa jo ennen koronaa, vaikka eteenpäinkin on menty hoitajamäärän kirjaamisella lakiin, mutta sekään ei tietenkään riitä korjaamaan kaikkea. Siis, mitä pitäisi tehdä?
Otan tässä verrokkimaaksi toisen pohjoismaan, Tanskan. Suomen sairaanhoitajan alku on 2500e, Tanskan 4000e. Tanskassa työharjoittelu, jota on todella suuri osa opiskelusta, on palkallista. -Tanskassa hoitotyö on jaettu 3:en, päivä-, ilta-, ja yövuoroon, ja hoitaja voi itse hakeutua sinne mikä sopii itselle parhaiten. Opiskelijat tekevät usein yövuoroja ja perheelliset taas päivävuoroja. Osapäivätyö on yleistä, ja mahdollista.
Suomessa työ tehdään yleensä kolmivuorotyönä, joka on todella raskasta ja stressaavaa, ja perheelliselle usein todella vaikeaa järjestää. Harjoittelu on ilmaista työtä eli siitä ei makseta palkkaa. Opintotuki on 250e/kk, loppu raha elämiseen on lainattava. Lainan takaisinmaksu on haastavaa kun lähtöpalkkakin on niin alhainen. Verojenkin osuus on todella suuri. Eivätkö meidän hoitajamme myös ansaitse parempaa? Ja emmekö me ansaitse hoitajia, jotka ovat tyytyväisiä, ja joilla on aikaa potilailleen? Muualta ei tarvitse tuoda hoitajia tänne: heistä pitää vain pitää huolta.
Suomessa moni on kouluttautunut alalle: se osoittaa, että kiinnostusta on. Mutta huono palkka ja työn epäkohdat ovat aikaansaaneet sen, että monelle on tullut välttämättömäksi vaihtaa alaa. Tämä asia pitäisi saada kuntoon, ja paljon riippuu siitä, saadaanko palkka vertailukelposeksi. Minusta nämä asiat kuuluvat sivistysmaalle, ja pohjoismaista Suomi on todellakin hoitajien kohtelussa se häpeäpilkku. Kaikissa muissa pohjoismaissa asiat on paremmin. Ja kuitenkin, Tanskassakin on lakkoiltu viime aikoina, ja pyydetty alalle jopa 7%:n palkankorotusta. -Olisiko jo aika alkaa arvostaa hoitajien työtä täällä Suomessakin?

+3
hietanenkaija
Perussuomalaiset Espoo

Yhteiskuntatieteiden opiskelija. Mielipiteet ovat omiani.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu